Kako uporabljati Laitrum? Navodila za začetnike

Program Laytrum vam omogoča urejanje fotografij v samo nekaj klikih. Kljub temu je program precej zapleten. Kako uporabljati Laitrum? To vprašanje postavljajo mnogi začetniki. Nemogoče je ustvariti jasno navodilo, ker vsak fotograf potrebuje nekaj možnosti. V članku so opisane glavne značilnosti programa in način dela z orodji.

Program Laytrum: kako uporabljati novega uporabnika

Za zagon morate zagnati pripomoček. Nato uvozite sliko, ki jo želite obdelati. Če želite to narediti, kliknite gumb "datoteka" na zgornji plošči. Po tem morate odpreti razdelek »Uvoz fotografij in videoposnetkov«. V levem delu pojavnega okna morate izbrati vir.


V središču se prikažejo slike v določeni mapi. Nato morate izbrati sliko za urejanje. Razvijalci programa niso začeli določati omejitev števila prenesenih datotek. Uporabnik lahko doda do 1000 posnetkov. Preklapljanje načinov prikaza slike se izvede s tipko na orodni vrstici. Zgornje območje okna vsebuje dodatne možnosti, kot so kopiranje, premikanje in dodajanje datotek. Nastavitve so na desni stranski vrstici. Če želite, lahko prednastavitve takoj uporabite za slike. To bo olajšalo delo z aplikacijo. Uporabnik lahko samo uvozi datoteko, ki jo je mogoče urejati.

Modul "knjižnica"

V tem razdelku si lahko ogledate priložene slike, jih primerjate, zapisujete in preprosto prilagodite. Obstaja več načinov za prikazovanje fotografij: "grid", "lupa", "primerjava", "pregled". Če si želite ogledati podrobnosti, lahko povečate in premaknete sliko. Prilagodite vse elemente v orodni vrstici posebej. Uporabnik ima možnosti za ocenjevanje, obračanje slike, prekrivanje mreže, označevanje ljudi na fotografiji itd.


Po potrebi lahko uporabite funkcijo primerjave dveh slik. Obe sliki se premikata sinhrono. Povečanje slike se izvede enako. Tako je lažje najti napake. Tu lahko uporabnik oceni slike in zapiske. Če primerjate tri ali več posnetkov, bodo na voljo samo pogledi slik. Kako uporabljati Laitrum, če so nastavitve programa za začetnega fotografa preveč zapletene? V razdelku »Knjižnica« lahko izvedete preprosto obrezovanje, kot tudi prilagodite belino in barvni ton. Običajnih drsnikov ni, zato ni treba računati na natančen popravek. Začetni fotograf ima možnosti za dodajanje opisov, navodil za ključne besede, sprememb datumov snemanja in drugih metapodatkov.

"Popravek" modula

Kako uporabljati Laitrum, če želite podrobneje preučiti možnosti programa? Če želite to narediti, pojdite na razdelek "popravek". Tu je napredni sistem za urejanje slik. Fotografije morajo biti v pravilnih razmerjih insestavo. Pri urejanju slike lahko uporabnik uporabi orodje "obrezovanje".
Z drsnikom poravnajte obzorje na sliki. Ko je obrezana, se prikaže mreža, ki olajša urejanje sestave. Kako uporabljati Laitrum, če želite odstraniti neželene predmete iz fotografije? To storite tako, da izberete orodje "Opazovanje". Nato morate označiti nezaželen predmet. Če uporabnik ne dobi popravka, ki ga izbere program, lahko določi želeno območje na sliki. Desna orodna vrstica ima drsnik, senčenje in motnost.

Druge nastavitve

Kako uporabljati Laitrum, če želite odpraviti učinek rdečih oči? Napako lahko odstranite s posebnim orodjem. Za začetek morate poudariti oko. Nato morate nastaviti velikost učenca, kot tudi stopnjo teme. Da bi lahko izvedli točkovno popravek slike, morate izbrati način za nalaganje maske. Kako uporabljati krtačo v Laitrumu? Najprej morate nastaviti orodje. Če želite povečati krtačo, držite tipko Ctrl in se pomaknite po kolesu računalniške miške. Potem morate prilagoditi tlak, senčenje in gostoto. Uporabnik mora izbrati območje za urejanje. Po potrebi lahko odstranite hrup in dodate ostro sliko. Če želite preklopiti na radirko, morate pritisniti tipko Alt. Glede na celotno sliko lahko prilagodite svetlost, kontrast, nasičenost, osvetlitev, ostrino,sence in svetloba. Priporočljivo je eksperimentirati s parametri.

Kako uporabljati prednastavitve v Laitrumu

Vsi nameščeni vtičniki so prikazani v levi orodni vrstici. Če želite uporabiti nastavitve, morate dvoklikniti ime prednastavitve. Če želite ustvariti svoj vtičnik, morate nastaviti parametre in nato pritisniti Ctrl + Shift + N. Odpre se okno, v katerem lahko določite ime prednastavitve. Nato kliknite gumb "Ustvari".

Modul za kartice

V tem razdelku lahko izberete slike iz istega mesta. Številke na zemljevidu označujejo število fotografij, posnetih na tem območju. Če jih kliknete, si lahko ogledate slike in metapodatke. Če dvakrat kliknete na sliko, se odpre razdelek »popravek«.

Drugi moduli

Program omogoča ustvarjanje albumov z digitalnimi fotografijami. Za izpolnitev te naloge morate iti v modul "knjiga". Vse slike iz trenutne knjižnice bodo dodane samodejno. Uporabnik ima možnost spremeniti obliko prihodnje knjige, velikost, vrsto, kakovost fotografij, dovoljenje za tiskanje. Za fotografije je potreben opis priloženega besedila. Tukaj so nastavitve pisave, slog pisanja, velikost, preglednost, barva in poravnava. Kot ozadje lahko dodate katerokoli sliko. Dokončana knjiga se izvozi v uporabniško izbrani obliki. Po želji lahko vklopite način diaprojekcije. V razdelku »tiskanje« izberite tiskalnik, ločljivost slike in vrsto papirja. Vidite lahko, kaj naj uporabitePhotoshop, Laitrum in drugi grafični uredniki niso tako težki. Glavni problem je razvoj knjižnic. Newbies ne razumejo, kje naj iščejo fotografije, naložene ob različnih časih. V drugi aplikaciji je zelo prijazen do uporabnika.

Sorodne publikacije