KDE ali Gnome: prednosti in slabosti, kako izbrati pravo

Linux ima veliko vrst namiznih računalnikov in upravljalcev oken. Najbolj priljubljena namizna okolja v Linuxu so Cinnamon, Gnome, KDE, Mate in Xfce. Po funkcionalnosti so na paru z namizjem Windows, Mac OS, so zreli, imajo bogato zgodovino inovacij in veliko privržencev. Kateri od njih je boljši - kaj je vprašanje osebne prednosti in možnosti računalniške opreme. Uporabniki s starejšimi stroji so bolje izbrali XFCE ali LXDE, z novim pa lahko dobite več učinkov, tako da izberete KDE ali Gnome. Izkušene uporabnike spodbujamo, da preizkusijo vse štiri lupine, nato pa se odločijo, katera bo najbolje delovala.

Okolje proste distribucije

Projekt GNOME se je začel avgusta 1997 v obliki brezplačnega odprtokodnega okolja. Njena filozofija oblikovanja je lahko označena kot lahka in mobilna v uporabi. KDE je bil ustvarjen oktobra 1996. Oblikovanje sistema je temeljilo na načelu funkcionalne zasnove z naprednimi funkcijami.


Primerjalna tabela Gnome vs. KDE.

FunkcijeGNOMEKDEDefinicija
23)

GNOME, sreda omrežnih modelov objektov GNU: namizje, različica grafičnega vmesnika, ki se izvaja v računalniku OS, ki je v celoti sestavljen iz odprte kode proste programske opreme.KDE je delovna lupina z integriranim nizom aplikacij za različne platforme za Linux, Windows, Solaris in Mac.Področja uporabeSpletna stran

Brezplačna programska oprema ) GNOMEKDERazvijalecProjekt GNOME
)1997(1996)


KDE

Minimalne sistemske zahteve800 MHz procesor, 770 MB RAM1 GHz procesor, 650 MB RAMCilji oblikovanjaNamizni računalniki, zasnovani za preprostost, dostopnost, internacionalizacijo in lokalizacijo. njo.Univerzalno integrirano okolje, ki vam omogoča izvajanje rutinskih nalog brez uporabe vmesnika ukazne vrstice.Intuitivno in privlačno namizje za uporabnike.Prosto.PriročnikiGTK +Qt


129) RazvijalciMiguel de Ikasas in Federico MenaMatias Ettrihblago
)


Prevajanje programske opreme AplikacijePrevajanje programske opreme KDE

Te primerjalne Gnome, KDE proti podatkom bodo uporabnikom pomagale pri urejanju njihovih sistemov za opravila po meri.

Plazemski prostor KDE

Na več načinov ima KDE (K Desktop Environment) podobnost s sistemom Windows, zato se uporabniki pri uporabi počutijo kot doma. Tako kot Win OS, dostopajo do menija s klikom na levo stran plošče. Programska oprema ima eno vrsticoMeni na dnu zaslona se lahko po želji spremeni. Z delovnimi prostori KDE Plasma, ki so najbolj privlačni za vsa namizja Linuxa.


Čeprav je KDE videz bolj prefinjen in ima več možnosti kot GNOME 2.x, XFCE ali LXDE, je tudi zahtevnejši. Po drugi strani pa zahteva manj sistemskih sredstev kot Unity in manj RAM-a kot GNOME 3. Podobno kot "Dwarf" ima na namizju veliko aplikacij z imeni, ki se začnejo s črko K. Na primer, Konqueror - Je spletni brskalnik in upravitelj datotek, KStars pa je namizna razširitev. Tudi aplikacije KDE ali Gnome lahko uporabljate v drugih okoljih. OpenSUSE, PCLinuxOS in Mandriva so glavne distribucije Linuxa, kjer se KDE uporablja v glavnih izdajah. Kubuntu je različica Ubuntuja. Z vsem navedenim je KDE odlično namizno okolje, ki si ga vsekakor zasluži.

Full XFCE Desktop

Manj zapleteno kot KDE ali Gnome, XFCE je odlična izbira za starejše računalnike, je še vedno vrhunsko namizno okolje, ki ponuja številne uporabniku prijazne funkcije in zagotavlja dobro ravnotežje med funkcionalnostjo in ohranjanjem sistemskih virov z lepimi delovna miza. Glede na njegov videz je pred kratkim izdana različica podobna Mac OS X-ju s priključno ploščo na dnu namizja, ki je bolj funkcionalna kot Gnome, KDE in Lxde. Osem razlogov za uporabo Xfce:
 • Enostavna konstrukcija. Traja zelo malo pomnilnika in uporablja procesor v primerjavi z nekaterimidrugih namiznih računalnikov, kot so KDE ali Gnome. Zelo nizek CPU prenos je tudi odlična lastnost.
 • Preprostost. Namizje je preprosto in ni preobremenjeno z ikonami. Glavna možnost sta dve plošči in navpična črta ikon na levi strani. Spodnja plošča 0 je sestavljena iz več glavnih orodij za zagon in ikone dodatkov, ki jim omogoča dostop do sistema. Odstranljivi diski so lahko skriti ali prikazani kot skupina.
 • Upravljanje datotek. Thunar, Xfce upravitelj datotek privzeto, enostaven za uporabo, prilagajanje in obvladovanje. Čeprav ni tako privlačen kot Konquerorjev ali Dolphinov upravljalnik datotek, je zelo sposoben tekmovati z njimi glede hitrosti skriptiranja.
 • Stabilnost. Nove izdaje so na triletnem ciklu, čeprav so potrebne nadgradnje. Čudovita narava namizja Xfce je zelo spodbudna po težavah s KDE. Nikoli ne ustvari demonov, ki absorbirajo sistemske vire.
 • Elegance. Preprostost je razlog, da je Xfce precej stabilen, značilen po odzivnem vmesniku in ga enostavno vodi struktura, ki daje celotni naravni eleganci in jo prijetno uživa.
 • Emulacija terminalov uporablja zavihke za omogočanje več terminalov v enem oknu v povezavi z drugimi emulatorji. Preprosta je v primerjavi s Tilixom, Terminatorjem in Konsolom, vendar deluje zelo dobro.
 • Konfiguracija. Konfiguracijske aplikacije so na voljo ločeno, vendar je zaradi lažjega dostopa do Configuration Managerja vse zbraneeno okno
 • Modularnost. Xfce ima več ločenih projektov, ki sestavljajo en sam subjekt, vendar vsi deli niso nameščeni z obvezno distribucijo.
 • Hitri in sodobni LXDE

  LXQt je naslednja najnovejša namizja popularnega lahkega okolja Linux. Uporablja se za vključevanje računalnikov nizke ravni iz Ubuntuja. To je klasično namizje z minimalnimi sistemskimi zahtevami, ki temeljijo na Qt. Uporaba LXQt postane mogoča zaradi poenotenja Qt LXDE in slavnih projektov Razor-qt. LXQt - Lahka, modularna, neverjetno hitra in uporabniku prijazna okolica, ki je postala bolj povpraševanje kot KDE, Gnome in Xfce
  Ekipa razvijalcev LXQt je ponudila lepo in preprosto namizno okolje, ki nadomešča težje in bolj zapletene DE. Številne spremembe jedra so prilagojene iz prejšnje Razor-qt (052) in izvirnega LXDE Qt porta. Popolna izpopolnitev upravljalca datotek PCManFM, izboljšane sistemske nastavitve, nove modularne komponente in stalni napredek pri podpori tako Qt5 kot protokolu za prikaz Waylanda so lupini naredili bolj funkcionalno kot KDE, Gnome in Xfce. Lubuntu Daily PPA sprejema potrebne pakete za LXQt, vključno z meta-paketom za poenostavitev namestitve. DE je mogoče namestiti skupaj z običajno različico LXDE. Najbolje je poskusiti DE na virtualnem računalniku, da bi razumeli načela funkcionalnosti in zmožnosti za delo. Polne Qt odvisnosti bodo nastavljene v LXQt, zato je za preverjanje potrebna zelo dobra internetna povezava.

  Prednostne naloge za delovanje GNOME

  Izdelan iz odprtokodne programske opreme, se je GNOME od vsega začetka osredotočal na svobodo, dostopnost, internacionalizacijo, lokalizacijo, uporabnost za razvijalce, organizacijo in podporo. Podpira ga velika skupnost razvijalcev, ki zagotavljajo šestmesečni časovni razpored za izdajo novega izdelka. V privzeti konfiguraciji GNOME uporablja zgornjo ploščo z gumbom za dejanje, urami, nadzorom stanja sistema in menijem po meri. Pregled omogoča hiter dostop in preklapljanje med odprtimi okni in aplikacijami. Namenjen je uporabi čim manj sistemskih virov in ponuja enostaven za uporabo, uporabniku prijazen za uporabnike Linuxa. Čeprav ponuja napredne nastavitve, ki vam omogočajo prilagoditev okolja, izkušeni uporabniki menijo, da je njegov vmesnik nekoliko omejen.
  V privzetih nastavitvah GNOME gosti orodno vrstico na vrhu in pojavno okno z velikimi ikonami aplikacij na levi strani zaslona, ​​ki se pojavi, ko je kazalec miške nad njegovo lokacijo. Originalna barvna shema: temno siva, oranžna in vijolična. GNOME skrije nastavitve v več slojih seznamov vmesnikov na plošči Sistemske nastavitve, ki vam omogoča optimizacijo osnovnega vmesnika.

  Vsestranskost medija Cimet

  Linux Mint Cimet (Cimet) je namizna različica namizja, ki ga uporablja na tisoče uporabnikov in je na voljo za prenos inima pomembne izboljšave v storitvah, njegove nove funkcije so bolj optimalne kot Gnome, KDE, Lxde in Xfce. Clement Lefebvre je izdal paket funkcij za novo različico namiznega okolja "Cinnamon":
 • Podpora za mozjs 38.
 • ​​
 • Podpora za nove naprave Wacom.
 • Konfiguracija Multi-procesov Daemona ustvarja pogoje za vsak vtičnik, ki se izvaja v svojem lastnem procesu.
 • Zaprte seje se pojavijo takoj, kot v Linux Gnome ali KDE.
 • Ločeni postopki za Nemo in upravljanje namizja.
 • Preprostejše oblike datumov.
 • Dejanja na namizju se izvajajo v zaganjalniku, ki poveča podporo za miške v Firefoxih in Nemo.
 • Nove možnosti konfiguracije ohranjevalnika zaslona.
 • Več podrobnosti je prikazanih v pogovornih oknih aplikacij in namiznega okolja, podobno kot okolja Ubuntu KDE in Gnome.
 • Izboljšana podpora in nastavitve za pospeševanje in zaznavanje miške.
 • Dodane so bile nove funkcije in orodja za učinkovito komunikacijo z upravljavcem sej LightDM.
 • Sistemi visoke zaupnosti

  Edwards Snowden, ki ga je mogoče urejati, temelji na Debianu, distribuciji, ki je pripravljena za uporabo z USB-jem ali DVD-jem. Tails se poveže s TOR takoj, ko se izvajajo Xfce, Gnome, KDE in Cinnamon, in vse internetne povezave potekajo prek tega omrežja. Kali Linux je Debian, ki temelji na distribuciji in ima ogromen nabor zaščitnih orodij za strojno opremo. Uporablja svoje jedro z varnostnimi popravki in podpira arhitekturo ARM. BlackArch Linux je distribucijska računalniška varnost, ki izvirapojavil kot razširitev Arch Linux, vendar je šel svoj način. To uporabnikom omogoča dostop do velikega števila hekerskih orodij, vključno s programom Sploit Ctl, skriptom, ki vam omogoča namestitev, posodabljanje in iskanje slotov za Gnome, KDE, Xfce, Lxde, Mate in Cinnamon. Arch Assault je nova distribucija, ki temelji tudi na Arch Linuxu, podobni prejšnji, namenjeni pa so tudi hekerjem in ljubiteljem anonimnosti. Minimalistično namizje z upravljalnikom okenskih oken Openbox, ki ga spremlja plošča Tint2, nudi podporo za arhitekturo ARM.

  Tanka specializacija OS

  Za uporabnike, ki imajo radi posebne vrste znanosti, tehnologije ali kulture, ki so ponujeni večplastno za Gnome, KDE in Cimet. Distro Astro - distribucija, ki temelji na Ubuntu 1404 LTS in uporablja namizno okolje MATE - popoln nabor aplikacij za ljubitelje astronomije. SteamOS je distribucija na osnovi Debiana, ki jo je razvil Valve, medijsko središče za video igre, ki vključuje večji slikovni način kot namizni sistem. ArtistX je multimedijsko usmerjena distribucija za uporabo v formatu Posneto in USB in je nameščena na katerem koli računalniku. Uporabite ukazno lupino KDE in ponudite zbirko odprtokodne programske opreme za video in 2D /3D grafiko. Ubuntu Studio - Osredotoča se na profesionalno multimedijsko izdajo in grafiko. Uporablja delovni pult Xfce in nima vnaprej nameščene programske opreme za pisanje, ki je oblikovana za urejanje večpredstavnosti. Znanstveni Linux je binarni nivo Red Hat Enterprise klona, ​​ki ga je razvil in vzdrževal CERN Physical Laboratories inFermilab ustvariti poseben operacijski sistem za znanstveno računalništvo. Cheeld je distribucija, ki temelji na OpenSUSE, ki uporablja okolje KDE in je namenjena elektronskim inženirjem in študentom te specialnosti, kar jim omogoča oblikovanje in simulacijo elektronskih vezij. Edubuntu je še en derivat Ubuntuja, vendar tokrat posebej za šole in učitelje. Ponuja velik nabor programske opreme in izobraževalnih orodij, kar je dobra možnost za namestitev na računalnikih najmanjšega doma. Openelec je majhna distribucija Linuxa, ustvarjena iz nič, da bi vaš računalnik preoblikoval v Kodi-jev multimedijski center, prej znan kot XBMC. On počne tisto, kar obljublja, in potrebuje le 90-125 MB vgrajenega spomina. Poleg uradne različice ima še dva paketa za Raspberry Pi in Apple TV.

  Izbira spletne distribucije

  Namestitev Linuxa v računalnik je korak, ki ga številni uporabniki počnejo iz več razlogov. Prvič, to je prost operacijski sistem, za razliko od Microsofta. Drugič, obstaja veliko različic Linuxa, zato se včasih težko odloči, kateri je najboljši. Ubuntu in vse njegove različice, Mint Debian, OpenSUSE in različna namizna okolja je težko razumeti in izbrati. Da bi pomagali pri izbiri, so na voljo tudi pomočniki na spletu. Na spletnem mestu Distrochooser lahko na primer izberete spletno stran. Da bi to naredili, morate izpolniti kratek obrazec, razširitev pa bo pomagala pri izbiri distribucije Linuxa, ki je najbolj primerna za vaše lastne potrebe. Ta spletna stran je v angleščini, toda spletni prevajalec bo uporabniku pomagal odgovoriti na vprašanja. Vsesklicujejo se na računalnik, kjer bo nameščena distribucija. Če uporabljate stari računalnik, bo sistem ponujal lahkotno distribucijo Linux KDE, Gnome in Centos, vključno s tistimi, ki temeljijo na Androidu. Če se je uporabnik odločil poskusiti več različic, lahko ustvarite LiveUSB z več različicami v istem Pendrive. Ustvarjanje dvojnega zagona je enostavno tudi, če morate namestiti Linux, ne da bi ga odstranili iz računalnika z operacijskim sistemom Windows.

  Primerjalna tabela

  Čeprav je Windows še vedno najbolj uporabljen operacijski sistem na svetu. V zadnjih letih se je uporaba Linuxa bistveno povečala. Število distribucij, ki so na voljo v omrežju, se povečuje, vsak ima edinstvene lastnosti in značilnosti, ki ga razlikujejo od drugih. Kratek opis primerjav namiznih računalnikov.

  Gnom  KDE Plasma  Cimet  Xfce  LXDE  delovna miza  320
  564
  )  Pisarna  LibreOffice  Calligra  LibreOffice  Abiword Gnumeric Orage  Abiword Gnumeric


  Firefox


  )
  Požar Fox  Midori
  )


  Predvajalnik glasbe  Rhythmbox  Amarok  )
  Shotwell  ---

  ---  Shotwell

  ---  Pregledovalnik slik  Oko Gnoma  ) Gwenview  Gnomovo oko  Ristretto  GPicView
  Urednik besedila  Gedit  KWrite


  Leafpad  Leafpad  Upravitelj datotek  Nautilus  Dolphin  Nemo  Thunar  ) PCManFM

  Hard ibraty vse distribucije na enem mestu in izbrati najboljše, kot je povzeto v tej tabeli so glavne razlike med osnovno lupino, uporabnik jih lahko izberete glede na naloge, ki jih je treba storiti na računalniku.

  Sorodne publikacije