Pravilno Xeon E5440 Overclocking: Več podrobnosti in nastavitev

V okviru tega člena se bo podrobno obravnaval algoritem za overclockiranje Xeon E5440. Prav tako bodo podana priporočila za celoten sklop računalniškega sistema za izvajanje te operacije in seznam potrebne programske opreme za preverjanje stabilnosti računalnika. Poleg tega bodo opisane podrobne tehnične specifikacije tega modela mikroprocesorske naprave.

Specifikacije procesorjev

Najprej je treba opozoriti, da je E5440 strežniški čip. Namenjen je za vgradnjo v vtičnico LGA771. Lahko pa ga namestite tudi v procesorski priključek LGA775 s pomočjo posebnega adapterja, le v tem primeru je možno pravilno overclockiranje Xeon E5440.


Ta čip je opremljen s štirimi računalniškimi jedri. Vsak od njih deluje s fiksno frekvenco 283 GHz. To je dokaj nizka vrednost. Zato mnogi lastniki takšnih računalniških sistemov povečujejo uro frekvence procesorja in s tem dosegajo znatno povečanje produktivnosti. Ta mikroprocesor je bil izdelan s tehnologijo s toleranco 45 nm. Paket toplotnih čipov je omejen na 80 vatov. Najvišja temperatura, pri kateri lahko tak čip še vedno deluje, je 67 0 C. Prostornina drugega predala je 12 MB. To je, v bistvu, ta model procesorske naprave v skladu s tehničnimi specifikacijami je skoraj enak Core 2Quad z indeksom E9550. Edina razlika med njimi je, da je slednja namenjena za vgradnjo v LGA775 in E5440 - inLGA771.


Frekvenčni množitelj CPU je določen na 85. Nemogoče ga je nekako spremeniti. Zato lahko povečate zmogljivost računalnika samo s povečanjem frekvence sistemskega vodila. Privzeto je njegova vrednost 333 MHz. Druga pomembna točka - pri povečanju frekvence mikroprocesorja naj poveča tudi napetost. Nominalna vrednost slednjega je 085 V, vendar se lahko po podatkih iz potnega lista poveča na 135 BC.

Sistemski kompleks

Xeon E5440 overclocking ni mogoč brez pravilne postavitve osebnega računalnika. Prvič, takšna sistemska enota mora biti opremljena z matično ploščo, ki temelji na vtičnici LGA775. Slednji morajo temeljiti na naborih P35 in P45. Poleg tega je najbolj optimalen za te namene najnovejši sklop čipov. Potreben je tudi zgoraj omenjeni adapter za dejstvo, da je strežniški mikroprocesor T5440 platforme LGA771 mogoče namestiti v vtičnico LGA775. Druga pomembna točka je moč napajanja. Pri delu na računalniškem sistemu v nominalnem načinu bo dovolj in 400 vatov. Toda v primeru overclockinga vrednost tega ne bo dovolj. V tem primeru mora biti izhodna moč napajalnika PC 750 Watts. Priporočljivo je tudi, da je osebni računalnik opremljen z močnim ventilatorjem ali vodno hlajenim sistemom. To bo omogočilo celo povečano odvajanje toplote, da ohrani temperaturo CPU v dovoljenih mejah. Poleg tega mora biti računalnik opremljen s pogonom SSDVmesnik SATA. Vse te manipulacije bodo povečale produktivnost takšnega računalniškega sistema.

Vrstni red povečanja produktivnosti

Nadgradnje procesorjev Intel Xeon E5440 so naslednje:
 • Predhodno posodobite BIOS matične plošče, tako da lahko deluje v povezavi s modeli CPU strežnika. Šele takrat lahko čip namestite z adapterjem in hladilnim sistemom. Povezujemo tudi druge komponente računalnika.
 • Nato morate namestiti pripomoček za matično ploščo, ki vam omogoča nadzor lastnosti sistema v kompleksu in njihovo spremembo.
 • Nato postopoma povečujemo frekvenco sistemskega vodila in napetost mikroprocesorja. Po vsakem takšnem povečanem povečanju je priporočljivo preveriti stabilnost računalnika s posebno programsko opremo, kot je AIDA64.
 • Ko dosežemo frekvenco 34-35 GHz in napetost 129-131 V, izvedemo razširjeno preverjanje stabilnosti računalnika, o čemer bomo v prihodnje podrobneje razpravljali. Po tem je prekoračitev.
 • Preverjanje stabilnosti delovanja

  Pravzaprav je Xeon E5440 overclocking v celoti zaključen. Zdaj je potrebno preveriti stabilnost računalnika. Priporočljivo je, da na njem izvajate naslednje programe:
 • Pripomočki Prime 95 in Linpack za preverjanje stabilnosti dela računalniških jeder in prepoznavanje morebitnih napak.
 • SMM program za odkrivanje morebitnih napak po overclockingu.
 • Pripomoček CST prenaša računalniške module CPU inpreverja njihovo delo v načinu najbolj intenzivne obremenitve.
 • Testni paket OSST RT - preverja stabilnost računalnika v kompleksu.
 • Program TAT - zaznava videz vožnje med delom mikroprocesorja.
 • Pripomoček Memtest preveri zanesljivost delovanja RAM-a.
 • Recenzije

  Kot kažejo izkušnje, vam overclockiranje procesorja Xeon E5440 omogoča, da dosežete znatno povečanje zmogljivosti vašega računalnika kot celote. Nazivna frekvenca čipov je 283 GHz. Po izvedbi te operacije je lahko njena vrednost že enaka 35 GHz. Odstotek tega povečanja je 19%. To pomeni, da je precejšnje povečanje zmogljivosti v primerjavi s sedanjimi kolegi. Tudi vse te številke veljajo za hladilnike zraka, ki ne morejo vedno učinkovito povečati količine toplote. Če v tak računalnik namestite sistem za tekočinsko hlajenje, lahko celo osvojite frekvenco 40 GHz in dobite že skoraj 30% povečanje računalnika. To je ravno v primeru overclockinga Intel Xeon E5440 in računalniških strokovnjakov, ki se trenutno odzivajo.

  Zaključek

  V okviru tega članka je bil upoštevan splošni algoritem za overclocking Xeon E5440. Z upoštevanjem zgornjih navodil je mogoče bistveno povečati hitrost takšnih računalniških sistemov z minimalnim vlaganjem materialnih virov. Poleg tega lahko celo v določenih okoliščinah realno povečanje doseže dokaj trdne 30%. Do danes mikroprocesorji z odklenjenim množiteljem ne morejo vedno ustvariti takšnega rezultata. Tudi taCPU je opremljen s štirimi jedri, in dejstvo je, da vam omogoča zagon modernih aplikacij, ki zahtevajo veliko virov.

  Sorodne publikacije