Ntuser.dat: kaj je datoteka in ali jo želite izbrisati

Sodobni operacijski sistemi so delo z več uporabniki. To pomeni, da če mora en računalnik delati z več uporabniki, lahko vsak dobi svoj profil s posameznimi nastavitvami in deluje samo z njihovimi datotekami. V operacijskem sistemu Windows je odgovor ntuser.dat. Kakšno datoteko so podatki, shranjeni v njej in katere operacije z njo je mogoče storiti, in bomo poskušali razumeti.

Večuporabniško okolje v operacijskem sistemu Windows

Prvič se je v družini Windows NT pojavila možnost ustvarjanja različnih profilov za vsakega uporabnika. V tej vrstici OS se je pojavila datoteka ntuser.dat. Kaj je ta datoteka in kako jo lahko najdemo?


Privzeto ta datoteka ni vidna, ker je sistemska. Da bi jo našli, morate preklopiti način prikaza datotek in map v Raziskovalcu in omogočiti prikaz skritih. Po tem uporabniku (na primer Antonu) ga lahko najdete v mapi C: UsersAnton.

Uporabniški podatki

Tako smo našli ntuser.dat. Kaj je ta datoteka in kateri podatki se shranjujejo? Za izbranega Antonovega uporabnika bodo shranjene nastavitve:
 • "Explorer";
 • "Opravilna vrstica";
 • tiskalniki;
 • "nadzorne plošče";
 • po meri za sistemske aplikacije;
 • Po meri za aplikacije, ki jih določi uporabnik.
 • Kako deluje?

  Recimo, da vključite vaš domači računalnik. Kakšne ukrepe izvaja operacijski sistem v tem primeru? Windows preveri, ali imate profil za ta računalnik.Če tak uporabnik obstaja, ntuser.dat vstopi v zadevo. Kaj je ta datoteka in kakšne akcije bo izvedla pri prijavi?
  Ker ta datoteka shrani konfiguracijo, jo naloži, ko je naložena v register operacijskega sistema. Zato bo računalnik odprl namizje, shranjeno z najnovejšo uporabo videza in aplikacij. Ko je delo končano in računalnik zaustavljen, bo potekal obratni postopek. Register bo posredoval nove podatke, ntuser.dat pa jih bo shranil v naslednjo prijavo.


  Windows registra je posebna struktura, ki ne samo shranjuje vse uporabniške podatke, temveč tudi omogoča izvajanje operacij finega uravnavanja brez namestitve programov tretjih oseb. On je zelo občutljiv na spremembe in po nepotrebnem ali brez jasne predstave o posledicah teh sprememb, je bolje, da se ga ne dotaknemo.

  Kaj se zgodi, če izbrišem to datoteko?

  Torej smo ugotovili, kje shraniti in kaj je potrebno za ntuser.dat (datoteko). Ali ga morate izbrisati? Ker bo rezultat popolna izguba vseh nastavitev po meri, ga ni treba odstraniti iz sistema. Vsakdo, ki uporablja Windows, ve, da je ustvarjanje profila "zase", ob upoštevanju navad in opravljenih nalog - najbolj skrbno in občutljivo delo z operacijskim sistemom. To lahko traja dolgo časa, vendar kljub temu ni nobenega uporabnika pripravljenega za delo v novo nameščenih sistemih Windows, ne da bi sploh spreminjali ozadje namizja. «

  Ali ga lahko izbrišem? ki tudiV preteklosti se sprašujete, kako odstraniti datoteko ntuser.dat, tukaj je nekaj navodil, ki vam bodo omogočila varno eksperimentiranje. Metoda deluje samo, če imate v računu skrbniške pravice.
  Tako je zaporedje operacij naslednje:
 • Ustvarjamo novega uporabnika brez pravic v razdelku menija "Uporabniški računi".
 • Pojdimo v nov profil, spremenimo namizje za namizje. "
 • Dokončamo testno sejo in preklopimo na naš profil.
 • V raziskovalcu programa Windows z omogočenim prikazom sistemskega načina izbrišite želeno. v mapi (C: UsersTest).
 • Zdaj, ko se poskusite prijaviti v preizkusni račun, boste prejeli namizje s privzetimi ozadji in opozorilo, da ni mogoče shraniti nobenih dejanj v tem računu. Preizkus je uspel, jasno ste videli posledice brisanja želene sistemske datoteke. Testni profil je mogoče izbrisati in nadalje delati, nikoli se ne dotaknite datoteke ntuser.dat v vašem računu.

  Sorodne publikacije