Pentium D - serija dvojedrnih procesorjev: pregled, funkcije, pregledi

Čipi serije Pentium D so bili prvi procesorji za namizne sisteme, ki so vključevali 2 računalniška modula na silicijeve kristale. Prav ta izvedba jim je omogočila povečanje produktivnosti pri nalogah, ki so zahtevale prisotnost več fizičnih jeder. Gre za serijo teh inovativnih osrednjih procesorjev in bo obravnavana v tem materialu.

Prazgodovina pojava
V začetku leta 2005 je bilo v svetu procesorskih rešitev zelo problematična situacija: nadaljnje povečanje števila ur je bilo že nemogoče in bilo je treba povečati produktivnost. Zato je bilo potrebno narediti določene spremembe v obstoječi organizaciji osebnih računalnikov, katere bistvo je bilo, da so pri enem kristalu začeli izdelovati že 2 računalniška modula. Pri izvajanju enojnih aplikacij je zmogljivost ostala na isti ravni. Toda v primeru izvajanja programske kode, optimizirane že pri dveh jedrih, je takšna postavitev omogočila znatno povečanje hitrosti, ki bi v nekaterih primerih lahko dosegla 30-40 odstotkov. Prvi tak čip je bil procesor Pentium D. V bistvu vsaka velika novost v polprevodniških kristalih tega izdelka ni bila posledica dejstva, da so bili to znani moduli za ravnanje s kodo Pentium 4. Samo v zadnjem jedru je bilo samo eno, potem pa v "Pentium D" so bili že dve.


Nični procesorji te družine

Prvi Pentium D je Intel predstavil kot cenovno ugodno vodilno rešitev odvisoka hitrost. Poleg tega, kot smo že omenili, so te procesorske naprave imele 2 jedri na enem silicijevem substratu. V segmentu "Intel", ki je bil takrat na nižji stopnji, se je s podporo NT zatekel "Pentium 4". Imeli so eno fizično enoto in dve logični enoti. To pomeni, da lahko programska koda takšnih odločitev obravnava 2 toka. Posledično so zagotovili povprečno raven učinkovitosti znotraj platforme LGA775. Na nišo istih pisarniških sistemov so bili usmerjeni procesorji serije Celeron. Skromne tehnične specifikacije jim niso omogočale uporabe na nekaterih drugih področjih.


Kaj je bilo vključeno v seznam za dostavo?

V seriji CPE Pentium D podjetja Intel sta bila najdena dva niza konfiguracij. Ena od njih je razširjena in se imenuje VOX. On je proizvajalec podjetje vključeno naslednje:
 • kartonske firmware.
 • Prozorna plastična ohišja za varen prenos procesorske naprave.
 • Hladilni sistem, ki ga je razvil "Intel". Sestavljen je bil iz zračnega hladilnika in posebne modifikacije termopasta, kar je prispevalo k najboljši odstranitvi toplote iz CPU.
 • Kratka navodila za uporabo v papirni obliki.
 • Nalepka z logotipom družine predelovalcev.
 • Garancijska kartica.
 • Ta različica dobave je bila najbolj primerna za uporabo procesorja v nominalnem načinu. Če je bilo načrtovano, da "razpršijo" procesor, potem je bilo bolje, da imajo popolno TRAIL. Bila je skoraj popolnoma identična s seznamom oskrbe z VHF. Edina razlika je v pomanjkanju sistemahlajenje V tem primeru ga je bilo treba kupiti posebej. Praviloma so različico celotnega kompleta TRAIL kupili računalniški navdušenci, ki so svoj računalnik opremili z naprednim hladilnim sistemom. To vam je omogočilo, da računalnik overclockirate in povečate njegovo hitrost.

  Priključek za procesor. Arhitekturne značilnosti

  Vtičnica LGA775 je morala biti nameščena na vsakem čipu Pentium D. Specifikacije so tudi pokazale, da vse matične plošče te platforme ne podpirajo takšnih procesorjev. Zato je pri sestavljanju novega računalniškega sistema nujno preveriti seznam podprtih modelov procesorjev in v njem poiskati "Pentium D". Enak postopek je treba izvesti v primeru nadgradenj osebnega računalnika. Kot smo že omenili, sta bili dve jedri običajnega kristala Pentium 4 del Pentium D. Temperatura zaradi takšne postavitve substrata med delovanjem se je znatno povečala. Da bi se izognili pregrevanju polprevodniške baze CPU, je bil Intel prisiljen bistveno zmanjšati nominalne vrednosti frekvenc ure. Posledica tega je, da se zmogljivost pri enojnih nalogah ni bistveno zmanjšala, vendar se je v programski kodi, optimizirani za 2 toka, hitrost povečala.


  Prva generacija Pentium D

  Intel Pentium D je bil prvič predstavljen maja 2005. Kodno ime za to družino je Smithfield. Te CPE-je so izdelali po tehnologiji 90 nm, termični paket pa je bil deklariran na ravni 130 W. Mlajši model z indeksom 805 je imel taktno hitrost 266 GHz in podatkovno vodilo na matični ploščiDeloval je na 533 MHz. Vsi drugi čipi so imeli frekvenco 800 MHz sistemskega vodila. In tako prva in druga generacija. Najbolj produktivni model CPU je bil označen z indeksom 840. Delovna frekvenca je znašala 32 GHz. Predpomnilnik prve stopnje je bil 64 KB, drugi - 2 grozdi za 1 MB. Število tranzistorjev v tem primeru je bilo 230 milijonov, površina kristalov pa je bila 206 mm2.

  Druga revizija čipov te generacije

  Leto pozneje je bila izdana posodobljena generacija te družine čipov. Prva inovacija je tehnični proces. Zdaj so polprevodniški kristali izdelani s tehnologijo 65 nm. To je omogočilo zmanjšanje površine kristala na 140 mm2. Hkrati pa se toplotni paket CPU ni spremenil in ostaja enak 130 W. Druga večja posodobitev je povečanje frekvence ure. Njegova najnižja vrednost je določil proizvajalec pri 28 GHz za indeks čipa 915. V tem primeru so bile vodilne tri vrste. Druga pomembna novost je povečanje predpomnilnika druge stopnje za 2-krat na 2 grozdi po 2 MB. Intel je s kombinacijo teh več dejavnikov uspel doseči povečanje produktivnosti, ki bi lahko dosegla 20 odstotkov v odstotkih.

  Stroški

  V času prodaje so bili stroški takih čipov v razponu od 70 do 110 dolarjev. Glede na pozicioniranje in zmogljivosti takšne cene je bila povsem upravičena. Zdaj, od začetka prodaje, je bilo že kar nekaj časa, ampak da bi se srečali z njimiprocesorji v prodaji še vedno možni. Samo cene so se znatno znižale in se gibljejo od 30 do 50 $. Na primer, Pentium D 945 sedaj stane 3800 rubljev. Glede na to, da je glavna niša takšnih procesorjev pisarniški sistemi, je ta pristop k oblikovanju cen popolnoma in povsem upravičen. V tem primeru bodo druge komponente v takem osebnem računalniku stale veliko manj. Zato, "Pentium D" - dostojno možnost za montažo poceni računalnikov z nizko hitrostjo.

  Pregledi lastnikov

  Nekatere pomanjkljivosti so bile povezane s čipi serije Pentium D. Razlikovali so se naslednji:
 • Nizke frekvence ure.
 • Visoka stopnja ogrevanja.
 • Zmanjšana zmogljivost pri opravljanju enojne naloge. Prednosti teh čipov pa so bile naslednje:
 • Nizki stroški v primerjavi s konkurenčnimi rešitvami iz serije AMD Athlon X2.
 • Možnost povečanja produktivnosti z disperzijo čipa. V zadnjem primeru je bil osebni računalnik obvezno opremljen s kakovostnim hladilnim sistemom in zmogljivim napajalnikom.
 • Povečajte produktivnost pri opravljanju nalog na dveh tokovih.
 • Pomen današnjih čipov

  Karkoli je bilo, je bil Intel Pentium D izdan pred 10 leti. V tistem času je pripadal predelovalni proizvodnji višje ravni in ji je bilo dovoljeno reševati vse naloge. Od takrat se je obseg procesorskih naprav "Intel" večkrat spremenil. Tehnološki proces, kot je arhitektura polprevodniškega kristala, se je dramatično spremenil. Rezultat je vklopljenDanašnja uporaba takšnih procesorjev je upravičena le v pisarniških računalnikih. Zahteve za uspešnost v tem primeru so minimalne, stroški pa morajo biti demokratični. V vseh drugih primerih morate nadgraditi in preklopiti na novo računalniško platformo.

  Povzetek

  Pomembna podlaga za nadaljnji razvoj računalniške tehnologije so bili čipi serije Pentium D. Takšna postavitev procesorskih rešitev je našla svojo vseprisotno rešitev, zdaj pa tudi najbolj dostopne rešitve tega razreda vključujejo 2 računalniška modula. Proizvajalci so šli dlje in integrirani v en kristal 468 in celo 10 računalniških blokov, kar je omogočilo bistveno povečanje produktivnosti računalnika. Naslednji korak je bil integracija integrirane grafične kartice CPU in severnega mostu sistema logike. Najnovejša inovacija je bil prenos pod pokrovom procesorja in južni most sklopa sistemske logike. In v korenu vsega tega, in čip linije "Pentium D" je stal.

  Sorodne publikacije