GTX 295: značilnosti, opis, prednosti in slabosti

Danes je le malo ljudi omenilo grafično kartico GTX 295, katere značilnosti so danes zanemarljive. Malo je verjetno, da bi lahko sprožila celo najbolj nerazvito igro. Kljub temu pa jo je še vedno mogoče najti v prodaji na forumih in platformah za trgovanje. Zakaj je izjemen, se ga spominjajo kupci?

Stinging Path

Značilnosti GTX 295 so bile razvite zelo previdno. Ta pristop k Nvidiji so povzročili nepričakovani "napadi" glavnega konkurenta - ATI. Razvijalci "rdeče" so se odločili za izdajo nove arhitekture, ki je bila priljubljena in priljubljena med kupci. Nvidia naj bi kmalu rešila ta problem in uvedla novega voditelja na trgu.


Prvi poskus premagovanja velikega konkurenta je bila sprostitev arhitekture G200 skupaj z grafično kartico GeForce GTX 260. Novost je uspela pokazati odlične rezultate v testih in pridobiti manj energije. Nvidia je bila na poti k ustvarjanju enakega tekmeca novega Radeon HD 4870 X2, hkrati pa je dobila naziv najhitrejšega grafičnega pospeševalnika.

Rešitev

Preden je svet GTX 295 postal znan, je bilo treba razviti njegovo strategijo. Nvidia se je odločila zgraditi adapter z dvojnim procesorjem, ki temelji na predhodno izdani arhitekturi. Številni strokovnjaki so bili na začetku presenečeni zaradi odločitve tega proizvajalca. Pred tem je Nvidia izjavila, da je pripravljena razvijati samo enoprocesorske modele z zmogljivim polnjenjem. Za takšno umikanje od njihovihnačela podjetja je spodbudil silovit ofenzivni konkurent. Poleg tega je razvoj nove arhitekture, ki je delala na 55-nm procesu, v veliki meri določila nadaljnje ukrepe. Dejansko, za razliko od 65 nm par teh čipov proizvaja veliko manj toplote. Čeprav je bilo na to točko skeptiki, ki menijo, da je taka odločitev neuspešna.


Primerjava

Po izdaji Nvidia GTX 295 so se njene lastnosti primerjale z zmogljivostmi Radeon HD 4870 X2. Samo zaradi superiornosti nad modelom ATI je Nvidia naredila tako težko pot. Oba modela uporabljata tehnologijo 55 nm. Videokarte izgledajo dobro, vendar so še vedno v svoji kategoriji. Radeon HD 4870 X2 je na primer dober, ker ima visoko zmogljivost računanja. Nvidia GTX 295 ima veliko boljšo teksturo in bitno sliko. Novost ima visoko frekvenco izvršilnih enot, podporo strojne pospešitve.
Model ATI je bil boljši zaradi velikosti lokalnega video pomnilnika. Funkcije GTX 295 so se ujemale s strategijo podjetja. Razvijalci so želeli ustvariti najhitrejšo igralno grafično kartico, zato so izgubili podporo za DirectX 10.1 integrirano zvočno jedro, dekoder itd. Najbolj zanimivo je, da pravzaprav nobena od znanih proizvodnih podjetij ni spremenila novosti. Posledično se je na trgu pojavilo le nekaj izboljšanih različic EVGA, Zotac, Inno3D, XFX GF. Na splošno so vse te specifikacije GPU GTX 295 dobile isto, vendar je razlika vseEnako je bilo opazno.

EVGA

Ena najbolj priljubljenih sprememb je bila EVGA GeForce GTX 295. Značilnosti grafične kartice se niso bistveno razlikovale od parametrov referenčnega modela. Kljub temu pa lahko opazimo nekatere razlike. Navzven se zdi model zelo okoren. Toda o tem ni nič čudnega, saj je proizvajalec potreboval dva velika čipa na plošči in par 448-bitnih pnevmatik. Obe kartici v grafični kartici delujeta na enem hladilnem sistemu. Možnost, na eni strani, se zdi precej dobra, na drugi strani pa postavlja veliko vprašanj, saj je čip na 55-nm tehnologiji še vedno precej topel. Da adapter ne bi bil zelo velik in bi se lahko še naprej brez težav povezoval s primerom formata ATX, sta morali biti obe plošči nameščeni iz oči v oči. Razvijalci so poskušali reže in priključke obdržati tako, da bi hladilni sistem odstranil vroč zrak iz ohišja.
Plošče EVGA GeForce GTX 295 delujejo z neodvisnim štirifaznim napajanjem. Na napajalnik je priključen samo zgornji del, ki je namenjen obremenitvi do 150 W. Za pomnilnik ima plošča 14 čipov GDDR3 512 Mbit. Mikro vezja delujejo z napetostjo 205 in frekvenco 1000 MHz. Taki kazalniki referenčnega modela EVGA GeForce GTX 295 so se nekoliko izboljšali: frekvenca je bila dvignjena na 1026 MHz. Ker imamo grafično kartico z dvema procesorjema, ima dva grafična procesorja. Vsakdo dela s 240 shaderji in 80 teksturiranimi procesorji. V referenčnem modelu čip deluje na frekvenci 576 MHz v glavni domeni in 1242 MHz v domeni shaderjaprocesorjev Podjetje EVGA je lahko prekoračilo frekvence do 594 in 1296 MHz.

Prednosti in slabosti EVGA GeForce GTX 295

Spremenjena različica se dejansko praktično ne razlikuje od referenčne, in to je verjetno glavni minus. Danes nas podjetja razvajajo s tovarniškim overclockingom brez primere in zmožnostjo dvigovanja frekvenc doma. V primeru te spremembe niso bile opažene nobene posebne izboljšave. Kupec ima lep klon referenčne različice. Ni vredno čakati na edinstveno zasnovo, saj se dva procesorska modela a priori težko vizualno spremenita. Toda EVGA je poskušala neodvisno povečati frekvenco pomnilnika in procesorje. V letu 2009 so bili uporabniki prepričani, da je to najboljša grafična kartica za igre na srečo.

Zotac

Sprememba tega proizvajalca je bila izdana v škatli z blagovno znamko, ki se ni razlikovala od predhodno izdanih. Podjetje še danes ne spreminja črno-belih kombinacij blagovnih znamk. Na škatli je ogromno informacij in slik. Tu so bile napisane tudi glavne značilnosti Zotac GeForce GTX 295.
Načrt spremembe se ne razlikuje od prejšnjega modela in referenčne različice. Pred nami so vsi dve deski, zbrani "iz oči v oči", ki delata z enim hladilnim sistemom. Slednji ima več bakrenih grelcev in toplotnih cevi.

Zaradi dejstva, da na ploščah ni bilo veliko prostora, je bilo odločeno, da se pomnilniški vod zmanjša na 448 bitov. Ta odločitev je vplivala tudi na kanale rasterizacije. Toda razvijalec uspelo shraniti število enotnih procesorjev - 240. GPUdeluje na frekvenci 576 MHz in shader transporterji - 1242 MHz. Indikatorji se ne razlikujejo od tistih, ki jih je Nvidia uvedla v referenčni različici. Video pomnilnik je naložen s čipi s skupno zmogljivostjo 1792 MB. Delujejo z napetostjo 205 V pri frekvenci 2 GHz. Da bi izboljšali delovanje GeForce GTX 295, so strokovnjaki poskušali preseči frekvence procesorja in pomnilnika. Ker je model težko klicati hladno, in pri povečevanju napetosti in frekvence, je vedno skok temperature, je bilo treba zagotoviti stabilno hlajenje. Nekdo je preprosto odprl primer za to, tako da je v notranjosti prišel dotok zraka, nekdo je dal dodaten hladilnik za izboljšanje učinkovitosti CO. Strokovnjaki so uspeli dvigniti osnovno hitrost na 670 MHz in frekvenco shaderjev do 1440 MHz. Povečanje je bilo v povprečju 15%, kar je v resnici odličen rezultat. Spomin na videoposnetek je bil overclockan na 2214 MHz.

Prednosti in slabosti Zotac GeForce GTX 295

Za razliko od EVGA spremembe, je ta model prišel v prodajo z merili. Edina razlika je v modificiranem plastičnem pokrovu, ki pokriva plošče in nov hladilni sistem. V nasprotni smeri imamo referenčni model z nameščenimi Nvidijinimi funkcijami. GeForce Nvidia GTX 295 iz Zotca ni bila najbolj priljubljena. Seveda bi si kupci radi ogledali tovarniško overclocking in presenečenja v škatli. Namesto tega so dobili običajno opremo in standardne nastavitve. Čeprav je možnost ročnega overclockinga vsekakor plus. In rezultat overclockinga je bil precej dober.

Druge spremembe

Proti njihovim konkurentomInno3D modifikacija izgleda dobro. Prva stvar, ki jo je treba poudariti, je premišljen hladilni sistem. Na plošči je aluminijasta plošča, ki ima izrezan čip. Na njih sta bila postavljena dva radiatorja, med katerimi je en kompaktni ventilator. Pomnilnik je 1792 MB, frekvenca, na kateri deluje, je 2016 MHz. Hitrost procesorja je bila primerjalna. Toda overclocking je pomagal dvigniti to število na 684 MHz. Pomnilniško frekvenco smo uspeli povečati na 2376 MHz. XFX GF GTX295576M 1792MB tudi ni prejel nobenih posebnih funkcij, ki bi jih bilo mogoče razlikovati od drugih. Edini razvijalec v paketu je zagotovil igro Far Cry 2, ki je bila očitno donosna marketinška poteza.

Sklepi

Mnogi uporabniki so verjeli, da obstaja grafična kartica Nvidia GTX 2951860 Mb. Značilnosti tega modela ni mogoče najti na internetu, ker takšna različica ne obstaja. GTX 295 je v vseh spremembah izdal s pomnilnikom 1792 MB in frekvenco 2 GHz. Kljub prvim poskusom lansiranja dvojnega procesorskega modela z dvema ploščama na trgu, le nekaj mesecev kasneje, so obstajale različice s kompaktno zasnovo in učinkovitim hladilnim sistemom. Kljub temu pa ni vplival na značilnosti modela. Takoj je vzela svojo nišo v hi-end razred in izpolnila svojo glavno nalogo: premagati glavnega konkurenta, Radeon HD 4870 X2.
Med vsemi spremembami je bila najuspešnejša EVGA GeForce GTX 295. Ta različica grafične kartice je bila najbolj iskana, ker je imela škatla tovarniški overclock. In če se veliko kupcev zdaj osredotoča nazato, da bi kupili različico z overclockingom, je bila to seveda velika prednost. In čeprav tovarniški overclock dejansko ni povečal produktivnosti, kot se dogaja pri sodobnih modelih, rahlo povečanje še vedno vpliva na celotno moč sistema. In če je EVGA GeForce GTX 295 prišla v roke strokovnjaka, potem doma, bi se lahko frekvenca procesorja še povečala in s tem povečala igralni potencial pospeševalnika.

Sorodne publikacije