Informacijska varnost je opis, objekti, varnostni ukrepi

Varnost informacij in informacij se nanaša na tehnologije, metode in prakse, ki se uporabljajo za zaščito virtualnega sveta, vključno z računalniki, mobilnimi napravami, bazami podatkov, omrežji in aplikacijami, hkrati pa ščitijo pred prodiranjem in napadi nepooblaščenih oseb in organizacij. Število in zapletenost kibernetskih napadov narašča, kar ogroža nacionalno varnost in svetovno gospodarstvo. Učinkovita varnost zahteva visoko usposobljene strokovnjake s strokovnim znanjem za zaščito različnih okolij. Vendar pa hekerji še vedno najdejo načine za doseganje svojih ciljev.

Zakaj je varnost informacij pomembna?

Internet ima nepogrešljivo vlogo v življenju sodobne osebe. Danes so se meje priložnosti močno razširile in omogočile pridobivanje informacij doma, na delovnem mestu ali v potovanju. Vendar pa je sodobni svet, ki ga pokriva računalniška tehnologija, pogosto izpostavljen napadom zlonamernih virusov, programov in bolezni.


Če oseba, ki je brezbrižna do virtualnega prostora, zlo ne bo prinesla veliko škode, potem lahko v velikih korporacijah uniči leta dela. Inovativni razvijalci programske opreme, ki ustvarjajo protivirusne programe, izboljšujejo zaščito podatkov, kar vam omogoča nenehno izboljševanje varnosti med uporabniki na internetu.
Informacijska varnost je usklajevanje in zagotavljanje informacij s strani tretjih strank in vplivov elektronskih podatkov uporabnikov. Napredni hekerji uporabljajo ranljivostivarnost v spletnih aplikacijah in omrežnih sistemih, uporabljajo posebne programske-analizatorje, ki zagotavljajo podatke o datotekah. Slednje so ključna povezava, saj lahko hekerji s pomočjo šifriranja varno spreminjajo datoteke na daljavo in jih pretvorijo v kodni sistem, da bi v prihodnje lahko izsiljevali. Ni nenavadno, da tudi po prenosu zneska napadalci podatkov ne vrnejo v prvotni položaj.


Kaj pomeni varnost informacij?

Varnostni informacijski objekti so pomembni za popolno zaščito, saj ima vsak svoj pristop k svoji varnosti. Trenutno so:
 • Informacijski viri, ki vsebujejo odprte ali zaprte uporabniške podatke.
 • Infrastruktura omrežij, podatkovne baze.
 • Sistem oblikovanja informacij, njegovo razširjanje, sodelovanje v medijih.
 • Pravice državljanov, pravnih oseb za razširjanje določenih vrst informacij.
 • Največje varnostne grožnje

  Samo na prvi pogled se zdi, da je svetovni splet prostor, kjer se lahko sprostite in ne skrbi ničesar. Vendar pa to ni ravno tako. Varnost podatkov je vedno ogrožena. Na vsakem spletnem mestu lahko pričakujete virus tretje osebe, živo knjigo, ki vzklika privlačen popust ali donosno ponudbo. Prevaranti bodo storili vse, da dobijo podatke nekoga drugega.
  Hekerji uporabljajo tri znane načine za prejemanje informacij: zlonamerne, skoraj povsod po internetu, napade uporabnikov z roboti in rootkit, ki je nameščen na računalnikuvnesite status skrbnika.

  Malware

  Malware - izraz, ki označuje različne oblike sovražne, obsesivne kode. Računalniški virusi, črvi, trojanski konji ali nepošteni vohunski programi so lahko škodljivi - vsi so opisani spodaj:
 • Računalniški virus. To je majhen del programske opreme, ki lahko migrira iz enega okuženega računalnika v drugega. Virus poškoduje, ukrade ali odstrani podatke v računalniku in izbriše vse na trdem disku. Virus komunicira z drugimi programi, kot je e-pošta, da se razširi na druge naprave.
 • Prevarantska programska oprema za zaščito pred virusi. Znano je, da je varnost informacij maksimalna zaščita lastnih podatkov pred prodori goljufov. Vendar pa se nekateri uporabniki pri iskanju zaščitne programske opreme soočajo s privlačnimi povezavami do učinkovitih programov. Samo pojdite skozi to, prenesite, namestite in virus se bo pojavil na napravi.
 • Trojanski konj. Virus je postal razširjen na spletu, zgrajen v obliki aplikacij. Nevarnost je predstavljena šele po namestitvi, saj vstopi v sistem in dostopa od hitrih gesel do nadzora spletne kamere.
 • Zlonamerna vohunska programska oprema. Uporabljajo se kot posebna vrsta trojanskega programa, ki so ga ustvarili kibernetski kriminalci za sledenje žrtvam. Primer je keylogger programska oprema, ki beleži vse pritiske na tipkovnico. To je toinformacije se redno pošiljajo uporabniku - kibernetski kriminal.
 • Računalniški črv. To je program, ki se enostavno kopira iz enega računalnika v drugega brez človeškega posredovanja. Črvi se množijo pri izjemno visoki hitrosti in v velikih količinah. Na primer, črv lahko pošlje svoje kopije vsakega kontakta v uporabniški e-poštni adresar in po tem, ko pošlje iste stike. Visoka stopnja okužbe s črvi je resen problem, saj okuži vse nezaščiteno okolje uporabnika. Leta 2008, v samo štirih dneh, je znani črv Conficker (ali Downadup) povečal število okuženih računalnikov na 89 milijonov. Zato je za organizacijo informacijske varnosti na računalniku potreben vsaj aktiviran protivirusni program, ki preprečuje takšno distribucijo v sistemu.

  Distribucija virusov po pošti po elektronski pošti

  Botnet je skupina računalnikov, povezanih v internet, ki so jih ogrozili hekerji z uporabo računalniškega virusa ali Trojan. Ločena naprava v skupini je znana kot računalniški zombi. Botnet je pod vodstvom glavnega bot, ki je odgovoren za izvajanje neprijetnih dejanj od osebe, ki se ne zaveda uporabnika. Na primer, uporabljajo spam email stike. Če je botnet velik, ga lahko uporabite za dostop do ciljne spletne strani pod napadi DoS. Namen DoS napada je onemogočiti spletni strežnik s preobremenitvijo njegovih zahtev za dostop. Priljubljene strani, kot sta Google in Twitter, so bile žrtve napadov na DoS.

  Spam -tako imenovana nezaželena sporočila v mapi Prejeto, ki lahko pridejo v neomejenem številu, kot tudi zavzamejo veliko prostora na strežniku. Nezaželeni oglasi so seveda neškodljivi za ljudi. Vendar pa lahko neželena sporočila vsebujejo povezave, ki se, ko jih preusmerite na drugo spletno mesto, samodejno namestijo na vaš računalnik. Prevarantstvo. To so poskusi hekerjev, da bi dobili osebne podatke. Lažna goljufija se pogosto pojavlja v obliki e-poštnih sporočil, ki so oblikovana tako, da so zaupanja vredna in izgledajo, kot da so jih poslala znana podjetja v državni lasti. Poslano sporočilo bo na primer poskušalo privabiti vaše osebne podatke pod pretvezo bančne storitve ali odstraniti nesprejemljive napake z zagotavljanjem povezave do nevarnega mesta, kjer morate vnesti svoje uporabniško ime in geslo. Takšno spletno mesto lahko popolnoma ponovi prvotno zasnovo, vendar ne.

  Neposredna namestitev virusov

  Rootkit je nabor orodij, ki se uporabljajo za dostop do dostopa do računalnika ali omrežja računalnikov na ravni skrbnika. Rootkit lahko namestite na napravo na dva načina:
 • napadalec, ki izkorišča ranljivost ali luknjo v varnosti ene od razpoložljivih aplikacij na napravi. Penetrira v notranjost sistema, rootkit sledi in pošilja informacije o pritisku tipk na swindlerja.
 • Uporabnik, ki je zaradi neznanja namestil virus skupaj s programom, ne da bi vedel.
 • Rootkitije postal priljubljen, ko so leta 2005 varnostni strokovnjaki odkrili, da je obstoječa orodje za snemanje CD-jev Sony BMG Music Entertainment začelo skrivno namestiti rootkit. Hekerji so lahko dostopali do informacij na napravah, tako da lastniki niso vedeli za to.

  Prebojna zaščita: orodja in tehnologija

  Varnost informacij zagotavljajo strokovnjaki prek najučinkovitejših orodij za kibernetsko varnost. Zlasti so oblikovani za zaščito pred posebnimi programi, ki so jih razvili hekerji in zlonamerni virusi.
  Zato je v okolju, kjer je uhajanje podatkov pogost pojav, vsako leto varnostni informacijski sistem vse bolj zaščiten. Spodaj je prikazanih nekaj najpomembnejših področij, na katerih je današnja tehnologija kibernetske varnosti osredotočena:
 • Nadzor dostopa. Orodja za preverjanje pristnosti in dostop tretjih oseb se uporabljajo za zagotavljanje dodatnih varnostnih vrzeli zaščite v Microsoft Active Directory.
 • Zaščita botneta. Boj proti pošto, ki zahtevajo individualno identifikacijo z nadaljnjim izbrisom računov.
 • Varnost v oblaku. Za zaščito omrežja je na voljo veliko varnostnih orodij SOS, ki temeljijo na oblaku.
 • Šifriranje podatkov. Omogoča dodatno zaščito podatkov med prenosom.
 • Preprečevanje uhajanja podatkov. Zagotavlja, da so sistemski podatki zaščiteni pred dostopom vsiljivcev, ker podatke shranjujejo v varni obliki.
 • Zagovarjanje končne točke. Rešuje varnostna vprašanja za končne točke, kot so osebni računalniki,mobilne naprave, omrežni tiskalniki, strežniki in drugo.
 • Zaščita pred vdori. Filtrirajte dostop do spletnih mest z blokiranjem potencialno nevarnih datotek.
 • Zaščita pred zlonamerno programsko opremo /virusi. Preprečuje napade z virusi in zlonamerno programsko opremo, ki povzročajo škodo tako programski kot strojni.
 • ​​
 • Požarni zid naslednje generacije. Napredek v primerjavi s tradicionalnimi požarnimi zidovi. Zagotavlja dodatne funkcije, kot so zaščita pred vdorom, spremljanje stanja in poročila o programih in identifikacijskih podatkih.
 • Brezžična varnost. Zagotavlja izboljšano WEP /WAP zaščito za podatke, ki se prenašajo prek brezžične povezave.

  Zaščita pred nepravilnostmi v finančnih podjetjih

  Šibka varnost informacij je velik problem, ki vpliva na velika in mala podjetja. Finančne izgube podjetij se vsako leto povečujejo zaradi slabe varnosti, ki je zanemarljiva. Tako se je leta 2018 z ruskimi hekerji končala glasna afera, ki je od decembra 2003 do julija 2012 zbirala zaupne informacije od strank podjetja in jih prodajala drugim vsiljivcem. V tem primeru so napadalci delovali od ostalega sveta - Združenih držav. Najprej bi morala podjetja upoštevati zahteve glede informacijske varnosti, da ne bi razmišljala o uvedbi tretjih oseb v velika podjetja:
 • skrbeti za namestitev novih različic.
 • Dovoli zaposlenim, da uporabljajo samo zagotovljene naprave, ne lastne.
 • Ohraniti dobre odnose med zaposlenimi, saj so hekerji nevidniljudi Lahko so tudi jezni delavci, ki se odločijo, da bodo dobili zadržano plačo.
 • Danes strokovnjaki za kibernetsko varnost postajajo vse bolj. Skrbno skrbijo za zagotavljanje informacijske varnosti z zaščito podatkov pred nezakonitimi dejanji in zvijačami.

  Zaščita pred hekerji v medijih

  Mediji in varnost sta vedno na isti ravni. Glavna naloga medijev je zagotoviti najbolj natančne, objektivne in zanesljive informacije o dogodkih, novicah in akcijah političnega, gospodarskega, finančnega, zdravstvenega in drugih področij. Tako država posreduje sveže novice in dogodke z obveščanjem državljanov o dogodkih. Če pa je ogrožena varnost množičnih medijev, lahko neznane osebe popolnoma dezinformirajo prebivalce celotne države. Iz tega razloga varnostni strokovnjaki nenehno preverjajo delovanje programov, protivirusne programske opreme, uporabo najnovejših različic in objavljajo novice na posebej določenih omrežjih. V primeru nepravilnosti je treba program posodobiti in nadgraditi na naslednjo izdajo.

  Kako se zaščititi pred zlom

  Varnostne informacije je treba uporabljati predvsem in ob upoštevanju vseh strani že razpoložljivih podatkov o vas na internetu. Hekerji na primer pogosto zbirajo osebne podatke iz socialnih omrežij. Tudi če imate račun z najvišjimi varnostnimi nastavitvami, so osebni podatki še vedno v resni nevarnosti. Dejstvo je, da imajo socialne mreže potrebne informacije za prekinitev: naslovelektronska pošta, datum rojstva. Priporočljivo je, da se statusi in sporočila obravnavajo resneje, saj lahko heker, ki sledi, z lahkoto izveš o rojstnem dnevu svoje matere (čestitke na steni) in se odzovemo na eno od variant skrivnega vprašanja.
  Uporabite preverjanje pristnosti z dvema faktorjema ali preverjanje v dveh korakih. Bančni sistemi, VKontakte, Twitter, Facebook podpirajo možnost vključitve dodatne varnostne funkcije. Ne uporabljajte istega gesla povsod. Če napadalec dobi dostop do enega od njih, bo verjetno lahko dostopal do svojega bančnega računa. Ne pozabite pravočasno zagotoviti protivirusne posodobitve, uporabite licenčne različice z višjo stopnjo zaščite in redno preverjajte prisotnost virusov. Varnost informacij je mir in zaupanje vseh v prihodnosti, saj bodo njegovi osebni podatki ostali pod zaščito in izven dosega vsiljivcev, ki želijo škodovati. Zato je treba skrbno pristopiti k varovanju informacij, zagotavljanju naprav s potrebnimi programi, antivirusi in pravočasnem izvajanju rednih pregledov.

  Sorodne publikacije