Kako namestiti procesor na računalnik: navodila

Hitri procesorji so ponos njihovih lastnikov. Potrebujejo jih tudi tisti, ki opravljajo obsežne naloge. In čeprav je v zadnjem času zaradi pojava hitrih grafičnih kartic in polprevodniških pogonov zamenjava procesorja postala manj potrebna, je lahko koristno vedeti, kako pravilno namestiti procesor, saj je to najpomembnejši del osebnega računalnika in zelo verjetno je, da bo to potrebno. njeno zamenjavo.

Predhodno usposabljanje

Pred namestitvijo procesorja morate zbrati potrebna orodja, dele in potrošni material. Najprej boste potrebovali križni izvijač in čisto suho mesto za delo, po možnosti brez preproge. Če je hiša izpostavljena statični elektriki, morate uporabiti antistatično zapestnico. Za pritrditev pritrdilnih elementov bo potrebna skodelica ali skleda. Hladilnik si lahko izposodite iz nadomestnega procesorja ali kupite novega. In če komplet nove CPE ne vsebuje termalne paste, ga boste morali kupiti. Pomaga odstraniti toploto s čipa na radiator in njegova prisotnost je izjemno potrebna.


Priprava računalnika

Če je potrebno zamenjati procesor z enako ali vsaj združljivo s trenutno vtičnico in z drugo opremo, njegova namestitev ni velik problem. V nasprotnem primeru boste potrebovali drugo matično ploščo. Če je vtičnica primerna, morate izključiti vse napajalne in podatkovne kable ter jih položiti na namizje. Nato odvijte vijake, ki držijo levodostopna vrstica. Nahajajo se na zadnji strani ohišja od roba. Po tem lahko premaknete ploščo in jo odložite. Če je ohišje majhno ali ima nestandardno obliko, se morajo natančna navodila nanašati na uporabniški priročnik. Računalnik mora biti zložen tako, da je matična plošča usmerjena navzgor. Moraš biti sposoben videti vsa svoja vrata in povezave.

Demontaža hladilnega sistema

Hladilnik je naprava, sestavljena iz velikega kovinskega radiatorja in enega ali več ventilatorjev. Pred namestitvijo procesorja je treba hladilni sistem izbrisati za dostop do stare CPE. Demontaža hladilnega sistema Intel je sorazmerno preprosta: odvijte vijake na vseh štirih vogalih in odstranite radiator. Ta postopek je lahko zapleten in zamuden, če uporabljate hladilnik drugega proizvajalca, ki je nameščen z dodatnimi pripomočki.


Če razstavljanje povzroča težave, morate prebrati navodila za določen model. Kompleksni sistemi z vodnim hlajenjem lahko zahtevajo uporabo naprednih tehnologij. V vsakem primeru internet nima video posnetkov ljudi, ki odstranijo in namestijo hladilnik, ki je postal kamen spotike. To je vredno nekaj časa, da išče iskanje. Pred čiščenjem hladilnika preverite napajalni kabel, ki je priključen na ventilator. Verjetno je priključen na 4-pinski priključek, ki se nahaja v bližini vtičnice. Morate ga previdno izvleči, inšele nato odstranite hladilnik.

Demontaža CPU

Kako namestiti procesor, če je zaseden? To storite tako, da odstranite starega. Žele podobna snov na njeni površini je termopasta, ki omogoča učinkovito preusmerjanje toplote s pomočjo radiatorja. Ne skrbite, če je videti malo površen. Odstraniti morate ploščo, ki drži procesor. Ta postopek je odvisen od vrste vtičnice, običajno pa ima vzvod, ki ga drži, in vijak za dodatno zaščito. Na primer, za Intel LGA-1151 morate sprostiti vzvod in dvigniti ploščo.
Zdaj procesor nima ničesar. Nežno ga stisnite s prsti, izvlecite in odložite. Če je v delovnem stanju in ga ni nikjer drugje uporabiti, se ne splača ukvarjati z njim. Toda, če ima procesor načrte, potem z bombažno palico in majhno količino izopropilnega alkohola, morate odstraniti termično pasto in jo postaviti v antistatično embalažo. Enako je treba narediti za dno oddaljenega radiatorja, če je potrebno kasneje.

Priprava na namestitev CPE

Preden namestite procesor na ploščo, morate pregledati njegov priključek. Če je termopasta na vtičnici poleg električnih kontaktov, jo nežno očistite s suho krpo ali bombažno volno. Pri nameščanju novega čipa je najbolje, da se izognete nabiranju med stiki. Ko se v tem trenutku premaknete na višji hladilnik, se morate ustaviti. Morda boste pred namestitvijo procesorja morali namestiti ploščo za montažo na nasprotni strani matične plošče.Če ne boste zaupali nadaljnjim dejanjem, si oglejte priročnik za namestitev določenega modela CPU in hladilnika.
Veliki radiatorji, ki se prodajajo na sekundarnem trgu, zahtevajo podporno ploščo na zadnji strani matične plošče.

Kako namestiti procesor?

Čas je, da iz paketa vzamete nov čip in ga vstavite v vtičnico. Večina sodobnih modelov CPU omogoča namestitev le v eni orientaciji. Zato, preden namestite procesor na matično ploščo, morate preveriti, ali se stiki na dnu ujemajo s stiki vtičnice, da se prepričate, da je namestitev pravilna. Čip naj bi prišel brez težav, brez pritiska. Po tem procesor mora spustiti ploščo in jo pritrditi na način, ki se uporablja za vtičnico te vrste. Ne dajajte preveč naporov, ker se namestitev CPE morda ne bo pravilno izvedla. V tem primeru morate odstraniti procesor in poskusiti znova.

Namestitev hladilnika

Če je ploščica hladilnika, ki je priložena CPU, že prekrita s termopasto, je možno nadaljevati z njeno namestitvijo. V nasprotnem primeru morate stisniti velikost graha v sredino čipa. Ni veliko opraviti. Termopasta je enakomerno porazdeljena po površini, ko je radiator pritrjen. Zdaj prihaja postopek namestitve hladilnega sistema procesorja. Kako namestiti hladilnik? Vse je odvisno od njegove zasnove. Če pride do prehoda na nov, večji radiator, potem bo potrebna prej omenjena montažna plošča.Če je nameščen standardni model, ga preprosto privijte. Nato priključite ventilator na enega od 4-pinskih priključkov na matični plošči. Po ponovni namestitvi procesorja in hladilnika lahko zaprete ohišje računalnika. Namestite ploščo za dostop in jo popravite. Z obračanjem računalnika v normalnem položaju in povezovanjem vseh kablov ga lahko vklopite za testiranje učinkovitosti.

Sorodne publikacije