Kako odstraniti obnovitvene točke v sistemu Windows 7 in zakaj moram to storiti?

Če računalnik uporabljate dolgo časa, lahko opazite, da se prostor na trdem disku postopoma zmanjšuje. To je še posebej čudno, če ne namestite večjih aplikacij ali iger. Dejstvo je, da je določitev problema dovolj preprosta - samo odstranite obnovitveno točko sistema Windows 7 (ali drugo različico tega OS). O tem, kako to storiti in bo šel še dlje.

Katere so te točke?

Obstaja veliko razlogov, zakaj operacijski sistem ne uspe. V večini primerov ga uporabniki takoj ponovno rešijo, vendar je ta postopek precej dolg in lahko povzroči nekatere težave nepripravljeni osebi. Kljub temu obstaja alternativna možnost - uporaba obnovitve Windows. To bo operacijskemu sistemu omogočilo, da se prikliče v že obstoječe stanje, ne da bi ga bilo treba znova namestiti.


Da bi to zagotovili, Windows 7 redno ustvarja merila uspešnosti za nadaljnjo obnovitev. Vsebujejo informacije o trenutnem stanju sistema, njegovih nastavitvah, razpoložljivosti nekaterih programov in gonilnikov. Zdi se, da je vse v redu, vendar obstaja tudi negativen trenutek, zaradi katerega morate odstraniti obnovitvene točke sistema Windows 7.

Kaj je narobe z njimi?

Kot smo že omenili, Windows 7 občasno izdeluje varnostne kopije, ki omogočajo, če je potrebno, sistem nazaj v varno stanje. Težava je v tem, da takšna skladišča vsebujejo veliko različnih informacij, ki zavzemajo veliko prostora na trdem disku. Poleg tega,sistem poskuša narediti obnovitveno točko težko po vsakem novem programu, ki je nameščen v računalniku. To vodi do dejstva, da iz vašega trdega diska postopoma "izginjajo" prosti gigabajti.


V tem primeru nimate nič drugega kot odstraniti nepotrebne obnovitvene točke sistema Windows 7. To ne bo samo sprostilo prostora, ampak bo pozitivno vplivalo tudi na hitrost operacijskega sistema. Hkrati pa vam ni treba popolnoma odstraniti Windows 7 obnovitvenih točk. Dovolj je, da se očistijo le tisti, ki so bili ustvarjeni že zdavnaj in izgubljeni zaradi svoje nujnosti.

Standardna metoda

Ta metoda omogoča varno odstranjevanje obnovitvenih točk sistema v operacijskem sistemu Windows 7. To samo izbriše staro hrambo, zadnja pa ostane nedotaknjena. To naredite:
 • Pojdite v Moj računalnik in odprite lastnosti pogona, na katerem se nahaja operacijski sistem (najpogosteje je to »C«).
 • Kliknite gumb "Brisanje".
 • Počakajte, da se postopek skeniranja zaključi. Upoštevajte, da je njegovo trajanje odvisno od obsega medijev.
 • Zdaj v oknu pojdite na zavihek "Napredno". Kliknite gumb »Počisti«.
 • Po tem se prikaže pogovorno okno, v katerem morate potrditi operacijo. Če se strinjate z brisanjem obnovitvenih točk sistema Windows 7, kliknite V redu. Po zaključku postopka boste najverjetneje morali znova zagnati računalnik.

  Popolna odstranitev

  To metodo je treba uporabiti, čeželite izbrisati vse obnovitvene točke. Gre za naslednje:
 • Pojdite na "Nadzorna plošča". Najlažji način za to je preko Start.
 • Spremenite način prikaza na "Majhne ikone".
 • Pojdite v razdelek "Sistem". V stolpcu na levi izberite možnost "Zaščiti".
 • V oknu, ki se odpre, kliknite gumb "Konfiguriraj".
 • Prikaže se meni, v katerem lahko popolnoma obnovite vse obnovitvene točke z možnostjo "Izbriši".
 • Po želji lahko tudi onemogočite funkcijo varnostnega kopiranja in zmanjšate (ali povečate) količino prostora na disku, ki je dodeljen za shranjevanje podatkov. Upoštevajte, da je postopek brisanja nepovraten, zato pred odstranitvijo obnovitvenih točk sistema Windows 7 dvakrat premislite.

  Programi tretjih oseb

  Mnogi programi, namenjeni čiščenju sistema, vam omogočajo, da izbrišete vse informacije, potrebne za nujno popravilo sistema Windows. Ta funkcija je na primer v pripomočku CCleaner. Če želite odstraniti obnovitveno točko skozi to, morate narediti naslednje:
 • Namestite in zaženite program.
 • Pojdite v razdelek "Čiščenje" in kliknite na gumb. Pred tem boste najverjetneje morali počakati, da bo program izvedel analizo vašega datotečnega sistema.
 • Nato morate le potrditi operacijo in počakati, da program izbriše vse podatke.

  Sorodne publikacije