Računalnik ne vidi RAM-a: možni vzroki, diagnostika, navodila in nasveti za odpravljanje težav.

Pri delu s sistemi Windows od mnogih ljudi lahko slišite pritožbe glede dejstva, da včasih računalnik ne vidi RAM-a v celoti, ali pa celoten nameščeni nosilec ni na voljo za uporabo. Zakaj se to dogaja, ne vsi vedo, zato je vredno preučiti ta problem, hkrati pa je odvisno od vas, da ugotovite, kakšne konkretne korake lahko naredite za izboljšanje stanja, razen če je seveda mogoče.

Zakaj računalnik ne vidi RAM-a?

Začnimo z odkrivanjem vzrokov tega pojava. Najpomembnejši pogoj za določitev skupnega nameščenega RAM-a je, da se večina strokovnjakov sklicuje na omejitve matičnih plošč in operacijskih sistemov. Zakaj na primer računalnik ne vidi dodatnega pomnilnika? Ampak samo zato, ker matična plošča ne more ohraniti količine RAM-a pod mejo. Razlog je lahko tudi v tem, da je namestitev dodatnih pomnilniških vrstic v določeno režo možna le do določene meje.


Operacijski sistemi družine Windows prav tako igrajo vlogo. Njihov problem je arhitektura, ki se uporablja za vsako specifično spremembo (x86 ali x64). 32-bitni OS je prav zaradi uporabe RAM-a stroga omejitev 4 Gb. Nekatere spremembe istega nosilca Windows 7 so nad to mejo, vendar ne želijo delati z njimi (čeprav lahko). Pogosto je situacijaje zapletena zaradi dejstva, da je "operativen" sam zaseden z aktivnimi ali drugimi sistemskimi procesi, da ne omenjamo, da je lahko v prisotnosti integrirane grafične kartice na matični plošči Video-on-Board in ne diskretno del RAM-a rezerviran in pod njo Končno, ne moremo izključiti situacij, ko računalnik ne vidi druge pomnilniške plasti, če so nastavljene različne količine ali različne vrste RAM-a. In seveda ne morete izločiti podpore iz računov primarnih vhodno /izhodnih sistemov. Če BIOS ne prepozna pomnilnika, na primer zaradi pomanjkljivosti same programske opreme ali napačnih nastavitev, tudi dejanja, ki se izvajajo v operacijskem sistemu, ne bodo zaznana.


Nepravilna vgradnja pomnilniških trakov

Na podlagi zgoraj navedenega se obrnemo na možne rešitve trenutnega problema. Najprej se prepričajte, da so pomnilniški predali pravilno nameščeni fizično.
Tesno prileganje stikov lahko povzroči nastanek takega položaja. Če vaš računalnik ne vidi drugega pomnilnika RAM, ki se razlikuje od prvega v razredu, upoštevajte, da je na primer za dvo-kanalne DDR-pasove priporočljiv samo en proizvajalec in le en volumen. Ni treba posebej poudarjati, da ni mogoče namestiti različnih vrst (nekatere "očala" poskušajo združiti, recimo, DDR2 in DDR4, kar je nesprejemljivo).

Težave v OPERATIVNEM spominu

Pogosto je razlog, da računalnik ne vidi RAM-a, lahkokršitev učinkovitosti samih plošč. To je seveda o določenih dodatnih količinah. Konec koncev, če RAM sploh ne prepoznate (v istem sistemskem BIOS-u), zagon računalnika preprosto ne bi bil mogoč.
Da ne bi uporabljali programske opreme drugih proizvajalcev, kot je Memetest86 +, ki je povprečni uporabnik morda ne razume, je priporočljivo, da opravite pregled pomnilnika s pomočjo sistema, tako da pokličete zahtevano orodje iz menija Run s kombinacijo mdsched.
Tukaj boste morali uporabiti takojšnje preverjanje s ponovnim zagonom. Možno je, vsaj delno, vendar bo problem odpravljen.

Težave z bitnim sistemom

Največji problem je velikost bitov operacijskega sistema. Arhitektura 32-bitnega operacijskega sistema je taka, da preprosto ne more ravnati z RAM-om, ki presega 4 GB. Del te naloge rešuje prekinitev omejitve, ki bo opisana v nadaljevanju.
Vendar pa praviloma, če želite v računalnik namestiti sodobne multimedijske ali intenzivne igre, je najbolje, da ponovno namestite sistem, pri čemer dajete prednost spremembam v sistemu Windows x64.

Nastavitve konfiguracije

Pri operacijskih sistemih Windows 7 in spodaj je pogosto opisan problem nastavitev nalaganja, ki so prisotne v konfiguraciji. Običajno obstaja omejitev z določeno vrednostjo.
Če računalnik zaradi tega ne vidi RAM-a, naredite naslednje:
 • Pokličite konfigurator (msconfig).
 • Na zavihku za prenos pojdite na napredne nastavitve in jih odstranitepotrdite polje v vrstici za povečanje OZP.
 • Nato popolnoma ponovno zaženite sistem.
 • Računalnik ne vidi RAM-a popolnoma: težave z grafično kartico

  Druga pogosta situacija so vgrajeni video čipi. Z majhno količino pomnilnika, ki zagotavlja pravilno delovanje takšnih naprav na račun RAM-a, je rezerviran dodaten znesek (to je podobno rezervaciji prostora na trdem disku za navidezni pomnilnik). V tem primeru lahko nastavitve opravite samo v BIOS-u.
 • Ko vklopite računalnik ali prenosni računalnik v primarnem sistemu, morate najti velikost vgrajenega video pomnilnika, vgrajeni vhodni vmesnik VGA, velikost skupnega pomnilnika VGA itd.
 • Za to možnost nastavite onemogočeno stanje (Disabled) ali samodejno določanje velikosti.

  Ponastavitev nastavitev in posodabljanje BIOS-a

  Vendar se zgodi, da računalnik ne vidi RAM-a samo zato, ker ni prepoznan na ravni BIOS-a. Obstajata samo dve različici: nastavitve so nepravilno nastavljene ali pa zastarela programska oprema primarnega sistema ni zasnovana za delo z novo opremo.
  V prvem primeru je dovolj, da dokončate ponastavitev z uporabo ustreznega elementa (Load Setup Defaults ali nekaj podobnega), po katerem se bo izvedel samodejni ponovni zagon. Druga možnost je nekoliko bolj zapletena, saj je povprečnemu uporabniku pogosto težko, da sami posodabljajo svojo programsko opremo. Nameščena vdelana programska oprema mora v celoti ustrezati originalnemu sistemu in posodobitvimora biti izvedena z največjo previdnostjo, saj lahko en napačen korak pripelje do najbolj nepredvidljivih posledic. Pri sistemih UEFI je vse veliko lažje, saj je mogoče zanje nadgradnje namestiti neposredno v okolje Windows. Toda znova posodobljena programska oprema mora izpolnjevati vse zahteve za namestitev (različica, proizvajalec čipa, razvijalec programske opreme itd.).

  Nekaj ​​besed na koncu

  Še vedno je treba dodati, da v primeru, da sta celotna in razpoložljiva količina pomnilnika RAM približno enaka, lahko poskusite dokončati nepotrebne aktivne procese, onemogočite nekatere zagonske elemente ali celo deaktivirate celo neuporabljene ali nepotrebne osnovne storitve in komponente sistema Windows sistemi, ki bodo bistveno zmanjšali obremenitev pomnilnika RAM in procesorja, prav tako pa bodo povečali hitrost.
 • Sorodne publikacije