Odklepanje jeder: vrste in razlike procesorjev, metode, navodila in program za odklepanje

V okviru tega majhnega materiala bo obravnavana tako zapletena operacija na prvi pogled, kot je odklepanje jeder. Zagotovljeni bodo možni načini za njegovo izvajanje, podana pa bodo tudi priporočila, katera izbira v vsaki posamezni situaciji. Poleg tega bodo našteta imena zbirk modelov mikroprocesorjev, na katerih ga je mogoče uresničiti.

Namen
Odklepanje jeder, ki jih je prvotno deaktiviral proizvajalec, ki temelji na mikroprocesorju, vam omogoča, da povečate hitrost računalniškega sistema tako, da privabite neuporabljene v nominalni način delovanja virov obdelave kode. Praviloma razvijalci ustvarjajo določene modifikacije polprevodniških kristalov. Poleg tega se zaradi odklopa nekaterih komponent oblikujejo vmesni modeli CPU.


Najprej je mikroprocesor opremljen z dvema moduloma za obdelavo kode. Potem, zaradi deaktivacije na ravni programske opreme enega od njih, se pridobi nizkoprocesorski enojni procesor. Fizično, računalniški blok ostaja in se prekine na ravni BIOS-a. To pomeni, da je na račun modifikacije programske opreme mogoče nadalje uporabiti v procesu izkoriščanja.

Kateri čipi podjetja so primerni?

Doslej je za tak postopek, kot je odklepanje jeder, primeren samo en proizvajalčev polprevodniški čip. AMD jein podjetje, ki se je do nedavnega množično zatekalo k deaktiviranju različnih elementov mikroprocesorskega sistema. Intel pa tega pristopa ne izvaja. Privzeto so njegovi čipi opremljeni z največjim številom blokov obdelave kode. To pomeni, da če čip linije Pentium ima dva fizična modula, potem deaktivacijski elementi preprosto ne obstajajo.


Modeli mikroprocesorjev

Zdaj je možno na takih modelih čipov odkleniti jedra samo za računalniško platformo AM3:
 • PROCESI začetne ravni razpona Septron. Vsi čipi te serije so privzeto opremljeni z dvema fizičnima blokoma za obdelavo kode. Mlajše enojne naprave v tem primeru dobimo z deaktiviranjem enega računalniškega modula.
 • Mikroprocesorji serije Athlon II. V tem primeru lahko dobite polno štiri bloke CPU iz dveh in treh jedrskih čipov. Še enkrat, če to tudi aktivira tretjo raven predpomnilnika, se lahko procesor spremeni v popolno Phenom II. V tem primeru se bo splošna zmogljivost osebnega računalnika znatno povečala.
 • Računalniške naprave Phenom II, podobne tistim v procesorju Athlon II z 2 ali 3 enotami, se lahko pretvorijo v popolne 4-modulske čipe za realizacijo računalniških operacij.
 • Kot del poznejših računalniških platform AMD AM3 + in AM4 ta praksa še ni bila razvita. To pomeni, da so vsi računalniški bloki čipov sprva najprej aktivirani. Edini način za povečanje produktivnosti pri temcase - je okvara CPU.

  Metode odklepanja

  V tem pregledu se lahko postopek izvede na dva načina. Eden od njih je, da se uporablja sistem BIOS. Proizvajalci matičnih plošč za te namene priporočajo uporabo ACC (AMD čipov) in UCC (logični kompleti NVidia). Tudi ta možnost je na voljo samo pri novih modelih takšnih naprav, ki so bile izdane leta 2012 ali pozneje.
  Druga različica aktiviranja nepovezanih računalniških elementov CPU je program za odklepanje procesorskih jeder. V tem primeru lahko neuporabljene elemente mikroprocesorja uporabite na katerem koli modelu matične plošče, vključno s tistimi, ki so bili izdani v začetku leta 2012.

  Uporabljamo BIOS. Funkcije aplikacije

  Z uporabo BIOS sistema se jedra odklenejo. AMD-ove matične plošče iz leta 2012, kot je bilo že omenjeno, so za te namene predvidele ločeno točko za AU. Algoritem za izklop onemogočenih elementov v tem primeru je naslednji:
 • Ko zaženete računalnik, pritisnite gumb Del, ko se prikaže preskusna stran.
 • V oknu za izhod BIOS-a izberite element Napredno z navigacijskimi tipkami.
 • Nato najdemo točko ACC in jo prevedemo iz Disabled v Enabled.
 • Z gumbom F10 zapustimo BIOS. Ne pozabite shraniti sprememb.
 • Po prenosu računalnika preverjamo vire računalnika in preverjamo njegovo delovanje. Če iz nekega razloga računalniški sistem ni naložendeluje nestabilno, nato pa s stikalom JP1 ponastavimo nastavitve BIOS-a na prvotno stanje.
 • Uporabi specializirano programsko opremo

  Zdaj pa poglejmo primer ASUS Core Unlocker, ki se lahko uporabi za odklepanje jeder. V tem primeru je vrstni red aktiviranja deaktivacijskih elementov naslednji:
 • Prenesite potrebno specializirano programsko opremo iz uradne strani proizvajalca matične plošče. Namestimo ga.
 • Nato morate zagnati to programsko opremo. Nato s pomočjo posebnih stikal v programskem vmesniku aktiviramo določene ali druge elemente strojne opreme.
 • Nato testiramo in preverjamo stabilnost računalnika. Če pri uporabi računalnika pride do težav, potem vse vrnemo v prvotno stanje.
 • Preverjanje delovanja računalnika po aktiviranju dodatnih CPU modulov

  Po popolnem odklepanju procesorskih jeder je treba izvesti celovito preverjanje računalniškega sistema za stabilnost in zanesljivost dela. Če želite to narediti, morate najprej namestiti in zagnati program CPU-Z. Na glavnem zavihku pregledamo značilnosti čipa. Nato morate namestiti celovito programsko opremo za računalniški operacijski sistem AIDA 64. Po zagonu izvajamo test stabilnosti in zanesljivosti računalnika. Če se računalnik med postopkom preverjanja začne nestabilno, ga izklopite in ponastavite s stikalom za nastavitev BIOS-a.

  Katera pot je boljša?

  Če je računalnik nameščenstara sprememba matične plošče, ki je bila izdana pred letom 2012, potem lahko uporabite specializirano programsko opremo. Toda na novejših različicah takšnih komponent lahko uporabite katero koli metodo vključitve deaktivacijskih komponent mikroprocesorja. Vendar je bolje uporabiti isti BIOS sistem. Ta metoda je bolj zanesljiva in varna.

  Zaključek

  V tem gradivu je bil naslikan algoritem za izvedbo takšnega postopka, kot je programsko odklepanje jeder v procesorjih AMD. To je edini proizvajalec mikroprocesorske tehnologije, ki je dovolil podobno uporabo svoje opreme. Ta praksa je bila zelo razširjena za vtičnico AM3. Toda potem v okviru AM3 + in AM4 je šel v pozabo.

  Sorodne publikacije