Kakšne so funkcije strežnika LAN: glavne točke

V tem članku bomo razpravljali o funkcijah, ki jih izvaja strežnik lokalnega omrežja. Gre za strojno in programsko opremo, s pomočjo katere ureja delo vseh uporabniških računalnikov. Temelji na zelo zmogljivem računalniku z visoko zmogljivostjo, dobri optimizaciji in večopravilnosti. To je posledica hitre obdelave ukazov iz osebnih odjemalskih naprav.

Značilnosti strežniške strojne opreme

Strežnik mora biti večjedrni, z visoko stopnjo tolerance napak. Prav tako bi morala obstajati funkcija zamenjave vroče izmenjave. Z drugimi besedami, vsak del je mogoče zamenjati brez odklopa strežnika od kupcev in električnega omrežja. Kot za odjemalske računalnike, so veliko bolj pogosto potrebna popravila zaradi okvare katerega koli dela.


Uporablja operacijski sistem, nekakšen sloj, ki je potreben za sporočanje izvršljivih programov in strojne opreme.

Datotečni strežnik

Treba je omeniti, da je to ena najpomembnejših funkcij strojne opreme strežnika. Lokalna omrežja omogočajo vsem uporabnikom dostop do datotek, shranjenih v osrednjem računalniku. Poleg tega lahko upravljajo vse imenike. Na primer, vsak uporabnik v omrežju lahko dostopa do skladišča za potrebne dokumente, poročila, projekte, tabele, celo večpredstavnost. Načrtovanega dela na datotečnem strežniku nikoli ne morete narediti brez objavedokumentov. In to bo bistveno zmanjšalo čas, pa tudi pospešilo izvajanje nalog. Vsak član lahko prikaže spremembe, spremlja stanje popravkov dokumenta ali poročila.

Glavna značilnost takšnega strežnika je, da lahko upravljate dostop do datotek. Deljenje ali osebno. To pomeni, da bodo vsi uporabniki odjemalca osebnih računalnikov lahko brali in urejali katerokoli datoteko. Če je odprt samo osebni dostop, lahko le nekaj ljudi pregleduje in ureja dokumente.

Terminal Server

To je strežnik, ki zagotavlja računalniške vire vsem svojim uporabnikom. Običajno je ob uporabi dovoljeno zagnati le licenčno programsko opremo, potrebno za delovanje. Vsi uporabniki računalnikov imajo nameščen odjemalec, imenovan "namizni protokol." Če je povezava s strežnikom pravilna, mora uporabnik nujno videti vso vsebino na namizju. Zdaj se zavedate, katere funkcije LAN strežnik izvaja pri organiziranju dostopa do datotek.
Prav tako bo lahko delal z vsemi programi na daljavo, pri čemer bo za to uporabljal samo svoje vire, na odjemalskem računalniku ni obremenitve. Treba je omeniti značilnosti dela s stranko. In to je v tem, da prek odložišča pride do prestrezanja informacij, ki prihajajo od odjemalca do strežnika.

Tiskalniški strežnik

Ta vrsta funkcije strežnika vključuje organizacijo dostopa do tiskalnih naprav. Včasih se imenujetiskalnega strežnika, je treba dovoliti, da več zaposlenih uporablja en faks ali tiskalnik hkrati. Ta metoda predpostavlja, da bo naprava oddaljena. Poleg tega se ta tiskalnik ne poveže neposredno z enim posebnim računalnikom. To je tisto, kar ima strežnik LAN pri deljenju tiskalnikov in faksov.
Tiskalniški strežnik omogoča obdelavo več pretokov hkrati, omogoča tiskanje dokumentov iz več osebnih računalnikov brez znatnega zastoja. Prav tako je treba omeniti, da namestitev tiskalnikov v eni sobi močno poenostavi delo pisarne. Če poznate naslov, morate izbrati na seznamu javnih naprav, ki jih potrebujete.

Strežnik baz podatkov

Potrebno je ravnati s poizvedbami SQL, ki prihajajo od uporabnika osebnega računalnika v določeno bazo podatkov. S tem strežnikom je zagotovljena varnost in celovitost vseh podatkov. To orodje vam omogoča delo z razdelki, tabelami, formulami, poročili. Zdaj veste o podatkovnih bazah in o tem, kaj je lokalno omrežje. Funkcije računalniškega omrežja so v tem primeru uporabnikom računalnika omogočile dostop do določenih dokumentov.
Uporabnik, ko je povezan z bazo podatkov, uporablja računalniško moč strežniške opreme. Na primer, lahko prinesete računalnike z najpogostejšimi različicami programske opreme, na primer«1С: Enterprise», «Parus-Accounting» itd. Na takih platformah je možno implementirati strežnik, ki uporablja sistem za upravljanje baz podatkov:
 • Oracle Database Server.
 • Microsoft SQL Server.
 • Moj SQL.
 • Informix.
 • Firebird.
 • Obstajajo tudi drugi podobni DBMS. Toda kakšne funkcije ima poleg tega še strežnik LAN? Lahko deluje kot "poštar", ki dostavlja pisma od šefa delavcu in nazaj.

  Poštni strežnik

  Potreben je za shranjevanje pisem in izmenjavo informacij med vsemi uporabniki lokalnega omrežja. Poleg tega funkcija strežnika vključuje shranjevanje vseh naslovov uporabnikov, ki so na spletu. Poleg tega poteka izmenjava korespondence med vsemi udeleženci, lahko pošljete poročila, sodelujete v glasilu in ustvarite lastne projekte za vsa srečanja in dogodke. V tem primeru morata biti strežnik in lokalne postaje v istem omrežju.

  Slabosti

  Zdaj moramo preučiti, kakšne slabosti so lahko v strežniških lokalnih omrežjih:
 • V primeru zaustavitve strežnika v sili je verjetnost čez nočnega omrežja zelo visoka. To se običajno zgodi, ko je kršena celovitost omrežne opreme.
 • Visoki stroški s finančnega vidika za nakup licenčne programske opreme in opreme.
 • Prilagoditev vse opreme je precej zapletena, zato obstaja potreba po kvalificiranem tehničnem osebju.
 • Zdaj veste, katere funkcije ima strežnik LAN. Na kratko, vse njegove odgovornosti smo upoštevaliizdelkov.

  Sorodne publikacije