V sistemu ni dovolj pomnilnika: kako ga popraviti?

V sodobnem svetu je delo na osebnem računalniku nepogrešljivo. Včasih pa se uporabniki soočajo s težavami, ki jim preprečujejo opravljanje nalog. Te nevšečnosti vključujejo nezdružljivost programa in zmožnosti računalnika, mehanske okvare, seveda, pomanjkanje spomina. Zgodi se, da oseba poskuša namestiti program, ki ga potrebuje, vendar prejme napako in sporočilo: "V sistemu ni dovolj pomnilnika". Gre za možnosti za reševanje tega problema, o katerih bomo razpravljali.

Virtualni in operativni pomnilnik: kako razumeti, kaj manjka?

V primeru sporočila: "V sistemu ni dovolj pomnilnika" je uporabnik ponavadi izgubljen in ne more razumeti, kaj se sploh dogaja. Morate vedeti, katere korake morate sprejeti v tej težavi. Mnogi ljudje pomotoma verjamejo, da je prostor na trdem disku spomin na računalnik. To je običajno za začetnike. Torej, če obstaja ustrezno sporočilo ("ni dovolj pomnilnika v sistemu, shranite datoteke in zaprete programe"), to ne pomeni, da to pomeni vsem. Tako se rešuje ta problem.


Za začetek je treba razumeti, s katero programsko opremo je prišlo do težav. Ne glede na to, katero različico operacijskega sistema Windows uporabljajo ljudje, je računalnik vedno prvič uporabil RAM. V bistvu je virtualni spomin kot del operativnega. Če uporabnik prikaže opozorilo, da v sistemu ni dovolj pomnilnika, mora razumeti naslednje: če primanjkuje prostora v računalnikuse nanaša na ostranjevalno datoteko Windows.

Razlogi za to napako

Za rešitev problema je treba razumeti, kaj bi ga lahko povzročilo. Razlogi so lahko naslednji:
 • odprite preveč aplikacij, vsi zasedajo veliko prostora;
 • Računalnik ima majhen RAM;
 • zapolniti trdi disk in preprosto nima prostora za navidezni pomnilnik;
 • Uporabnik je ročno nastavil velikost ostranjevalne datoteke premajhen in ni dovolj za normalno delovanje računalnika;
 • vsaka aplikacija zavzame preveč prostora;
 • Težava s programom, ki povzroča napake, kot je "V sistemu ni dovolj pomnilnika."
 • Ti primeri so najpogostejši med uporabniki. Skoraj vse je mogoče rešiti z lastnikom prenosnika ali prenosnika. Torej v sistemu ni dovolj pomnilnika. Kako popraviti to situacijo?


  Kaj storiti, če ni dovolj RAM-a? Odpravljanje te napake ni tako težko, kot se zdi. Če je vsa zapletenost velikosti RAM-a, potem samo kupiti dodaten modul RAM. Ta postavka zdaj ni zelo draga in mnogi bodo brez žepa. Spet morate razumeti, da če je računalnik star, je lažje ne kupiti dodatnega pomnilnika. Ta nadgradnja morda ne izpolnjuje pričakovanj. Potem je bolje, da prihranite denar na novem računalniku.

  Le malo prostora na trdem disku

  Do danes, zvezkispomin trdega diska je impresiven. Toda tudi z velikostjo diska, na primer v terabajtih, se pogosto izkaže, da ga je uporabnik dosegel pod očesno jabolko, in prostor, ki je tam ostal dobesedno na gigabajtu. To pogosto vodi do počasnega delovanja računalnika.
  Vsak uporabnik mora vedeti, da je spomin na računalnik, čeprav velik v večini sodobnih modelov, še zdaleč neomejen. In nima smisla trajno shranjevati neželene datoteke, programe in filme. Vsaj enkrat na mesec (in nato z nepravilno uporabo) je potrebno preveriti sistem za prisotnost neuporabljenih datotek in se jih, če je mogoče, znebiti. To lahko storite ročno ali z dodatno programsko opremo. Poleg tega preverjanje protivirusnega programa tudi očisti vaš računalnik tako, da ga očisti iz zlonamerne programske opreme.

  Datoteka ostranjevalnega sistema Windows

  Nekateri uporabniki včasih v svojem računalniku spremenijo pomembne podatke in potem ne vedo, kako bi jih lahko popravili nazaj. In, bolj pogosto kot ne, z dejstvom, da v sistemu ni dovolj pomnilnika, kako ga popraviti (Windows 10 je v tem problemu še posebej drugačen) - tudi ni jasno. In dejstvo, da je ročno spremenila velikost ostranjevalne datoteke in da ne omenjam. Nekateri uporabniki sploh onemogočijo to datoteko. Če se sistem zruši in se pojavi opozorilo o sesutju v prostoru, morate preveriti, ali je ostranjevalna datoteka omogočena in, če je potrebno, povečati njeno velikost.
  Včasih uporabniki namestijo programe za optimizacijo svojega računalnika. Te nadgradnje začnejo upravljati in spreminjati velikost ostranjevalne datoteke ali istepopolnoma izklopite. V tem primeru je priporočljivo, da aplikacijo izključite ali izbrišete.

  Eden od nameščenih programov odvzame ves spomin

  Zgodi se, da se ena od nameščenih aplikacij zruši in začne zasedati preveč prostora. Potem boste morda imeli tudi vprašanja, kot so: "V sistemu ni dovolj pomnilnika (Windows 10), kaj storiti s tem problemom?" Vse je preprosto. Če želite začeti, lahko preverite program za viruse. Zlonamerni programi so pogosto vzrok za to napako. Če program ni pirat in ne škodi računalniku, potem je najverjetneje prišlo do napake. V tem primeru se morate najprej ukvarjati s samo aplikacijo.
  Druge različice operacijskega sistema Windows seveda naletijo na podobne nesporazume. Če imate vprašanje "Ni dovolj pomnilnika v sistemu (Windows 7), kaj storiti, če se je program sesul?" Ko odprete zavihek "Procesi", morate vse razvrstiti po stolpcu "Pomnilnik" in ugotoviti, kateri program je odgovoren za pomanjkanje prostora. Če je aplikacija z največjo količino prostora potrebna, in njena odstranitev moti celoten računalnik, potem nekako morate spremeniti to programsko opremo. Odvisno od programa, ki je povzročil težavo, so lahko tudi rešitve drugačne. V skrajnem primeru lahko poskusite znova namestiti program.
  Ampak, če je proces, ki potrebuje veliko pomnilnika, neznan in sumljiv sam po sebi, morate nemudoma stopiti v stik z omrežjem in po imenu objekta, da ugotovite, kaj predstavlja in kakoprikrajšati računalnik za njegovo prisotnost.

  Nič ni pomagalo: kaj storiti?

  Zgodi se, da problem ni rešen na noben način. Nobena sprememba v programski opremi, niti uporaba železa ne pomaga. V tem primeru je dobro primerjati starost računalnika in zahteve programov, nameščenih na njem. Možno je, da so to razlogi za težave. Mnogi forumi razpravljajo o takšnih težavah. Tam lahko iščete rešitve. Če to ne pomaga, se je smiselno obrniti na tehnično podporo. Preprosto opišite svojo težavo in razvijalci vam bodo svetovali, kako narediti računalnik bolj uporaben.

  Na koncu

  Težave s spominom se pogosto pojavljajo zaradi računalniških iger. Priporočljivo je, da skrbno preverite združljivost računalniških zmogljivosti in zahtev igre, sicer obstaja tveganje, da imate pomanjkanje spomina. Novi uporabniki lahko celo ustvarijo svoje težave s spreminjanjem nastavitev pomnilnika ali z napačno namestitvijo zlonamerne programske opreme. Preverite namestitvene datoteke. Poleg tega lahko nalaganje programov z neuradnih spletnih strani povzroči tudi zrušitve računalnika. Če uradna spletna mesta nimajo pravega programa, morate preveriti vsaj preglede o programu. Sledite tem preprostim pravilom, da lahko shranite računalnik iz številnih težav.

  Sorodne publikacije