Možnost ključ na Mac: funkcije in opis

Tipkovnica na Apple računalnikih se nekoliko razlikuje od standardnih uporabnikov sistema Windows, na katere so navajeni. Prvič, nima ključa z logotipom "okna", njegovo mesto je ključ Command. Pozna Alt tudi ni, svoje mesto v Mac OS Option ključ. O možnostih, ki jih odpira uporabnikom "jabolčnih" računalnikov, vam bomo povedali v tem gradivu.

Tipkovnice Mac

Apple je hkrati izdelovalec računalnikov lastne blagovne znamke in ponudnik programske opreme za njih. Nobena družba na svetu ne pride na ta način. To pojasnjuje razlike med standardno tipkovnico in se uporablja na računalnikih Mac.
Številčne in alfanumerične vloge se ne razlikujejo bistveno. Uporabljena postavitev je skoraj v celoti skladna z QWERTY, z nekaj izjemami. Črka "e" na njih se nahaja drugje. Pomembno se razlikuje le zgornja vrstica s kontrolnimi tipkami in spodaj s tipko "prostor".

Levo od tipke "presledek" sta zaporedno ukaz "Command, Option", "Control", "Fn". Desno od njega je ukaz Command, Option in blok. Tako spodnja vrstica ključev vključuje vse posebne nastavitve, ki uporabljajo samo tipkovnico Apple. Tipka Option na računalniku Mac je označena z ikono "?" In besedo "alt". Sodobni modeli klaviature z mehanizmom "metulj" funkcija več območje tipk in namesto ikone vsebuje napise "Option" in "alt".

Možnosti Možnosti

Zdaj veste, kako Mac Option Mac izgleda in kje jese nahaja. Čas je, da raziščete njegove zmožnosti, ki vam lahko pomagajo v različnih situacijah, od prenosa do razširitve menedžerjevih možnosti v različnih aplikacijah.
To je možnost, ki je predpomnjena, ko se zažene zagon Mac, vam omogoča, da vstopite v zagonski meni. Ta tipka omogoča izbiro diska, s katerega je prenesen operacijski sistem. Pri delu z operacijskim sistemom Windows z vgrajenim upravljalcem BootCampa je ta ključ preprosto nepogrešljiv. Kombinacija Option + Command + R bo pomagala, da se operacijski sistem po potrebi popolnoma obnovi.

Uporaba bližnjic na tipkovnici je uporabnikom vedno omogočila, da imajo več priložnosti kot delati samo z grafičnim vmesnikom. V naslednjih nekaj poglavjih vam bomo povedali več o tem, kje lahko ključ Option na računalniku Mac znatno poveča funkcionalnost ali razširi obstoječe funkcije.

Fina nastavitev

Na vrhu tipkovnice računalnikov z operacijskim sistemom Mac OS X so prikazani potrebni gumbi za hitro spreminjanje nekaterih parametrov sistema, okna in večpredstavnostne kontrole. Privzeto se te vrednosti razlikujejo od nič do največ 16 položajev. Na primer, če očistite svetlost, bo zaslon na ničelnem mestu črne barve.
Če uporabljate kombinacijo Shift + Option, lahko s klikom na gumb za spreminjanje svetlosti ali glasnosti spremenite te sistemske parametre. Vsipoložaj šestnajst bo razdeljen na štiri. Torej namesto 16 distribucij takoj dobite 64. Če nimate privzetih vrednosti sistema, lahko vedno uporabite to kombinacijo tipkovnice in natančneje prilagodite te vrednosti.

Izberite aplikacijo

Še ena koristna lastnost, ki jo ima tipka možnosti na računalniku Mac, je zmožnost hitre namestitve aplikacije, v kateri se privzeto odpre izbrana datoteka. Običajno, da bi to naredili, uporabniki uporabljajo "File Inspector". V enem oknu prikaže popolne informacije o datoteki, omogoča nastavitev številnih parametrov: hitro spremenite dovoljenja, spremenite ime ali razširitev in seveda namestite aplikacijo, s katero je povezana.
V večini primerov je to primerno. Na enem mestu se zbirajo vse značilnosti datotek, s katerimi lahko delate. Vendar pa obstajajo situacije, ko je treba združitve datotek spremeniti "na let". V tem primeru in se odloči za uporabo možnosti. To je vredno trkati na to, kot v meniju za izbiro programa za odpiranje datoteke, se postavka "Odpri v programu" spremeni v "Vedno odprta v programu."

Dodatni zaslon na zaslonu

Funkcija vmesnika Mac, zaradi katere ni zamenjena z ničemer, je plošča Dock, ki se nahaja na dnu zaslona. Ona je stalno na vidiku, in odprta okna programi ne prekrivajo, odpiranje le do zgornje meje. Da bi bil uporabnik raztresen od dela, Mac omogoča prevajanje aplikacij v celozaslonski način. VV tem primeru delovno območje zavzame celoten monitor. Zgornja vrstica stanja in spodnji priklop se ne prikažeta, razen če sta posebej usmerjena na kazalec.
V nastavitvah lahko omogočite možnost, v kateri se bo spodnja plošča samodejno skrila in prikazala. Vse te spremembe so trajne. Z drugimi besedami, nastavite vrednosti OS, ki jih bo uporabljala vedno. Nastavitev sistemskih parametrov "zase" se običajno izvede samo enkrat. In tokrat bomo prišli v pomoč ključu Opcija. V računalniku Mac s kombinacijo tipk Option + Command + D lahko skrijete in pokličete ploščo Dock brez spreminjanja sistemskih nastavitev. Potrebujete več prostora na zaslonu - odstranjena plošča, je treba delati s programi, ki se nahajajo - imenovani s tipkami za bližnjico. V tem primeru ne boste ničesar spremenili v nastavitvah.

Napredni meni

Najenostavnejša funkcija, ki jo opravi tipka Možnosti na računalniku Mac, je razširitev menija. Če na primer kliknete ikono Wi-Fi na običajen način, se odprejo samo informacije o razpoložljivih omrežjih. Z uporabo možnosti vam bo ista ikona dala popolne informacije o razpoložljivi povezavi. Videli boste lahko varnostne nastavitve omrežja, vaš naslov IP, naslov usmerjevalnika, hitrost povezave in še več. Na enak način lahko v meniju ikone za glasnost izberete napravo za predvajanje zvoka ali snemanje in se pomaknete na napredne nastavitve.
Skoraj vsak sistemski meni s tipko zaprta Možnost spremeni videz,odpiranje dodatnih funkcij. S klikom na to polje v področju Prehodi iskalnika lahko odprete mapo Knjižnica, ki je skrita za uporabnika. Kontekstni meni, imenovan Finder, v podoknu Dock vam bo omogočil, da ga ponovno prisilite, ne da bi morali klicati celoten seznam izvajanih aplikacij v sistemu. Možnosti za uporabo tega veličastnega gumba v Mac OS so masa. Vsakdo, ki želi podrobno raziskati vse razpoložljive kombinacije tipkovnice, lahko brskanje po njihovem seznamu na strani Apple Support in izbere tiste, ki so potrebni in enostavni za uporabo.

V zaključku

Iz našega gradiva ste se naučili samo nekatere možnosti, ki jih ponuja ključ možnosti. Na Macu je preprosto nenadomestljiv, nekateri pa menijo, da je proučevanje njegovih lastnosti, ki ga je naredil preprost uporabnik te "makovode". Ko ste se naučili več o zmožnostih operacijskega sistema, ki jih uporabljate, ste že postali ena noga na način, ki vas bo sčasoma spremenil v samozavestnega uporabnika, ki bo sposoben obvladati vse računalniške naloge.

Sorodne publikacije