Kaj je varnostni ključ omrežja? Varnost brezžičnih omrežij

Vsak uporabnik ve, da se pri povezovanju z varnimi brezžičnimi omrežji pogosto prikaže sporočilo "Vnesite varnostni ključ". Kaj je ključ za to, kaj je potrebno, kako se uporablja, kje ga najti in kako ga opredeliti z različnimi metodami, se bo še naprej obravnavalo. Pravzaprav vsak uporabnik ve, da je, ampak morda samo ne uganiti o resničnem stanju stvari. V bistvu, po branju naslednjega gradiva v katerem koli uporabniku, bodo vsa vprašanja v zvezi z razumevanjem izraza in metodami, ki se uporabljajo za določanje takega ključa, izginila.

Kaj je varnostni ključ omrežja v splošnem pomenu?

Kakšno je torej razumevanje tega izraza? Če kdo ne ve, je varnost brezžičnih omrežij zagotovljena z zaščito pred nepooblaščenim dostopom do omrežja in šifriranjem poslanih in prejetih podatkov.


V tem primeru koncept ključa nikakor ni povezan z vrsto uporabljenega šifriranja, ampak velja samo za zaščito vnosa. Kot so mnogi verjetno že uganili, je vprašanje, kaj ima varnostni ključ omrežja edini pravilen odgovor: to je običajno geslo, ki se vnese, ko se zahteva od usmerjevalnika. Sestavljen je iz kateregakoli niza latinskih črk, številk in simbolov.

Kako deluje?

Glede tega, kaj je varnostni ključ, ne moremo zaobiti strank in nekaterih vidikov, povezanih z njegovim delovanjem. Dejstvo je, da zahteva ne izhaja iz samega brezžičnega omrežja, ampak oduporablja usmerjevalnik (usmerjevalnik ali ADSL modem). Ko se poskusite povezati z računalnikom, prenosnim računalnikom ali napravo za mobilno napravo, se zahteva naprava, ki je nameščena na usmerjevalniku. Po drugi strani pa zagotavlja varnost brezžičnih omrežij in vam daje vrsto vabila za povezavo, vendar z obvezno potrditvijo gesla za dostop, ki v večini primerov, razen pri uporabi programov, ki vam omogočajo izračun ključa, zagotavlja zaščito pred nepooblaščeno povezavo. Oglejmo si o programih kasneje in poglejmo, kako se lahko naučite gesla na različnih sistemih in na različnih napravah.

Kako najti varnostni ključ omrežja v operacijskem sistemu Windows?

Najprej poglejmo namizne operacijske sisteme Windows za uporabnike, ki so iz neznanega razloga pozabili ali izgubili gesla za dostop do Wi-Fi. Kaj storiti, če je računalnik ali prenosni računalnik brez težav povezan z omrežjem, vendar morate do njega dostopati iz druge naprave (na primer iz mobilne naprave). Kje dobiti varnostni ključ omrežja? Ta problem je rešen zelo elementarno.
Če želite začeti, pojdite na lastnosti nameščene povezave, za to pa uporabite "Središče za upravljanje omrežja in skupno rabo". Pokličete ga lahko prek menija PCM na ikoni za povezavo ali pa v ustreznem razdelku prek "Nadzorne plošče". V oknu z lastnostmi uporabite varnostni zavihek, v katerem sta napisana omrežno ime in geslo. Vendar je prikazan le v obliki točk.Kako vem varnostni ključ omrežja? Samo potrdite polje za znake in geslo se bo pojavilo pred vašimi očmi. Zakaj se to dogaja? Ampak samo zato, ker vsak operacijski sistem hrani tudi imena omrežij in njihovo geslo, tudi če je enkratna povezava shranjena, da ne omenjam povezave, ki je privzeto uporabljena.

Pridobivanje ključa na usmerjevalniku

V bistvu, če takšna uporabnikova možnost ni nekaj, lahko prehodite z uporabo spletnega vmesnika usmerjevalnika, da ga dobite. Da bi to naredili, morate vnesti nastavitve prek katerega koli spletnega brskalnika, pri čemer vnesete kombinacije, ki se začnejo z 192168 in nato dokončate bodisi 0,1 ali 1,1 (za nestandardne modele usmerjevalnikov se lahko naslovi zelo razlikujejo).
Nato pojdite v razdelek Brezžični in nato v razdelku Varnost poiščite polje z oznako PSK. V njem piše ključ za iskanje. Če iz določenega razloga ne pridete do nastavitev usmerjevalnika, v ukazno vrstico vnesite kombinacijo ipconfig in poglejte v polje glavnega prehoda. To je naslov samega usmerjevalnika.

Določitev varnostnega ključa v Androidu

Kaj je varnostni ključ omrežja in kako ga najti v operacijskem sistemu Windows, smo ugotovili. Oglejmo si, kako izvajati podobne postopke na mobilnih napravah Android. Tukaj je vse težje.

Če se geslo ne prikaže normalno v nastavitvah povezave, ga boste morali poiskati v sistemskih datotekah,vendar pa morate imeti dostop do korenskih pravic in vseh upraviteljev datotek za dostop do njih v napravi. V upravitelju pojdite skozi imenik Data /Music /WiFi in v zadnjem odprtem dokumentu z besedilom, imenovanim wpa_supplicant.conf, po katerem besedilo najde ime omrežja, ki ga iščete. Vstavi se poleg imena in ustrezne tipke.

Uporaba specializirane programske opreme

V mobilnih sistemih lahko uporabite brezplačen pripomoček WiFi Password Hacker, ki po skeniranju pregleda vse povezave, ki ste jih kdaj naredili, in ko izberete želeno omrežje, prikaže geslo, ki ga uporabljate za zaslon.
Če potrebujete geslo iz omrežja nekoga drugega, boste morali uporabiti to tehniko, imenovano brutfors. Za sisteme Windows je Aircrack-ng najprimernejša možnost in sistemi WIBR za Android. Enostavno jih je uporabiti, zato ni smiselno, da bi se temu posvetili. Vendar ne pozabite, da je njihova uporaba, če ne celo nezakonita, vsaj zunaj meja spodobnosti.

namesto izida

Gre za obravnavo vprašanj, povezanih s pojmom varnostnega ključa. Kar se tiče samega koncepta, lahko sklepamo le eno - to je najpogosteje dostopno geslo. Kar se tiče tega, kako to ugotoviti, je mislil, in tukaj ne bi smelo biti posebnih vprašanj, ker je v vsakem operacijskem sistemu to storjeno zelo preprosto. Pri mobilnih napravah ob odsotnosti dostopa do sistemskih imenikov lahko pride do težav, vendar za pridobitev ustreznih pravic, ki jih lahko uporabite, na primerračunalnik Kingo Root, ki je najprej nameščen na osebnem računalniku, nato pa na mobilni napravi namesti svoj gonilnik, po katerem boste imeli pravice superuporabnika.

Sorodne publikacije