Super svetle LED. Značilnosti in parametri

Ob zori dobe svetlečih diod se je, čeprav rahlo, sijaj elementa zdel preboj, ker celo nekaj kosov združenih, praktično ni porabilo energije. Čas je minil in skupaj z njim razvili in podobni izdelki. Danes vas nihče ne bo presenetil z izjemno svetlimi diodami, ki se uporabljajo povsod. Toda kljub njihovi razširjenosti ljudje ne vedo veliko o takih elementih LED. Današnji članek bo popravil ta nadzor.

Svetleče diode za svetlost: splošne informacije

Podobne elemente je mogoče formalno razvrstiti v dve kategoriji. Nekateri imajo večjo moč, drugi so zasnovani tako, da lahko pri nizki porabi energije proizvedejo svetlobni tok, ki je večkrat večji od običajnih.


Eden od predstavnikov takih ultra-svetlih LED je proizvod podjetja Cree. Stroški takih čipov so precej visoki, kar vodi do številnih ponaredkov. Kitajski proizvajalci so na tem področju posebej prepoznavni. Pogosto njihovi izdelki prvič zasvetijo celo svetlejši od izvirnika, vendar se ponarejanje hitro razgradi. Po 10-15 urah neprekinjenega delovanja se dioda zmanjša do popolne odpovedi. Če govorimo o SMD komponentah, med njimi lahko najdete tudi izredno svetle LED diode, vendar bo moč, ki jo uporabljajo, precej višja od dimenzij. Toda majhne elemente lahko najdete pod blagovno znamko Epistar. Precej dobre kakovosti in dolge življenjske dobe - to so razlogi za priljubljenostteh LED.

Vrste podobnih elementov in njihove značilnosti

Pri izdelavi takšnih LED se uporabljajo določeni polprevodniki. Če jih razdelimo po tipu, lahko ločimo dve osnovni:
 • AlInGaP - iz nje so izdelani elementi rumene, zelene, oranžne in rdeče barve.
 • InGaN - beli, modri, zeleni in modro-zeleni LED elementi.
 • Značilnosti izjemno svetlih svetlečih diod jim omogočajo uporabo na popolnoma različnih področjih. Uporabljajo se za osvetljevanje trgovin, ulic, apartmajev. Naslednji elementi so nameščeni na vozilu kot dnevne luči, zatemnjeni ali kratki žarometi. Vendar pa ta različica vse bolj izgublja popularnost.


  Dejstvo je, da se pri delu z zelo svetlimi diodami LED močno segrevajo. Po vgradnji v ohišje morajo svetilke delati skoraj nenehno, kar vodi do povečane temperature in hitre degradacije. Ker pa so dimenzije vključene samo v temi, ko je ulica veliko hladnejša, so se dobro izkazali. Toda najbolj razširjena uporaba super svetlih LED lahko imenujemo svetilke. Takšna naprava z elementi, nameščenimi v njem, na primer Cree, je sposobna prebiti žarek teme na razdalji 2-3 km. Hkrati bo njena poraba energije ostala na precej nizki ravni. Najpogosteje nalobnye različice uporabljajo ribiči pri nočnem ribolovu - svetlobni tok doseže dno skozi debelino vode do 3-4 metrov.

  UporabaSvetleče diode v avtomobilski industriji

  Vsi LED elementi niso primerni za avtomobile. Mnoge vrste se morajo hraniti le 2-3, medtem ko so v omrežju stroja - 12 v. Zato proizvajalec ponuja specializirane LED-elemente za avto. Tukaj je glavna stvar - razumeti, kjer lahko postavite super-svetle LED na 12 voltov, in kjer jih ni treba namestiti. Konec koncev, če bodo takšni elementi stali na stop svetilke, je velika verjetnost, da bodo slepi voznik za vozilom, in to ne bo naredilo nič dobrega. Prav tako ni nujno, da jih namestite in da osvetlite ploščo - iti v temo s takšnim "uglaševanjem" ne bo mogoče.
  Ustrezna vgradnja 12V LED svetilk v vzvratni luči, dimenzijah in kot notranja osvetlitev. V teh primerih bo namestitev take opreme upravičena. V shemo je mogoče vključiti svetleče diode kot kratki svetlobni pramen, v tem primeru pa je treba organizirati kakovostno zračno hlajenje. Primer take uporabe ultra svetlih elementov so Lexusovi avtomobili.

  Obratovalna napetost elementov LED

  Ta parameter je za mnoge zelo pomemben, ne da bi razumel njegovo bistvo. Stvar je tukaj. Če je, na primer, zapisano, da je nominalna vrednost super svetle LED 3 voltov, ta številka pomeni samo padec napetosti na njej. Pomembnejši parameter je delovni tok elementa, ki lahko doseže 1 A.

  Kaj je treba upoštevati pri izbiri in namestitvi

  Izbira izjemno svetlih LED za avto ali druge aplikacije, je vrednobodite pozorni ne samo na značilnosti proizvajalca, temveč tudi na videz izdelka, kakovost njegove proizvodnje. Pogosto se lahko ponaredek odkrije tudi z vizualnim pregledom s prostim očesom. Na ponarejenih LED diodah lahko pride do neenakomernih robov, čip pod objektivom pa se pogosto postavi asimetrično.
  Osnovni stroški v primerjavi s povprečnim trgom morajo skrbeti tudi za kupca. Pred odhodom v trgovino, je bolje, da se seznanijo s cenami na uradnih spletnih straneh proizvajalcev podobnih izdelkov - je varen pred nakupom blaga nizke kakovosti. Namestitev zelo svetlih LED-jev zahteva tudi skladnost z določenimi pravili. Tudi v prisotnosti dobrega prezračevanja, če obstaja možnost dodatnega radiatorja, je vredno. Za priključitev čipa na hladilnik uporabite termopasto.

  Za in proti uporabi svetlih elementov

  Tako kot pri vsaki opremi imajo takšne svetleče diode tudi navijače in nasprotnike. Glede na neodvisna podjetja ankete, približno 30% vprašanih rekel "proti" uporabo teh LED. Najbolj zanimivo je, da je bil razlog za negativen odnos uporaba super svetlih LED za svetilke. Ljudje so rekli, da je zelo škodljivo, če tak žarek sije v očeh. Čudna ideja je prišla od prebivalcev Združenih držav Amerike, kjer so izvedli ankete o tej temi.
  V bistvu ima uporaba takšnih elementov v svetlobnih napravah več pozitivnih kot negativnih lastnosti. Seveda, čeČe želite kupiti visoko kakovosten izdelek z blagovno znamko, bodo njegovi stroški visoki in bo trajal veliko dlje kot nizkocenovna poceni dioda. Glavna stvar v tej zadevi je, da primerjate svoje zmožnosti s stopnjo potrebe po taki pridobitvi.

  Če povzamemo zgoraj navedeno

  Izjemno svetle svetleče diode (LED) so resnično vrh razvoja elementov LED za danes. Ne smete se pritoževati zaradi dejstva, da so njihovi stroški dovolj visoki. Kot vsaka druga naprava bodo sčasoma padle v ceno. Čeprav je možno, da bodo inženirji razvili nekaj novega, ki bo zatemnilo ultra-svetlo LED. Glede na hitrost napredka na vseh tehničnih področjih tega ni mogoče izključiti.

  Sorodne publikacije