Značilnosti projektorjev: vrste, klasifikacija in modeli. Tehnični opis projektorjev in pregledov uporabnikov

Multimedijski projektor - čudež tehnologije XXI stoletja., Zelo uporabna in večnamenska naprava. V apartmaju, lahko poskrbi polnopravni domači kino, saj projekcija slike vam omogoča, da si ogledate video na zaslonu v celotni steni. Uporaba projektorja v izobraževalne namene omogoča predvajanje videa širokega formata za boljše učenje študentov. V okviru tega članka bomo poskušali razumeti načelo različnih tipov projektorjev, upoštevati tehnične lastnosti aparata in podati priporočila za izbiro bolj praktičnega modela.

Kaj je multimedijski projektor?

Multimedijski projektor je naprava, ki projicira sliko ali video iz zunanjega vira na velik zaslon. Vir je lahko izmenljivi medij, računalnik ali druga naprava, ki ima operacijski sistem. Razvoj tehnologije je zagotovil dodatne funkcije za projektorje. Sedaj lahko najdete modele, ki se sinhronizirajo z nosilcem vsebine prek brezžičnega omrežja Wi-Fi. To je zelo priročno in praktično.


Naj omenimo glavne značilnosti multimedijskih projektorjev. Nesporna prednost teh naprav je velikost projiciranega zaslona. Če napravo primerjate z vrednostjo s televizorjem, ki ima podobno velikost zaslona, ​​projektor zmaga. Minimalna cena stroja, predvidena za domačo uporabo, se giblje v razponu 14000-30000 rubljev. Kakovost slike je zelo odvisnaiz specifikacij multimedijskega projektorja in lastnosti zaslona. Tkanina mora imeti visok koeficient odboja, nato pa bo slika ostra in ostra. Da bi dobili bogato sliko, morate odstraniti vse izvore svetlobe v prostoru. Preden pogledate vnos izmenljivega medija, je potrebno nekaj pripravljalnih del. Projektor se poveže z mediji, na avdio sistem. Specifikacije zaslona za projektor morajo izpolnjevati določene zahteve. Prilagodi ostrino slike na zaslonu. Nekateri modeli delajo zvoke tretjih oseb, kar povzroča neprijetnosti med gledanjem filma. Noise (Hrup) odda hladilni sistem, vgrajen v projektor.


Stacionarni projektor je najpogosteje nameščen na stropu. Če je model prenosen, ga je najbolj primerno namestiti na stol ali mizo. Če želite začeti uporabljati projektor, morate vklopiti napravo in prilagoditi sliko tako, da jo poravnate v vogalih, da dobite desni pravokotni projekcijski zaslon.

Razvrstitev projektorjev

Trenutno obstaja veliko število projektorjev, ki se med seboj precej razlikujejo ne samo glede vrednosti in funkcionalnosti, ampak tudi glede tehničnih značilnosti, tehnologij za izdelavo notranjih komponent in profilnih namenov. Tu je razvrstitev tipov projektorjev. Po funkcionalnosti so projektorji razdeljeni v tri skupine:
 • Domači kino. Te naprave so namenjene za domačo uporabo. Značilnosti projektorjev za domače proračunske projektorje imajo najbolj osnovne funkcije.Naprave so enostavne za uporabo, so v srednjem cenovnem razredu. Velikost zaslona doseže dva metra v diagonali. Projektor ima priključke za povezavo z osebnim računalnikom, prenosnim računalnikom ali igralno konzolo. V odsotnosti potrebnih priključkov se lahko za sinhronizacijo naprav uporabljajo posebni adapterji. Ti modeli projektorjev imajo tudi številne pomanjkljivosti: nizko svetilnost svetilk, nizko stopnjo jasnosti pri proračunskih modelih.
 • Projektorji za kinematografe. To so profesionalne zmogljive naprave, ki projicirajo slike na širokozaslonski kino zaslon. Ti projektorji imajo zelo visoke stroške.
 • Projektorji za usposabljanje in poslovanje. Uporablja se v izobraževalnih ustanovah in podjetjih za namen sporočanja informacij za seznanitev. Značilnosti projektorjev za šolo se razlikujejo po dostopni ceni. Projekcija zaslona lahko doseže diagonalo 7 metrov. Nekateri modeli imajo vgrajen zvočnik.
 • 3D projektorji.
 • Inovativne naprave, ki projektirajo skupno sliko. Takšne naprave se uporabljajo na področju kinematografske industrije, v izobraževalnih ustanovah, pa tudi v muzejih in pri organizaciji razstav.
  Glede na zasnovo modulatorja se projektorji delijo na:
 • TFT-projektorje. Modulator je predstavljen z majhno barvno LCD matriko, izdelano s tehnologijo TFT. Porazdelitev svetlobe v matriki poteka s kondenzatorjem, ki je sistem leč.
 • Polisilicijski projektorji. Za oblikovanje slike so uporabljene tri slikeenobarvne matrike (rdeča, modra, zelena). Optični sistem združuje sliko treh matrik in daje barvno sliko visoke ločljivosti. Za distribucijo svetlobe se uporabljajo posebna vgrajena ogledala, ki usmerjajo enako količino svetlobe na vsako od treh matrik.
 • DMD projektorji. Zgrajen je na odbojnem sistemu. DMD matrika je sestavljena iz velikega števila mikrod, ki lahko odsevajo prihajajočo svetlobo na leči ali pomivalniku. Tako se slika oblikuje na zaslonu.
 • Naslednje vrste naprav se razlikujejo po metodi osvetlitve modulatorja:
 • Razsvetljeni tip. Modulacije se izpostavijo svetlobnemu toku, kar vodi do močnega segrevanja matrice. Za hlajenje ohišja projektorja je vgrajen ventilator, ki med delovanjem ustvarja hrup.
 • Odsevni tip. Svetlobni tok se odbije in usmeri na matrico. To ne povzroča hudega segrevanja, kar pomeni, da ni treba namestiti resnega hladilnega sistema.
 • Vrste projektorjev in njihove značilnosti

  Jasnost slike in risba slike sta v veliki meri odvisna od ločljivosti reproducirane datoteke iz medija. Poleg tega je kakovost projicirane slike odvisna od specifikacij projektorja, tehnologije projiciranja, značilnosti objektiva in ločljivosti. Tehnologija LCD
  Svetloba gre skozi ploščo s tekočimi kristali, ki jo sestavlja veliko število slikovnih pik, ki jih nadzorujejo električni signali. Pri pikslih je drugačna količina napetostiPrilagodi stopnjo preglednosti posameznih slikovnih pik in posledično se spremeni svetlost vsake točke na zaslonu. Tako se oblikuje popolna projekcijska slika.

  Ta tehnologija je omogočila znatno zmanjšanje velikosti projekcijskih enot in njihovo zmanjšanje. Največja sila svetlobe je tako začela dosegati 10.000 lm. Ta tehnologija ima nekaj negativnih vidikov. Matrika s tekočimi kristali se na koncu začne razgrajevati, staranje. Nosilec bo negativno vplival na kakovost slike. Na matriki se lahko pojavijo bitovi slikovnih pik. Pri delu se naprava močno segreje, zato je v ohišje za hlajenje vgrajen kul ventilator, ki ustvarja zelo glasen šum. Svetle in močne žarnice takšnih projektorjev so zelo dragocene. Tehnologija CRT Ena izmed prvih tehnologij projekcijske proizvodnje, ki se uporablja že več desetletij. Spomnimo glavne značilnosti multimedijskih projektorjev, ustvarjenih s to tehnologijo. Osnova principa projekcije je cev elektronskega snopa. Kakovost slike je lahko bolj ugodna kot tehnologija projektorja. Črna je polna barv, kontrast je dober. Trajanje neprekinjenega dela lahko doseže 10.000 ur. Gledanje je možno le v zatemnjeni sobi, saj maksimalna svetlost ne presega 300 lm. Naprave, izdelane po tej tehnologiji, se razlikujejo po svoji masivnosti in velikih dimenzijah. Naprava lahko tehta več deset kilogramov. Konfiguracija naprave je tako kompleksna in dolga, da potrebujete kvalificirano pomočspecialist
  Načelo projektorja je naslednje: signal je razdeljen na tri barvne komponente (rdeča, modra, zelena), intenzivnost žarka pa se spreminja. Svetloba, ki prehaja skozi magnetno polje, postavi površino zaslona v skeniranje. Na zaslonu se ustvari enobarvna slika, katere slika je projicirana na zaslon. Posledično so povezane tri projekcije in dobljena je barvna slika. Tehnologija D-ILA Naprave, izdelane s to tehnologijo, so opremljene tudi z LCD-elementi, vendar ne svetlečimi, kot pri tehnologiji LCD, vendar so prikazani. Sloj, ki modulira svetlobo, se nahaja nad oblogo iz monokristalnega silicija. Tam se nahaja nadzorna shema matrice. To daje veliko prednost pred matrikami LCD, ker manjše velikosti matrik omogočajo višjo ločljivost. Na projekcijski sliki ni pikslovske mreže. Načelo je enako kot pri LCD matricah: matrice ustvarjajo tri barvne slike in projicirajo slike skozi objektiv na zaslon. Naprave so majhne velikosti. Projekcija na širokih zaslonih brez izgube kakovosti slike. Obstajajo tudi negativne strani: drage svetilke, videz zlomljenih slikovnih pik, pomanjkanje informacij o dolžini dela teh naprav zaradi novosti tehnologije. Tehnologija DLP Matrika je predstavljena z velikim številom majhnih ogledal, ki lahko spremenijo svoj položaj. Vsako ogledalo lahko projicira svetlobo bodisi na zaslon ali na absorber svetlobe. Na projekciji postane črno-bela. Ko se zrcalo z visoko frekvenco spremenipoložaj, dobimo odtenke sive. Če želite ločiti druge barve, uporabite barvni disk, ki ima filtre za svetlobo. Z vrtenjem diska lahko gledate na zaslonu "mavrični učinek". Barvno kolo na nekaterih modelih ima lahko dodatne barve - rumeno, cian, magenta. Obstaja tudi pregleden segment, ki igra vlogo izobraževanja čiste bele projekcije. Svetlost črno-bele slike je še posebej pomembna za naprave, ki se uporabljajo za predstavitev predstavitev ali shem. Pri nekaterih modelih, ko se svetlost svetlobe poveča, slika postane temnejša. Tri-točkovni projektorji, izdelani na tej tehnologiji, delujejo po načelu, da so za polno barvno sliko naložene tri enobarvne RBG slike. Takšne naprave imajo visoko stopnjo svetlosti, ki lahko doseže 18.000 lm. Zmagovalne značilnosti te vrste naprav so naslednje: majhnost, trajnost, nizka raven hrupa, visoka svetlost. Med pomanjkljivostmi je draga zamenjava žarnice, možen pojav pokvarjenih slikovnih pik, "učinek mavrice" v modelih z enim matriksom. Laserski projektorji Ena izmed najnovejših tehnologij za slikanje je laser. Te naprave imajo visoko vrednost, dobro delovanje in najvišjo kakovost projicirane slike. Neprekinjeno delovanje laserja se lahko izvaja 20.000 ur. Poglejmo nekatere značilnosti laserskih projektorjev. Svetlost 4500 lm vam omogoča gledanje video posnetkov tudi v prostoru z dodatnimi viri svetlobe. Ultra fokusne laserske lečeprojektorji omogočajo, da se naprava nahaja v bližini projekcijskega zaslona. Načelo delovanja naprave je podobno prejšnjemu. Laser oblikuje tri enobarvne slike, ki se prekrivajo in mešajo. Zrcalni sistem sodeluje pri ustvarjanju fokusirane slike. Laserski projektorji lahko projicirajo slike na velike zaslone, slika bo zelo intenzivna in svetla, barvni prenos pa je realen. Površina zaslona nima nujno visokih odsevnih lastnosti.

  Luči za projektorje

  Svetlobni vir za projekcijo je vgrajen v ohišje žarnice projektorja. Moč svetlobnega toka se meri v lumnih. Trenutno obstajajo modeli, ki lahko proizvedejo 60.000 lm. Če upoštevamo projektorje z minimalno močjo, je treba omeniti, da v nekaterih proračunskih napravah obstajajo LED-sijalke, ki proizvajajo svetlobni tok v stotinah ali celo na ducate lumnov. V pogledu domačega projektorja je izhodna svetloba 1000-1500 lm. Če ni drugih virov svetlobe, bo kakovost projicirane slike sprejemljiva. V prostorih z dodatno razsvetljavo potrebujete močnejše projektorske žarnice. Če žarnica žari v projektorju, jo je najbolje zamenjati z originalno. Ampak včasih ni mogoče najti enake svetilke, potem lahko uporabite podobne analogne, ki so bolj dostopne in na voljo v trgovinah. Poglejmo nekaj možnosti in glavne značilnosti žarnic za projektorje.
 • Metalhalogenidne sijalke.Različne plinske sijalke visokega tlaka. Sevanje svetlobnega toka je posledica delovanja halidov kovin na živosrebrne pare. Svetloba je zelo svetla in sama svetilka porabi majhno količino energije. Sčasoma se svet postaja temnejši.
 • Plinske sijalke. Konstruirana je na procesih nastanka električnega praznjenja v plinih. Značilnosti svetilk za projektorje se med seboj razlikujejo glede na uporabljene materiale. Razlikujejo se po visoki svetlobni moči - do 55 l /w.
 • Ksenonske žarnice. Svetlobo oddaja kovinski lok, ki se nahaja v bučki s ksenonom. Svetilka daje svetlo belo svetlobo, ki je čim bliže dnevni svetlobi.
 • LED žarnica. Uporablja se v proračunskih projektorjih. Proizvaja majhno količino svetlobe, le nekaj deset lumnov.
 • Svetilke UHP. Svetloba je posledica ustvarjanja električnega razelektritve v živosrebrnih hlapih. Svetilka ima majhne dimenzije in daje zelo svetel sij.
 • Svetilke P-VIP. Različne halogenske žarnice. Imajo visoko stopnjo svetlosti in dolgo življenjsko dobo.
 • Projektorji Sony. Modeli in pregledi

  Modelska paleta projektorjev Sony ima na desetine modelov. SONY VPL-HW65ES
  Projektor za domačo uporabo. Navedimo glavne značilnosti tega multimedijskega projektorja. Največja kakovost slike v polni visoki ločljivosti. Svetlobni tok - 1800 lm. Naprava je majhna, mobilna. Projicirana slika ima svetlost in nasičenost barv. Življenjska doba žarnice je 6000 ur. PriročnikČe nastavite objektiv, lahko projektor uporabljate na različnih lokacijah. Cena: 240000-260000 rub. Pozitivne povratne informacije: priročen aparat majhne velikosti, dobra kakovost slike, lahko uporabite delno osvetljene prostore. Negativne povratne informacije: visoki stroški, brez točk v kompletu. SONY VPL-VW1000ES Glavne značilnosti multimedijskega projektorja so naslednje. Naprava je opremljena z izredno zmogljivim objektivom, ki omogoča ogled slik v ločljivosti 4K. Svetlost je 2000 lm. Domača uporaba takšnega svetlobnega toka bo napravi omogočila izdelavo nasičenih in kontrastnih barv. S to enoto lahko gledate 3D videoposnetke. Cena: 1000000 rub. Pozitivna povratna informacija: popolna slika, majhnost naprave, brez hrupa pri delu. Negativne povratne informacije: Zelo visoki stroški, primernejši za profesionalno uporabo. SONY VPL-SW235 S tehnologijo 3LCD ima projicirana slika visoko kontrastno razmerje. Specifikacije projektorja so naslednje: največja ločljivost 1280 * 800 svetlobni tok 3000 lm. Obstajajo 3 načini svetlosti. Projektor lahko povežete prek vrat USB, ne da bi morali namestiti dodatne gonilnike. Možnost brezžične sinhronizacije. Cena: 63000 rub. Pozitivna povratna informacija: Z aplikacijo iOS naprave je na voljo funkcija daljinskega upravljanja, dobra kakovost slike, možnost namestitve projektorja za 79 cm od zaslona. Negativne povratne informacije: visoki stroški, samo stacionarna namestitev stroja. SONY VPL-SW630 Tip naprave - široki zaslon3-točkovni LCD projektor. Največja ločljivost 1280 * 800 svetlobnega toka 3100 lm. Zasnovan za pisarniško ali domačo uporabo. Na voljo so priključki za VGA, HDMI. Cena: 61000 rub. Pozitivna povratna informacija: dobra kakovost slike v odsotnosti svetlobe, brez hrupa. Negativne povratne informacije: visoki stroški, brezžična sinhronizacija, nizka življenjska doba žarnice.

  Projektorji Epson. Modeli in ocene

  EPSON EB-W42
  Izvedena s tehnologijo LCD, tipom matrike TFT, največja ločljivost je 1280 * 800. Svetlobni tok je 3200 lm, brezžična povezava je vgrajena brezžično. Slika je dovolj ostra in kontrastna. Cena: 55000 rub. Pozitivne povratne informacije: relativno nizki stroški, vgrajen zvočnik, dobra slika. Negativne povratne informacije: majhna življenjska doba žarnice. EPSON EB-X41 Tehnologija projekcije - LCD, matrični tip - TFT, svetlost barve - 3200 lm. Možna je slika in video iz izmenljivega pogona USB. Za povezovanje drugih vrst medijev je izhod HDMI in VGA. Cena: 34000 rub. Pozitivna povratna informacija: ugodna cena, dobra svetlost in kontrast v temni sobi. Negativne povratne informacije: glasno delo, z delno svetlobo, vidljivost zaslona je bistveno slabša. EPSON EB-S05 Tehnologija LCD. Največja ločljivost 800 * 600 svetlobnega toka 3200 lm. Povezuje z mediji prek priključkov VGA ali HDMI. Vgrajeni so zvočniki. Montaža zagotavlja čelno projekcijo, povratno projekcijo, možno pritrditev na strop. Cena: 24000 rub. Pozitivna povratna informacija: primerna kakovost slikenizka cena, daljinski upravljalnik je vključen. Negativna povratna zveza: Visok hrup ventilatorja, slaba kakovost slike, ko so dodatni viri svetlobe. EPSON EB-X05 Tehnologija projekcije - LCD. Največja ločljivost je 1024 * 768 svetlobni tok 3300 lm. Žična povezava prek vrat VGA in HDMI. Vgrajeni so zvočniki z daljinskim upravljalnikom. Cena: 26000 rub. Pozitivna povratna informacija: sposobnost projiciranja slik do 300 palcev, dobra kakovost videa v odsotnosti tretjih virov svetlobe, relativno nizka cena. Negativne povratne informacije: visoka raven hrupa, izguba kakovosti slike v prisotnosti dodatne svetlobe.

  Projektorji LG. Modeli in ocene

  LG PH30JG
  Naprava je zelo majhna, njena teža je 049 kg. Glavne značilnosti projektorja so naslednje: maksimalna ločljivost videa 1280 * 720 svetlost 720 lm. Na voljo je brezžična brezžična povezava. Možno je priključiti pomnilniško napravo USB. Cena: 40000 rub. Pozitivna povratna informacija: dobra kakovost slike; Vgrajena baterija, ki je namenjena za 4 ure delovanja; možnost povezovanja zvočnika prek povezave Bluetooth. Negativne povratne informacije: Ni priključkov HDMI in VGA. LG HF85JS Izjemno zmogljiv laserski projektor za hitro fokusiranje. Značilnosti projektorja kratkega ostrenja so naslednje. Največja ločljivost - Full HD, svetlobni tok 1500 lm. Naprava ima funkcijo brezžične sinhronizacije z nosilcem informacij. Lahko projicira sliko z razdalje 12 cm. Cena: 130000 rub. Pozitivna povratna informacija: zelo jasne in kontrastne projekcijske slike so majhnedimenzije naprave, tiho delo, brezžična povezava. Negativne povratne informacije: visoki stroški. Tehnologija DLP matrice LG PH450UG. Največja ločljivost 1280 * 720 svetlobnega toka 450 lm. Obstaja 3D funkcija, daljinski upravljalnik je popoln. Vgrajeni so zvočniki. Možna je brezžična sinhronizacija prek povezave Bluetooth ali Wi-Fi. Cena: 45000 rub. Pozitivna povratna informacija: dobra kakovost slike, brezžična povezljivost. Negativne povratne informacije: relativno visoki stroški, vgrajeni zvočniki so zelo tihi.

  Acer projektorji. Modeli in ocene

  Acer X118 DLP tehnologija projektorja. Največja ločljivost 800 * 600 svetlobnega toka 3600 lm. Za priključitev naprave na računalnik je vhod VGA. Priporočljivo je, da napravo uporabljate v pisarni ali šoli. Cena: 19000 rub. Pozitivna povratna informacija: nizka cena. Negativne povratne informacije: lahko uporabljate le v temni sobi, majhno življenjsko dobo svetilke, zrnavost slike. Acer H6517ABD Projektor širokega formata, izdelan s tehnologijo DLP. Barvno kolo je šest segmentov. Največja ločljivost Full HD, svetlobni tok 3400 lm. Vrata za priključitev medija - VGA, HDMI. Stroj spada v kategorijo pisarniške opreme. Pozitivna povratna informacija: Nizka cena, ekonomičen način porabe energije. Negativne povratne informacije: nizka kakovost slike, video, slaba kakovost projekcije pri zunanji svetlobi, zunanji hrup. Acer C120 matrična tehnologija. Največja ločljivost 845 * 480 svetlobnega toka 100 lm. Naprava daje sliko s premerom do 25 m. Povezava poteka preko pristaniščaUSB Teža - 180 rub Cena: 16000 rub. Pozitivna povratna informacija: Zelo majhna in lahka prenosna naprava, odlična za predstavitve. Negativne povratne informacije: Ni priključkov HDMI in VGA, predvajanje videa nizke kakovosti, tudi v temni sobi. Acer H7850
  ​​Proizvodna tehnologija za matriko DLP. Največja ločljivost 3840 * 2160 svetlobni tok 3000 lm. Povezava poteka prek vrat HDMI, VGA, USB. Naprava uporablja 2 zvočnika. Cena: 125000 rub. Pozitivna povratna informacija: visoka kakovost ločljivosti in prenos barv, je mogoče uporabiti tako prenosno kot stacionarno. Negativne povratne informacije: visoki stroški za to funkcionalnost, brez brezžične sinhronizacije, brez 3D funkcije, malo življenjske dobe žarnice. Za visoko kakovost slike potrebujete izboljšan zaslon za projektor.

  Kako izbrati projektor

  Pri izbiri projektorja kupec vedno dvomi, kateri model naj bo prednosten. Za izbiro morate razumeti glavne značilnosti projektorjev. Kako izbrati pravo napravo in pobrati potrebno funkcionalnost, bomo razumeli bolj podrobno. Razlog za dvome pri izbiri je pomanjkanje ozaveščenosti in poznavanje določenih značilnosti tehnoloških naprav. Upoštevajte možnosti projektorja, ki so najbolj primerne za posebne namene. Če projektor izberete izključno za domačo uporabo, potem izberite model znane blagovne znamke in ne kitajskega analognega, ki bo imel nižje stroške. Poleg vrednosti, bodite pozorni na naslednjeparametri kot:
 • Največja ločljivost. Če slike ne nameravate projicirati na zelo široko površino, boste dovolj dobro do 800 * 600, da boste lahko bolje vzeli modele, ki proizvajajo HD ali Full HD kakovost.
 • Svetlobni tok. Dovoljeno območje za domačo različico 1000-2000 lm. V tem primeru je mogoče dovoliti majhno osvetlitev prostora, v katerem se projicira slika. Moč projektorja je značilnost, ki je eden najpomembnejših kazalnikov učinkovitosti.
 • Vrsta projekcijske žarnice. Nekatere svetilke lahko služijo do 30.000 ur. Če nameravate projektor pogosto uporabljati, bo kakovost žarnice postala pomemben dejavnik.
 • Raven hrupa. Obstajajo projektorji, katerih oboževalec je tako glasen, da moti dojemanje samega filma. Prostornina stroja je navedena v tehničnih specifikacijah, meri se v decibelih.
 • Prenos barv. Barvna lestvica mora biti naravna in realistična.
 • Meja kontrasta. Izberite napravo z območjem kontrasta 1000: 1 ali 2000: 1. Če je ta možnost nižja, bo težko razlikovati med temnimi slikami.
 • Načini povezovanja. Nekateri modeli nimajo odprtih slotov za povezavo vira informacij, saj sinhronizacija poteka samo brezžično prek Wi-Fi.
 • Ob upoštevanju vseh odtenkov boste lahko izbrali popolno napravo za vaše potrebe. Ko določite potrebne parametre, postane jasno, kako izbrati značilnosti projektorja.

  V zaključku

  Predstavljene so bile številne različice projektorjevna domačem trgu, ima preveč vrednosti. Če ste članek prebrali do konca, morate razumeti, katere značilnosti pri izbiri projektorja naj bodo pozorne.

  Sorodne publikacije