Display Port - Kaj je to?

Sodobni računalniki, čeprav se razvijajo po poti poenostavitve oblikovanja, še vedno pomislijo na uporabnike. Vsakemu novincu je težko zgraditi računalnik, ampak tudi povezati vse kable, ki so potrebni za njegovo delo. Da bi to razumeli, morate razumeti, katera žica je odgovorna za kaj in kakšne konektorje so zastarele. Eden od spornih konektorjev v vseh smislih je zaslonska vrata.

Eden od mnogih

Ni skrivnost, da v tako zapleteni napravi, kot je osebni računalnik, obstaja veliko različnih vrat in priključkov. Nekateri so zastareli in se ne uporabljajo. Kljub temu so prisotni na številnih matičnih ploščah. Tudi pri novih modelih kartic se uporabljajo različne vrste priključkov. Nekateri so namenjeni priključitvi avdio sistemov. Drugi - za periferne naprave, in sicer za miške, tipkovnice in druge potrebne pripomočke. Eden najpomembnejših pa je zaslonska vrata, saj spada v skupino priključkov, ki so odgovorni za priključitev monitorja. Zanimivo je, da to ni edino pristanišče, ki ima tako nalogo. En računalnik ima lahko vse vrste priključkov za prikaz vizualnih informacij. Z drugimi besedami, obstaja celotna skupina podobnih vmesnikov. Vse imajo edinstvene značilnosti. Vsak od njih je nastal ob različnih časih in je ustrezal najsodobnejšim tehnologijam svojega časa. Vsaka od njih ima tudi veliko delovno silo in potencial za naslednje desetletje. To pojasnjuje, kaj so priključkiOpravite isto funkcijo, morda več, vendar bodo različne vrste.


Kaj je

Vrata za prikaz niso nič drugega kot vzporedni vmesnik, ki lahko oddaja več signalov hkrati. Ne moremo ga obravnavati le kot povezovalno točko. To ni samo "mesto povezave", temveč kabel, tip vtiča in ločena tehnologija. Uporablja se, ko obstaja potreba po priključitvi dodatnega monitorja ali samo zelo draga in zmogljiva naprava. Za razliko od HDMI, se ne more imenovati "potrošnik", ker je več kot namenjen povezovanju bolj profesionalne in specializirane opreme. Uporabniki pogosto ne razumejo teh definicij. Zato je bolje preprosto govoriti o kompleksnih stvareh. Vrata zaslona so zaslonski vmesnik, eden od priključkov, na katerega lahko priključite monitor ali televizor.

Kaj je DisplayPort boljši od HDMI?

HDMI je vmesnik za povezovanje opreme začetne in amaterske ravni. Zaradi svojih oblikovnih značilnosti je ta povezava slabša od svojega tekmeca. Vrata HDMI so pogosto potrebna za nizko kakovostne monitorje, igralne konzole in televizorje. Vrata za prikaz kabla zagotavljajo stabilno in visoko kakovostno povezavo. Hitrost povezave doseže 10 Gbps! Hkrati lahko povežete več naprav, ki delujejo vzporedno in enako dobro. Izkazalo se je, da je odličen pri povezovanju z zmogljivimi projektorji in vrhunskimi visokofrekvenčnimi in porabniki energije.

Različni priključki

HDMI je auniverzalno pristanišče. Tako pravi proizvajalec. Vendar pa je to daleč od primera. Ima kar 4 sorte. To dejstvo, seveda, odpravlja vse vsestranskost. Toda priključki v prikazovalniku so tudi različni, vendar sta le dve vrsti, in sicer:
 • Celovit vmesnik. Je široko razširjen v osebnih računalnikih, prenosnih računalnikih in celo televizorjih. On je bil tisti, ki je prejel največjo možno distribucijo. Iskanje kabla do njega je lahko praktično v vsakem mestu.
 • Mini-vmesnik. To je isto pristanišče, samo majhno. To ni tako pogosto, večinoma v tablicah, komunikatorjih in nekaterih modelih prenosnih računalnikov. Iskanje kabla do njega je že težje, ker na svetu ni tako razširjeno.
 • Tokovi

  Pred nekaj leti večnitnost ni bila temelj. Danes je to zelo nujno vprašanje. Dejstvo je, da HDMI ne podpira večnitnosti. Kaj to pomeni? Dejstvo, da lahko en sam kabel poveže več naprav, prikaže informacije. To je priročno, zlasti za ljubitelje ustvarjanja kabine za simuliranje letal ali avtomobilov. Da, na vaš računalnik lahko brez težav povežete dva ali celo tri monitorje z razmerjem 21: 9. Seveda se bo kakovost nekoliko poslabšala. Toda to je pristojbina za hkratno povezavo.

  Adapter

  V sodobnem svetu so sestavni deli računalnikov zelo dragi. Uporabniki ne morejo kupiti novih modelov vsakih šest mesecev. Številne komponente osebnih računalnikov so služile že desetletja in so v tem času brezupno zastarele. Razlika vKonektorji so najbolj ostri. Zgodi se, da je uporabnik kupil dragi igralni monitor, vendar ima njegov računalnik samo HDM vrata. To ni problem, bo pomagal adapter z zaslonskimi priključki HDMI.
  Takšna povezava rešuje situacijo, čeprav brez koristi. Dejstvo je, da je adapter samo dodatni priključek. Omogoča priključitev vtiča v nezdružljivo režo. Na sistemski plošči je samo en vmesnik. Če je HDMI, potem bo ostal tam. Pogosto so adapterji kompatibilni nazaj, toda tudi obstajajo nasprotni in se povezujejo s kablom HDMI za Dp - kakovost slike ne bo boljša. V primeru kabla in reševanje tega problema sami, navadna oseba ni v veljavi. Vmesnik prikaza vrat obstaja tudi za druge vrste vrat. Vendar pa z njimi delajo še slabše. Starejši konektor, manj prednosti Dp ostane pri uporabniku. Toda če govorimo naravnost - ne bodo. Da, monitor bo deloval brezhibno, vendar bo slika sama ostala, kar lahko dosežejo vrata na matični plošči. Z drugimi besedami, Dp, povezan z VGA, slike ne bo izboljšal.

  Sorodne publikacije