Grafična kartica GTX 780: funkcije, primerjave s konkurenti in pregledi

Grafična kartica GeForce GTX 780 nadomešča GTX 680 in je presenetljiv primer nadgradnje linije zaradi uporabe večjega in zmogljivejšega grafičnega procesorja, ki je bil prej uporabljen le v vrhunskih napravah. Če je predhodnik temeljil na zmogljivostih GPU GK104, ki so bile uporabljene v največji možni meri, potem ta model temelji na trim različici pošasti GK110, ki se je prvič pojavila na grafični kartici GTX Titan v začetku leta 2013. Premikanje po tej poti ne obljublja veliko presenečenj, vendar NVIDIA omogoča NVIDIA, da poveča zmogljivost s počasnim zniževanjem cen.


Spremembe v arhitekturi

Kot prvi model grafične kartice GeForce 700780 GTX se zmanjša strošek in zmogljivost. To pomeni, da je z isto arhitekturo GK110 vključenih manj funkcionalnih blokov SMX. Njihovo število se je zmanjšalo s 14 na 12, kar je zmanjšalo število shaderjev s 2688 na 2304 in teksturo blokov z 224 na 192. Model GeForce GTX 780 Ti, kjer se je število SMX povečalo na največ 15 število tokovnih procesorjev, povečalo na 2880 in teksturo blokov - do 240 Kartice GTX 780 imajo 5 ali 4 GCP, odvisno od tega, ali so 3 SMX-ji izklopljeni v enem GPC-ju ali ne. To je skoraj identično tistemu, kar se je zgodilo z GTX 650 Ti, kjer GCP razlika v zmogljivosti ni bila bistveno prizadeta. V primerjavi s Titanom, je treba omeniti, da se NVIDIA sploh ni dotaknila ROP in pomnilniških blokov, GTX 780 pa ima vse 48 rastrskih enot, ki so priključene na 384-bitno podatkovno vodilo, tako kot Titan. Če ne upoštevate frekvence, to pomeni prihranek pasovne širinena isti ravni. Istočasno je NVIDIA zmanjšala količino OPERATING pomnilnika do 6 GB na bolj konzervativne 3 GB. Tako GTX 780 ohranja velik pomnilniški pas s svojo manjšo prostornino.


Zmanjšanje števila SMX-jev je povzročilo nekaj povečanja osnovne frekvence. Če je bilo v GTX Titanu 837 MHz, potem pri 780, je 2 koraka višje in enako 863 MHz, in ko se je pospešilo, se je povečalo s 876 na 900 MHz. Pomnilniški čipi še vedno delujejo na 6 GHz, kot tudi na Titanu, kar zagotavlja grafično kartico s polno pasovno širino 288 GB /s. Za primerjavo, frekvenca osnovnega pasu GTX 780 Ti 875 MHz je mogoče prilagoditi na 928 MHz in RAM deluje pri 7 GHz. Na splošno mora imeti GTX 780 88% senčenje, teksturo in bitno hitrost GTX Titan geometrijske operacije v kombinaciji s 100% pasovno širino. Ker pa je hitrost procesorja nekoliko višja, teoretična zmogljivost ROP-ja presega izvirno za približno 3%. V praksi se to ne zgodi - izguba SMX je veliko pomembnejša, vendar morajo scenariji, povezani z ROP, ostati blizu Titana.
Je dobro ali slabo, vendar poraba energije ni slabša od izvirne. In druga grafična kartica porabi do 250 vatov, kljub zmanjšani učinkovitosti poenostavljenega modela. Po drugi strani pa bi moral imeti GTX 780 3GB večji napajalnik, saj je količina SMX in pomnilniških čipov manjša. Z vidika arhitekture imajo zemljevidi še vedno nekaj razlik. Čeprav se je Titan tržil pod blagovno znamko GeForce, je postal prvi polprofesionalni izdelek podjetja NVIDIA,namenjeni za igre in računalništvo. In GTX 780 je igralna grafična kartica za igralce, kot drugi modeli GeForce. NVIDIA ga je prikrajšala za takšno računalniško zmogljivost Titan kot neomejeno dvojno natančnost (FP64). Kot rezultat, GTX 780 ima 90% prvotne zmogljivosti pri igranju, vendar le majhen delež v izračunih.


Kljub temu je model v primerjavi z GTX 680 naredil velik korak naprej v skoraj vseh kazalnikih. NVIDIA trdi, da je kartica postala 50% boljša v vsem. GTX 780 ima 50% več SMX, ROP, RAM in pasovne širine. Zaradi razlik v taktni frekvenci dejanska razlika v učinkovitosti ni tako pomembna. Glede na preglede uporabnikov je testiranje pokazalo povečanje za samo 29%. Za to morate plačati povečanje TDP s 195 na 250 vatov. Grafična kartica GTX 780 Ti zagotavlja 27% boljšo zmogljivost kot 780 v smislu senčenja, teksture in geometrije ter 1% v ROP.

Cena

Na žalost se ni povečala le zmogljivost modela. Po uvedbi Titana je postalo jasno, da je procesor GK110 razred, v katerem AMD ni bil sposoben tekmovati. Zato NVIDIA ni omejena na nič in lahko nastavite GTX 780 toliko, kot si želi. Zato grafična kartica ni le 50% večja od GTX 680 in je 50% dražja. Proizvajalec ga ocenjuje na 650 $, 350 $ nižje kot Titan in 690. model in $ 200-250 več kot 680. \ t Cena GTX 780 Ti je $ 699. Cena je več kot namenjena zapolnitvi vrzeli, vendar je ne povzroča prava konkurenca. Potencialni kupci "Titana" želijoveč pozornosti namenjamo GTX 780, saj kartica zagotavlja 90% igralne zmogljivosti. Radeon HD 7990 in GTX 690 imata veliko boljše zmogljivosti, vendar po bistveno višjih cenah, najbližji konkurenti Radeon HD 7970 GHz in GTX 680 pa so 20% počasnejši. Za poceni "Titan" je cena sprejemljiva, vendar je previsoka, če jo primerjamo s 680. modelom. Medtem, za razliko od GTX 690 in Titana, vsi partnerji NVIDIA sodelujejo pri izdaji modela od prvega dne, tako da ni pomanjkanja sprememb.

Oblikovanje

Grafična kartica GTX 780 spominja na Titan Mini v mnogih pogledih. To ne velja samo za arhitekturo, funkcionalnost in zmogljivost, ampak tudi za oblikovanje. Standardna kartica NVIDIA v vseh pogledih GTX Titan od PCB do hladilnika in vsega, kar je vmes. Posledično bo 780-I podedoval vse uspešne rešitve vrhunskega modela. Na splošno to pomeni, da se uporablja zelo dobro zasnovan prezračevalni sistem, ki je skoraj v celoti izdelan iz kovine. Grafična kartica ima dolžino 105 "in je sestavljena iz litega aluminijastega ohišja, nikeljskega radiatorja, aluminijaste podporne plošče in uparjalnika, ki zagotavlja prenos toplote med GPU in radiatorjem, zato se je izkazalo, da je GTX 780, kot je" Titan "pred tem, kljub močnemu hladilnemu sistemu izredno tih. Model je oblikovan za 250 W. Model pušča občutek zanesljivosti in ima soliden videz ter privlačen dizajn GTX Titan.

Povezljivost

Tiskana vezja so izposojena tudi iz originalnega čipa GK110 in istega 6 + 2-faznega shema je živa To je razlog, da je GTX 780 namenjenenako moč GTX Titan, ki zagotavlja več zalog. Grafična kartica potrebuje enako napajanje preko 6-polnega + 8-pinskega konektorja in enake I /O konfiguracije z dvema DL-DVI priključkoma in enim HDMI in DisplayPort 1.2. Tudi podedovani Boost 2.0 je bil prvič predstavljen v originalnem modelu, nato pa se je pojavil v številnih izdelkih serije GeForce 700M. Med overclockingom CPU se natančneje upošteva segrevanje in puščanje grafičnega procesorja, da se določi, kateri bloki se lahko uporabljajo. Sistem je bolj temperaturno odvisen od izvirnega in bolj variabilen, vendar v hladnih pogojih omogoča uporabo rezerve moči za povečanje frekvence in višjo produktivnost. Hkrati grafična kartica uravnava dodeljevanje toplote s sistemom Boost 2.0, ki omogoča preseganje maksimalne porabe ogrevanja in energije. Če je bila temperatura za Titan omejena na 80 ° C, so bile zagotovljene optimalne zmogljivosti in ravni hrupa.

Novi algoritem hladilnika

NVIDIA je spremenila delovni čas ventilatorja GTX 780, tako da je upočasnila odzivni čas, da bi zmanjšala ostra nihanja vrtilne hitrosti. Po mnenju proizvajalca je poleg prostornine hladilnika pomembno spremeniti njegovo frekvenco, ki pritegne pozornost. Počasni reakcijski čas preprečuje hitro rast ali zmanjšanje hitrosti z naknadnim vračanjem v običajni način. Vendar, glede na povratne informacije uporabnikov, to ni bil problem, saj je težko ujeti razliko med modelom 780 in Titanom.

Povečanje pospeška in napetosti

lastnik pregledi, overclocking ni bistveno drugačen od GTX Titan, še posebej, ker je isti PCB uporablja. Največja izhodna moč ostane pri 106% (265 kw), najvišja temperatura pa je 95 ° C. Kupci lahko spremenijo te vrednosti z uporabo Precision X in drugih, vendar ne več kot prvotni zemljevid. To pomeni, da so možnosti overclockinga precej omejene. Prav tako lahko povečate napetost procesorja. Privzeto je, da grafična kartica deluje z največjo napetostjo 11625 z možnostjo povečanja na 12V. To se doseže s pomočjo pospeševalnih enot, zato je oskrba s povišano napetostjo enaka povečanju frekvence 13 in 26 MHz. To pa pomeni tudi, da te omejitvene napetosti pri overclockiranju procesorja ponavadi niso dosežene, prenapetost pa ima minimalen učinek, saj večina poskuša preseči doseženo mejo moči, preden doseže določene parametre.
Igra uspešnosti
Battlefield 3 Military Shooter 2011 predstavlja velik preskus za grafične procesorje pri maksimalnih nastavitvah v visoki ločljivosti z največjim glajenjem. To je igra, iz katere tradicionalno deluje NVIDIA. Glede na uporabniške ocene, ločljivost 2560 x 1440 GTX 780 presega 7970GE za 33%, s 27% - GTX 680 in 85% - GTX 780. Poleg tega je kartica dovolj hitra, da preseže frekvenco 60 k /s v enem načinu , in v intenzivnejši večpredstavnostni sličici več kot 30 bps. Crysis 3 je ena izmed najzahtevnejših iger, ki lahko pride le do zelo malo sistemov na zelo visokih nastavitvah.in še vedno je brez AA. Glede na povratne informacije uporabnikov, celo preprosto FXAA in z najvišjo kakovostjo, razpršijo upanja za zagon z ločljivostjo 2560 x 1440 na eni grafični kartici. Kljub temu, da je 531 popolnoma igriv, moraš mnogim pomagati, da bi povečala povprečno hitrost sličic na 60 bps. Vendar pa je po mnenju uporabnikov 780. model samozavestno presegel 680. za 30% in 7970GE za 28%.

Gigabyte GTX 780 WindForce OC

Čeprav je kartica NVIDIA zelo privlačna, je zaradi modifikacije Gigabyte preprosto očarljiva - tanka dvoslojna rešitev s tremi tihimi ventilatorji in kovinsko ploščo na vrhu preprečuje upogibanje. Hladilniki lahko hladijo 450 W moči, tako da mejna temperatura 80 ° C ni dosegljiva - kartica se ne segreje nad 68 ° C. In to je zelo hitro - samo 2-5% počasneje kot GTX Titan. Procesor je lahko enostavno overclockan na 1150 MHz, frekvenca 1200 MHz pa je tudi dosegljiva.

ASUS GeForce GTX 780

Med številnimi spremembami DirectCu II je precej edinstven. V skladu z uporabniškimi ocenami ima kartica ASUS GTX 780 originalno obliko radiatorjev, napredno tehnologijo širokopasovne frekvenčne modulacije, dolg seznam funkcionalnosti in višje hitrosti. Še pomembneje pa je, da je njegov strošek le 20 dolarjev več kot NVIDIA 669 $. Še vedno ni na voljo večini igralcev, vendar glede na to, da je Titan vreden $ 999, in dejstvo, da overclockana kartica dosega zmogljivost dražjega modela, je cena grafične kartice ASUS relativno nizka v primerjavi s hitrostjo, ki jo ponuja. ZaEnako je 10 $ ceneje kot Gigabyte GTX 780.

Moč, temperatura in hrup

Po stroških in učinkovitosti je eden od najpomembnejših vidikov GPU poraba energije, ogrevanje in raven hrupa. Glede na vse okoliščine so glasne kartice nezaželene, razen v primerih, ko obstajajo dovolj močni razlogi ali dobri kazalniki uspešnosti, zaradi katerih boste prezrli hrup. GTX 780 ima očitno prednost. Model temelji na grafični kartici z izjemno zmogljivostjo GTX Titan, ki zagotavlja vsaj enake rezultate. Hkrati je zaradi manjše porabe energije zaradi manjšega števila pomnilnikov SMX in RAM-a mikroskopska kartica precej tiha.
Ni presenetljivo, da se napetosti ne razlikujejo od GTX Titana. Njegova maksimalna varna vrednost za GK110 je 11625 a 12, največja prenapetost, ki jo dovoljuje NVIDIA. V stanju pripravljenosti ostane enak 0875 Celzija. Glede na povratne informacije uporabnikov, merjenje delovne frekvence grafične kartice med igrami kaže, da čeprav je osnovna frekvenca NVIDIA GTX 780 višja od Titana (863 v primerjavi s 837 MHz), se lahko poveča le za en korak (1006 proti 993 MHz). To pomeni, da tovor ni overclockiran kot original. Zaradi enega ali drugega razloga sta frekvenca obeh grafičnih procesorjev enaka. Med čakanjem sistem grafične kartice porabi 110 vatov, kar je le 1 W, razen GTX Titana - praktično ni razlike v modelih kot hrup. Pod obremenitvijo se pričakujejo predpostavke o višjih stroških GeForce GTX 780, pri čemer je poraba energije manjša od 24 W.To je očitno prednost kartic NVIDIA v primerjavi z AMD. Čeprav je GK110 večji in zato močnejši od, na primer, Tahitija, je poraba energije celo nekoliko drugačna v korist GTX 780. V povratnih informacijah uporabnikov, v načinu mirovanja, temperatura GPU ne presega 30 ° C. To velja za GTX Titan in 7970GE. GPU Boost 2.0 vam omogoča nadzor ogrevanja procesorja med igro. Privzeto je kritična točka temperatura 80 ° C. Grafični procesor uravnovesi okoli te vrednosti in spremeni dve največji frekvenci. Ko je kartica pod obremenitvijo, je raven hrupa hladnejša 481 dB. To je majhno, vendar pomembno izboljšanje 4-dB v primerjavi z GTX 680 in 690. Tihi hladilnik ni mogoče poimenovati, toda samo odprt hladilni sistem, kot je 7970GE, lahko izboljša ta indikator. Na splošno GTX 780 ne dosega ali presega GTX Titana glede na porabo energije, hrup in temperaturo ogrevanja. Tako grafična kartica srednjega razreda prikazuje zmogljivost vrhunskega modela.

Zaključek

NVIDIA pozicionira GTX 780 kot naslednji korak v vrhunski grafični kartici x80. Hkrati pa je nemogoče, da ga ne primerjamo z GTX Titanom, ker je poenostavljena kopija. Položaj je zapleten zaradi prisotnosti grafičnega procesorja, katerega zmogljivost je višja od tradicionalne x80 najvišje ravni. Očitno je, da je ta model namenjen zapolnitvi niše med karticami, vrednimi do 500 dolarjev in dražjimi polprofesionalnimi elitnimi izdelki. Za majhno število potrošnikov, ki si lahko privoščijo nakup v tem cenovnem segmentu, bo GTX 780 izjemno močna možnost. V igri je karticav povprečju zagotavljajo 90% uspešnosti podjetja Titan pri 65% stroškov. S tega vidika je GTX 780 dobičkonosna pridobitev, saj je za model značilna visokokakovostna montaža in impresivna akustika. Po drugi strani je nakup kartice primerljiv z loterijo. Izboljšana zmogljivost je očitna, saj GTX 780 presega 580. model v povprečju za 80%. NVIDIA pozna svoj trg za večino kupcev z 2-3-letno posodobitvijo, ki je dovolj visoka za nadgradnje. $ 650 za GTX 780 z vidika NVIDIA je smiselna, saj je prodaja GTX Titana presegla pričakovanja. Hkrati pa je zmogljivost GTX 780 dovolj visoka, da AMD ne more neposredno konkurirati, kar omogoča NVIDIA, da prosto narekuje cene. Kaj je bilo storjeno. To ne pomeni, da je karta slaba, nasprotno, pred tem je boljša od katerekoli x80, še posebej, ko gre za kakovost gradnje. Vendar pa morate plačati 650 $ za proizvodne ravni, ki stanejo 500 $ v zadnjih petih letih. Nihče ne mara rasti cen. Zanimivo je omeniti, da je z lansiranjem Titana in GTX 780 vrhunski trg GPU v letu 2013 izgledal skoraj kot leta 2011. \ t Cene so se spremenile, vendar je NVIDIA še naprej prevladovala v visokem cenovnem razredu, medtem ko je AMD z veseljem boril na nižjih ravneh. 22-odstotna prednost GTX 780 pred Radeon HD 7970 GHz je okrepila vodstvo NVIDIA, razlika v ceni med karticami pa pomeni, da je 7970GE še vedno zelo močan tekmec na trgu in pri 400 $ je odlična možnost za proračun, kot pred modelom 6970 .

Sorodne publikacije