3 dolga piska pri vklopu računalnika: možni vzroki, diagnostika, navodila za odpravljanje težav in funkcije računalnika

Če uporabnik zasliši 3 dolge alarme pri vklopu računalnika, to pomeni, da je matična plošča naletela na težavo, preden je lahko podatke poslala monitorju. Zato pisk pomeni način prijavljanja težave, ko računalnik na zaslonu ne more prikazati pravilne napake. Majhen leksikon BIOS-a velja za večino najnovejših modelov osebnih računalnikov z nekaj odtenki narečij. Zato ob vklopu računalnika notranji zvočnik pogosto splakne.

BIOS ali POST zaporedje

BIOS je odgovoren za testiranje in inicializacijo vse opreme. Ta del se imenuje zaporedje POST ali prednapetost, med katerim se bodo testirale vse komponente in njihova združljivost. Če POST ne mine, sistem ne bo več deloval in OS se ne bo zagnal. Krmiljenje se bo začelo z nadzorom krmiljenja sistemskega vodila in nato preverilo vse razširitvene reže, pomnilnik grafične kartice in kontrolne signale za prikaz. Nato protestira grafični kartici in doda svojo kodo za prepoznavanje. Od zdaj naprej se na zaslon pojavijo prvi posnetki.


Preveril bo RAM, poskusil preizkusiti vsako pomnilniško območje za to in ga nato primerjal s tem, kar je zapisano v Bio. Preverja tudi, ali sta tipkovnica in miška dobro povezani in nato pošilja signale iz vseh naprav za shranjevanje (diskete, CD-je,trdi disk, USB), da ugotovite, kateri od njih so delavci. Vsi rezultati se primerjajo s CMOS-om, kar BIOS-u omogoča, da ve, ali se je konfiguracija strojne opreme spremenila od zadnjega prenosa. Nato poskuša preizkusiti preizkušene teste strojne opreme v spomin na glavni osnovni sektor na trdem disku, imenovan tudi MBR. Na tej stopnji je lahko veliko napak, ki jih bo poskušal povedati uporabniku.

Sporočilo o napaki

BIOS se nahaja v majhnem mikroprocesorju (EEPROM) na matični plošči in konfiguriran prek svojega menija v obsegu, ki ga določi proizvajalec. Če je test uspešen, sistem poda akustično potrditev v obliki kratkega piska in prenese nadzor nad nameščenim operacijskim sistemom, kot sta Linux ali Windows.


Med sejo POST ima računalnik več načinov komunikacije: bodisi z utripajočimi indikatorskimi lučkami, računalniškimi zvočniki ali prek monitorja. Ker monitor ni inicializiran do konca postopka, se zgodnja zruši sporočijo kot rdeči ali manjkajoči indikator stanja, na primer indikatorji moči in trdega diska, kot tudi zvočni signali, na primer, ko se računalnik vklopi trikrat, če pride do okvare pomnilnika.
Če je med POST prišlo do napake, BIOS ponavadi prikaže vizualno opozorilo in opis napake. Če pa je zaznana pred inicializacijo video kartice PC, se zaporedje signalov, ki ustreza določeni napaki, sliši skozi notranji zvočnik, to pomeni, da se uporablja sistemska koda. Odvisno od uporabljenega BIOS-amatična plošča, se kode in njihov pomen razlikujejo med seboj.

Diagnostični signal zaslona

Če računalnik še vedno deluje, se na zaslonu na kratko prikažejo informacije o BIOS-u. Za tiste, ki ne morejo hitro prebrati podatkov, preden ugotovijo, zakaj računalnik zaganja sistemsko enoto, ko vklopite računalnik, morate poznati različico BIOS-a, ko računalnik deluje:
 • Kliknite "Start", nato Run.
 • V polje z besedilom v oknu Startup vnesite msinfo32 in kliknite OK. S tem boste odprli program System Information. Ko se sistemske informacije odprejo, se privzeto prikaže njegov povzetek.
 • Če se računalnik ne zažene, lahko odstranite stransko vrstico in poiščete BIOS čip s podatki proizvajalca ali obiščite spletno mesto proizvajalca računalnika s sklicem na številko modela, da boste izvedeli več o različici BIOS-a in dekodiranju zvočnih kod.

  Diagnostika signala

  Ugotavljanje razlogov, zaradi katerih se računalnik 3-krat razlije, ko je računalnik vklopljen, traja od 10 do 15 minut. Odpravljanje nameščene težave je druga naloga in lahko traja od nekaj minut do nekaj ur, odvisno od tega, kako je bilo klicano. Postopek:
 • Vklopite računalnik ali ga ponovno zaženite, če je že vklopljen.
 • Previdno poslušajte zvočne kode, znova zaženite računalnik, če uporabnik ni imel časa, da bi slišal in ponovno poslušal.
 • Zapomnite si naravo zvočnih signalov.
 • Pomembno je, da pazite na njihovo število in dolžino, da je prav tako pomembno kot v Morsejevi abecedi, in pomaga določitiPC problem. Če uporabnik zmotil, bo poskušal rešiti nepotrebno nalogo, ne da bi upošteval pravi problem.
 • Nato morate ugotoviti, katero podjetje je izdelalo čip BIOS, ki je na matični plošči računalnika.
 • Na žalost računalniška industrija ni vzpostavila enotnega načina komuniciranja z zvočnimi signali.
  Če uporabnik ne najde pravih informacij, lahko odprete računalnik in si ogledate dejanski čip BIOS-a na matični plošči, ki bo navedel ime podjetja.

  Kode napak AMI (AMIBIOS)

  Če ima računalnik 3 dolge signale, ko je računalnik vklopljen, neizkušen uporabnik začne doživljati stres. Čeprav je večina tega problema rešena. Vsakič, ko se zažene BIOS, preveri vse naprave, nameščene v računalniku. BIOS je majhen operacijski program, ki upravlja glavne funkcije računalnika. Če zazna napako, bo uporabnika opozorila na ustrezne zaslonske in zvočne signale, zaščitila računalnik pred poškodbami in blokirala Windows pred zagonom, dokler uporabnik ne odpravi napake. Pri AMI (American Megatrends International) uporablja BIOS en ton nagiba. Napaka ustreza številu signalov.

  1 kratka  Napaka pri osvežitvi DRAM-a, če se z računalnikom obrnete, ko ga vklopite, veliko napak. Preverite pravilen položaj vseh modulov RAM, nastavite uro v BIOS-u (uporabite vrednost Auto Configuration). Odstranite vse pomnilniške module in jih ponovno priključite (težava s kontaktom).  1 dolga  POST je bil uspešno zaključen.  Izpad napajanja: izklopite računalnik samo enkrat, ATX izklopite stikalo na hrbtni strani in nato znova zaženite računalnik, če Težave ne morete odpraviti, morate zamenjati napajalnik.  1 dolga, 1 kratka  Napaka na matični plošči: usodna napaka na matični plošči, poskusite preveriti hitrost procesorja.  1 dolga, 2 kratka  Napaka grafične kartice: predvajalnik video posnetkov BIOS - kontrolna vsota ni pravilna. Monitor monitor je okvarjen, grafična kartica ni najdena. Paritetna napaka.  1 dolga, 3 kratka  Napaka v videu: okvarjen OZP-DAC, ki je odgovoren za pretvorbo video podatkov v računalniške podatke, zaznavanje okvare monitorja ali okvara video pomnilnika, morda monitor ni priključen ali je okvarjen kabel, ali napake v prvem 64K pomnilniku.  1 dolga, 4 kratka  Blokada časovnika je v okvari.  1 dolga, 5 kratka  Neuspeh procesorja.  1 dolga, 6 kratka  Neveljavna tipkovnica.  1 dolga, 7 kratka  Problemi virtualne mode.  1 dolga, 8 kratka  Napaka v video spominu.  1 dolga, 9 kratka  Napaka v kontrolni vsoti BIOS-a.  Hitrost ventilatorja procesorja je prenizka, morda nepravilno priključena alinapačna  3 dolga, 3 kratka  Neuspeh spomina.  2 kratka  Napaka paritete: napaka POST (eden od testnih postopkov strojne opreme je napačen). Preverite pravilen položaj vseh OPERATIVNIH pomnilniških modulov, ki podpirajo ECC module ali pariteto.
  2 kratka, 1 dolga  Stik z grafiko ni odobren (Gigabyte plošča (GA 7IX-4).  2 dolga, 2 kratka  Video napaka.  3 kratka


  171) Osnova 64 KB, napaka v pomnilniku: baza - poškodovan pomnilnik, napaka RAM za prvih 64 KB Preverite pravilen položaj vseh modulov MEMORY, če uporabljate SDRAM, je treba zamenjati, preverite vnaprej, če je sinhronizacija pravilna pomnilnik, kot v primeru, ko se računalnik poda, ko je vklopljen trikrat.

  )

  Motnje, Phoenixova koda BIOS

  BIOS Phoenix je BIOS tehnologij podjetja Phoenix. Večina sodobnih proizvajalcev matičnih plošč jih je integrirala v svoje sisteme. Na mnogih priljubljenih matičnih ploščah obstaja več uporabniških implementacij sistema BIOS za Phoenix. Zvočne kode BIOS-a Phoenix so kratke, zvok hitro in takoj, na primer 3 dolge signale pri vklopu računalnika.

  Vrednost kod:
 • En zvok iz BIOS-a, ki temelji na Phoenixu, je pravzaprav sporočilo o "vseh sistemih". Tehnično to pomeni, da je samodejni test vklopljen. Odpravljanje težav ni potrebno.
 • Ena kratka, skupaj z enim dolgim ​​zvokomsignal tudi ni uradno registriran Phoenix avdio signal, včasih pa je to posledica slabega spomina in po odpravi težave z zamenjavo.
 • En dolg, skupaj z dvema kratkima signaloma, označuje napako kontrolne vsote. To pomeni, da je problem z matično ploščo.
 • Dekodiranje zvočnih signalov

  Ko se računalnik zažene v zgornjem levem delu zaslona in je zelo hiter, morate pritisniti tipko Pause ali Del ali F8 takoj po zagonu, da se prijavite v BIOS. Proizvajalec BIOS-a se bo prikazal na zaslonu monitorja. V večini primerov BIOS prihaja z nagrado, Phoenix ali AMI.
  Če ni navodil prodajalca, lahko najdete najpogostejše zvočne signale določenega BIOS-a na internetu. Te informacije bodo uporabnika naučile, kaj storiti, če vnesejo računalnik, ko ga vklopite. Če podaja zvočne signale, ki niso navedeni, je njihova vrednost določena v navodilih za uporabo matične plošče. Ko računalnik predvaja ton, lahko računalnik izklopite, počakate nekaj sekund in ga znova vklopite. Zvočni signali pogosto izginejo sami. Možni problemi s črnim zaslonom, ko se računalnik polni pri sprožitvi 3-krat, dolgi alarmi:
 • Težave s strojno opremo: mrtva matična plošča, ki povezuje grafično kartico, da preveri trdo disketo. Baterijo lahko odstranite iz matične plošče, počakajte 5 minut, nato jo vklopite in poskusite znova.
 • Lahko je tudi resen virus, ki je poškodoval okna, v tem primeru pa strokovnjaki svetujejo, da se trdi disk namesti na drug računalnik inki jih skenirajo protivirusni in protivirusni programi.
 • Okvara grafične kartice in RAM-a

  Najpogostejše napake, ki jih sporočajo kode Beep, so napake grafične kartice in RAM-a. Včasih pomaga odpraviti to sesutje tako, da odstranite in znova namestite grafično kartico. Poskusite popolnoma odstraniti eno, če ima vaš računalnik več slotov. Na žalost vse zvočne kode ne oddajajo vedno vseh napak. Na primer, če zaženete računalnik, ki ima napajanje (lučke LED sveti in diski ustvarijo znane zvoke), vendar ni zaslona in zvoka iz matične plošče, potem je napajanje morda okvarjeno. Če je eden od sekundarnih izhodnih moči (5 voltov) pokvarjen, jih računalnik ne bo mogel prijaviti z zvočnimi kodami, ker ni notranjega napajanja.

  Kratki zvoki: Težava s CMOS-om

  Vsakič, ko je računalnik vklopljen, hitro pregleda stanje glavnih funkcij naprave in odda en sam pisk: to je v redu. In če 2 kratka je CMOS problem. CMOS je pomnilnik, ki shranjuje prve elemente, ki bodo naložili OS. Če prejmete 2 signala, je ta pomnilnik zmeden in ga morate počistiti, da obnovite tovarniške nastavitve. To storite tako, da odstranite baterijo iz matične plošče, nato jo obrnete nazaj ali premaknete mostiček CMOS. 4 dolgi piski: RAM je slabo posodobljen. Za ponastavitev začetnih vrednosti morate počistiti pomnilnik BIOS-a (CF: 2 kratka piska: Clear CMOS). 5 dolgih procesorjev.Prepričati se morate, da je priključen in ventilator deluje. Neprekinjeni kratki signali - Bios vam pove, da energija ni dovolj za delo. Preverite napajalne kable na matični plošči, sicer boste morali namestiti novo enoto.

  Diagnostične kartice POST

  Druga možnost za fiksiranje treh dolgih piskov, ko vklopite računalnik, je nakup diagnostične kartice POST za prestrezanje napak POST v viru prek vodila ISA ali PCI. Zemljevidi so na voljo za vsak avtobus in običajno vsebujejo enega ali dva digitalna indikatorja, ki predstavljata kode, pa tudi LED za nadzor moči. Ker so kode POST številčnejše od zvočnih kod, lahko obstaja 10 zvočnih kod in do 256 POST kod, diagnostična kartica pa bo pomagala slediti napredku POST in si ogledala več podrobnosti o tem, kaj je povzročilo zavrnitev ali opozorilo. Najboljša kartica ISA je, ker je možno, da kartica PCI ne prikaže vseh kod POST. Ker je vodilo ISA inicializirano, PCI samo sprejema kode, ki so nastale po inicializaciji ISA. Poleg tega se ISA poveže s čipom South Bridge, zato poškodovane matične plošče ne bodo mogle pošiljati kod na PCI vodilo. Odpravljanje težav zaradi notranjih komponent:
 • Preverite, ali je notranja strojna oprema, ki ste jo pred kratkim prenesli v računalnik, na primer dodatni pomnilnik ali grafično kartico, pravilno nameščena.
 • Izklopite računalnik, nato odstranite in znova vstavite strojno opremo, preverite, ali je vsaka komponenta trdno vstavljena v režo.
 • Izbrišite novo notranjo strojno opremo. Če je vaš računalnikteče brez komponente, je lahko pokvarjena ali nezdružljiva z računalnikom.
 • Izbrišite in ponovno vstavite vse notranje spojnike in kartice, vključno s pomnilnikom, ne pa tudi procesorja. Če imate v računalniku nameščenih več pomnilniških kartic, izbrišite vsako čakalno vrsto.
 • Izključite vse notranje naprave, vključno s trdimi diski, razširitvenimi karticami, optičnimi diski.
 • Če računalnik deluje brez priključenih notranjih naprav, je lahko eden od njih okvarjen. Vsako napravo povežite enega za drugim in ugotovite, katera je napačna.

  Sporočilo o napaki POST

  Če BIOS naleti na težavo, vendar se ne naloži dovolj dolgo, da prikaže sporočilo o napaki POST na monitorju, namesto signala, se sporočilo o napaki, na primer 3 dolgi signali, vklopite računalnik. Kljub temu signal morda ni povezan z zrušitvami sistema in mora biti sposoben razlikovati ga za pravilno rešitev problema. Odstranjevanje zvočnih signalov, ki niso povezani s sistemom:
 • Preverite tipkovnico in se prepričajte, da nimate zagozdenih ključev in da ne držite tipk. Držite prste na tipkovnici, da sprostite gumbe, ki se lahko zataknejo. Če se je na njem razlila tekočina, jo zamenjajte z novo. Po zaključku tega in vsakega od naslednjih korakov poskusite zagnati računalnik.
 • Preverite vse kable, povezane z računalnikom, in se prepričajte, da so v celoti priključeni.
 • Odstranite vse predmete, ki blokirajo prezračevalne odprtine računalnika. Če se prah nabira v kateri koliprezračevalno odprtino, jih očistite od prahu.
 • Onemogoči zunanje naprave, kot so tiskalniki, pomnilniške naprave USB in zvezdišča, oddaljeni sprejemniki in naprave za shranjevanje.
 • Če se računalnik zažene brez priključitve dodatnih naprav, je lahko eden od teh delov okvarjen. Povežite jih eno za drugo, da ugotovite, katera naprava je pokvarjena.
 • Pomanjkanje zvočnega signala

  Če uporabnik ne uspe uspešno zagnati računalnika in ne vidi sporočil o napakah in ne sliši nobenih zvočnih kod, je lahko kljub temu sistemska napaka. Najverjetneje odsotnost signala pomeni, da računalnik nima vgrajenega zvočnika, zato uporabnik ne bo slišal ničesar, čeprav BIOS proizvaja zvok. V teh primerih je najboljša rešitev, da ugotovite, kaj je narobe, da uporabite kartico POST test za ogled digitalnega sporočila o napaki. Še en razlog, zakaj ne slišite piska, ko zaženete računalnik, je slabo napajanje. Pomanjkanje napetosti na matični plošči pomeni tudi, da ni prisotna v notranji dinamiki, kar onemogoča zvok signalov.

  Nasveti in opozorila

  Poznavanje bitnih stopenj kod in celo težav pri zagonu računalnika ob vklopu ne pomeni, da se bo računalnik kmalu zagnal. Osnovni koraki za odpravljanje težav lahko pogosto identificirajo tipične težave in izolirajo pomanjkljive komponente, ki lahko znova sprožijo pisk računalnika. Najbolje je, da uporabite nasvete, preden poskusite z njimisistema.
  Če se računalnik ne zažene, ko je vstavljen pomnilniški ključ USB, je najbolje, da nastavitev prednostne nastavitve zagona v BIOS-u posodobite tako, da je privzeti zagon trdega diska. Če je notranja ali zunanja naprava pokvarjena, jo morate preveriti z drugim kablom, da ugotovite, ali gre za napako. Po vsakem poskusu zagona računalnika morate izključiti in odklopiti napajalni kabel, preden nadaljujete z naslednjim korakom. Prenosni računalniki morajo odstraniti baterijo. Ko delate v notranjosti ohišja računalnika, preverite preostalo napetost, preden se dotaknete katere koli notranje komponente.

  Sorodne publikacije