Kako izvedeti matično ploščo na laptop: vse načine

Zelo pogosto mnogi lastniki prenosnih računalnikov skrbijo, kako najti matično ploščo na prenosnem računalniku. Te informacije so potrebne pri zamenjavi opreme, nameščanju novih komponent ali celo pri poskusu samodejnega osveževanja primarnih V /I sistemov BIOS in UEFI. Iskanje rešitev za nekatere uporabnike je očitno osupljivo. V tem času ni nič posebej zapletenega in možno je uporabljati popolnoma različne metode za pridobivanje takšnih podatkov, vključno z lastnimi sredstvi operacijskih sistemov, specializiranimi diagnostičnimi programi in spletnimi viri proizvajalcev te vrste. Poglejmo nekaj od njih.

Kako najlažje najti model matične plošče na prenosnem računalniku

Najprimitivnejši, vendar daleč od najboljšega načina, ki ga mnogi uporabljajo za uporabo, je, da sami razstavite napravo, nato pa si oglejte označevanje izdelka. Ja, izgleda preprosto, toda v procesu razstavljanja prenosnega računalnika morate biti zelo previdni, saj lahko groba intervencija poškoduje nekatere pomembne komponente in "matično ploščo" in opremo, ki je nameščena na njem. Zato je bolje uporabiti metode programske opreme.


Informacije o proizvajalcu in modelu prenosnega računalnika v ukazni vrstici

Za kratke informacije o proizvajalcu in modelu uporabite orodja ukazne konzole. In za začetek si poglejmo, kako najti prenosni računalnik proizvajalca matične plošče. To naredite v konzoli,ki ni nujno zagnana s skrbniškimi pravicami (lahko jo pokličete v operacijskem sistemu Windows 10 prek PCM na gumb za zagon ali v meniju Run, vnesite bližnjico cmd), vnesite ukaz wmic baseboard dobite proizvajalca, nato pa bodo prikazane zahtevane informacije.
Tako kot to lahko izvedete model lastnega prenosnika tako, da vtipkate izdelek wmic baseboard. Upoštevajte, da je jezik res zelo kratka informacija. Z uporabo te metode ni mogoče pridobiti dodatnih informacij. Vendar pa je Windows še vedno dovolj.


Uporaba sistemskih informacij

Sistemske informacije so verjetno eno najbolj zanimivih orodij, ki lahko zagotovijo informacije v strojni in programski opremi, nameščeni v računalniku (prenosni računalnik) Kako najti matično ploščo na prenosnem računalniku?
Če želite to narediti, morate v programski konzoli Win + R vnesti bližnjico msinfo32, nato pa pojdite na glavni del in si oglejte proizvajalčeve elemente in modele, ki vas zanimajo. Pomanjkljivost te metode je, da je včasih mogoče določiti proizvajalca, vendar ime ali številka modela ne bo na voljo. Kako ugotoviti, kaj je matična plošča na prenosnem računalniku v tej situaciji? Če želite to narediti, lahko uporabite drugo orodje - podrobnosti dialoga platforme DirectX.

Pridobivanje informacij z uporabo dialoga DirectX

Če želite poklicati pogovorno okno, uporabite isti meni Run in dxdiag v njem in pojavilo se bo okno z več zavihki. Privzeto se odpre prvasplošne informacije, ki jih je treba uporabiti.
Tukaj bo tudi malo informacij, vendar lahko najdete proizvajalca in model prenosnega računalnika (to bo navedeno v polju za ime računalnika).

Uporaba programske opreme tretjih oseb

Kot vidimo, osnovne informacije zdijo daleč od popolne, saj veliko uporabnikov potrebuje tudi dodatne informacije. Žal pa Windows-sistemi tega ne morejo zagotoviti. Seveda lahko uporabite nastavitve BIOS-a, vendar to ne bo dalo popolne slike. Torej, če govorimo o tem, kako najti matično ploščo na prenosnem računalniku, je najboljša rešitev za pridobitev najbolj podrobnih informacij uporaba diagnostičnih orodij drugih proizvajalcev. Na primer, programi, kot sta AIDA64 in Speecy, so se izkazali kot dobri. Toda prva aplikacija je plačana in izdaja preveč parametrov, ki jih neizkušen uporabnik preprosto ne razume.
Drugi program pa ima izrecno prijazen vmesnik in v bistvu zagotavlja le izhodišče, kljub nekaterim razširjenim podatkom. Toda v njih je težko izgubiti. Vse je preprosto in jedrnato!

Identifikacija opreme na lokacijah proizvajalcev

Druga rešitev, povezana z ugotavljanjem matične plošče na prenosnem računalniku, je izkoriščanje internetnih virov proizvajalcev prenosnih računalnikov. Na primer, na uradni spletni strani družbe Dell, tudi če ne poznate natančno imena nomenklature vašega modela, lahko kliknete na posebni gumb na glavni strani strani za podporo."Identificirajte računalnik" ali takoj pojdite na diagnostični del. V vsakem primeru boste pozvani, da prenesete poseben pomožni program SupportAssist kot izvršljivo datoteko, ki jo želite shraniti na trdi disk na kateri koli priročni lokaciji. Ko shranite datoteko, ki jo želite zagnati v imenu skrbnika, počakajte, da program namesti potrebne komponente.
Po začetku glavnega programčka bo možno opraviti popolno skeniranje "železa" (in celo z zaznavanjem morebitnih težav pri njegovem delu) ali pa samo kazalec premakniti na polje zgoraj desno, nato pa se bodo pojavile kratke informacije, ki vključujejo posebne kode storitev s katerimi lahko dobite potrebne informacije.

Kako poiskati številko matične plošče na prenosnem računalniku z Intelovim detektorjem strojne opreme

Vendar zgoraj navedena metoda izgleda nekoliko zapleteno in ne more vsak uporabnik z njo ravnati. Oglejmo si, kako poiskati ime matične plošče na prenosnem računalniku s podobnim programskim izdelkom podjetja Intel. Program v obliki ene same izvedljive datoteke SSU.exe morate prenesti z uradne strani podjetja, nato pa zagnati prenosno aplikacijo in določiti elemente za skeniranje opreme. Kako najti matično ploščo na prenosnem računalniku v tem programu? Nič zapletenega!

V meniju Motherboard v sredini okna izberite ustrezno postavko in kliknite gumb Scan.
Na koncu preskusa se v oknu z rezultati prikaže ime proizvajalca in serijska številka plošče. Če želite, lahko v tretjem koraku preverjanja uporabite preusmeritev v službo za podporo, da odpravite morebitne težave s strojnim delom prenosnega računalnika (preusmeritev bo izvedena neposredno v želeni del uradnega vira, ki se bo odprl v novem zavihku brskalnika, ki je nameščen v glavnem privzetku sistema).

Kaj je najbolje uporabiti?

Kot lahko vidimo, se metode, ki se uporabljajo za pridobivanje informacij o vseh komponentah računalniškega sistema, med seboj zelo razlikujejo. Vendar, če upoštevate dejanja uporabnika s praktičnega vidika, je seveda najlažje uporabiti posebno ozko pasovno programsko opremo, ki bo ustvarila največje zanimive informacije za uporabniško opremo, kar je lahko koristno in z dodatnimi nastavitvami naprave, ali celo pri overclockiranju osrednjega ali grafičnega procesorja. .

Sorodne publikacije