Kako šifrirati mapo - preproste načine. Kako speči mapo v računalniku

Zaščita pomembnih občutljivih informacij, ki se lahko shranijo v imenikih na trdih diskih, računalniških logičnih particijah ali izmenljivih pogonih, je zanimiva za mnoge uporabnike. Vendar, ko govorimo o tem, kako šifrirati mapo z gesli, nekateri nekateri zmotno razumejo bistvo vprašanja, glede na to, da je v splošnem primeru dovolj, da nastavite nekakšno kombinacijo gesel, ki omejuje dostop do mape. To je napačno, ker je pri varnosti podatkovnih vprašanj treba upoštevati in nastaviti geslo za dostop do njih, šifriranje samih datotek v zaščitenem imeniku. Izkazalo se je, da mora biti zaščita vsaj na dveh ravneh. Konec koncev, če vsebina mape ni šifrirana in je geslo prekinjeno, si lahko datoteke brez težav ogledate. Zato bomo še naprej razmišljali o zaščiti imenikov z geslom, šifriranjem vsebine. Nekateri neizkušeni uporabniki trdijo, da Windows nima takšnih sredstev. Pogosto se motijo, ker so ta orodja na voljo in delujejo slabše od aplikacij drugih proizvajalcev, ki so posebej zasnovane za te namene (razen nekaterih možnosti, ki so videti nekoliko bolj zapletene).


Kako skriti mape na najlažji način?

Za začetek pa si poglejmo najbolj primitivno sredstvo prikrivanja podatkov iz oči tretjih oseb, ki jih mora poznati vsak uporabnik. Seveda gre za namestitev posebnih atributov, ki veljajo za mape, in za kajv njih shranjene datoteke.
Uporabite lahko nastavitev atributov skritih predmetov za imenik v Raziskovalcu (po potrditvi bodo datoteke samodejno skrite v notranjosti) in atribute za branje uporabite za same datoteke (tako da ne morejo izvajati najenostavnejših dejanj, povezanih z urejanjem ali izbriši) Vendar je to, kot je že jasno, najlažji in najbolj zanesljiv način za zaščito pomembnih podatkov.

Kako speči mapo v vašem računalniku s pomočjo arhivarja?

Bolj zanimiva je tehnika uporabe stiskanja imenikov z ustreznimi programi. Z njihovo pomočjo lahko nastavite gesla in uporabite šifriranje (običajno na podlagi AES algoritmov) in celo malo za odstranitev diska (samo s pakiranjem vsebine v arhiv). Vseh vrst datotek ni mogoče močno stisniti (na primer, glasbene datoteke MP3 so že stisnjene, velikosti ustvarjenih arhivov pa se praktično ne razlikujejo od izvirnikov). Toda različne vrste pisarniških dokumentov so zelo stisnjene.


Oglejmo si, kako s to metodo koreniti mapo na vašem računalniku. Skoraj vsi znani danes tekmovalci imajo taka orodja na voljo.
Na primer, WinRAR zadostuje za nastavitev potrditvenega polja zraven polja za zaščito z geslom, vnesite želeno kombinacijo in jo potrdite, preden se začne postopek stiskanja. Toda to je samo zaščita dostopa. Če govorite o tem, kako šifrirati mapo in vsebino ugnezdenih objektov, kotDodatna orodja se lahko uporabljajo za šifriranje imen datotek ali celo za blokiranje celotnega arhiva. Toda v WinRAR-u ta tehnika izgleda nekoliko netočna, tako da, če potrebujete visoko kakovostno šifriranje podatkov, jo je najbolje uporabiti v 7-Zip aplikaciji, ki ima v tem pogledu veliko močnejša orodja.

Kako šifrirati mapo v operacijskem sistemu Windows 7 in novejših z orodji EFS?

Druga tehnika, ki jo zagotavljajo sistemi, ki temeljijo na sistemu Windows, je spremeniti dodatne atribute imenikov in datotek v njih. Kako šifrirati mapo s takimi orodji? Prav tako je enostavno!
Zaradi lastnosti imenika v Raziskovalcu, na zavihku Splošno, skupaj z glavnimi zgoraj opisanimi atributi, morate klikniti gumb "Drugo" in potrditi polje poleg polja za šifriranje, po katerem se boste morali strinjati z uporabo takšnih dejanj, da priložite datoteke in imenike. Dostop do podatkov bo omejen na ravni računa in če aktivirate to zaščito pred skrbnikom, se morate prijaviti v sistem.

Ustvarjanje varnostne kopije šifrirnega ključa

Kako šifrirati mapo z opisano metodo, očitno ne bi smelo biti težko. Po zaključku akcije se bo na ikoni kataloga pojavila podoba gradu. Toda tukaj morate paziti na trenutek, ko je ključ potreben za dešifriranje vsebine, shranjene na trdem disku, in če je poškodovana ali izbrisana, ne boste mogli odkleniti želenega imenika.
Na začetku ustvarite varnostno kopijo ključapreko menija "Run", naj bi povzročila tako imenovano "Certifikat direktor» (certmgr.msc). Pod potrdil vse do RMB račun, izberite vse naloge in izvoz, nato pa sprejela izvajanje ukrepov za zasebnega ključa. V fazi izbire izmenjavo podatkovni format datoteke lahko spremeni nič, potem morate vnesti uvoz ključno geslo in držite tipko za trgovino, kot je bliskovni pogon.

Nastavitev in možnosti šifriranja prek registra

Zdaj pa poglejmo, kako ustvariti šifrirano mapo enostavnejši način, vendar z uporabo bolj kompleksnih priprav. Bottom line pride do točke šifriranje neposredno vključiti v menija Explorer. "
Za to, pojdite na registra (regedit) in preko poslovne mape HKCU Software, najti Explorer imenik, kot je prikazano na sliki zgoraj. Obstaja mapa Napredno. V njej preko PTP ustvariti 32-bitno vrednost DWORD z imenom EncryptionContextMenu in mu dodeli vrednost enote premoženja in zaprite urejevalnik. Kako šifriranje mape na pomnilniški ključek, trdi disk ali izvesti podoben postopek z eno datoteko?
Pojdite na "Explorer" in točko, ko postavka PTP omogočajo šifriranje. Predmet ikona obarva zeleno. Dešifriranje je treba izvesti nasproten učinek. Toda vedite, da šifriranje je na voljo samo za svoj račun.

Program lock-A-mapo

Končno, si oglejte, kako za šifriranje mapo s pomočjo aplikacij tretjih oseb. So veliko lažje. V tem programu, morate najprejustvarite tako imenovano glavno geslo, nato pa se pomaknite neposredno na ključavnico in izberite želeno mapo na trdem disku ali izmenljivem mediju.

Pripomoček Flash Crypt

Ta program je tudi zelo preprost za uporabo, ker namesti svoje elemente v kontekstni meni upraviteljev datotek. Če želite namestiti varnost prek PCM-ja v mapo ali datoteko, izberite ustrezno postavko, vnesite in potrdite geslo in kliknite gumb Protect.

Portable Anvide Lock Folder

Ta pripomoček je dober, ker ne zahteva namestitve na trdi disk, je prenosen in ga je mogoče zagnati z najpogostejšega USB pomnilnika. V njem, tako kot v prvem programu, morate najprej ustvariti glavno glavno geslo, ki bo zagotovilo sam pripomoček, nato izberite želeni imenik (lahko ga preprosto povlečete v okno programa), dvakrat vnesete geslo za zaklepanje in kliknete gumb za nastavitev varnosti. Po tem je dostop do skrite šifrirane mape mogoč le s tem programom. Opomba: Ne pozabite, da uporaba več pripomočkov ali načinov šifriranja na istem računalniku in istem objektu ni priporočljiva, saj je lahko posledica takšnih dejanj konflikt med programsko opremo in izgubo pomembnih informacij. In, seveda, lahko uporabite ne samo zgoraj opisane pripomočke, temveč tudi druge aplikacije, ki jih danes lahko najdete veliko.

Sorodne publikacije