Načelo delovanja in motor motorja avtomobila. Vzdrževanje motorja vozila

Večina voznikov nima pojma, kaj je motor vozila. In vem, da je to potrebno, ker študenti v številnih avtošolah niso nič za študente povedali načelo dela motorja z notranjim zgorevanjem. Vsak voznik mora imeti idejo o delovanju motorja, saj je to znanje lahko koristno na cesti.

Seveda obstajajo različni tipi in blagovne znamke motorjev motorjev, katerih delo je različno v trivia (sistemi za vbrizgavanje goriva, lokacija valjev itd.). Vendar pa osnovno načelo za vse vrste ICA ostaja nespremenjeno.

Motor motornih vozil v teoriji

DVS naprava je vedno primerna za primer dela enega valja. Čeprav ima večina avtomobilov 468 valjev. V vsakem primeru je glavni del motorja valj. Ima bat, ki se lahko premika gor in dol. V tem primeru obstajajo dve omejitvi njegovega gibanja - zgornji in spodnji. Strokovnjaki kličejo VMT in NMT (zgornje in spodnje mrtve točke).

Sam bat je povezan s povezovalnim drogom, kljuka pa z ročično gredjo. Pri premikanju bata navzgor in navzdol se povezovalni drog prenaša obremenitev na ročično gred in se vrti. Obremenitev iz gredi se prenaša na kolesa, zaradi česar se avto začne premikati.
Toda glavna naloga je, da bi bat deloval, ker je on tisti, ki je glavna gonilna sila tega kompleksnega mehanizma. To se izvede s pomočjo bencina, dizelskega goriva ali plina. Kapljica gorivav gorilni komori, vrže bat z veliko silo navzdol, kar povzroči, da se premika. Potem se bat, vztrajnost, vrne na zgornjo mejo, kjer se ponovno pojavi eksplozija plina, in ta cikel se ponavlja neprekinjeno, dokler voznik ne potopi motorja. Izgleda kot avtomobilski motor. Vendar je to le teorija. Poglejmo podrobneje cikle delovanja motorja.

Cikel s štirimi cikli

Skoraj vsi motorji delujejo na 4-taktni cikel:
 • Vnos goriva.
 • Stiskanje goriva.
 • Izgorevanje.
 • Izpušni plini zunaj zgorevalne komore.
 • Shema

  Spodaj slika prikazuje tipično shemo motorja motorja (en valj).
  Ta shema jasno prikazuje glavne elemente: A - odmična gred. B - Pokrov ventila. C - Izpušni ventil, skozi katerega se izpuščajo plini iz zgorevalne komore. D - izpušna luknja. E - glava valja. F - votlina za hladilno tekočino. Najpogosteje je antifriz, ki se ohlaja s segrevanjem ohišja motorja. G - Motorni blok. H - Oljni zbiralnik. I - pladenj, kjer olje odteka. J - Vžigalna svečka, ki tvori iskro za sežig goriva. K - dovodni ventil, skozi katerega mešanica goriva pride v zgorevalno komoro. L - dovod M - Bat, ki se premika gor in dol. N - Konektor, povezan z batom. To je glavni element, ki prenaša napor na ročično gred in pretvarja linearno gibanje (gor-dol) v rotacijsko. O - ležaj kljuke. P - ročična gred. Vrti se na račun gibanja bata. Tudi vrednoDodeliti tak element kot batni obročki (imenovani so tudi maslosemnymi obroči). Niso na sliki, vendar so pomemben sestavni del sistema avtomobilskih motorjev. Ti obroči obdajajo bat in ustvarjajo največje tesnjenje med stenami valja in batom. Preprečujejo vstop goriva v oljno paleto in olje v zgorevalni komori. Večina starih motorjev VAZ in celo evropski proizvajalci imajo obrabljene obročke, ki ne ustvarjajo učinkovitega tesnila med batom in jeklenko, kar lahko povzroči, da olje vstopi v zgorevalno komoro. V teh razmerah se bo povečala poraba bencina in "surove nafte".

  To so glavni strukturni elementi, ki se pojavljajo v vseh motorjih z notranjim zgorevanjem. Dejstvo je, da so elementi veliko večji, vendar se razlik ne bomo dotaknili.

  Kako deluje motor?

  Začnimo z začetnim položajem bata - je na vrhu. Trenutno dovod odpre ventil, bat se začne premikati navzdol in sesati mešanico goriva v valj. V tem primeru vstopi v prostornino valja le majhna kapljica plina. To je prvič. Med drugim taktom, bat doseže najnižjo točko, z odprtim dovodom, se bat začne premikati navzgor, zaradi česar je mešanica goriva stisnjena, saj ni nikjer v zaprti celici. Ko dosežemo največji bat zgornje točke, se mešanica goriva stisne do maksimuma.
  Tretja stopnja je žganje komprimirane mešanice goriva s pomočjo svečkeiskri Zaradi tega gorljivi sestavek eksplodira in potiska bat z veliko silo navzdol.
  Na zadnji stopnji del doseže spodnjo mejo in se po vztrajnosti vrne v zgornjo točko. V tem času se odpre izpušni ventil, izrabljena mešanica v obliki plina gre iz zgorevalne komore in skozi izpušni sistem pride do ulice. Po tem se cikel od prve stopnje ponovi in ​​se nadaljuje ves čas, dokler voznik ne potopi motorja.

  Zaradi eksplozije bencina se bat premika navzdol in potisne ročično gred. Odklene in prenese obremenitev na kolesa avtomobila. Tako izgleda avtomobilski motor.

  Razlika pri bencinskih motorjih

  Zgornja metoda je univerzalna. V skladu s tem načelom je konstruirano delo skoraj vseh bencinskih motorjev. Dizelske motorje odlikuje dejstvo, da ni sveč - element, ki vžge gorivo. Detonacija dizelskega goriva je posledica močne kompresije mešanice goriva. To pomeni, da se v tretjem ciklu bat dvigne navzgor, močno komprimira mešanico goriva in naravno pod vplivom pritiska eksplodira.

  Nadomestne možnosti za notranje gradnje

  Opozarjamo, da so v zadnjem času na trgu prisotni električni avtomobili - avtomobili z električnimi motorji. Tam je princip motorja popolnoma drugačen, saj vir energije ni bencin, temveč električna energija v akumulatorskih baterijah. Toda avtomobilski trg doslej pripada avtomobilom z ICE, električni motorji pa se ne morejo pohvaliti z visoko učinkovitostjo.

  Nekaj ​​besed na koncu

  Taka naprava ICE je praktično popolna. Toda vsako leto se razvijajo nove tehnologije, ki povečujejo učinkovitost delovanja motorja in izboljšujejo lastnosti bencina. S pravilnim vzdrževanjem motorja avtomobila lahko deluje že desetletja. Nekateri uspešni motorji japonskih in nemških pomislekov "prečkajo" milijon kilometrov in so neprimerni le za mehansko staranje trenja. Toda mnogi motorji, tudi po milijonskem kilometru, uspešno opravijo popravilo in še naprej opravljajo svoj neposredni namen.

  Sorodne publikacije