Izvedite izvršljivo datoteko. Kaj je to v splošnem pomenu?

Večina uporabnikov sodobnih računalniških sistemov se tako ali drugače srečuje z zagonom programov, ki so večinoma omejeni na izvajanje izvršljive datoteke. Grobo rečeno, vsi programi za zagon glavne aplikacije uporabljajo objekt EXE. Vendar to ni vedno tako.

Pri zastarelih operacijskih sistemih, kot sta DOS ali ne-Windows, imajo lahko takšne datoteke povsem drugačno razširitev, čeprav načelo zagona ostaja popolnoma nespremenjeno.

Izvedite izvršljivo datoteko: kaj to pomeni?

Da bi v celoti razumeli bistvo dogajanja, je treba najprej razumeti, kaj pomeni kateri koli proces začetka programa. Ista izvedljiva datoteka Navitel ali kateri koli drug program je programček, v katerem je za ta namen dodeljena zagonska koda, ki jo prepozna operacijski sistem ali dodatne aplikacije. Ampak tukaj je treba razumeti, da programi, ki so sestavljeni samo iz ene izvršljive datoteke, danes niso pomembni. Paket praviloma vključuje ogromno količino sorodnih komponent v obliki enakih dinamičnih knjižnic, ki imajo razširitev DLL. Kot prej ni mogoče izvesti izvršljive datoteke brez njih.


Pri izvajanju glavnega programskega paketa, ki vključuje zagon EXE datoteke, nekateri programi zahtevajo "nalaganje" dodatnih modulov, ki so samo konfiguracijske datoteke (config) ali iste dinamične knjižnice, vsebujejo informacije o programu.Mimogrede, včasih imajo najbolj dinamične knjižnice vlogo programov. Na primer, uvedba instrumenta VST v sodobnem studiu (DAW) temelji na tem načelu. Program kot tak v različici Standalone morda manjka, toda plug-in v obliki njegovega analognega z DLL podaljškom je prepoznan s katerim koli programom.


Programi-izvršljive datoteke: vrste

Toda to ni vse. Datotečne razširitve danes ni enostavno definirati, kaj šele EXE ali COM datoteke. Omeniti je treba ne le zgoraj navedene standarde, ampak tudi arhivske podatke.
V bistvu SFX (Self-Extracting) arhivi predstavljajo lastno generirane podatke, ki temeljijo na delovanju algoritma za razpakiranje. Zaženi izvedljivo datoteko te vrste je enostavnejša. Dovolj je, da samo dvakrat kliknete, operacija pri izbiri kraja odstranitve pa se izvede samodejno. Na mobilnih napravah se uporabljajo formati, kot so JAR, JAD AIC itd., Ki spadajo v kategorijo monterja.

Ali lahko odprem izvršljive datoteke?

Veliko uporabnikov zanima urejanje izvršljivih datotek. Takoj bi se morali vsi razburiti. Dejstvo je, da enake "ekstenzije" predstavljajo niz programov, katerih izvorne kode običajno ni mogoče ponovno preučiti. Seveda lahko uporabite pripomočke, kot je Disassembler, vendar ti, če napišejo program v C ++, tega rezultata morda ne bodo dali.

Kako narediti najlažje urejanje?

Kot je jasno, EXE-datoteke ni mogoče odpreti v njeni berljivi obliki, saj je lahko sam programv različnih programskih jezikih. Enako velja za dinamične knjižnice. Vendar se lahko konfiguracijske datoteke odprejo tudi v standardnem "Beležnici". Če ga zaženete v imenu skrbnika, lahko celo nastavite omejitve za dostop do določenih spletnih mest na internetu in nato shranite konfiguracijo, ki ni možna v običajnem načinu. Isti "configs" se urejajo elementarno.

Ali se lahko izvede katera koli datoteka?

Načeloma je vsaka datoteka na trdem disku izvedljiva. Natančneje, izvajanje izvršljive datoteke pomeni zagon aplikacije, ki je odgovorna za njeno odpiranje. Tudi pri samodejnem nalaganju je možno, da je zagon datotek na začetku sistema zelo elementaren.
Dovolj je, da dodate seznam na seznam in določite spremljevalni predmet, ki ga boste takoj prenesli (na primer, dokument Office se odpre). Izdelava datoteke je še vedno daleč od najpomembnejše.

Povzetek

Zato je treba s tem, da dokončamo temo, opozoriti, da se datoteke ali predmeti, ki so odgovorni za zagon katere koli aplikacije, v standardni različici, lahko samo dvoklikne. Vendar jih ni mogoče urejati. Res je, da imajo programi, ki imajo status prosto distribuirane pod licenco GNU, lahko zelo enostavno spremembo kode aplikacije. Toda to je poseben primer, ki na splošno ni povezan z glavno temo. Druga stvar je, da začnete izvršljivo datoteko, ki je uporabnik in predstavitev nima. V tem primeru je treba poudariti viruselahko pridejo v obliki istih e-poštnih priponk. Če vidite, da priložena datoteka nima ikone, ne pomislite, da bi jo odprli. Čeprav to velja tudi za viruse, ki maskirajo taka sporočila. V tem primeru lahko zlonamerni program zlahka izvrši izvršljivo datoteko ali vdelano kodo, nato pa bo prišlo do velikega števila težav.
In klic (zagon) izvršljive datoteke v tem primeru morda ni odvisen od samega uporabnika, saj je virus prodrl v sistem. Za univerzalne programe lahko upate le v obliki prenosnih različic ali na pripomočku za spremembe v reševalnem disku z zagonom in preverite sistem pred začetkom operacijskega sistema Windows. Izvedljiva datoteka ni najbolj zanimiva v zagonskem nalagalniku. Vendar pa obstaja konfigurator BIN, ki je odgovoren za zagon sistema. Poleg tega lahko v starih različicah operacijskega sistema Windows najdete tudi mape, kot so i386, ki so nameščene gonilnike in nekatere druge s tem povezane pripomočke. Toda v novih različicah sistema takih objektov ni.

Sorodne publikacije