Procesor Intel Xeon E5 - 2660: Pregled, specifikacije

Intelova procesorska rešitev E5-2660 je odlična za ustvarjanje strežnikov vstopnega in srednjega razreda. Ta čip je bil izdan leta 2012 in do danes so rešitve, ki temeljijo na njem, še vedno pomembne. Ta model CPU bo namenjen temu materialu.

Ničelna procesorska rešitev

Strežniki na Intelovi osnovi so razdeljeni na naslednji način:
 • Odločitve o proračunu na začetni ravni temeljijo samo na enem čipu. Običajno tak polprevodniški kristal vključuje 810 ali celo 12 računalniških jeder. Podpora lastniške tehnologije NT omogoča dvig logičnih tokov v 2-krat.
 • Srednji strežniki že temeljijo na 2-procesorskih napravah s podobnim številom jeder od 8 do 12 jeder.
 • Premium strežniki lahko vključujejo 4 ali več čipov.
 • Iz tehničnih specifikacij lahko Intel E5-2660 deluje v konfiguraciji z enim čipom ali dvojnim procesorjem. Zato se lahko na njeni podlagi zbirajo samo primarni ali sekundarni strežniki.


  Vsebina paketa

  Za Xeon E5 - 2660 je značilna naslednja možnost dobave:
 • Procesna enota v prozorni transportni embalaži.
 • Nalepka z logotipom modela CPE.
 • Hladilnik.
 • Potrdilo o skladnosti.
 • Garancijska kartica.
 • Termopast.
 • Kartonska škatla.
 • Navodila za uporabo.
 • Zgornji seznam je dovolj za zagotovitev, da po nakupu tegaraztopini silicija, da jo začne uporabljati za predvideni namen. Druge komponente strežniškega sistema so vključene bodisi z matično ploščo bodisi z ohišjem računalnika. Takšen čip lahko najdete tudi zelo redko pri dostavi TRAIL-a. V tem primeru prej omenjeni seznam izključuje termopasto in hladilnik.


  Prva različica ponudbe je predstavljala največje zanimanje za male in srednje zbiratelje strežniških sistemov, drugo pa za velike zbiratelje strežniških sistemov. Zaradi velikega obsega nakupa opreme v zadnjem primeru je bil hladilni sistem kupljen po veleprodajnih cenah. Posledično je bila možnost dostave VOX dražja od TRAIL-a, hladilni sistem pa je bil kupljen posebej.

  Priključek procesorja, arhitektura čipov, frekvenca

  Procesor E5-2660 je namenjen za vgradnjo v vtičnico LGA2011. Kodno ime arhitekture, ki je osnova tega silicijevega izdelka, je SandyBridge-EP. Procesorska rešitev vključuje 8 resničnih 64-bitnih jeder, ki se s pomočjo tehnologije HyperTrading na ravni pretvorijo v 16 tokov. Ta čip, zahvaljujoč tehnologiji TurboBust, lahko spremeni uro frekvenco, odvisno od kompleksnosti obdelane programske opreme in temperature polprevodniške baze. Najmanjša nominalna frekvenčna vrednost v tem primeru je 22 GHz. Največja običajna frekvenca je 30 GHz.

  Tehnologija, toplotni paket in temperaturna vrednost

  Model CPE E5-2660 je izdelan z uporabo tehnologije z tolerancami 32 nm. Mere polprevodniške osnove so 525 mm x 450 mm čopov paketov toplote, kar je enako95W Najvišjo temperaturno vrednost določi proizvajalec pri 73 ° C. V nominalnem načinu ta parameter dejansko ne presega 55 ° C. Napetost, ki se uporablja za procesor, je lahko v območju od 06 do 135 V.

  Predpomnilnik in RAM

  Procesor Intel Xeon E5-2660 ima občutno povečano velikost predpomnilnika na vsaki od treh ravni. Zaradi tega je povečal produktivnost in hitrost in ta faktor omogoča, da se ta procesorska naprava popolnoma spopade z notranjimi nalogami. Najbolj težko je organizirati predpomnilnik v prvi ravni. V tem primeru je sestavljen iz 8 segmentov s 64 kb in ta vrednost je enaka 512 kb. Vsak tak segment je fizično zavarovan z določenim računalniškim virom in z njim lahko neposredno komunicira. Prav tako je treba opozoriti, da je vsak tak segment razdeljen na 2 dela s 32 kb. Eden od njih lahko shrani samo podatke, drugi pa navodila. Druga raven predpomnilnika je sestavljena iz 8 delov po 256 kb. Njegova skupna velikost je 2 MB. Kot pri prvi stopnji je vsak tak grozd vezan na določeno jedro in lahko shrani samo njegove podatke in navodila. Tretja raven RAM-a je skupna vsem komponentam računalniškega procesorja, njena skupna velikost pa je 20 MB. Ta čip lahko komunicira z OPTIONAL DDR3 pomnilnikom. Sprejemljive frekvence ure - 80010661333 in celo 1600MHz. Upravljavec razvijalca je del CPU in lahko deluje v 4-kanalnem načinu. Največje številonaslovljivi RAM je 384 GB. Pasovno širino pomnilniškega podsistema je deklariral proizvajalec pri 512 GB /s. Za uspešno delovanje strežniškega sistema je ta vrednost več kot zadostna.

  Mnenje o cenah in uporabnikih

  Cena za E5-2660 je sprva določil proizvajalec na 1329 USD za možnost dobave TRAIL in 1,333 USD za VHF. Od začetka prodaje tega čipa v letu 2012 je precej časa minilo s standardi računalniške tehnologije, generacija procesorskih naprav in računalniških platform pa se je večkrat spremenila. Posledično ta čip trenutno ni pomemben, pri sestavljanju novega strežnika pa je bolje uporabiti vtičnico LGA2011-v3 in ustrezen model procesorja. Ta procesor se lahko uporablja samo, če je potrebno popraviti strežnik na osnovi računalniške platforme LGA2011. Za danes je mogoče kupiti na internetu, in stroški za to padla na 50-70 dolarjev. Obstaja samo ena pomembna pomanjkljivost, ki je del te spremembe CPU - to je visoka cena. Toda prednosti v tem primeru je veliko več:
 • Visoka zmogljivost.
 • Odlična energetska učinkovitost.
 • Sposobnost prilagajanja strežnika konfiguraciji z dvema čipoma.
 • Izhodi

  Zadostne stopnje učinkovitosti in učinkovitosti so E5-2660. Zdaj pa so ga nadomestili sveži čipi nove generacije. Kupite ga lahko samo za popravilo zastarelih strežnikov. V drugih primerih nakup takšnega čipa ni upravičen.

  Sorodne publikacije