Kako narediti ohranjevalnik zaslona: načini

V računalniku in prenosnem računalniku je veliko funkcij, ki lahko poenostavijo uporabniške naloge. Na primer, vsi ne vedo, kako narediti posnetek zaslona. Pravzaprav o tem ni nič zapletenega. To lahko storite na več načinov, na primer za uporabo orodij operacijskega sistema ali programov tretjih oseb.

Posnetek zaslona

Preden ugotovite, kako narediti posnetek zaslona, ​​morate ugotoviti, kako je. Seveda večina naprednih uporabnikov ve, kaj je posnetek zaslona in kako to narediti. Toda starejša generacija, ki se prvič sooča s tem, ne more takoj razumeti, s čim se ukvarja.
Posnetek zaslona je angleškega izvora in preveden kot posnetek zaslona. Pogosto se na kratko omenja tudi kot zaslon. Kaj je to? Posnetek zaslona je slika, ki jo naprava prejme in prikazuje točno to, kar uporabnik v tem trenutku vidi na svojem zaslonu. Takšno digitalno sliko lahko naredite z uporabo samega operacijskega sistema ali programa tretje osebe. Prej, ko uporabniki niso vedeli za takšne funkcije, so nekateri uporabili telefon s fotoaparatom, da so fotografirali, kaj se je dogajalo na zaslonu monitorja. Toda, kot razumete, je bila kakovost te slike slaba.


Posnetek zaslona vam omogoča, da naredite posnetek zaslona na način, ki ga uporabnik vidi.

Zakaj?

Zakaj uporabniki želijo vedeti, kako narediti posnetek zaslona? Odgovori na to vprašanje so lahko ogromni. Na primer, zelo pogosto igralec naredi posnetke zaslonanekatere igre kažejo na prijatelje.
Snemate lahko svoj najljubši trenutek iz filma, da ga delite s prijateljem. Takšen okvir se še vedno uporablja v filmih ali serijah. Posnetki zaslona nam v veliki meri pomagajo pri reševanju sistemskih težav, ki se pojavljajo na računalnikih, pametnih telefonih ali tablicah.

Najlažji način

Kako naredim posnetek zaslona v sistemu Windows? V tem primeru ni nič zapletenega. Dovolj na tipkovnici, da bi našli poseben gumb in v pravem trenutku, da kliknete nanj. Pogosto ima ta gumb dve oznaki: Print Screen /Sys Rq.

Tiskalni zaslon se lahko razlikuje glede na model. Na primer, obstajajo različne različice pisanja: PrntScrn, PrtScn PrtScr ali PrtSc. Večina proizvajalcev prenosnikov postavi ta gumb poleg tipk F1-F12.
Kaj se zgodi, ko pritisnete to tipko? Sistem vzame posnetek zaslona in ga pošlje v odložišče. Zato se večina animiranih procesov ne dogaja na zaslonu. Čeprav se v primeru pametnih telefonov pripravljeni posnetek prikaže takoj na zaslonu, ga lahko urejate ali brišete. Na prenosnem računalniku ne boste videli nobenih sporočil ali sporočil.

Različne različice

Preden ugotovite, kaj narediti s sliko, morate razumeti, kako narediti ohranjevalnik zaslona. Dejstvo je, da vam ta ključ ne omogoča vedno posnetka zaslona. Včasih potrebujete kombinacijo. Skupaj z gumbom Print Screen uporabite funkcijsko tipko Fn, ki je na voljo na skoraj vsakem prenosnem računalniku. Če obvestilo delujeV operacijskem sistemu Windows 8 lahko poskusite uporabiti bližnjico Win + Print Screen. V tem primeru slika ne bo padla v odložišče, temveč v poseben sistem map.

Kje je slika?

Torej, ko ste premaknili želeno tipko ali kombinacijo, je slika padla pod začasni virtualni arhiv. V tem primeru je postopek zelo podoben kopiranju besedila. Ko moramo kopirati določen del besedila, uporabimo kombinacijo Ctrl + C in Ctrl + V ter jo vstavimo v želeni urejevalnik besedila.
Ko delamo s sliko, potrebujemo grafični urejevalnik ali najlažji program za obdelavo slik. Če ne želite namestiti ničesar drugega, pogosto uporabite standardni program Paint. Da ga odprete, morate iti na "Start", nato kliknite "Vsi programi" - "Standard" - Paint. Ko odprete aplikacijo, je dovolj, da uporabite gumb »Prilepi« ali kombinacijo tipk Ctrl + V, slika iz odložišča pa bo prenesla vse v program in videli boste posnetek zaslona. Prav tako je preprosto urediti, spremeniti velikost, izrezati želeno območje, uporabiti besedilo in tako naprej. Če veste, kako uporabljati Photoshop, ga lahko uporabite v tem primeru. Ko delate s posnetkom zaslona, ​​ga morate shraniti. Če želite to narediti, pojdite na kartico Datoteka in kliknite »Shrani kot«. Tu lahko izberete določene formate, ki bodo dali ime posnetka zaslona.

Drug operacijski sistem

Mnogi ljudje ne morejo razumeti, kako narediti posnetek zaslona v "Winds 10". Kot uV primeru "sedem" in "osem" je načelo dela enako. Razlike so lahko le v tem, da potrebujete ne samo Print Screen, ampak tudi gumb Fn ali Win.
Ker je vmesnik Eight nekoliko drugačen od prejšnjih različic, je treba Paint najti drugače. V polje za iskanje v sistemu Windows vnesite ime programa. Sistem bo samodejno našel aplikacijo in samo kliknite nanj.

Druge metode sistema

Zgoraj opisana metoda ni edina možnost, kako narediti ohranjevalnik zaslona v sistemu Windows 7. V tem primeru uporabniku ne bo treba namestiti programov tretjih oseb. Samo pojdite na Start, izberite Vsi programi - Standard - Škarje. Pred vami se bo pojavilo majhno okno, v katerem morate klikniti na gumb »Ustvari«. Ob njem boste opazili puščico s klikom na katero lahko izberete obliko shranjene slike. Obstaja poljubna oblika, ki zahteva, da preprosto prečkate želeno območje. Če izberete Window, sistem posname sliko okna programa. V primeru "kvadrata" uporabnik izbere pravokoten fragment za shranjevanje. Če izberete »Celozaslonski način«, bo program posnel posnetek celotnega zaslona.
V programu ni toliko orodij za urejanje, ampak so dovolj za skupne naloge. Na primer, nekaj se lahko izbriše, zaokroži ali posname preko slike. Ko je posnetek zaslona pripravljen, morate odpreti zavihek Datoteka in klikniti zaslon »Shrani«.

Mac OS

Kako narediti posnetek zaslona v sistemu Mac OS?Ta operacijski sistem se zelo razlikuje od operacijskega sistema Windows, zato nima gumba Print Screen. Če želite narediti posnetek zaslona, ​​morate uporabiti drugačno kombinacijo tipk:
  • cmd + shift + 3 - fotografira zaslon in pošlje shranjeno sliko na namizje;
  • cmd + shift + 4 - zajame določeno območje zaslona in pošlje posnetek na namizje;
  • cmd + shift + 3 + preslednica - zajame delovno okno in shrani sliko na namizje.
  • Programi

    Poleg programske opreme v prenosnem računalniku lahko uporabljate tudi programe drugih proizvajalcev. Obstaja veliko podobnih virov. Ena izmed najbolj priljubljenih je Lightshot, ki jo lahko namestite na Windows in Mac OS. Njene funkcionalne sposobnosti so zelo podobne škarjam. Toda poleg običajnega posnetka zaslona ima program več možnosti za urejanje in delo s sliko na internetu.
    S funkcijo Lightshot lahko namestite FastStone Capture ali Screen Capture. Načelo njihovega dela je zelo podobno, razlika je le v obdelavi končne podobe.

    Sorodne publikacije