Shader - kaj je to? Vrste, prednosti in slabosti

Z globalno informatizacijo v našem svetu je prišlo ogromno število nejasnih izrazov. Za spopadanje z njimi ni tako enostavno, kot se zdi na prvi pogled. Mnogi od njih imajo podobna imena, mnogi imajo široko funkcionalnost. Čas je, da ugotovite, kaj je shader, od kod je prišel, kaj je potrebno in kaj se zgodi.

Optimizer

Najverjetneje ste namenski igralec v Maincraftu in zato sem prišel, da ugotovim, kaj je to. Takoj je treba opozoriti, da se pojem "shader" mirno loči od te igre in ga lahko "živi" ločeno. Tako kot moda. Zato teh dveh pojmov ni treba trdno povezati.Na splošno je shader prišel iz programiranja, pojavil se je kot strokovni pomočnik. Verjetno bo glasno, da to orodje imenujemo optimizator, toda resnično izboljša grafiko v igrah. Torej, ko ste že začeli razumeti približno to, kaj je to, se vrnimo k natančni interpretaciji.

Razlaga

Kaj je shader? To je računalniški program, ki ga izvajajo procesorji grafičnih kartic. Ta orodja so razvita v posebnem jeziku. Odvisno od sestankov je lahko drugačen. Po tem se shaderji pogojno oddajajo v navodilih procesorjem in grafičnim pospeševalnikom.

Uporaba

Takoj reči, da je vloga v celoti posledica imenovanja. Programi se izvajajo v procesorjih grafičnih kartic, zato delajo na parametrih objektov in slik tridimenzionalne grafike. Lahko opravljajo veliko nalog, vključno z delomodsev, lom, mrk, strižni učinki itd.Premisa

Ljudje že dolgo poskušajo ugotoviti, kaj je shader. Tudi pred temi programi so razvijalci vse naredili ročno. Proces oblikovanja slike iz nekaterih objektov ni bil avtomatiziran. Preden se je pojavila igra, so se razvijalci predstavili. Delali so z algoritmom, ga sestavili za različne naloge. Tako so bila navodila za prekrivanje tekstur, video učinkov itd. Seveda so bili nekateri procesi še vedno vgrajeni v delo grafičnih kartic. Takšne algoritme lahko uporabljajo razvijalci. Ampak oni niso prišli ven, da uvedejo svoje algoritme na grafični kartici. Nestandardna navodila lahko izvaja CPU, ki je počasnejša od grafike.

Primer

Za razumevanje razlike je treba upoštevati več primerov. Očitno je, da bi bila v igri upodabljanje strojne in programske opreme. Na primer, vsi se spomnimo slavnega Quake 2. Torej je voda v igri lahko samo modri filter, ko gre za upodabljanje strojne opreme. Toda, ko je prišlo do intervencije programske opreme, je prišlo do brizganja vode. Ista zgodba s svetlo sivimi granatami v CS 1.6. Strojno upodabljanje je dalo le belo bliskavico, programska oprema pa je dodala še pixelated zaslon.

Dostop

Postalo je jasno, da je treba rešiti podobne težave. Grafični pospeševalniki so začeli širiti število algoritmov, ki so bili priljubljeni med razvijalci. Postalo je jasno, da je nemogoče "sesati". Potrebno je bilo odpreti dostop strokovnjakov do grafične kartice.
Preden so se pojavile igre, kot so "Maincraft" z modi in shaderji, so razvijalci dobili priložnost, da delajo z GPU enotami v transporterjih, ki bi lahko bili odgovorni za različna navodila. Tako so postali znani programi, imenovani "shader". Da bi jih izdelali posebej oblikovani programski jeziki. Torej, video kartice začeli obremenitev ne samo standard "geometrija", ampak tudi navodila za procesor.
Ko je tak dostop postal mogoč, so se začele pojavljati nove možnosti programiranja. Strokovnjaki bi lahko reševali matematične probleme na GPU. Takšni izračuni so se začeli imenovati GPGPU. Za ta proces so bila potrebna posebna orodja. Od nVidia CUDA, Microsoft DirectCompute in okvirja OpenCL.

Vrste

Več ljudi je ugotovilo, kaj so bili taki shaderji, bolj odprte informacije o njih in njihovih zmožnostih. Sprva so imeli pospeševalniki tri procesorje. Vsi so bili odgovorni za svoj tip shaderja. Kasneje so jih nadomestili z univerzalnim. Vsak je imel nabor navodil, ki so imela takoj tri vrste shaderjev. Kljub kombinaciji dela je opis vsake vrste še vedno ostal. Zgornji tip je delal z vrhovi številk, ki imajo veliko obrazov. Tukaj lahko obstaja veliko orodij. Govorimo na primer o teksturnih koordinatah, vektorjih, tangentah, binormalih ali normalnih. Geometrični tip je deloval ne samo z eno točko, ampak s celotno primitivno. Piksel je bil zasnovan za obdelavo fragmentov rastrskih ilustracij in na splošno s teksturami.

V igrah

Če iščete shaderje za "Maincraft 152", potem ste najverjetnejesamo želim izboljšati sliko v igri. Da bi to omogočili, so programi šli skozi "požarne, vodne in bakrene cevi". Shaderji so bili preizkušeni in izpopolnjeni. Zato je postalo jasno, da ima to orodje prednosti in slabosti.
Seveda je preprostost pri sestavljanju različnih algoritmov velik plus. To je hkrati fleksibilnost in opazna poenostavitev razvoja igre in s tem zmanjšanje vrednosti. Nastali virtualni prizori postanejo bolj zapleteni in realistični. Tudi razvojni proces postaja hitrejši.
Ena od pomanjkljivosti je dejstvo, da bo treba preučiti enega od programskih jezikov in upoštevati, da različni modeli grafičnih kartic gostijo drugačen nabor algoritmov.

Namestitev

Če najdete shader paket za Minecraft, morate razumeti, da je v njegovi namestitvi veliko pasti. Kljub že tako zbledi priljubljenosti te igre, njeni privrženci še vedno ostajajo. Ni vsakdo všeč urnik, še posebej v letu 2017. Nekateri verjamejo, da jih bodo lahko zahvaljujoč shaderjem izboljšali. Teoretično je ta izjava pravilna. Toda v praksi se boste malo spremenili. Ampak, če še vedno iščete načine za nastavitev shaderjev na Maincraft 1.7, potem bodite previdni. Sam proces ne predstavlja nič zapletenega. Poleg tega, skupaj s katero koli preneseno datoteko je vodnik za njegovo namestitev. Glavna stvar je, da preverite različico igre in shader. V nasprotnem primeru optimizator ne bo deloval. Na internetu je veliko mest, kjer lahko namestite in prenesete takšno orodje. Nato morate razpakirati arhivmapo. Tam boste našli datoteko "GLSL-Shaders-Mod-1.7-Installer.jar". Ko boste zagnali, boste dobili pot do igre, če je pravilna, potem se strinjate z vsemi nadaljnjimi navodili.
Ko morate mapo »shaderpacks« premakniti v ».minecraft«. Zdaj, ko zaženete zaganjalnik, boste morali iti v nastavitve. Če je namestitev pravilna, se prikaže vrstica "Shaders". Iz celotnega seznama lahko izberete želeni paket. Če potrebujete shaderje za Minecraft 1710, potem poiščite shaderpack prave različice in naredite enako. Na internetu so nestabilne različice. Včasih jih morate spremeniti, ponovno namestiti in poiskati primerne. Bolje je, da si ogledate preglede in izberete najbolj priljubljene.

Sorodne publikacije