Mikroprocesor Xeon E5 - 2620. Specifikacije in specifikacije

Mikroprocesor Xeon E5-2620 za strežniške računalniške sisteme je prvič videl svetlobo na začetku leta 2012. Izdelan je bil iz najsodobnejšega tehnološkega procesa s takratnim standardom tolerance do 32 nm in brezkompromisno visoko zmogljivost zaradi prisotnosti 6 jeder in večje količine predpomnilnika. V članku bodo upoštevani njegovi parametri in specifikacije, podane pa bodo tudi različice celotnega sklopa in možne variante uporabe.

Namen čipa. Zaključek

Intel Xeon E5-2620 se je že pred kratkim predstavil v segmentu strežnikov srednje ravni (v skladu s standardi sodobne računalniške industrije). Seveda imajo osebni računalniki, ki temeljijo na njej, še vedno zadostno raven učinkovitosti, vendar bodo njihovi lastniki še vedno prisiljeni v bližnji prihodnosti dokončati svojo celovito posodobitev iz dveh razlogov. Eden od njih je zastareli tehnični proces in visoka poraba energije. Drugi razlog je v tem, da nove aplikacije zahtevajo 8 ali več fizičnih jeder, Xeon E5-2620 pa ima samo 6 blokov obdelave kode. To pomeni, da se bo v programski opremi, ki je optimizirana za 8 računalniških modulov, njegova zmogljivost bistveno zmanjšala.


Ta CPU je na voljo v dveh različicah. Prvi se imenuje TRAIL. V tem primeru je kupec kupil CPU v transportni plastični škatli, navodilih za uporabo, etiketi in certifikatu o skladnosti. Druga možna možnost dobave se je imenovala VOX. V tej situacijiZgornji seznam smo dopolnili z kartonsko škatlo, hladilnikom in cevjo termopasta.

Parametri procesorja

Kot smo že omenili, je mikroprocesor Xeon E5-2620 opremljen s 6 fizičnimi jedri. Poleg tega podpora lastniške tehnologije HT temu čipu omogoča obdelavo programske kode v 12 tokovih. Začetna nominalna frekvenca CPU je 20 GHz. Toda tudi ta čip lahko poveča svojo vrednost na 25 GHz, odvisno od obremenitve. Dinamično krmiljenje frekvence zagotavlja tehnologija, kot je TurboBust iz Intela.


Prostornina predpomnilnika prve stopnje je 64 kb, druga je 15 Mb in 3. 15 Mb. Mikroprocesor lahko deluje iz OPTIONAL DDR3 pomnilnika. Priporočena frekvenca modelov je 1333 MHz. Največja velikost pomnilnika OPERATIVE je omejena na 384 GB. Prav tako je treba opozoriti na trenutek, ko je štirkanalni krmilnik RAM-a in je sposoben zagotavljati pasovno širino pri 426 Gb /s. Značilnosti Xeon E5-2620 so zaznamovane z dejstvom, da njegov termični paket ne presega 95 vatov. Zelo polprevodniški kristal je bil, kot je bilo že omenjeno, izdelan po tehnoloških normativih 32 nm in je imel površinsko postavitev.
Sklep
V času prodaje je Xeon E5-2620 zagotavljal visoko raven učinkovitosti, zdaj pa je ta mikroprocesorska naprava moralno in fizično zastarela. Zato je uporaba tega modelnega čipa pri izdelavi novega strežnika nepraktična. Prav tako je treba posodobiti stare visoko zmogljive računalnike, ki temeljijo na tem čipu. Sodobna strežniška programska oprema postavlja večvisoke zahteve za strojno opremo in zato takšen procesor v nekaterih primerih ne bo mogel obvladati dodeljenih nalog.

Sorodne publikacije