Zakaj potrebujete VPN? Opis povezave in pravilne nastavitve

V zadnjem času so tehnologije VPN postale zelo priljubljene med uporabniki računalniške in mobilne tehnologije. Večina pa ne razmišlja o tem, zakaj so VPN potrebni na vašem telefonu, tabličnem računalniku, namiznem računalniku ali prenosnem računalniku ali kako deluje. Poskusimo razmisliti o nekaterih vidikih teh vprašanj, zlasti ne da bi se lotili tehničnih izrazov in opisali načela delovanja.

Kaj je VPN v splošnem pomenu?

Zmanjšanje VPN izhaja iz angleške fraze Virtual Private Network, ki dobesedno pomeni "navidezno zasebno omrežje." Na žalost ta izraz v celoti ne opisuje same organizacije takšnih omrežij in načel dela in zakaj potrebujete VPN na splošno. Da, seveda je mogoče sprejeti nekatere sklepe iz opredelitve. Zlasti je jasno, da se taka opredelitev nanaša na omrežje, do katerega dostopa omejeno število uporabnikov.


Vendar to omrežje ni preprosto, ampak zaščiteno tako, da posredovani in prejeti podatki preidejo skozi nek tunel v šifrirani obliki, dostop do njih zunaj omrežja pa je praktično nemogoč. Toda to je samo splošen koncept. Če poglobite globino, lahko najdete veliko podobnost z VPN z anonimizatorji ali podobnimi proxy strežniki, ki lahko zagotovijo ne samo zaščito informacij, ampak tudi anonimnost bivanja na internetu, seveda tudi s skritimi sledmi obiska določenih virov.

Razumevanjetehnologija tuneliranja

Če želite govoriti o tem, zakaj potrebujete VPN, ne da bi razumeli, kako deluje, vsaj na najbolj primitivni ravni, ni potrebno. Zato se bomo na kratko osredotočili na principe delovanja tovrstnih povezav. Za lažjo razlago bomo uporabili naslednji primer.


Prenos podatkov iz enega računalnika ali mobilne naprave v drugega se izvaja samo prek posebnega varnega kanala, imenovanega predor. Na izhodnem prometu je šifriran, in vnos dešifriranje je mogoče storiti le, če obstaja ustrezen ključ, ki je znan le na strani pošiljatelja in prejemnika. Ker je dostop do omrežja omejen, ga lahko uporabljajo samo registrirani uporabniki. Toda, zakaj so VPN-i potrebni doma ali v pisarni in na različnih napravah pri delu na internetu, je treba posebno pozornost nameniti dejstvu, da uporaba teh tehnologij spreminja zunanji naslov IP naprave, s katere se povezuje z določenim virom. Zakaj je to storjeno? Dejstvo je, da je vsaki napravi, ki je priključena na svetovni splet, dodeljen edinstven zunanji identifikator (IP naslov), tudi če se dinamično spreminja, kar je odvisno od geografskega položaja ponudnika. Iz tega je enostavno misliti, da je lahko dostop do določenih storitev ali lokacij v določeni regiji preprosto blokiran. VPN pa vam omogoča, da se omejite.

Zakaj potrebujem VPN?

Če govorimo o praktični strani potrebe po uporabi VPN, jo lahko prinesetenekaj konkretnih primerov. Recimo, da pridete v kavarno, kjer lahko dobite brezplačen dostop do brezžičnega interneta in vstopite v katerokoli socialno omrežje z uporabniškim imenom in geslom. Ker ima javno omrežje Wi-Fi zelo nizko stopnjo varnosti ali pa sploh ni, dostop do vaših podatkov ne bo posredovan nobenemu pristojnemu napadalcu s hekanjem prenosa dela. No, če velja le za takšne vire. Kaj pa, če trenutno poskušate izvesti bančno operacijo z isto mobilno aplikacijo? Kje je zagotovilo, da takšne informacije ne bodo ukradene? Zdaj, zagotovo, postane jasno, zakaj potrebujete VPN na vaši napravi iPhone ali Android. Enako velja za vse stacionarne ali prenosne računalnike.
Še en žalosten primer je Ukrajina, kjer je pred kratkim eden od najbolj smešnih zakonov o blokiranju nekaterih ruskih socialnih omrežij "sošolci", "VKontakte" sprejeti na državni ravni) in storitve, vključno s iskalnimi in poštnimi Yandex in Mail.Ru, da ne omenjamo prepovedi nekaterih spletnih informacijskih publikacij. Prvič, to je povzročilo pravi šok med uporabnikovo publiko, nato pa so mnogi hitro spoznali, da vam uporaba VPN omogoča, da se izognete tem omejitvam v dveh računih, tudi brez veliko znanja na področju računalniške tehnologije. Druga stvar so Kitajska in Severna Koreja. V teh državah celo VPN ne pomaga, saj so nameščeni tako močni požarni zidovi, ki praktično prekinejo zaščitonemogoče.
Drugi vidik je lahko povezan z razpoložljivostjo storitev na internetu, ki so na voljo le izbranim regijam. Na primer, samo poslušanje internetnega radia, namenjenega izključno za oddajanje na ozemlju Združenih držav, ne bo uspelo, saj je za vzhodno Evropo ta storitev zaprta. To pomeni, da po določitvi vaše regije glede na zunanjo napravo IP, iz katere je izveden poskus povezave, preprosto ne boste dobili dostop do storitve. Spreminjanje naslova z uporabo odjemalca VPN rešuje to težavo!

Kako uporabljati VPN v brskalnikih?

Zakaj so VPN-i potrebni, nekoliko obravnavani. Oglejmo si zdaj praktično uporabo teh tehnologij v povezavi z najpogostejšimi internetnimi brskalniki. Za vse današnje brskalnike lahko najdete veliko vtičnikov v obliki dodatnih razširitev, med katerimi so specializirani VPN odjemalci, kot so friGate, Browsec in podobno. Brskalnik Opera, v katerega je vgrajen tak odjemalec, se od drugih brskalnikov razlikuje.
Za prvo aktiviranje je potrebno uporabiti varnostni del glavnega menija in ga ponovno vklopiti ali izklopiti, posebno stikalo, ki je nameščeno na plošči na levi strani naslovne vrstice. Samodejnim nastavitvam lahko zaupate ali pa sami izberete želeno regijo.

Na zgornji sliki je prikazan primer dostopa do začetne strani Yandex v Ukrajini, ko je odjemalec izklopljen in vklopljen. Kot lahko vidite, se blokiranje izvaja elementarno.

Programisplošni namen

Vendar pa ne smejo biti omejeni le brskalniki na tem področju, saj lahko dostop do interneta kadar koli zahteva tudi nekaj programov, nameščenih v računalniku ali mobilni napravi. Uradna mesta teh aplikacij so lahko tudi blokirana. Še posebej gre za posodobitev protivirusnega programa Kaspersky Lab in paketov Dr. Splet. Zakaj potrebujete VPN v tem primeru, verjetno, je razumljivo in tako. Brez posodabljanja protivirusnih podatkovnih baz ali komponent varnostnih programov popolna varnostna zaščita preprosto ne bo mogoča. Namestitev posodobitev pa ne poteka prek brskalnika, temveč neposredno pri dostopu do vira s strani samega programa. V tem primeru posebni programi pomagajo spremeniti zunanji IP računalnik za vse nameščene programčke.
Eno izmed najbolj zanimivih aplikacij lahko imenujemo program SafeIP, ki lahko samodejno konfigurira naslove in z izbiro regije uporabniku. Enako velja za vse vrste poštnih odjemalcev, kot je Mail.Ru Agent, za katere se izogibanje blokiranju izvede na podoben način.

Zakaj potrebujem strežnik VPN?

Kar se tiče strežnikov te vrste, je njihov namen več zagotoviti varnost omrežja z omejitvijo dostopa uporabnikov in šifriranja informacij. Tako lahko bolje zaščitite svojo brezžično povezavo. Tudi po povezavi s takšnim strežnikom se izogibanje blokiranju različnih ravni na ločenih napravah ne bo potrebno. Poleg tega jeomogoča organiziranje omrežja, ki temelji na povezovanju interneta iz različnih delov sveta.

Ustvarjanje in konfiguriranje strežnika VPN z orodji Windows

Načeloma lahko ustvarite domači strežnik tudi z orodji Windows. Res je, da so uporabljena načela nekoliko drugačna od tistih, ki jih ponujajo programi tretjih oseb.
V sistemu Windows morate najprej vnesti omrežne nastavitve (ncpa.cpl), ustvariti novo povezavo, izbrati uporabnika z največjim številom skrbniških pravic, omogočiti uporabnikovo dovoljenje za internetno povezavo (VPN), aktivirati želeni protokol TCP /IP in določiti uporabnike, ki se bo lahko povezala.
Za povezavo boste morali vedeti naslov ustvarjenega strežnika in se prijaviti z geslom. Opomba: Ta metoda deluje samo za naprave s statičnimi naslovi in ​​v nekaterih primerih (če je povezava VPN izvedena prek usmerjevalnika), mora usmerjevalnik odpreti zagon 1723, kar je odvisno od modela usmerjevalnika, ki se uporablja.

Mobile Tweaks and Applications

Nazadnje, poglejmo, zakaj potrebujete VPN Android. Načeloma se namen teh tehnologij praktično ne razlikuje od običajnih računalnikov. Razlika je lahko le v konfiguraciji. Na primer, lahko ustvarite strežnik (dostopno točko) s pomočjo samega sistema ali uporabite programe tretjih oseb. Za udoben dostop do strani lahko uporabite mobilno različico brskalnika Opera. Ampak zakaj potrebujete VPN Master - eno najbolj priljubljenih aplikacij zamobilnih naprav?
Na nek način je analogna zgoraj navedeni aplikaciji SafeIP in vam omogoča, da se izognete morebitnim omejitvam za vse storitve brez izjeme, vključno z novicami, posodobitvami protivirusnih programov, internetnim radijem ali poslušanjem glasbe v posebnih aplikacijah, kot je Spotify, ki ni namenjen uporabi v določeni regiji. .

Sorodne publikacije