AirPlay: kaj je to, za kaj in kako ga vklopiti?

Apple, kot nobena druga družba, podpira brezžično tehnologijo in čim prej žaga žico. Eden najpomembnejših in obetajočih korakov za brezžični prenos podatkov je bil AirPlay. Kaj je to? Kako deluje? In zakaj moraš? Ta in številna druga vprašanja se pojavijo pri vsakomur, ki je vsaj malo seznanjen z napravami Apple. V tem gradivu bomo skušali odgovoriti na večino.

AirPlay: kaj je to?

AirPlay je tehnologija za prenos avdio in video vsebin iz računalnika, tabličnega računalnika ali mobilnega telefona v kateri koli zunanji vir, pa naj gre za televizijski zaslon ali stereo sistem. Tehnologijo je razvil Apple skupaj z ekipo razvijalcev iz podjetja BridgeCo. Predstavitev je potekala v tehnologiji leta 2010 na septembrskem dogodku. Steve Jobs je nato na AirPlay izjavil, da je to najbolj dostopna in preprosta tehnologija pretakanja iz trenutne.


AirPlay deluje samodejno. Če želite poiskati sprejemnike in povezava uporablja Wi-Fi ali Bluetooth (odvisno od oddajne naprave in sprejemnika). Ključ do AirPlaya je Apple TV, vendar je s to tehnologijo veliko drugih igralcev.

Kako AirPlay deluje na iOS?

Kljub najenostavnejši izvedbi funkcije imajo mnogi uporabniki še vedno vprašanja o AirPlayu. Kako lahko vklopim in v katerih načinih deluje? Na mobilnih napravah lahko Appleova tehnologija deluje v treh različnih načinih:
 • Prvi je prikaz slike na zaslonu. Ta način morate omogočitivklopite Wi-Fi in Bluetooth, nato odprite nadzorni center in izberite možnost AirPlay. Naprava bo šla v način iskanja sprejemnika in prikazala vse razpoložljive. Tako lahko predvajate igre, ki se izvajajo v celozaslonskem načinu. In če se razvijalec ukvarja s celovito tehnološko podporo, bo dostop do skupne igre in spremenjenega vmesnika na voljo.
 • Drugi način - video predstavitev na zunanjem zaslonu. To storite tako, da vklopite video na mobilni napravi z vgrajeno podporo za AirPlay: iPhone ali iPad. Če želite začeti, zaženite videoposnetek na telefonu ali tabličnem računalniku, najdite logotip AirPlay na dnu zaslona, ​​kliknite in izberite želenega sprejemnika.
 • Tretji način je prenos zvoka na zunanji vir. Če želite to narediti, odprite nadzorni center, pomaknite se, da greste na zaslon predvajalnika, kliknite na gumb AirPlay in izberite ustrezen stereo sistem (stereo sistem ni nujno, da podpira AirPlay, na voljo je dovolj različice Bluetooth 4). • Kako AirPlay deluje na računalniku Mac?

  Na namiznem sistemu AirPlay deluje na enakih načelih v enakih načinih:
 • Prvi je prikaz zaslona. Če želite omogočiti predstavitev zaslona, ​​morate klikniti na logotip AirPlay na vrhu zaslona v orodni vrstici in izbrati ustrezen sprejemnik (Apple TV tretja ali četrta generacija).
 • Drugi način je prikaz videa na zunanjem zaslonu. To storite tako, da predvajate videoposnetek v programu ali na viru, ki ga podpira AirPlay (večina priljubljenih spletnih mest, kot je YouTube, to že podpira.funkcijo). Po tem morate najti logotip igralca AirPlay in izbrati ustrezen sprejemnik.
 • Tretji način je predvajanje zvoka zunanjemu viru. Predvajalnik, ki podpira to možnost, mora delovati. Oddajanje lahko poteka na Apple TV ali združljivem stereo sistemu (stereo sistem ni nujno, da podpira ta protokol, ampak razpoložljivost Bluetooth 4. izdaje).
 • Četrti način - uporabite Apple TV kot drugi zaslon. Po priključitvi na televizor se lahko konfigurira kot drugi funkcionalni zaslon s svojimi namiznimi računalniki, priklopno postajo itd.

 • AirPlay za Windows in Android

  Razvijalci Apple ne želijo deliti svoje tehnologije in le redko dostopajo do njih. Na srečo to ne velja za tehnologijo AirPlay. Za Windows so podobne funkcije tuje, zato morate pričakovati samo predvajalnike tretjih oseb. Eden od njih je predvajalnik PlayCast, ki deluje na namizju in v operacijskem sistemu Windows Mobile OS. Program je na voljo v Trgovini Windows in prodan za 4 $. Tisti, ki niso pripravljeni plačati, lahko prenesejo uradno verzijo iTunes-a iz spletnega mesta Apple in prenašajo zvok in video na združljive sprejemnike. Na voljo je napredna rešitev za tiste, ki želijo uporabljati Apple TV kot drugi zaslon za Windows - pripomoček AirParrot po ceni 13 USD. Za Android je na voljo več uspešnih programov za predvajanje medijske vsebine prek programa AirPlay. Eden od njih je brezplačen program AllCast.

  Podprte naprave in programska oprema

  Za delo z AirPlay potrebujete mobilno napravo (pametni telefon alitablet), ki delujejo na iOS 5 in novejših. Ali računalniki:
 • iMac, izdan najkasneje leta 2011;
 • MacBook, izdan najpozneje leta 2015;
 • MacBook Air, izdan najkasneje leta 2011;
 • MacBook Pro, izdan najpozneje leta 2011.
 • Deloval pa bo tudi vsak računalnik z operacijskim sistemom Windows, ki podpira brezžična omrežja Wi-Fi (z ustrezno programsko opremo).

  Namesto zaključka

  Zdaj, ko imate informacije o AirPlayu, kaj je to, v katerih načinih in kako se povezujete, lahko resno razmišljate o nakupu Apple TV ali združljivega predvajalnika. Ta možnost razširja zmožnosti računalnika in mobilne naprave ter pomaga pri oblikovanju enotnega domačega multimedijskega sistema.

  Sorodne publikacije