Laser TV: pregled, funkcije, prednosti in pomanjkljivosti

Izraz "laserska televizija" zveni tehnološko in moderno. Vendar pa le malo ljudi ve, da se je razvoj takšnih televizijskih sprejemnikov izvajal od 70. let prejšnjega stoletja. Zaradi visokih stroškov izdelave vzorcev in nezmožnosti njihove komercialne uporabe je bil projekt ustavljen. Danes obstajajo televizijski sprejemniki, ki uporabljajo nenavadno lasersko tehnologijo. Takšne modele s tehničnimi parametri lahko pripišemo projekciji. Kot vir svetlobe v njih služi laser. V tem članku se pogovorimo o laserski tehnologiji na televiziji, prav tako pa naredimo majhen pregled laserskih televizorjev, ki so na voljo v splošni prodaji, in njihove glavne značilnosti.

Privlačnost in prednosti

Da bi razumeli obljubo takšnih televizijskih modelov, primerjajte najbolj priljubljeno plazmo in LCD ploščo z lasersko tuberkulozo danes in ločite osnovne značilnosti slednjega.


 • Visoka energetska učinkovitost - sama tehnologija uporabe laserja lahko zmanjša porabo energije televizorja skoraj petkrat v primerjavi z analogi LCD.
 • Kazalniki visoke svetilnosti - na laserskih zaslonih večkrat presegajo zmogljivost tradicionalnih plošč.
 • Širok obod. Lastna edinstvena čistost omogoča laserskim žarkom glavnih barv ustvariti impresivno količino barvnih odtenkov, ki so približno 18-krat večji od zmogljivosti tradicionalnih tehnologij.
 • Naravna črna barva se ustvari preprosto z odklopom laserja. Dobljena kot posledica tega nasičena črna barva nima sledi, nobenih stranskih barv in odtenkov sive.
 • Trajnost zaslona - slikovne pike na zaslonu laserske televizije se ne razpadejo in ne izgorejo, kot se lahko zgodi pri analognih ravnih ploščah.
 • Visoka ločljivost - Zasloni televizijskih sprejemnikov, ustvarjeni z lasersko tehnologijo, so prvotno zasnovani za format Full HD.
 • Kritični koti gledanja - po mnenju razvijalcev koncept za laserske modele ni pomemben, saj se kakovost slike na zaslonu praktično ne spreminja niti pri najbolj akutnih kotih gledanja. To pa ne pomeni tradicionalnih plošč.
 • TB Laser

  Kot je navedeno zgoraj, so laserski televizorji zelo podobni projekcijskim, ki so dveh vrst: s prednjo in zadnjo projekcijo. Laserski model se nanaša na televizorje z zadnjo projekcijo.


  Uporaba tehnologije je močno poenostavila zasnovo naprave in se znebila številnih podrobnosti, ki povečujejo njeno težo in velikost. To so barvni filtri, barvno kolo, različni polarizatorji, posebni sevalni filtri, mobilna ogledala, opcijske optične naprave. Potreba po filtriranju in ločevanju svetlobnega žarka na različnih barvah je izginila. Zahtevana barva laserskih žarkov se lahko enostavno oblikuje na plošči. Po odstranitvi nepotrebnih komponent se je izkazalo, da je televizor bolj kompakten in enostaven. Porabljena močenergija se je zmanjšala, svetlost slike in prenos barv sta se izboljšala.

  Laser TV Mitsubishi

  Model L75-A96 vodilnega proizvajalca je izboljšal parametre v primerjavi s svojim predhodnikom. Za to je tridimenzionalna TV karakterizirana z obdelavo gibanja, edinstvenim prenosom barv in globino potopitve v 3D slikah, ki niso na voljo v nobenem modelu tekočih kristalov, ki obstaja danes.
  Z priključitvijo zunanjega 3D oddajnika je bilo območje razširjeno, tako da je bilo mogoče sprejeti veliko število gledalcev. Nova generacija elektroenergetskega sistema naredi porabo energije čim bolj ekonomično. Kombinacija novega materiala zaslona, ​​tehnologije SUPER GREEN in ekskluzivnega šestobračnega procesorja Mitsubishi pa je sliko še bolj realistično in zasićeno. Tako je ta model postal odlična osnova za vrhunsko 3D domače gledališče.

  Mystery MTV-2430LTA2

  Ta laserska TV vam bo dala izjemno kakovostno in živo sliko, da boste imeli največ užitka pri ogledu. Ta naprava deluje na operacijskem sistemu Android, ki ga je spremenila v ta multimedijski velikan, brez potrebe po nakupu dodatnih naprav in predvajalnikov. Analogni in digitalni sprejemnik s podporo DVB-T, T2 za gledanje televizije. Na televizor lahko priključite različne naprave s komponentnimi, kompozitnimi, HDMI, AUX, VGA, USB in izhodi za slušalke. Naprava se popolnoma prilega vsaki notranjosti.

  Laserski projektor Mi laserski projektor

  Ta Xiaomi laserski televizor je proizvajalec napovedal kot napravo za uporabo v domači opremljeni ultra kratki goriščni razdalji. Projektor prikaže sliko z ločljivostjo Full HD in diagonalo do 150 cm na razdalji do 50 cm od stene ali zaslona. Zaradi vgrajene funkcije nastavitve ročno ostrenje ni potrebno. Proizvajalec je trdil, da je vir 25 tisoč ur, kar je enako dnevnemu dvournemu delovanju 34 let dela.
  Dva širokopasovna in dva visokofrekvenčna zvočnika visoke ločljivosti sta vgrajena v sistem zvočnikov. Podpira zunanje avdio povezave treh vrst. Vključuje prilagojen daljinski upravljalnik z vgrajenim laserskim kazalcem za televizor, ki podpira univerzalno aplikacijo za daljinsko upravljanje Xiaomi.

  100-palčni 4K laserski TV

  Uvedena leta 2017, laserska TV Hisense je tehnično projektor, ki projicira sliko na velik 25-metrski zaslon. V tem primeru se uporablja vir laserskega sevanja z življenjsko dobo 20 tisoč ur in svetlobnim tokom 3000 lumnov. Zagotavlja široko paleto barv in visoko stopnjo svetlosti.
  Zvočni sistem Harman Kardon z 110 W je odgovoren za zvok. Vključuje dva satelita in subwoofer. Prenosu sledi radijska postaja. Seveda je na voljo pameten vmesnik z Netflixom, YouTube, Pandora in Amazon Video ter vgrajenim TV-sprejemnikom.

  Novi LG HECTO

  100-palčni LG HECTO Laser TV - novost izznano podjetje, predstavljeno kot laserska projekcijska TV. Model je precej zapletena hibridna naprava, in sicer edinstvena vrsta kratkega laserskega projektorja za danes. Kupcu je na voljo 100-palčni zaslon proti bleščanju v tankem okvirju in kompaktna projekcijska enota, ki je oddaljena 56 cm od zaslona na katerem koli priročnem mestu.
  Projekcijska enota vključuje 42 sklopov laserskih diod in zagotavlja bogato, živahno, izvirno sliko v ločljivosti Full HD, pri čemer je izključena možnost zabrisanja slike.

  Sklepi

  Po prenosu zadostnega števila prednosti na laserske televizorje je treba ustaviti in njihove slabosti. In glavno od njih lahko imenujemo še vedno relativno visoke stroške. Tudi številni kupci takšne slabosti imenujejo kot velika velikost in utrujenost oči pri daljšem brskanju. Oftalmologi pravijo, da je utrujenost oči neposredno povezana s projicirano podobo takšne televizije na mejnih ravneh za zaznavanje človeka.

  Sorodne publikacije