Matična plošča ASUS P5G41T-M LX: Funkcije, povezave, pregledi

Matična plošča modela ASUS P5G41T-M LX je bila namenjena implementaciji začetnih računalnikov v računalniški platformi LGA775. Na tem pozicioniranju je oblika faktorja microATX in zelo demokratična vrednost. Gre za to računalniško komponento uglednega proizvajalca in bo obravnavana v okviru tega gradiva.

Pozicioniranje
Čeprav je matična plošča ASUS P5G41T-M LX ena najbolj naprednih za Intelov nabor čipov G41, je Intel ciljno usmerjen na najbolj dostopen računalnik LGA775. Ta skupina računalniških sistemov vključuje proračunske računalnike ali domače multimedijske postaje ekonomskega razreda. V teh dveh primerih je upoštevana najbolj upravičena uporaba rešitve.


Paket

Naslednje komponente so vključene v dobavni seznam ASUS P5G41T-M LX:
 • Sistemska plošča tega modela.
 • Komplet žičnih vmesnikov za povezovanje različnih pogonov za shranjevanje SATA in IDE.
 • Kovinski čep za montažo plošče v ohišje računalnika.
 • Disk z vsemi trenutnimi programi. Po potrebi lahko dokumentacijo poiščete tudi v elektronski obliki.
 • Kupon z garancijskimi obveznostmi proizvajalca.
 • Popoln priročnik za uporabo dokumentacije.
 • V zvezi s celotnim sklopom obravnavane računalniške komponente ni vprašanj, kar je dovoljzbrati celoten računalniški sistem in ga začeti uporabljati za predvideni namen.


  Razporeditev rešitve

  Obravnavani odbor je bil izdelan v formatu microATX. Njegove dimenzije so široke 201 mm in dolžine 244 mm. Kot je treba, v levem zgornjem kotu so vsa komunikacijska vrata, preko katerih se izvaja povezava z različnimi perifernimi napravami. Takoj za njimi so polprevodniški kondenzatorji napajalnega sistema CPU združeni. Naslednji je procesorski priključek LGA775 za namestitev čipov. Desno od vtičnice sta dve reži za namestitev rež za pomnilnik. Nato na samem robu kartice izstopajo priključki za priključitev IDE pogonov in organizacija napajanja. Pod priključkom za procesor se nahaja severni čipni niz logike - 82G41. Na vrhu je aluminijasti radiator. Pod radiatorjem se prikažejo razširitvene reže. Desno od njih je južni čipov ICH7. Na spodnjem robu tiskanega vezja so združena štiri vrata za priključitev novih pogonov SATA in sprednje plošče. Drugi priključek za napajanje se nahaja v zgornjem desnem kotu zadevne naprave.

  Osnovni parametri naprave

  Kot smo že omenili, je procesorski konektor LGA775 v središču ASUS P5G41T-M LX. Značilnosti niza sistemske logike G41 iz "Intel" kažejo, da lahko namesti kateri koli čip te platforme. Severni čip je 82G41. Vključuje krmilnik RAM-a. Zagotavlja tudipovezovanje z zunanjimi napravami in pomnilnikom RAM. Druga komponenta je ICH7. Njegova druga oznaka je NH82801GB. Omogoča interakcijo s ekspanzijskimi regulatorji in diskovnimi pogoni. Med drugimi značilnostmi te plošče je treba opozoriti tudi na prisotnost vgrajenega video podsistema GMA Х4500 iz podjetja "Intel". Ta začetna naprava za dvig tona izstopa signal, ki ga lahko uporablja le v analognem formatu vhoda VGA.

  Seznam mikroprocesorjev

  Takšni modeli procesorjev podpirajo matično ploščo "ASUS" tega modela:
 • Osnovni čipi so Celeron. Ena ali dva računalniška jedra v arhitekturi NetBurst, nizke hitrosti in minimizirana velikost predpomnilnika vam omogočajo, da rešite le najbolj preproste naloge.
 • Srednji segment je bil napolnjen s PROCESORJI linije Pentium. Imeli so podobno razporeditev, vendar so se frekvence povečevale, povečal pa se je tudi predpomnilnik druge stopnje.
 • Core 2 Duo Core 2 Duo grofje so bili obravnavani kot bonus procesorji. Že zdaj delujejo na novi arhitekturi - Core. Tudi v tem primeru so se izboljšali osnovni parametri silicijeve podlage in povečale hitrosti.
 • Za računalniške navdušence so bili čipi namenjeni seriji Core 2 Quad. Ti procesorji so imeli 4 računalniška jedra. Tudi drugi parametri in njihove značilnosti so bili boljši.
 • Pomnilniški podsistem

  Podsistem operacijskega sistema ASUS P5G41T-M LX je precej skromno organiziran. Pomnilnik v tem primeru je lahko samo standard DDR3. Priporočeni čipi urne frekvencelahko znaša 800 ali 1066 MHz. Ponovno je mogoče namestiti več hitrih trakov, vendar bo njihov način delovanja ustrezal največjemu možnemu 1066 MHz. Največja količina RAM-a v tem računalniku je 8 GB (2 modula po 4 GB). Krmilnik pomnilnika, ki je odvisen od moči, je del čipov na severu čipov in je dvokanalni. Slednje dejstvo kaže, da je bolje uporabiti večje število modulov v računalniku z manjšim obsegom kot en, vendar z velikim. Na primer, namesto ene plošče za 2 GB, je bolje namestiti 2 modula po 1 GB. To bo v praksi povečalo zmogljivost pomnilniškega podsistema OPTION za 10-15 odstotkov.

  Sporočila. Vrata in reže za nameščanje krmilnikov

  Impresiven niz priključkov za priključitev zunanjih naprav in razširitvenih rež za namestitev razširitvenih krmilnikov se lahko pohvali z matično ploščo "ASUS" tega modela. Prva skupina vključuje naslednje:
 • 2 standardna priključka PS /2. Od njih so informacije iz manipulatorja in tipkovnice.
 • 1 zaporedna COM vrata. Z njegovo pomočjo se izvaja preklapljanje zastarelih modifikacij tiskalnikov ali manipulatorjev.
 • 1 vzporedni LPT. Uporablja se v primerih, ko mora biti tiskalnik ali optični bralnik povezan z računalnikom.
 • 1 VGA vtičnica za prikaz grafičnih informacij na monitorju iz vgrajenega grafičnega jedra.
 • 4 univerzalna vrata USB. Lahko jih priključite na katerokoli moderno periferno napravo.
 • 1 Omrežna vrata RJ-45 za povezavo z računalniškim omrežjem.
 • 3okrogli konektor za izvedbo različnih akustičnih sistemov.
 • Če želite namestiti zunanje krmilnike, so na tej matični plošči na voljo naslednje reže:
 • 1 x PCI-E 1X za namestitev zunanjih krmilnikov v novi obliki.
 • 1 x PCI-E 16X za namestitev diskretne grafične kartice v računalnik.
 • 2 x PCI. Te razširitvene reže namestijo starejše različice razširitvenih krmilnikov.
 • Priključitev sprednje plošče in drugih komponent

  Priključitev ASUS P5G41T-M LX se zmanjša na naslednje:
 • Preklop napajanja iz napajalnika. Glavni je nameščen na desni strani plošče, drugi pa v zgornjem levem kotu.
 • ​​
 • Na vrata IDE so priključeni ustrezni pogoni. Za SATA - nove spremembe trdih diskov in polprevodniških pogonov.
 • Na spodnjem robu plošče so na prednji strani ohišja na voljo štirje priključki. Eden od njih je SPEAKER. To je zvočnik za alarm. Drugi so HDDLED (indikator trdega diska), PWRLED (označuje napajanje), PWSW (gumb za vklop) in RSSW (gumb za ponovni zagon v sili). Tretji in četrti konektor sta sprednji USB.
 • Stroški

  Računalniška platforma LGA775, v kateri je bila izdelana matična plošča ASUS P5G41T-M LX, je zastarela. Zato so vse njegove komponente bistveno cenejše in so primerne le za izvajanje najbolj preprostih osebnih računalnikov, ki vključujejo samo pisarniške računalniške sisteme ali postaje za obdelavo multimedijskih vsebin. Zdaj je taka pristojbina v novem stanju v skladiščnih rezervacijah zacena 3000 rubljev. V stari obliki je mogoče kupiti za samo 1500-2000 rubljev.

  Ocene

  V ASUS P5G41T-M LX so pomembne pomanjkljivosti. Pregledi se osredotočajo na dejstvo, da je njegova osnova zastarela zaradi sedanjih standardov računalniške platforme. Toda za lastnike prednosti so nizki stroški, dobra funkcionalnost, izboljšan nabor radijskih komponent, zanesljivost in sprejemljiva energetska učinkovitost.

  Zaključek

  ASUS P5G41T-M LX je še vedno odličen za izgradnjo pisarniškega sistema. Ima skromno in cenovno ugodno funkcionalnost. Zato se lahko še vedno uporablja v takšnih računalniških sistemih. No, za nekaj večjega se ne prilega. Obstaja pa tudi ena preprosta razlaga: procesorski priključek formata LGA775 je danes zastarel in je primeren le za najbolj preproste računalnike.

  Sorodne publikacije