Matična plošča Asus P5P43TD: funkcije, pregledi, primerjave z analogi

Asus se je že dolgo dokazal kot zanesljiv in kakovosten proizvajalec. Letno izdajo na tisoče modelov v različnih segmentih. Seveda to ni bilo vedno tako. Toda časi, ko nihče ni vedel za Asus, je že odšel. Proizvajalec je začel izkoriščati svojo superiornost pred več kot 20 leti. Leta 2009 so bile njegove matične plošče skoraj edini kakovostni izdelek. Asus P5P43TD in njegova Pro-verzija sta se izkazali za dobre platforme za ustvarjanje enostavnega in produktivnega sistema.

Raznolikost

Takoj morate razumeti, da je matična plošča izšla v dveh različicah. So skoraj identični in se razlikujejo le v nekaj funkcijah. Nato so se nekoliko spremenili, premaknili so se iz rjavega tekstolita v črno in sami vzeli nekaj novih elementov.Na obeh matičnih ploščah so nabor čipov enaki, toda malo preoblikovani južni most, zaradi česar se je ICH10R pojavil v starejši različici namesto ICH10. Kot se je kasneje izkazalo, črka R označuje prisotnost integriranega nadzora RAID. V različici Pro se nahaja v čipu in omogoča izdelavo "raid array" za naprave na SATA. Te spremembe so povzročile povečanje SATA kanalov, pojav posebnega krmilnika na plošči. Sledile so spremembe dimenzij in teže Asus P5P43TD Pro.

Embalaža

Ker so se matične plošče pojavile na trgu leta 2009, potem skoraj nihče ni razmišljal o embalaži. Skoraj vse komponente so bile proizvedene v običajnih nizkocenovnih zabojih. Imajo jihBilo je malo razločevalnega riža. Enako se je zgodilo s tem modelom. Postavljena je bila v modro škatlico. Na njej ni bilo praktično nobenih grafičnih okraskov. Znotraj je bil naveden model izdelka. Proizvajalec je kupcu dodelil posebnosti tega plačila. Določanje vrste pomnilnika, gigabitne mreže in par tehnologij. Ne zamudite priložnosti, da poveste o Turbo ključu.


V zgornjem desnem kotu so označeni procesorji, ki lahko sodelujejo z matično ploščo Asus P5P43TD. Na dnu, na sprednji strani škatle, je bil nameščen slogan za ta model. Kupce spominja na prisotnost Xtreme faze. Ta tehnologija uporablja 12-fazni regulator moči.
Na hrbtni strani škatle je veliko informacij. Opisane so vse glavne prednosti prej opisanih tehnologij in funkcij. Obstaja slika junakinje pregleda. Pod fotografijo so ikone v več vrsticah, ki razširjajo že znane podatke.

Paket

Pregled Asus P5P43TD in drugih plošč se mora začeti s konfiguracijo. To je pomembna točka, na katero niso vsi pozorni. Dejstvo je, da lahko pove veliko in vam pove, na primer, morate kupiti dodatne kable in dodatke. Velikodušnost podjetja ni drugačna, zato tokrat tudi ni bila presenečena zaradi raznolikosti. Vendar pa je vse znotraj. Matična plošča Asus P5P43TD je prejela več vrst navodil za uporabo in namestitev platforme. Obstaja pogon z gonilniki in vdelano programsko opremo. Vse to dopolnjuje en kabel IDE, par žic SATA, vmesnik z vmesnikom in nalepkaproizvajalca.

Izgled

Oba odbora sta nekoliko drugačna, saj sta prejela različne tehnologije, vendar sta na splošno skoraj enaka. Narejen je iz rjavega ali črnega tekstolita. Obstaja veliko elementov, ki so gosto in enakomerno razporejeni po celotni površini. Asus P5P43TD Pro izgleda zelo lepo in predstavljivo. Dobila je pisane podrobnosti: rdeče reže, oranžne radiatorje in bele priključke.
Obe plošči sta izvedeni v formatu ATX. V primeru, da je platforma mogoče pritrditi s šestimi vijaki, luknje za katere niso dovolj dobro porazdeljene. Posledično del krovne plošče ni pritrjen. Boli in visi nezanesljivo. Zato je treba v procesu razstavljanja in drugih postopkov paziti in paziti. Ko povežete zanke SATA na matično ploščo Asus P5P43TD Pro, jo morate držati, kot tudi pri namestitvi RAM-a in moči. Nekateri svetujejo, da vse povežete s ploščadjo takoj, nato pa ga premaknete v ohišje. Na ta način se lahko izognete poškodbam na tirih, lomih in deformacijah.

Podrobnosti

Kot smo že omenili, so elementi na platformi številni. Tesno sta med seboj in v nekaterih primerih ovirajo priključitev kablov. V bližini severnega in južnega mostu Asus P5P43TD so radiatorji. Tako pasivno hlajenje na ročici sistema. Aluminijasti radiatorji nenavadne oblike učinkovito obvladajo svojo nalogo in preprečujejo pregrevanje čipov. Če postavite grafično kartico z dvojno režo na platformo, ne bomoti povezovanje drugih elementov, vključno z RAM, kot pri drugih modelih. Takšna postavitev ne ovira niti delovanja hladilnega sistema. Hkrati iz priključka video kartice trpijo SATA reže, ki bodo popolnoma blokirane. Grafični pospeševalnik je pritrjen s pomočjo zapahov, tako da ga bo mogoče enostavno razstaviti. Vprašanja lahko vplivajo na priključek IDE. Kljub svoji dobri lokaciji na splošno jo je lahko doseči le ob prisotnosti dolge zanke. V nasprotnem primeru ne moreš priti tja.
Kljub temu, se zdi, da je idealna postavitev Asus P5P43TD, iskanje pomanjkljivosti ne bo delovalo. Na primer, priključek na sprednji plošči ima oddaljeno lokacijo. V tem modelu ni bilo prostora za aktiviranje FDD pogona. Seveda zdaj ne bi postavljalo nobenih vprašanj, v letih 2008 in 2009 pa so nekateri še vedno uporabljali diskete.

Prehrana

Kot kaže slogan embalaže, gre za 12-fazno napajanje. Uporablja oklepne dušilke in trdne elektrolitske kondenzatorje. Zdaj ni nič nenavadnega glede tega, vendar je bil dober pokazatelj kakovosti in učinkovitosti izdelka. Chokes delali za odpravo visoke frekvence tuljavo spike, ki so se pojavili med obremenitve sistema. Če uporabljate kondenzatorje, se je verjetnost povečanja življenjske dobe modela povečala. Če želite priključiti napajanje, morate uporabiti štiripolni priključek. In to je bil celoten problem. Čedvojedrni modeli bi v tem primeru delovali brez težav, potem, ko bi povezali čipove s štiričlanskim jedrom, je bilo to zaradi majhne potrebe po prehranjevanju in možnega overclockinga zelo majhno.

Vmesniki

Značilnosti Asus P5P43TD zagotovo vključujejo obstoječe reže na tabli. Omenili smo vse notranje, tiste, ki "živijo" na sprednji plošči. Torej na hrbtni strani lahko vidimo tri pare USB-jev, ki se nahajajo v škatli. Na voljo je tudi 1 reža za PS /2 tipkovnico ali miško. Čudna odločitev, glede na to, da v letu 2009 niso vsi dodatki šli na USB. Drugi priključki so tudi v eni kopiji. Vidite lahko paralelni priključek LTP, obstaja optični SPDIF, omrežni priključek, COM vrata in zunanji SATA. V različici Pro lahko opazite tudi prostor za IEEE 1394a, ki je odgovoren za povezovanje nizov.
Zadnje pristanišče je univerzalno, zato odpira veliko možnosti: od ustvarjanja računalniških omrežij za povezavo s tiskalniki, tiskalniki, itd.

BIOS

O funkcijah matične plošče Asus P5P43TD lahko izvedete v BIOS-u. Za ta model je temeljil na kodi AMI. Prej je bil tak vmesnik skupen vsem, ker praktično ni bilo nobenih vizualnih sprememb. Če želite spremeniti in prilagoditi nastavitve, pojdite na Ai Tweaker. Tukaj lahko prilagodite različne kazalnike, ki so posredno povezani z overclockingom: povečajte frekvenco pomnilnika, napetost na vseh elementih. Tukaj lahko preprosto nastavite čas pomnilnika in zagotovite podporo SPD. Najnovejša razširitev pomaga pri samodejnem nastavljanju MEMORY za overclocking.

Nastavitve

Odsek AI Overclocking vam omogoča, da spremenite specifikacije Asus P5P43TD Pro. V uporabniškem načinu lahko preprosto prilagodite meritve. Vendar pa je to potrebno, če razumete, kaj vsak parameter izpolnjuje in kaj lahko vpliva. Od tu lahko spreminjate, omogočate in onemogočate procesorske tehnologije, ki so zasnovane za 45-nm procesne čipe. Tukaj lahko vplivate na faktor procesorja od 6 do maks. Tukaj reguliramo frekvence sistemskega vodila in PCI-e vodila. V prvem primeru je razpon od 133 do 800 MHz, v drugem pa od 100 do 180 MHz. V obeh primerih se za korak uporabi 1 MHz.
Frekvenca pomnilnika se prav tako enostavno spreminja v območju od 533 do 1066 MHz. Korak je odvisen od nastavitev FSB. Celotna enota lahko spremeni napajalno napetost na procesorju, severnem in južnem mostu ter v spominu. V primeru procesor je območje 085-175 V, v bližini severnega mostu teče od 11 do 125 V, v bližini južne - 15-16 stoletja. Zato so regulirane različne tehnologije. Lahko jih vklopite, izklopite ali nastavite za samodejno delovanje.

Analiza

Za spremljanje učinkovitosti matične plošče Asus P5P43TD morate iti v razdelek Power. Tukaj lahko vidite temperaturo matične plošče in procesorja, spremljate hitrost ventilatorjev glavnega in ohišja hladilnikov. Ta meni vsebuje napetostne indikatorje procesorskega jedra in glavnih napajalnih vodov. Od tu je regulirano delo ventilatorja, ki se nahaja na procesorju.

Overclocking

Za kvalitativno izvedbo overclockinga in preverjanje potenciala sistemapomembno je izbrati uravnotežen sistem in izbrati dober procesor. Na primer, pogosto se je pojavilo testiranje z Intel Core 2 Duo E6300 ali Intel Core 2 Quad Q9550. Zanimivo je, da je bil dvojedrni čip aktivnejši in je lahko povečal svojo frekvenco na 440 MHz, vendar je quad-core različica narasla na samo 425 MHz. Tudi če ne poznamo začetne zmogljivosti procesorjev, ni težko uganiti, da so ti prenizki. Če izberete platformo s širšim razponom nastavitev, lahko te vrednosti dvignete naenkrat. Zato ta model ni zelo primeren za overclocking. Toda tudi začetni overclocking kaže na dober potencial matične plošče.
Hladilni sistem se je dobro pokazal. Med overclockingom se je komaj segrela, kar pomeni, da se ne boji prevelikih obremenitev ali pregrevanja. Če se osredotočite na pospeševanje več časa in zavrnitev samodejnega prilagajanja, lahko dosežete dobre rezultate in visoko zmogljivost.

Tehnologija blagovne znamke

Nadaljevanje teme overclockinga in izboljšanje učinkovitosti Asus P5P43TD, morate obrniti na Turbo Key. Proizvajalec je dejal, ta tehnologija v času nakupa kartice, ki ga kaže na polje. To je še en način za izboljšanje učinkovitosti in hitrosti sistema. To storite tako, da kliknete en gumb. Po pritisku na Power (Vklop) poteka hitro overclock. Ta gumb se nahaja v programski opremi, ki jo najdete na disku v kompletu. Ta programska oprema ponuja uporabniku takoj tri profile za overclocking. Težko jih je ločiti drug od drugega, zato je najbolje, da vsakega od njih poskusite videti vsefunkcije Proizvajalec trdi, da bo ta program zlahka povečal produktivnost za 8%. Preprosto kliknite na gumb in poglejte, kako frekvenca sistemskega vodila narašča s 266 na 279 MHz. Vendar pa izkušeni overclockerji ne bodo niti pogledali tega programa. To je tržni korak za privabljanje kupcev. Ne zagotavlja pomembnih kazalnikov, čeprav se za neizkušene uporabnike popolnoma prilega. Če uporabljate ročno overclocking, bo rezultat veliko boljši. Ampak ne vsakdo je sposoben obravnavati vse parametre, ki so v BIOS-u.

Testiranje

Vsi preizkusi, ki so opravili obe plošči, so pokazali dober rezultat. Takrat te matične plošče niso imele tako velikega števila konkurentov, zato so ga primerjali z modelom proizvajalcev Asus P5E3 MSI P45D3 Gigabyte EP45T-UD3R.
Ne moremo reči, da so bili rezultati testov vseh modelov zelo različni. Vsi testi na plošči so bili enaki, saj so bili praktično praktično drugačni in so bili zgrajeni na enakem čipu. Kot rezultat, konkurenti pojavil več sodelavcev v trgovini in lahko privabiti kupce na njihovo stran samo videz ali verodostojnost blagovne znamke.

Pregledi

Oba odbora sta pridobila dobre ocene od uporabnikov. Bil sem zadovoljen s številnimi pomnilniki Asus P5P43TD DDR3. V tistem trenutku je bila to nova rešitev, ki je močno povečala hitrost. Cena za mnoge se je zdela zmerna, čeprav stroški Pro-verzije niso bili zadovoljni, saj je bila cena cene precenjena. Označeni uporabniki in razumljivokonfiguracijo v BIOS-u, kot tudi možnost ročnega overclockinga. Mnogi se pozitivno odzivajo na razvoj podjetja v podjetju, med katerimi so bile tudi uporabne tehnologije, kot je vgrajeni operacijski sistem. Zdaj je lastnikom obeh platform težko, saj so plošče, izdane leta 2009, zastarele. Pomanjkljivosti je še vedno mogoče zaznati. Niso vsi zadovoljni s priključkom za hladilnik in številom priključkov za ventilatorje. Nekatere reže so bile zelo oddaljene, na primer SATA, ki se je med namestitvijo "dolge" grafične kartice prekrivala.
Opazili so lastnike in težave s pomnilnikom. Hkrati pa ne moremo reči, ali je bilo osamljenih primerov, ali pa se je proizvajalec odločil, da bo kupca prevaral. Tako ali drugače je prišlo do napake pri povezovanju dveh modulov s frekvenco 1600.

Sklepi

Asus P5P43TD in Asus P5P43TD Pro sta se v letu 2009 zdela hladna. Po zaslugi blagovne znamke so pridobili popularnost in tega ni mogoče zanikati. Toda od tega slabega nihče ni postal. Podjetje svojim strankam še naprej predstavlja kakovostne izdelke, čeprav včasih previsoko. Pro verzija se je izkazala za nekoliko bolj priljubljeno, ker je dobila veliko dodatnih možnosti in tehnologij. Njena mlajša različica je bila manj zahtevna. Oba imata najboljšo vrednost za denar, podporo za pomnilnik DDR312, dober hladilni sistem in zadostno število vrat. Seveda ni bilo pomanjkanja modela in slabosti. Pri namestitvi video kartice so na primer vrata SATA blokirana.Pritrditev platforme se ni razlikovala po zanesljivosti in bi lahko povzročila težave: okvare, poškodbe, deformacije. Izkazalo se je tudi, da bi lahko pomanjkanje FDD pogona in prisotnost enega pristanišča PS /2 negativno vplivalo na prodajo.

Sorodne publikacije