Kateri iskalnik je najboljši? Ocena najbolj priljubljenih iskalnikov

Iskalnik je ena od ključnih ravni interneta, ki je enakovredna vsebini in brskalniku. Iskalnik Yandex ali podobni sistemi (Google, Bingo, DuckDuckGo in drugi) uporabnikom omogočajo iskanje informacij na svetovnem spletu z zahtevo. Naloga iskalnika je najti vse dokumente, strani, videoposnetke, torej vse vsebine v tej poizvedbi (ključna beseda ali fraza). Kateri iskalnik je najboljši? Ali obstajajo alternative poleg "Google" in "Yandex"? Kateri internetni iskalnik je bolj primeren za skeniranje virov v angleškem jeziku ali, na primer, glasbe? Gre za to in o tem bomo razpravljali v članku.

Ocena: vodilni na trgu

Ko govorimo o svetu kot celoti, je iskalnik Google najbolj priljubljen iskalnik. Podjetje zavzema skoraj 70% trga. Drugo mesto v bonitetni oceni je Bingo (delež - 1226%). Bitka za drugi korak z njim je Baidu (648% od septembra 2015). Občasno se zamenjajo.


Tako so bile na primer v letu 2014 "sile" razdeljene na drugačen način: prvo mesto je zasedel Google-iskalnik s 6869%, drugi - Baidu (177%), tretji - "Bingo" iz kapitalizacija trga na 622%. Vendar so globalni podatki zelo splošni. Kateri iskalnik je najboljši? Na Kitajskem na primer zelo majhen odstotek prebivalstva skenira Google, večina jih uporablja domači sistem Soso. V Južni Koreji večina prebivalcev uporablja svoj razvoj - internetni iskalnik Naver. Res je, v zadnjih nekajmesecev se je število zahtev v tem sistemu začelo hitro zmanjševati. Na Japonskem je bolj verjetno, da bo Tajvan uporabil Yahoo kot drugje v Tajvanu.

Ocena: Ruski jezikovni sistemi

Kateri iskalnik je najboljši? V Rusiji, razvrstitev iskalnikov ne izgleda kot svetovni. V rusko govorečem segmentu interneta je vodilni na trgu Yandex, ki ga uporablja več kot 55% uporabnikov.

Na drugem mestu "Google" z rezultatom 376%. V skladu s storitvijo LiveInternet je bila pokritost iskanj v ruskem jeziku na svetovnem spletu razdeljena takole:
 • Univerzalni iskalniki: Google (376%), Bingo (03%), Yahoo! (01%).
 • Angleški in mednarodni (na primer AskJeeves).
 • Iskalni sistemi na ruskem jeziku «Yandex» (562%), Mail (53%), «Rambler» (05%).
 • DuckDuckGo

  Pogovor o alternativnih iskalnikih se mora začeti z iskalnikom DuckDuckGo. To je dobro znan in razširjen odprtokodni sistem. Strežniki DuckDuckGo se nahajajo v Združenih državah Amerike. Rezultati iskanja so precej veliki, saj sistem uporablja ne samo svoje algoritme, ampak tudi rezultate iz nekaterih drugih virov, kot so Wikipedija, iskalnik Bingo in Yahoo!
  Iskalnik DuckDuckGo zagotavlja maksimalno varnost osebnih podatkov, zasebnosti in zaupnosti uporabnikov. Sistem ne zbira nobenih uporabniških podatkov, ne shranjuje zgodovine in čim bolj omejuje uporabo piškotkov. Razlika med DuckDuckGo je, da ta sistem ne prilagaja zavrnitve iskanja, kot to počnejo drugi sistemi. V »Google« ali »Yandex«,Na primer, uporabnik vidi samo informacije, ki so skladne z njegovimi preferencami. Toda DuckDuckGo tvori pravo sliko in vam omogoča, da se znebite obsesivno določenih oglasov. Storitev iskanja je enostavna za iskanje informacij v tujih jezikih, medtem ko "Yandex" in "Google" privzeto uporabljata vire v ruskem jeziku, tudi če je poizvedba vnesena v angleškem, nemškem ali drugem jeziku.
  Sistem lahko konfigurira vmesnik: barvno shemo, pisave, povezave in druge parametre lahko spremenite v samo nekaj klikih. Do sedaj je ta iskalnik daleč od velikanskega "Googla", a se račka razvija, zato je možno, da bo DuckDuckGo v prihodnje zavzel eno od vodilnih položajev. Ekipa je ustvarila odličen izdelek, ki zagotavlja anonimno, hitro in funkcionalno iskanje, zasluži pozornost uporabnika.

  NotEvil

  To je sistem, ki išče anonimno omrežje Tor. Iskalnik je nameščen v brskalniku z istim imenom. Kaj je bolje, če ne? On "prehaja", kjer ne more dobiti Google ali Yandex-iskalnik. V splošnem ima omrežje Tor veliko sredstev, ki jih lahko obiščete na "rednem" (zakonskem) internetu. To je platforma znotraj omrežja s svojimi družbenimi platformami, torrent sledilci, mediji, blogi, nakupovalni centri, forumi, knjižnice itd.

  Mimogrede, notEvil ni edini tovrstni iskalnik. Še eden je Look, ki je privzeto na voljo v istem Tor pregledovalniku, in TORCH je eden najstarejših iskalnikov v anonimni mreži.

  YaCy

  Prost iskalnik YaCy je popolnoma drugačen pristop k organizaciji iskanja na svetovnem spletu. Sistem deluje na podlagi P2P. To pomeni, da vsak računalnik, na katerem je nameščen modul, skenira internet zase, nato pa se vsi rezultati zbirajo v eni bazi podatkov, ki jo lahko uporabljajo vsi uporabniki YaCy. Sistem je popolnoma neodvisen, avtonomen, zagotavlja anonimnost vsakega uporabnika. YaCy je primeren za zagovornike odprtega interneta, ki ni podvržen vplivom velikih korporacij in vladnih agencij. V domu iskalnik še ni zelo uporaben, vendar je dolgoročno vredna alternativa Googlu, tudi v smislu organiziranja procesa pridobivanja informacij.

  Pipl

  Pipl je sistem, namenjen iskanju informacij o določeni osebi. Razvijalci trdijo, da algoritmi iskalnikov iščejo ljudi bolj učinkovito kot Googlov najbolj priljubljen "Google" ali "Yandex".
  Prednostni viri vključujejo profile socialnih mrež, pripombe, sezname udeležencev, zbirke podatkov, kjer so objavljene različne informacije o ljudeh, na primer zbirka podatkov o sodnih odločbah. Vendar pa obstaja pomanjkljivost. Ruske podatkovne zbirke za Pipl niso na voljo, zato bo koristna le za iskanje informacij o državljanih ZDA.

  FindSounds

  Kateri iskalnik je najboljši? Če želite najti glasbo ali zvoke, potem bo FindSounds najboljši. To je specializiran iskalnik, kjer je seznam oznak. Tu lahko izberete želeno obliko zvočne datoteke ali njeno kakovost. Vsi rezultati iskanja so na voljo za prenos.

  Wolfram | Alpha

  Ta sistem ne objavlja strani, ki vsebujejo informacije, ki so potrebne uporabniku, ampak končni rezultat. Na primer zemljevidi, karte, tabele, kratki odgovori. Storitev ni tako primerna za izračunavanje podatkov in iskanje posebnih dejstev. Iskalnik še vedno ne razume vseh poizvedb, vendar se nenehno razvija. Z Wolfram | Alpha je primerna primerjava nastavitev za nastavitev fotoaparata, pametnega telefona ali prenosnega računalnika. Prav tako izračunajte stopnjo alkohola v krvi (sistem vpraša uporabnika težo in višino, količino pijače, čas in nato pove, koliko alkohola je popolnoma izločeno iz telesa). Orodje lahko spremeni velikost čevljev in oblačil, prešteje kalorije, gleda menjalne tečaje ali prilagodi glasbeni instrument.

  Dogpile

  Dogpile prikazuje rezultate iz izdajanja vseh običajnih iskalnikov naenkrat. Storitev uporablja izboljšan algoritem in, kot zagotavljajo razvijalci, tvori najboljšo ekstrakcijo na internetu. Poleg tega je tukaj nekaj oglasov. Lahko uporabite Dogpile, če zahtevane informacije niso v standardnem Googlu ali Yandexu.

  BoardReader

  Ta sistem išče informacije o forumih, anketah, vprašanjih in odgovorih, socialnih skupnostih in zožuje iskalno polje na socialne platforme. Nastavite lahko filtre: jezik in datum objave, ime spletnega mesta itd. Iskalnik je lahko koristen za oglaševalske strokovnjake, ki jih zanima mnenje občinstva.

  Na koncu

  Pogosto so alternativni iskalniki kratkotrajni. Pojavijo sekakor hitro umira. Večina alternativnih sistemov se danes specializira za vsako ozko nišo ali testira originalni algoritem pri oblikovanju rezultatov iskanja. V okviru opisa alternativnih iskalnikov merilo "boljše" sploh ne pomeni "najboljšega v vsem". Vsaka od zgoraj navedenih storitev daje določenemu uporabniku nekaj, kar ni v Googlu ali Yandexu. V vsakem primeru je seznanjanje z alternativnimi možnostmi (glede na to, da je sistem praktično monopoliziran iskanje velikanov) zanimivo in koristno za vsakega uporabnika.

  Sorodne publikacije