Od česa je odvisna stopnja stiskanja datoteke? Koncept in glavni vidiki

Večina uporabnikov ve, da se včasih zaradi zmanjšanja velikosti izvornih datotek, da bi povečali udobje njihovega shranjevanja ali pošiljanja, za e-pošto uporablja stiskanje. Vendar pa se v tem primeru povezava zgodi samo z arhivskimi programi, druge metode stiskanja podatkov pa niso sprejete. Upoštevali bomo naslednje, ki je odvisno od stopnje stiskanja datoteke, na primeru več najpogostejših situacij.

Kaj pomeni stopnja stiskanja datoteke?

Začnimo s teoretičnimi vprašanji. Kakšna je stopnja stiskanja datoteke? Na podlagi najpreprostejših interpretacij tega pojma se nanaša na razmerje med velikostjo končnega (stisnjenega) objekta in prvotnim volumnom. Vendar pa se taka razlaga lahko bolj nanaša na arhiviranje podatkov samo, če ne vpliva neposredno na nekatera vprašanja, povezana s spreminjanjem oblike večpredstavnosti, kjer je tudi stiskanje zelo pogosto. Na splošno dejstvo, da je stopnja stiskanja datoteke odvisna samo od enega samega znaka, ni mogoče reči. V tem primeru je vloga vrste predmeta, ki se uporablja za stiskanje podatkov programa in hitrost procesa stiskanja. Oglejmo si na kratko nekatere pomembne vidike, ki lahko vplivajo na končni rezultat zmanjšanja velikosti izhodnih podatkov.


Stopnja stiskanja datoteke je odvisna samo od vrste datoteke: ali je res?

Da, dejansko vrsta stisnjenih podatkovzagotavlja dovolj velik učinek za zmanjšanje končne velikosti datoteke, in ne morejo biti vsi formati podvrženi takim postopkom. To lahko pojasnimo z zvočnimi datotekami MP3, ki so bile prvotno stisnjene same od sebe.
Ko poskušate take podatke zapakirati v arhiv bistvenega zmanjšanja, ga je praktično nemogoče doseči. Enako velja za format WAV. Vendar, če ne stisnete, in prekodiranje iz WAV v MP3 velikost se lahko zmanjša na desetkrat ali več. Mnogi uporabniki tukaj in odvrnejo od dejstva, da je stopnja stiskanja datoteke odvisna od izvirne in končne oblike. To ne drži povsem, saj ima pomembno vlogo uporabljeni algoritem za zapisovanje, ki bo omenjen ločeno. Kmalu se bomo posvetili uporabi arhiverjev.


Kaj je stopnja stiskanja datoteke odvisna od pakiranja v arhiv?

Da bi najprej razumeli bistvo kompresije tega tipa, za enostavnost razlage v zgledu predstavimo najbolj običajni arhivator WinRAR. Vrste pakiranih podatkov se ne dotikajo, vendar se osredotočamo na orodja same aplikacije.
Najprej bodite pozorni na končno obliko arhiva in uporabljeno metodo pakiranja. Jasno je, da je v tem primeru stopnja stiskanja datoteke z arhiviranjem odvisna od želene metode. Pri visoki hitrosti bo metoda kompresije minimalna, vendar bo pri nastavitvi največje možne kompresije velikost bistveno manjša, čas pa bo zahteval več. Če pa je glede arhivistov mogoče obravnavati oblike datotek, od najbolj stisnjenihoznačite besedilne dokumente poljubne oblike.
Nekatere izvedljive datoteke v formatu EXE so sorazmerno rahlo stisnjene (s standardno metodo stiskanja lahko velikost zmanjšate za več kot polovico). Najbolj, kot smo že omenili, so nestisljivi predmeti multimedije. In če lahko zmanjšate velikost slike vsaj nekako, od avdio in video brez spreminjanja izvirne oblike, takih dejanj ne mimo, in archivers sploh ni tam.

Grafika, video in avdio stiskanje

Za večpredstavnost sta dve glavni vrsti stiskanja: izguba in izguba. V tem primeru je stopnja stiskanja datotek odvisna od uporabljene tehnologije stiskanja.
V prvem primeru je stiskanje maksimalno, v drugem lahko niha, na kar vpliva nabor uporabljenega kodeka in končni format vsebnika. Na primer, ena in ista datoteka AVI je lahko sam vsebnik, ki vsebuje popolnoma drugačen tip podatkov in z različnimi stopnjami stiskanja. Mimogrede, zaradi tega lahko včasih pride do težav pri predvajanju videa na domačih gledališčih. Na splošno, če govorimo o multimediji, morate jasno razumeti, da je doseganje največjega zmanjšanja velikosti izhodne datoteke v kateri koli obliki brez znatne izgube kakovosti skoraj nerealno, tudi če tehnologija odstrani odvečno vsebino (na primer, za grafiko ali videoposnetek deluje samo primeru nespremenjenih prizorov). V primeru zvoka je bitna hitrost izrezana in izrezanafrekvenc Navadni uporabnik razlike se morda ne bo počutil, a strokovnjak s subtilnim poslušanjem bo takoj povedal, kaj manjka.

Najpogosteje uporabljeni programi za vse življenjske sloge.

Kaj določa stopnja stiskanja datoteke, nekoliko obravnavana. Zdaj morate povedati nekaj besed o uporabljenih programskih izdelkih. Med najpogosteje uporabljenimi arhiverji, WinRAR, WinZIP, 7-Zip.
Kar zadeva večpredstavnostno stiskanje, lahko v najenostavnejšem primeru uporabite posebne programske pretvornike, ki delujejo po načelu pretvorbe izvornega materiala v drugo obliko, da zmanjšate velikost datoteke.

Kratek povzetek

Če povzamemo, lahko ugotovimo, da je stopnja stiskanja datoteke s strani arhivarja odvisna od več dejavnikov, in bolj pogosto od vrste podatkov stiskanja, uporabljene programske opreme in metod stiskanja (običajno se uporabljajo algoritmi Huffman in Lempel-Ziva) delo v parih). V primeru večpredstavnostnih vsebin je stanje skoraj enako, vendar prevladuje prevzem iz enega formata v drugega.

Sorodne publikacije