Kako ustvariti arhiv: ključne točke in primeri programov

Arhivi (ali stisnjene mape), saj so se prvi programi ARJ stiskanja, ki se izvajajo v sistemih DOS, zdeli zelo razširjeni. In to ni presenetljivo, saj se podatki v zgoščeni obliki ne spreminjajo, vendar so v primerjavi z izvirnikom veliko manjši. O tem, kako ustvariti arhiv in bo šel še dlje na jezik.

Generična metodologija arhiviranja

Začnimo z dejstvom, da vsak program za arhiviranje, ne glede na to, ali je to vgrajeno orodje operacijskega sistema ali nameščena dodatna programska oprema, običajno integrira svoje ukaze v pojavni kontekstni meni, na primer v za isti "raziskovalec", v skladu z uveljavljenim programom.
Tako lahko z izbiro potrebnih datotek in map dostopate do posebne vrstice desnega klika. To pa velja samo, če morate ustvariti pakirani imenik samo ene oblike zapisa.

Kako ustvariti drugačno vrsto arhiva? V samem programu mora arhivator uporabiti parametre problema izhodnega formata le za celoto. Oglejmo si ta vprašanja na primeru treh priljubljenih aplikacij - WinZIP, WinRAR in 7-Zip (drugi izdelki programske opreme delujejo na enak način).

Kako ustvariti arhiv ZIP s sistemom Windows?

Priljubljen arhivator WinZIP je bil (in še vedno v fazi nastajanja in razvoja) ločen programski izdelek pa se je na koncu pojavil kot vgrajeno orodje v najnovejših različicah sistemov Windows.
Kako ustvariti arhiv z njim? V najenostavnejšem primeruUporabite kontekstni meni z izbiro vrstice za pošiljanje, v kateri je izbrana stisnjena ZIP-mapa. Klicanje programa ročno ne bo delovalo. To povzroča nekaj neprijetnosti.

Kako ustvariti WinRAR ali 7-Zip arhiv?

S programom WinRAR ali podobnim pripomočkom 7-Zip je primer veliko boljši. Pri nameščanju teh programov ponavadi postavijo svoje ukaze v meni z desnim klikom. Tudi v najbolj primitivnem primeru lahko uporabite ukaze za dodajanje datotek in map.
In obstaja več možnosti za ukrepanje. Arhiv lahko ustvarite s privzetim imenom, ki je enako imenu mape ali datoteke. Lahko pa uporabite ukaz add, nato pa novo datoteko dodelite drugemu imenu ali ga celo pošljete po e-pošti.

Prav tako ni manj zanimiv način reševanja problema, kako ustvariti arhiv. Najprej lahko zaženete program za arhiviranje in nato z gumbom za brskanje dodate vsebino. Istočasno je možno nastaviti izhodni format (dobro, vsi moderni pakirniki imajo podporo ne samo najbolj priljubljenih vrst arhivov, temveč tudi navzkrižno povezano razmerje, kar pomeni, da lahko ustvarjajo in ekstrahirajo arhive, ustvarjene v drugih aplikacijah), razdeljeno na sestavne dele z navedbo končne velikosti, nastavitvijo stopnje stiskanja itd.
Nič manj zanimiva funkcija v vsakem sodobnem tipu te vrste se lahko imenuje zaščita pakiranih informacij. V najbolj primitivnem primeru se uporabi geslo, brez kateregarazpakiranje bo nemogoče. Vendar pa se v primeru 7-Zip takšni postopki lahko izvedejo ne samo z nastavitvijo gesla, ampak tudi s šifriranjem podatkov na podlagi algoritma AES256, da ne omenjamo uporabe dodatnih modulov stiskanja, ki temeljijo na tehnologijah, ki jih drugi programi ne podpirajo.

Ustvarjanje SFX arhivov

Nazadnje je vredno preučiti, kako ustvariti arhiv (samoraztezni arhiv, SFX), ki bo ob odprtju deloval po vrsti izvršljive datoteke EXE (v bistvu tak paketni imenik in sam je program). To se naredi preprosto v katerem koli programu (vendar boste morali najprej uporabiti običajno dodajanje vsebine za nalogo lastnega imena datoteke ali pa boste sami zagnali program).
Kako ustvariti arhiv te vrste? Morate postaviti kljukico poleg vrstice, ki označuje izvirno obliko SFX (v večini primerov jo uporablja). V tem primeru je razlika med ustvarjanjem regularnega vsebnika in imenika SFX mogoče opaziti tudi z ikono datoteke.

Prednosti

Kot kažejo ocene arhivske programske opreme, so danes najbolj priljubljene 7-Zip in WinRAR. Vgrajen ZIP arhiv za Windows je nekoliko neprimeren za uporabo, čeprav za primere, ko zgornji programi na računalniku niso na voljo, bo deloval. Poleg tega, ko ga razpakirate, ne razširi takoj datotek, temveč odpre vsebino imenika kot navadno mapo.

Sorodne publikacije