Kdo je izumil wai datoteko

Sedanje omrežje aktivno razpravlja o tem, kdo je dejansko izumil wi-fi. Razširjeno mnenje je, da je va-datoteko izumil Hedi Lamarr - ameriška igralka iz Nemčije. Vendar pa obstajajo tisti, ki trdijo, da igralka ni bila povezana s pojavom te mreže, in patent za izum pripada inženirju Johnu O'Sallivanu. In kdo je izumil va-datoteko?

Kako deluje Wi-Fi

Wi-Fi je način prenosa digitalnih podatkov prek radijskih kanalov v obsegu do 150 metrov pri visoki hitrosti, primerljivi s hitrostjo prenosa podatkov po kabelskem omrežju. Danes imamo datoteko v vsakem domu, kavarni, hotelu. Večina sodobnih naprav lahko dostavi in ​​prejme Wi-Fi, radijsko omrežje za prenos digitalnih podatkov pa je postalo več kot dostopno. Ogromno število uporabnikov se lahko istočasno poveže z omrežjem, medtem ko se kakovost komunikacije ne zmanjša.


Število točk wai-fai se hitro povečuje po vsem svetu. Kdo je izumil to mrežo, kar toliko pomeni za sodobni svet, lahko razumemo preprosto tako, da že od samega začetka sledimo zgodovini njegovega nastanka.
To je ena najbolj zahtevnih in obetavnih smernic za razvoj lokalnih in globalnih omrežij.

Zgodovina videza va-datoteke

Kdo je izumil va-datoteko? Prvotni prototip sodobnega wi-fija je bilo brezžično omrežje, ki je nastalo na Nizozemskem pod vodstvom Wiki Hayesa, da bi optimiziralo delo blagajn v supermarketih. Hitrost protokola je bila približno 2 Mb /s.
Avtor protokola za brezžični prenos podatkov je inženir John O'Sallivan. Leta 1991 je v svojem radijskem laboratoriju pod njegovim vodstvom nastalo prvo omrežje, ki ga lahko imenujemo analogni moderni wi-fay.


Leta 1997 je bil sprejet enoten standard za prenos podatkov in do leta 1999 je bila hitrost prenosa podatkov že približno 11 Mbps na sekundo. Zakaj obstajajo govorice, da je wai-datoteko izumila ženska. Kdo zares stoji za tem?

Hedi Lamarr in njegov prispevek k razvoju brezžičnih omrežij

Izkazalo se je, da je hollywoodska filmska zvezda resnično igrala pomembno vlogo pri nastanku sodobnih brezžičnih omrežij. Hedi Lamarr je izumil sam princip brezžičnega prenosa podatkov, Hayes in O'Sallivan pa sta svoje odkritje uporabila pri delu na protokolih. V tem primeru je načelo brezžičnega omrežja Lammar ustvaril in ponudil uporabo za daljinsko upravljanje torpeda in izboljšanje sistema vodenja. Izum Hedy Lamarr je bil osnova za "skakalne frekvence" - tehnologijo, ki je odporna na motnje ciljnega radia samo zahtevan signal. Kako se je to zgodilo?
Hollywoodska zgodovina velikega izuma
Hedi Lammar je bila nemška židovska igralka, ki je igrala v škandalozni erotični fazi takratnega popularnega filma "Ecstasy". Film je bil prepovedan za prikazovanje v številnih državah po svetu, saj je igralka v eni od prizorov igrala popolnoma gola. Prvi moški igralec je bil Fritz Mindl - avstrijski milijonar, lastnik mlinov za izdelavo orožja. Z njim je bil povezanfašizem in odnos med zakoncema se ni razvil, saj je bilo Mindla veliko ljubosumja in nadzora.
Lamarr se končno odloči pobegniti pred svojim možem v Združenih državah Amerike in se uspešno spočije, polivši hipnotično pijačo v služkinja, ki je nanj povezana in spreminja obleko, ne da bi pozabila vzeti škatlo s dragimi kamni. Lamarr je bil uspešno sprejet v Hollywoodu, nastopil je v številnih filmih in zaslužil skupaj 30 milijonov dolarjev. Toda takrat v Evropi divja fašizem in dekle z židovskimi koreninami je z vsem srcem želelo pomagati svoji državi, da ga premaga.
Leta 1940 je Hedi Lamarr s poznavanjem orožja, ki ga je dobil med poroko, ustvaril in patentiral tehnologijo za blokiranje radijskih signalov z nenehnim spreminjanjem frekvence naključno. Takrat izum ni bil ustrezno ocenjen. Spominjali so se le v devetdesetih letih, ko so začeli razvijati lokalne mreže. Trenutno je Hedi Lamarr znan kot igralka, ki je izumila va-datoteko. Njegov izum je neposredno vplival na razvoj ne le wi-fi omrežja, temveč tudi na splošno načelo GSM omrežij.

In kdo je izumil va-datoteko

Ugotovimo lahko, da so vsi spori o resnici izumitelja omrežja brez pomena, ker ima prispevek k izumu omrežja va-file vse, kar je bilo napisano zgoraj. Izkazalo se je, da je v začetku izuma wai datoteka res bila položena hollywoodska igralka, ki sploh ni imela tehnične izobrazbe. Ta izum prvotno ni bil cenjen, ker je velikozačel uporabljati po vojni, v šestdesetih letih v ameriških podmornicah. Po izumu polprevodnikov se je ta ideja začela uporabljati za ustvarjanje celičnih omrežij in drugih načinov prenosa podatkov "po zraku". Starostne navade v devetdesetih letih so z uporabo Lamarrjevih risb, ki še niso bile razvrščene, prilagodile sistem razširjanju podatkov v proizvodne namene, da bi sinhronizirali delo blagajn v supermarketih. In šele v zgodnjih devetdesetih letih 20. stoletja je avstralski inženir vse delo sistematiziral, da je ustvaril prvo wi-fi omrežje. Izkazalo se je, da je bilo delo vsakega udeleženca v verigi izumov, ki je imelo za posledico tako priljubljeno mrežo tako priljubljeno zdaj, pomembno in zelo pomembno.

Sorodne publikacije