Kako postaviti hladilnik na procesor: navodila korak za korakom in nasveti čarovnika

Najpomembnejši deli sistema so običajno najbolj vroči. Zato, da bi deloval, celoten sistem ni v nevarnosti, je potrebno paziti na hlajenje. Ta članek bo razpravljal o tem, kako namestiti hladilnik na procesor.

Možnosti hlajenja

Procesor je eden najmočnejših ogrevanih delov sistemske enote, in če se ne ohladi, bo izgoreval v nekaj minutah. Hladilnik za sistemsko enoto je nameščen neposredno na njem. Hlajenje je drugačno, odvisno od tega, kako močan je procesor nameščen v sistemu. Obstajata dve vrsti hlajenja - aktivna in pasivna.
Pasivno hlajenje je, da je predstavljeno kot preprost radiator, ki črpa toploto iz procesorja. Ta vrsta hlajenja ne zahteva veliko energije in stroškov po nizkih cenah, prav tako ne proizvaja takšnega hrupa kot ventilatorji.


Aktivno hlajenje vključuje prisotnost ventilatorja v bližini radiatorja. Včasih je v takšnih hladilnikih označena smer pretoka zraka, kar omogoča določitev smeri, da se hladilnik namesti na procesor.

Sestava hladilnega sistema

Hladilni sistem je sestavljen iz dveh delov - ventilatorja in radiatorja. Bakrene ali aluminijaste cevi preusmerjajo toploto iz procesorja proti radiatorjem, radiatorje pa hladijo ventilatorji ali ventilatorji. Njihov hrup je seveda, vendar v dovoljenih mejah.

Namestitev hladilnika na procesor AMD

Za začetek morate popolnomaposkrbite, da bo procesor trdno pritrjen v vtičnici. Nato je potrebno očistiti procesor in grelec na mestu dotika, tako da stik med njima ni moten. Za te namene je alkoholna blazinica za enkratno uporabo idealna, saj ne vsebuje kupa in zagotavlja popolno čistost.


Naslednji korak pri namestitvi hladilnika na procesor AMD je uporaba termopasta. Ta postopek je potreben, saj termoplast zagotavlja popoln trk procesorja z radiatorjem, kar močno izboljša odvajanje toplote. Ni potrebno nanesti gosto pasto, dovolj je, da jo razmažemo tako, da je mogoče videti obrise označevanja na procesorju. Proizvajalci, ki proizvajajo hlajenje za procesorje AMD, poskušajo upoštevati en standard, ki uporablja preprosto zapah za pritrditev hladilnika na procesor. Ko je hladilnik popravljen, morate priključiti napajanje na matično ploščo.

Namestitev hladilnika na procesor Intel

Najprej je vredno razmisliti o možnostih za hlajenje, preden se hladilnik namesti na procesor Intel. Hladilnik je nameščen samo na matično ploščo, ki je v vodoravnem položaju. Prav tako ne pozabite na pomožno ploščo, ki je priložena kompletu. Poleg nekaterih procesorjev že ima hladilnik, ki se imenuje blagajna. Hladilnik te vrste ne zahteva posebnega znanja o namestitvi. Morate najti luknjo na matični plošči, izberite ustrezen položaj in vstavite zatič v priključek. Po namestitvi v vsak pin mora biti značilno zvočno fiksiranje.Zadnja akcija povezovanja hladilnika z matično ploščo.
Sodobni napredni sistemi niso nič manj napredni procesorji. Takšni procesorji zahtevajo visokokakovostni hladilni sistem, poleg tega pa bodo podana še navodila za namestitev hladilnika na procesor. Tokrat je predstavljena različica hladilnika za kupolo.
Za začetek je treba hladilnik razpakirati in zbrati v skladu z navodili uprave. Včasih se hladilni sistem že prodaja v sestavljeni obliki, potem pa ta korak izgine. Na nameščenem procesorju je potrebno nanesti majhno količino termopasta. Ni ga treba razmazati, ker se pasta enakomerno porazdeli po namestitvi hladilnika. Če želite pritrditi osnovno ploščo na matično ploščo, je najbolje, da si ogledate priročnik, saj je mogoče različne modele namestiti na različne načine. Kot pri mnogih hladnejših modelih, morajo imeti ventilatorji sliko, ki kaže smer rezil. Ti označevalniki bodo pomagali določiti, katera stran bo postavila hladilnik na procesor, tako da bo tok zraka usmerjen na zadnjo steno ohišja.

Demontaža hladilnega sistema

Po predstavitvi možnosti, kako namestiti hladilnik na procesor različnih proizvajalcev, lahko ugotovite, kako ga odstranite. Najprej izklopite napajanje hladilnika in nato odvijte vijake izvijača. Če je ventilator pritrjen s ključavnicami, lahko preprosto izvlečete ventilator s pritiskom na pritrdilni del. V primeru, da je hladilnik slabo razstavljen, pomeni, da je termopast v notranjosti suh. ZaČe se želite znebiti tega, je potrebno ogrevati malo problematično mesto. V tem primeru se z običajnim sušilnikom za lase dobro ravna.

Napake in nasveti

Preden lahko razumete, kako postaviti hladilnik na procesor, ga morate izbrati. Mnogim uporabnikom, ki so neizkušeni pri delu z rezervnimi deli za računalnike, je možno predstaviti še veliko napak. Prva stvar, ki jo morate vedeti pred nakupom novega hladilnega sistema, je vtičnica, ki jo podpira procesor. Dejstvo je, da bi moral hladilnik tesno in natančno priti do procesorja, sicer hlajenje ne bo tako učinkovito. Nato je potrebno razumeti porabljeno energijo, saj več energije porabi procesor, močnejši hladilnik bo potreben. Ne shranjujte, ko gre za hlajenje, saj je odvisno od življenjske dobe ne le procesorja, temveč celotnega sistema. Komisija trgovin in nakupov iz roke nihče ne prekliče, tako da pred nakupom hladilnik, morate test na kraju samem in preverite komplet. Ko nameščate stolp hladilnik, ne pozabite o ojačevalnik ploščo, ki je pritrjena na hrbtni strani matične plošče. To je potrebno za stabilno delovanje hladilnika. Kot smo že omenili, je termopasta dobra stvar, vendar ni vredno pretiravati, saj negativno vpliva na delovanje procesorja. Ampak pomanjkljivost lahko privede do pregrevanja. Pred nakupom je vredno tudi pogledati na priključek za napajanje hladilnika procesorja. Namenjeni so za tri in štiri stike. Hladilniki s 3 zatičinenehno delajo v načinu maksimalne hitrosti ventilatorja. Hladilniki s 4 kontakti nimajo takega problema, saj vam dodatni kontakt omogoča nastavitev hitrosti ventilatorja.

Sorodne publikacije