Matična plošča Asus P8Z77 VPRO: funkcije, pregledi

Leta 2012 je ASUS izdal več matičnih plošč, ki temeljijo na čipih Z77 Express, ki so bile zasnovane tako, da celoten tržni segment zavzamejo od nizkega do visokega proračuna. Kot ponavadi, proračunski razred je precej omejena sposobnost za overclock procesorjev, ki jih ni bilo mogoče reči o dražjih možnosti, vendar pa stanejo na red velikosti dražje.

Zlata sredina je bila matična plošča Asus P8Z77 VPro (V Pro), ki je imela ne le dobre lastnosti, temveč tudi dobre overclocking funkcije. Zakaj, po toliko letih, izdaja matičnih plošč na vtičnici 1155 spet postane pomembna? Ker je daleč od vsakogar, ki želi zgraditi svoj računalnik, še posebej igro, obstaja proračun za novo in sodobno opremo. Procesorje 1155 lahko zlahka najdete na bolšjih trgih po zelo ugodnih cenah, vendar njihove osnovne značilnosti morda danes niso dovolj, zato jih je treba overclockati. Ampak, da bi naredili enako razpršitev, potrebujete dobro matično ploščo.


Matična plošča Asus P8Z77 VPRO je danes odlična možnost za vaš denar. Novo za to, seveda, da bi našli nikjer iti, ampak na sekundarnem trgu - ni problema, čeprav ni tako veliko. Vendar pa je treba razumeti vse v redu.

Opis

Pred začetkom pregleda Asus P8Z77 VPro, bi morali povedati nekaj besed o sami plošči. Vtičnica, ki ima Asus P8Z77 VPro ploščo, je LGA1155. To pomeni, da plošča deluje z vsemi procesorji družine Sandy Bridge in Ivy Bridge. ZaZ dobrimi zmogljivostmi overclockinga (overclocking) bodo za ta model najbolj prevladovale jedra i-72600 K, 2700 K in 3770 K. Med osnovno družino i-5 bodo popolnoma primerni legendarni 2500 K, 2550 K in 3570 K. Seveda je možno razpršiti tudi druge modele teh dveh družin, vendar so prej navedene na prvem mestu.


Še ena pomembna novost Asus P8Z77 VPro je bila zmožnost nadzora hitrosti hladilnikov (ventilatorjev) prek ločenega menija BIOS. Spremembe so vplivale tudi na sistem USB 3. 0. Še posebej se je hitrost prenosa podatkov povečala z uporabo teh priključkov kar za 170%. To je bilo doseženo zaradi uvedbe protokola UASP, ki bi ga morali zahvaliti inženirji podjetja.
Omeniti velja tudi podporo za Asus P8Z77 VPro vmesnik Thunderbolt. Ta model je postal eden prvih v razredu podjetja, ki je izšel z novim priključkom. Več o tem bo v posebnem razdelku. No, seveda, ni ničesar, da bi prekinili razvoj blagovne znamke ASUS, kot so TPU, MEM Ok, All Suite II in še več. O vsem tem bomo poskušali povedati v pregledu.

Pregled

Pregled matične plošče Asus P8Z77 VPro Rad bi začel z obravnavo njegovega videza, kot tudi različnih elementov.
Tekstolit oranžne barve je obarvan v temni barvi, kar nedvomno daje upravnemu odboru strožji in "resnejši" videz. Zahvaljujoč standardnemu formatu (ATX) in velikosti se vsi elementi in priključki nahajajo na svojih običajnih mestih in ne kot v mini-ATX. Priključek za CPU tukajKot smo že omenili, LGA 1155 podpira delo z generacijami Sandy Bridge in Ivy Bridge in iz "boxa" brez potrebe po dodatnem varovalki BIOS.
Poleg reže za procesorje so pod režami pomnilnika DDR3 4 reže. Na voljo je podpora za dvokanalni način. V ta namen morajo biti isti pomnilniški moduli nameščeni v istih barvnih priključkih. Največja količina RAM-a, ki vam omogoča, da nastavite ploščo, je 32 GB. Glede frekvence pomnilnika, kot je navedeno na uradni spletni strani proizvajalca, matična plošča podpira module z frekvenco 2400 MHz.
Mimogrede, malo o hladilnem sistemu procesorja. Če nameravate overclock, potem potrebujete zelo kul hladilnik, najverjetneje, stolp tipa. Če ima prevelike dimenzije, se lahko zgodi, da bo blokiral najbližji priključek pomnilniku RAM. V primeru, da se bodo moduli dodatno ohladili, bo morda drugi priključek nedostopen. To je treba upoštevati.
Pod režo za procesorje je več razširitvenih rež, ki so pobarvane v različnih barvah. Dva najmanjša sta PCI 2.0 x1. Med njimi sta PCI-E 3.0 X16 (zgoraj) in PCI-E 3.0 X8. Obstajajo tudi 2 skupni reži PCI. No, zapre vse 1 režo za format PCI-E 2.0 X4. Postavitev je precej uspešna, obstajajo robovi na daljavo, tako da lahko varno namestite 2 veliki igralni video kartici na krovu. Kot je za režo sama, se izvaja tukaj, kot sledi. Če je na matični plošči samo ena grafična kartica,potem bo deloval v načinu 16x /0. No, če sta vstavljeni dve kartici, bo delo v načinu 8x /8x. Pomembno je tudi vedeti, da je za delovanje ene grafične kartice v načinu 16x treba vstaviti v prvo režo PCI, ki je pobarvana v temno modri barvi.
Poleg tega je na matični plošči Asus P8Z77 VPro mogoče odkriti več krmilnikov iz ASmedia drugih proizvajalcev, ki so odgovorni za reže PCI. To dejstvo je mogoče varno vključiti v profesionalce, saj ASmedia nima nobenih težav z združljivostjo nekaterih starejših plošč PCI, za razliko od drugih proizvajalcev krmilnikov.
Na spodnji desni strani matične plošče je hladilni radiator za odvajanje toplote iz čipov, 8 vrat SATA in trdna stikala iz ASUS za modele TPU in EPU. Poleg njih lahko najdete tudi majhno zeleno LED. Potrebno je, da se v primeru kakršnekoli napake lahko ugotovi vzrok za priloženi svetlobni signal. Mimogrede, na plošči je še 2 takšnih LED - ena blizu procesorja, druga pa poleg pomnilniških rež.
Ko govorimo o pristaniščih SATA, so, kot so PCI reže, pobarvane v različnih barvah. 4 modra in 2 bela vrata temeljijo na čipih INTEL Z77 Express. Prva zagotavlja hitrost prenosa podatkov do 3 Gbit /s, druga pa 6 Gbit /s. Še dva pristanišča sta pod nadzorom ločenega krmilnika iz iste ASMedia. Hitrost prenosa podatkov je 6 Gb /s.
Poleg tega ima matična plošča 8 USB vrat 3. 0. Štiri izmed njih so tradicionalnonadzoruje 77. Intelov čipov. Preostali del je zagotovljen z drugim ASMedia krmilnikom - ASM 1042.
Zanimivo: vrata SATA in USB priključki, ki so pod nadzorom regulatorja ASMedia, so morda neaktivni. To je neposredno povezano s tem, kaj so PCI reže trenutno v uporabi. Bodite prepričani, da omenite tudi blagovno znamko "fig" ASUS - USB BIOS Flashback. Ta tehnologija omogoča ne samo varno posodabljanje BIOS-a vdelane programske opreme, ampak jo tudi varuje pred morebitnimi težavami. Še posebej želijo dodeliti dodatno pozavarovanje v primeru, da če je kaj narobe, lahko varno odstranite BIOS čip iz vaše reže, in ko so težave odpravljene, ga postavite na mesto.
Za zvok na matični plošči Asus P8Z77 VPro izpolnjuje vse znane kodeke Realtek, ki zagotavlja podporo za osemkanalni zvok. Nič posebnega Modul tudi ne izstopa nič posebnega - to je Intel WG 82579 V.
Zadnja stena Asus P8Z77 VPro ima veliko izhodov in priključkov. Tu je njihov seznam:
 • Združljiv PS /2 priključek za povezavo z miško /tipkovnico.
 • 2 vrata USB 3.0 (poleg možnosti P /S2).
 • 2 vrata USB 2.0 (spodaj sta in sta črne barve).
 • Thunderbolt, HDMI in optični avdio SPDIF.
 • Sledi klasični VGA priključek in en DVI.
 • Spodaj sta še 2 vrata USB 3.0 in priključek RJ-45.
 • Konča vse običajne zvoke s šestimi vhodi.
 • Na koncu je vredno malo govoriti o sistemu, ki sam ohlaja ploščo. Če pogledate, lahko najdete 3 radiatorje:
 • Atnapajalni tokokrogi.
 • Na vgrajenem grafičnem čipu.
 • Na čipu.
 • Največji radiator je nameščen na oskrbovalnih verigah (energetskih elementih) CPU Vcore. Takoj je jasno, da so inženirji odgovorno opravili nalogo, saj so elementi moči - to je eno najpomembnejših mest na krovu in omogočajo močno ogrevanje, še bolj pa pregrevanje, v nobenem primeru pa ne. Kar zadeva pritrditev, je zanesljiva. Radiator je pritrjen z vpenjalno ploščo. Kot toplotni prevodnik se uporablja poseben distančnik približno povprečne debeline. Vgrajeno grafično jedro ima nameščen veliko manjši radiator, kar je načeloma logično, saj odvajanje toplote iz IGPU ni zelo močno. Termo vmesnik je enak, montažo pa izvedemo preko vpenjalne plošče. Vse je popolnoma enako kot pri prvem radiatorju.
  Zadnji element za odvajanje toplote je nabor čipov Z77 Express. Na prvi pogled se zdi, da ima radiator precej veliko velikost, vendar ni. To jasno kaže na željo razvijalcev, da določijo nekaj lepšega v smislu oblikovanja, kot pa učinkovitega v smislu rekuperacije toplote. Zadovoljen sem le z dejstvom, da 77. čipov ne ogreje sam po sebi, tako da se bo ta radiator popolnoma spopadel s svojo nalogo. Glede toplotne izolacije je to preprosta pasta, zelo debela in dolgočasna. Pritrdilni elementi, kot v prejšnjih primerih, ne povzročajo pritožb.
  Če govorimo o ogrevanju, se bodo vsi toplotni elementi brez težav spopadli s svojo nalogo. Na radiatorjuVerige temperature hrane pri največji obremenitvi niso presegle 76 stopinj. Na grafičnem čipu - 50 a na čipu in skupaj 37. In čeprav je indeks 76 stopinj na močnostnih elementih moči precej visok, pa se to lahko šteje za zadovoljiv rezultat. Ampak, če si postavil vprašanje učinkovitejšega hlajenja, je najbolje uporabiti hladilnik, ki ni stolp, in nizek profil z ventilatorjem 120 mm. Tako pretok zraka ne bo samo ohladil osrednjega procesorja, ampak tudi grelnike električnih tokokrogov in vgrajeno grafično jedro.
  Pomembno! Ker lahko Asus P8Z77 VPro matično ploščo trenutno kupite samo na bolšjih trgih, je vredno preveriti stanje termo-vmesnikov takoj po nakupu in nujno spremeniti termopasto na radiatorju čipov.

  Značilnosti

  Glavne značilnosti Asus P8Z77 VPro so navedene v spodnji tabeli.

  Proizvajalec in model  Asus P8Z77 VPro  Chipset  Z77 Express  Podnožje  LGA1155  Podpora za arhitekturo  Peščeni most, Ivy Bridge  Spomini  DDR31066 /1333/1600/1866/2133/2200 MHz  Največja količina pomnilnika RAM  32 GB je podpora za trakove XMP in ne-ECC  reže  PCI Express 1630 /2.0 PCI Express 1620 PCI Express1 PCI  Tehnologija  ATI Quad-GPU CrossFireX ali NVIDIA Quad-GPU SLI, AMD 3-Way CrossFireX, LucidLogixVirtu MVP  Power  ATX12V 8pin in A TX 24pin  Zunanji priključki  PS /2 DisplayPort, HDMI, DVI, VGA, LAN (RJ45), USB 3.0 USB 2.0 S /PDIF, WLAN, 6avdio vhodi  notranji priključki  SATA 6,0 Gb /s, SATA 3,0 Gb /s, S /PDIF, izhodi za zvok USB 2.0 USB 3.0 Na sprednji plošči, priključku sistemske plošče, MemOK, EPU, TPU  Overclocking  Možnost spreminjanja frekvence pomnilnika, procesorja in vodila Možnost spreminjanja napetosti pomnilnika, procesorja in čipov  Zvočni kodek  Realtek ALC892

  Če so lastnosti dokončane, lahko nadaljujete z naslednjim elementom.

  Osnovne funkcije

  Po pregledu specifikacij Asus P8Z77 VPro, si lahko ogledate glavne značilnosti in značilnosti plošče. O njih bomo razpravljali spodaj.

  FAN Xpert 2

  Nadzoruje hitrost vrtenja ventilatorja. Zahvaljujoč tehnologiji FAN Xpert 2 lahko uporabnik samodejno prilagodi hitrost hladilnikov pri različnih temperaturah skozi BIOS. Najpomembneje je, da je za povezavo ventilatorjev imel 4pin konektor namesto 3. Pomembno je, da je v takih modelih na voljo PWM krmilnik, ki je ravno tako odgovoren za hitrost vrtenja. Mimogrede, na matični plošči Asus P8Z77 VPro je kar 6 konektorjev 4pin.
  Torej, ko greste na meni Bios, je dovolj, da greste na jeziček Monitor, kjer so prikazane temperature procesorja, matične plošče, število priključenih ventilatorjev in njihova hitrost vrtenja. Nastavitve lahko preprosto spremenite, meni pa malo preskočite. Poleg ročnih nastavitev obstaja več prednastavitev, vključno z avtomatskim načinom. Na splošno ni smiselno v podrobnosti, vse je dovolj jasno.

  MEM OKza pomnilnik

  MEM OK. Asus P8Z77 VPro je pridobil to funkcijo, kar ni enostavno. Zelo pogosto se zgodi, da uporabnik želi malo "nadgraditi" svoj sistem glede na količino RAM-a in kupi več novih trakov večjega obsega. Toda kako je presenetljivo, če sistem ne zazna popolnoma novega pomnilnika! Razlogi so lahko različni in najpogostejši izmed njih - nezdružljiva frekvenca pomnilnika in matična plošča. Funkcija MEM OK samodejno zmanjša RAM nove vrstice na najprimernejše, na primer 1333 MHz, in s tem "dela".
  Za uporabo te funkcije je dovolj, da kliknete na majhen gumb, ki se nahaja poleg pomnilniških rež. Obstaja tudi signalna LED, ki sporoča napake.

  Thunderbolt

  Eden od glavnih delov matične plošče je prisotnost vmesnika Thunderbolt. Asus P8Z77 VPro je postal eden prvih plošč podjetja, ki se je pojavil v tem vmesniku. Njegova glavna značilnost je, da omogoča prenos informacij dvakrat hitreje kot običajni USB 3. 0 in 20-krat hitrejši od standardnega USB 2.0, največja pasovna širina novega vmesnika pa lahko doseže 10 gigabajtov na sekundo, kar je preprosto impresivno. Poleg tega lahko na priključek Thunderbolt priključite tudi zunanji monitor, ki ima enega od priključkov: DVI, HDMI, VGA, D-sub itd.
  , če so na voljo ustrezni adapterji (adapterji).

  BIOS

  BIOS Asus P8Z77 VPro si zasluži ločen odsek. Najprej želim omeniti udobje uporabe sistema UEFI (BIOS shell).Navigacija je hitra, kazalec miške je prisoten. Izberete lahko jezik vmesnika. Prav tako je zelo priročno opravljati overclocking in spremljati vse informacije o temperaturi v realnem času.
  Na splošno je Asus P8Z77 VPRO BIOS popolnoma enak naprednejšim modelom, kot je ASUS Sabertooth, ki deluje tudi na vtičnici Z77. Omeniti velja tudi posodobitev Asus P8Z77 VPro BIOS, ki je izšla septembra 2013. Vključuje pomembne popravke in izboljšave, ki lahko izboljšajo stabilnost sistema, zlasti ko so razpršene.

  Testi

  Preden se lotimo preizkusa, je vredno omeniti konfiguracijo. Ker Asus P8Z77 VPro deluje na LGA1155 (vtičnici), je na njem nameščen Intel Core i 7 2600K. RAM - 2 palici za 2 GB 1600 MHz, grafična kartica - GTX 580 1 5 GB. Konfiguracija je na splošno preprosta, vendar je popolnoma primerna za teste.

  CPU overclocking

  Ker je plošča nagnjena k overclockingu, je vredno preveriti njene zmogljivosti. Multiplikator je nastavljen na 48 napetost - 1472 V, frekvenca vodila pa na 100 7 MHz - to je najuspešnejša možnost, ki je bila dosežena. Z naraščanjem frekvence do 102 - 105 MHz se računalnik zažene in deluje, toda pri preizkusu v programu Prime obstaja zamrznitev in v prvih minutah. Ni več smisla povečevati frekvence, padec pa je nasproten, dal je svoje sadove. Tako je bila frekvenca procesorja i72600 dvignjena na 4834 MHz.

  RAM z overclockingom

  Prav tako ni bilo težav pri razprševanju spomina. O temNajboljša možnost, v kateri vse deluje dobro, je nastavitev množitelja na pomnilnik v oznaki x213. Hkrati se je frekvenčni množilec povečal od običajnih 1600 MHz na 2235 MHz, kar ne more, ampak prosim.

  Produktivnost

  Za zaključek bi rad povzel preskus učinkovitosti pri nekaterih aplikacijah:
 • CINEBENCH - 29720 točk.
 • LinX - 131. 6674.
 • Photoshop - delo s filtri na fotografiji, z ločljivostjo 12000 za 9000 - 65 sekund.
 • WinRAR - 5245 točk.
 • 7-Zip - 21285 točk.
 • Na splošno so rezultati zelo dobri in nikakor ne nižji od dražjih plošč (če določijo enako konfiguracijo).

  Težave

  Pogosto se lahko na forumih ali tematskih skupnostih pojavi vprašanje, zakaj Asus P8Z77 VPro ne "zažene". Pravzaprav ni vredno prestrašiti, ker v njem ni nič strašnega. V večini primerov je problem RAM, ki ni popolnoma združljiv z matično ploščo. Če želite odpraviti težavo, morate samo klikniti na gumb MEM OK, ki se nahaja poleg pomnilniških rež.
  Če to ne pomaga, poskusite ponastaviti nastavitve BIOS-a in ga nato prepisati. To počne hitro, vendar je s podporo lastniške tehnologije vmesnika BIOS Flashback tudi enostavno. Prestavite zadnjo različico vdelane programske opreme za BIOS v bliskovni pogon, prilepite jo v katerikoli USB vmesnik in nato za 5 sekund pritisnite ustrezno tipko na matični plošči. Nahaja se v režah PCI. V večini primerov so podatki manipuliranipomagali rešiti problem.

  Vozniki

  Druga pomembna točka, povezana s to matično ploščo, je gonilnik Asus P8Z77 VPro. V večini primerov mnogi lastniki matične plošče nimajo več kompletov, ki bi šli na tablo od začetka. To pomeni, da se verjetno ne bodo shranili nobeni gonilniki, zato jih bo prihodnji kupec moral samostojno iskati na internetu. Najbolje je, da to storite na uradni spletni strani proizvajalca.

  Cene

  To je na vrsti eno najbolj zanimivih vprašanj - cene. Do danes je strošek P8Z77-V Pro zaračunavanja za bolhe približno 5 do 8 tisoč rubljev. Razširjenost ni majhna, vendar problem ni niti v tem, ampak je zelo težko najti ploščo ločeno brez procesorja. Vendar pa na drugi strani, če nameravate kupiti komplet "mati + odstotek", potem bo tak nakup še bolj donosna. Edina stvar - morate preveriti vse za delo.

  Reviews

  Kot kažejo ocene P8Z77 VPro plošče, so glavne pomanjkljivosti, ki jih uporabniki izpostavljajo, nerodna lokacija SATA konektorjev, problem z nekaterimi SATA priključki, visoki stroški in problematičen WI-FI modul. , ki zelo pogosto ne uspe. V ostalih primerih se večina težav z združljivostjo nekaterih procesorjev obravnava s posodobitvijo vdelane programske opreme BIOS-a.

  Zaključek

  Značilnosti matične plošče Asus P8Z77 VPro danes omogočajo uporabo te kartice za overclockiranje i-5 procesorjev i-7 danes, brez težav.so peni Kazalniki uspešnosti tudi ne povzročajo dvomov o ustreznosti in dobrem stanju potenciala za to pristojbino. Med slabostmi je mogoče opaziti le izjemno majhno število matičnih plošč na bolšjih trgih, visoko ceno in nezmožnost nakupa kartice posebej, če se prodaja v kompletu z drugim procesorjem.

  Sorodne publikacije