Tipkovnica in sledilna ploščica na prenosnem računalniku ne delujeta: žigi, modeli, specifikacije zmogljivosti, možni vzroki in nasveti za odpravljanje težav.

Sodobni prenosniki so zelo priročna in praktična tehnika, toda zaradi zapletene zasnove, v kateri so vse naprave priključene v eno, lahko obstajajo različne težave, ki so najpogosteje povezane s tipkovnico ali pa so dolgo uživale koristi vseh uporabnikov sledilne ploščice. Če tipkovnica in sledilna ploščica ne delujeta, potem ne smete narediti te tragedije, ker če pride do težave, bo prišlo do rešitve. Celotna zapletenost te situacije je posledica dejstva, da sta prenosnik, tipkovnica in sledilna ploščica edina celota, zaradi katere bo težko priti do problemske cone.

Pogosti vzroki razčlenitve tipkovnice in sledilne ploščice

Tipkovnica in sledilna ploščica na prenosnem računalniku ustavljena - kaj storiti? Razčlenitev tipkovnice se lahko pojavi zaradi več razlogov:
 • Napaka pri delovanju gonilnikov. Tipkovnica je prenehala delovati? Morda je vzrok v napačnem delovanju voznika. Če želite to preveriti, morate zagnati prenosni računalnik in pritisniti tipko F2 ali DEL ter nato odpreti sistem BIOS. Če lahko oseba na sistemu uporablja tipkovnico, je težavo mogoče rešiti sama. Napravo lahko poskusite prenesti tudi v varnem načinu. Če ima uporabnik nameščeno starejšo različico operacijskega sistema Windows (XP, 7 Vista), lahko sistem zaženete v varnem načinu s pritiskom tipke F8, ki jo pritisnete ob zagonu, nato izberite ustrezno particijo. V novih različicah operacijskega sistema Windows morate iti v oddelek za upravljanje in v vrstico postaviti kljukico"Varni način" in znova zaženite napravo.


 • Pijače so sovražnik prenosnika. Če uporabnik razlije pijačo na tipkovnico ali sledilno ploščico, takoj izklopite napravo, odklopite baterijo in obrnite prenosni računalnik tako, da tekočina ne napolni matične plošče. Po izvedenih ukrepih je potrebno napravo razstaviti, očistiti in posušiti poškodovana območja, v nekaj urah pa jo je mogoče ponovno zagnati.
 • Poškodba zanke. Najpogosteje uporabniki naprav, ki delujejo že več let. Sčasoma se terminali oksidirajo ali pa jih uporabnik poškoduje, ko poskuša očistiti prenosni računalnik.
 • Mehanske poškodbe naprave ali hude kontaminacije lahko povzročijo lepljenje ključev. Za rešitev te težave lahko: očistite tipkovnico ali zamenjate poškodovane tipke.
 • Napaka sledilne ploščice se lahko pojavi zaradi:
 • Kontaminacija površine sledilne ploščice je najpogostejša težava, ki jo je mogoče rešiti s čiščenjem sledilne ploščice iz prahu z alkoholom.
 • Če prvi razlog ne velja za uporabniški dogodek, poskusite zagnati sledilno ploščico s tipkami Fn + F1 do F12 s sliko sledilne ploščice. Če to ne deluje, lahko pride do težav z BIOS-om: zaženite ga in v nastavitvah poiščite notranjo kazalno napravo, označite to postavko (če je Disabled, jo morate spremeniti v Enabled). Nato shranite nastavitve in znova zaženite napravo.


 • Oksidacija, poškodba ali odklop sledilne ploščicematično ploščo Rešitev - morate razstaviti prenosni računalnik in preveriti zanko.
 • Mehanske poškodbe opreme. Zahteva pritožbo na čarovnika.
 • Če je tipkovnica zavrnjena s sledilno ploščico, je razlog v okvari matične plošče.
 • Spuščanje tekočine na površino naprave je resen problem in zahteva takojšnjo storitev servisnega centra.
 • Na prenosnem računalniku HP

  Če tipkovnica in sledilna ploščica na prenosnem računalniku HP ne delujeta, bodite pozorni tudi na proizvajalca. Prenosniki tega modela imajo lastne napake pri delu. To se zgodi, če naprava vstopi v tablični način tabličnega računalnika.
  Izvesti je treba ponastavitev strojne opreme. Če želite to narediti, prenesite napravo na položaj prenosnega računalnika, ga izklopite, izključite iz omrežja, nato odstranite baterijo, nato držite gumb za vklop 30 sekund, vstavite baterijo nazaj, vklopite napravo, preverite tipkovnico. Ko so ukrepi izvedeni, dajte napravo glavni napravi.
  Če HP-ov prenosnik zavrne HP Touchpad, uporabite naslednjo kombinacijo tipk Fn + F5. Če po izvedbi te manipulacije težava ni bila odpravljena, pojdite v nastavitve BIOS-a v odseku za nadzor naprave na nasprotni strani notranje nastavitvene naprave, da nastavite Omogočeno. Morda boste morali gonilnike naprav tudi sami posodobiti ali s čarovnikom.

  Na prenosnem računalniku Lenovo

  Če prenosni računalnik in tipkovnica ne tečejo na prenosnem računalniku, morate napravo preveriti glede virusov. Če to ne reši težave, se morate obrniti na upraviteljanapravami, nato izklopite in priključite tipkovnico, preverite tudi, ali so na voljo gonilniki strojne opreme.
  Nastavitve OS lahko tudi uvajate v tovarno. Če sledilna ploščica ne deluje na prenosnem računalniku Lenovo, uporabite naslednjo kombinacijo tipk Fn + F8 ali Fn + F5.

  Na prenosnem računalniku ASUS

  Za naprave tega podjetja težava ni neobičajna in je povezana z veliko obremenitvijo sistema naprav. Če prenosnik in tipkovnica ne delujeta, morate znova naložiti strojno opremo, nato pa preveriti gonilnike.
  Razstavljanje prenosnega računalnika ni priporočljivo zaradi zapletenega sistema, zato se obrnite na servisni center. Če sledilna ploščica preneha delovati, jo lahko vklopite s kombinacijo tipk Fn + F9.

  Sledilna ploščica in tipkovnica sta prenehali delovati - kaj storiti?

  Če sledilna ploščica in tipkovnica delata na prenosnem računalniku hkrati, je vzrok lahko okvara matične plošče naprave. Če želite zagotoviti, da matična plošča deluje pravilno, morate na prenosnik priključiti miško drugega proizvajalca, pojdite v upravljalnik naprav, izbrisati in nato obnoviti težavo. Nato ponovno zaženite napravo in preverite njeno uporabnost. Če to ne pomaga, potem morate priključiti zunanjo tipkovnico, ponovno zagnati prenosni računalnik, pojdite v nastavitve BIOS-a in vklopite strojno opremo. Če ne pomaga, poskusimo sistem povrniti na tovarniške nastavitve ali posodobiti gonilnike. V tem primeru, če nobena od zgoraj navedenih metod ni pomagala,morate se obrniti na servisni center, kjer bo čarovnik zamenjal matično ploščo.

  Nasveti za nego

  Ne pozabite, da so prenosni računalniki zapleteni aparati, ki potrebujejo nego, zato poskusite upoštevati naslednja pravila:
 • Ne jejte in ne pijte med delom s prenosnim računalnikom.
 • Pazite na čistost naprave.
 • Ne ukvarjajte se s samo-montažno strojno opremo.
 • Redno preverjajte, ali so na voljo gonilniki.
 • Sorodne publikacije