Kako pobegniti iz računalnika otroka? Vpliv računalnika na zdravje

Ne glede na to, ali si želimo ali ne, si sodobnega sveta brez računalniške in mobilne tehnologije ni mogoče predstavljati. In če so se prej uporabljali računalniki za ustvarjanje programov in raziskav, so danes postali dostopni vsakemu otroku. Na žalost, stalno sedenje v računalniku pri prehodu na naslednjo stopnjo vaše najljubše igre ali socialnega mreženja pogosto vodi v tako imenovano računalniško odvisnost, ki je po mnenju velike večine psihologov primerljiva z narkotično in alkoholno odvisnostjo. Če se problem ne obravnava pravočasno, so lahko posledice grozne. To velja tudi za fizično zdravje vašega otroka in za moralo. Torej, ali je mogoče in kako iz računalnika odstraniti otroka katerekoli starosti? Pogovorimo se o tem.


Kako povedati otroku iz računalnika in naj ga naredim?

To vprašanje je nedavno postalo pomembnejše in med psihologi o tej temi obstajajo neskončne polemike. Danes brez računalnika - nikjer. Upoštevajte, da tudi v šolah, ko študenti študirajo računalništvo, so študenti še vedno v stiku z računalniškim okoljem. Hkrati pa se ta tema najpogosteje zanima za najmanjšo mero (v smislu uporabe interneta ali iger, ki potekajo, današnji otroci vedo veliko več svojih učiteljev).
Ampak hiša se začne najtežje: otrok sedi za računalnikom ure in ure, brez hrane in spanja, ignorira svet okoli sebe. To je bistvo problema. Vendar pa v tem primeru ne greo tem, da otroka popolnoma zaprejo do virtualne realnosti. V tem procesu mora omejiti ali pokazati, da je v svetu bolj zanimivo navdušenje. Toda za to ne bi smeli biti kategorični, ampak nežni in previdni.


Nekateri starši pomotoma verjamejo, da če otrok sedi za računalnikom več dni, je to očiten znak, da bo iz njega izrastel pravi računalniški genij ali velik programer. Na žalost je odstotek tistih, ki so resnično postali takšni, zanemarljiv. Ampak potem starši začeli imeti resnično glavobol o tem, kako pobegniti od otrokovega računalnika. Računalniška zasvojenost lahko preide v takšno stopnjo, da je prepozno za kakršno koli ukrepanje. Lahko le upate pomagati terapevtu.

Vpliv računalnika na zdravje učencev

Kako sodobni računalniški sistemi in programska oprema vplivajo na otroke? Napad se dogaja na vseh frontah, kar vpliva na fizično in moralno zdravje uporabnika.
Kadar otrok veliko časa preživi na računalniku, skrbi predvsem za njegovo zdravje. Kljub vsem navedbam proizvajalcev sodobnih računalniških sistemov o njihovi varnosti je mogoče takoj opaziti vpliv elektromagnetnega sevanja, ki ga proizvaja monitor in sistemska enota. Seveda, zdaj ne gre za kakršnokoli kritično preveliko odmerjanje, vendar tega ne morete izriniti iz računa. Posledično se začne utrujenost oči pojavljati zaradi stalnega gledanja na monitor, glavoboli, od sedenja v sedečem položaju (pogosto napačnega).ukrivljenost hrbtenice, otrok postane razdražljiv, premagovanje stresa, ko nekaj ne deluje, lahko drgne roke itd.
Toda fizični simptomi preobremenitve - še vedno niso vsi. Še slabši je primer moralnih statusov otrok, ki po mnenju psihologov povzročajo veliko več škode. Ni skrivnost, da otrok na računalniku večino časa preživi na igrah ali v komunikaciji z vrstniki (in ne samo) v družabnih omrežjih in klepetih. Konec koncev, v istem internetu je poln prevar vseh vrst, da ne omenjamo skrajnih skupin, prepovedanih virov ali "odraslih" mest.

Računalniške igre

Sodobne igre, večinoma samotne in ekipne strelce, predstavljajo resnično grožnjo za psiho otrok. Glavni cilj je ubiti čim več nasprotnikov. Izbira orožja je takšna, da veliko vojaške zavisti.
Odrasla oseba razume, da je to igra, toda otroci s svojim nestabilnim svetovnim pogledom so sposobni prenesti parcele iger v resnično življenje, zlasti ne da bi razmišljali o posledicah svojih dejanj. Pogosto postanejo tragični. Če otrok ne doseže določene ravni ali izgubi, se histerija začne, dokler ni na voljo računalnik, pohištvo ali vse, kar se razkrije.

Internet in socialne mreže

Nič manj nevaren je sodoben internet. Da ne omenjamo strani z dvomljivimi vsebinami, svetovni splet ni polnopravni vir, v katerem militantne skupine preprosto "razbijejo" psiho otrok, potem pa postanejo pravi kamikaze,organizira teroristična dejanja "za idejo".
Tudi komunikacija na socialnih omrežjih ni tako nedolžna. Kot starši pomislite: zakaj otrok večino časa preživi v takem pogovoru s svojimi vrstniki? Ampak samo zato, ker v virtualnem prostoru lahko izrazi vse, vendar v resničnem življenju ni potrebno, da ga uveljavlja. Z drugimi besedami, v tem primeru, ko se starši odločijo, kako odstraniti otroka iz računalnika (katerekoli starosti), ne smemo pozabiti, da je treba najprej postati njegov prijatelj. Postopek seveda ne bo trajal niti en dan, potem pa bo lahko otrok sprožil celo popoln pogovor. Zapomnite si pogovor s prijateljem, ne z oddelkom. In ne bojte se pustiti, da otroci starajo. Rada se smatrajo za starejše, kot so v resnici. In trajno, žal, "syusukaniya" ali položaj "Jaz sem starejši, bolj vidna zame" bo le privedla do nasprotnega učinka.

Nevarna zabava

Kot ena od možnosti bi bilo mogoče otroku ponuditi namesto "zamrznitve" v družbeni mreži ali igri iger na prostem na ulici. Nič ni narobe s tem. Lahko se spomnimo iger njegovega otroštva, ko je bilo mogoče voziti nogomet, tekati v iskanju tekmovalnega tima, slediti navodilom puščic na asfaltu in celo pri opravljanju nekaterih nalog ("Kozaki roparji"). No, brez iskanja?
Danes pa takšne igre pod vplivom interneta postajajo vse bolj perverzne in pogosto zastrašujoče oblike. Vzemite vsaj tako imenovane "skupine smrti", katerih člani se imenujejo kiti (podobno kot oddaja živalina straneh, od obupa do obale). Otroci padajo pod vplivom moderatorjev in začnejo izvajati smrtonosne naloge (skakanje z visokih zgradb, premagovanje poti do hitro premikajočih se vozil, rezanje rok z rezili in nekaj drugega), nato pa razpošljejo videoposnetke na splošni pregled na spletu. Tukaj je nekaj, o čemer razmišljamo.

Ali moram prepovedati?

Če ste morali rešiti problem "Kako pobegniti otroku iz računalniških iger?", Prosimo, upoštevajte: prepoved ne bo pripeljala do nič dobrega. Kot veste, ukrep povzroča nasprotovanje. Torej, če nenehno skrivate računalnik, se ne bo zgodilo nič dobrega. Še ena stvar, ki jo lahko nastavimo za otroka mladinske šole, je nekaj ur, ko bo lahko užival v svoji najljubši igri. Ampak tukaj je bolje, da mu pokažemo štetje neuporabnega časa, ki ga je porabil za pisanje dnevnika. Če imate otroke v srednji šoli, je priporočljivo, da izklopite internet doma, in če ga potrebujete pri študiju šolskega programa, ga lahko vklopite strogo ob določenem času. Ni smisla popolnoma opustiti uporabo svetovnega spleta. Otrok bo imel enak dostop, saj so sodobni pametni telefoni natančno usmerjeni.

Nekaj ​​splošnih nasvetov za starše

Nekateri starši uporabljajo dobro utemeljeno taktiko: pravijo, da ste med igranjem igrali kitaro. Mimogrede, taka metoda je dobra za najstnike.
Konec koncev bodo kmalu začeli zbirati podjetja. In kako je tukaj brez kitare? Po drugi straniNajstniki lahko ponudijo nekakšno alternativo računalniški realnosti. Mobilne igre na ulicah, organizirane po analogiji z računalniškimi strelci, bodo postale veliko bolj zanimive.
Vzemite vsaj en paintball. Real team strelec iz prve osebe v realnem času in s pravim nasprotnikom. Še ena atrakcija za otroka so lahko zanimive knjige (znanstvena fantastika, avantura, detektiv itd.). Seveda sedanja mladina ne sprejema literature v papirni obliki. Svetujemo, da se prijavite na kateri koli literarni portal, spletno knjižnico ali preprosto prenesete zanimive knjige (znanstvena fantastika, fantazija) elektronsko. Takšen korak otroka od branja literarnega dela ne bo odganjal. Poglejte si, na primer, fantastičen akcijski film, nato pa navedite neskladnost z originalno knjigo (v filmih je vedno veliko filmov). Če se najstnik zanima za film, bo prebral knjigo in izvedel celotno zgodbo.
Mnogim strokovnjakom se priporoča, da bolj pogosto potujejo z otrokom v mesto. To je lahko družinski piknik ali gorsko kolesarjenje (kolesarjenje). Daj par, ki dobi prvega na določeno mesto. Pozitivna reakcija pri otrocih je iskanje drv in sušenje, da se vžge ogenj (ki v otroštvu ni igral tekem) ali kuhanje istega kebaba, ribolov in kuhanje juhe. Medtem ko je vse to v pripravi, lahko sprejme aktivne počitnice - igrajo odbojko, plavati v ribniku, itd Tu v tem mladeniča Američani, ki je izumil gibanje skavtov.Nekateri analogi tega nam ne bodo škodili, zlasti v takih taboriščih, komunikacija poteka med vrstniki v resničnem življenju, ne pa preko zaslona računalniškega monitorja.
Na splošno je tema skupnega družinskega kuhanja in prehranjevanja zelo pomembna. Sprva lahko to povzroči nekatere težave, vendar, kot kažejo statistični podatki, lahko v približno enem mesecu družinska kosila in večerje postanejo trdna tradicija. Včasih se staršem svetuje, da vključijo otroke v šport, različne vrste klubov ali interesne skupine. Zato kupite otrokovo naročnino v fitnes klubu ali v bazenu. Na splošno so načini odvzema računalniške odvisnosti dovolj. Toda z ekstremnimi športi morate biti zelo previdni.

Zaklepanje računalnika in namestitev starševskega nadzora

Zdaj nekaj besed o tehnični točki. Ker imamo več operacijskih sistemov Windows, jih bomo natančno obravnavali. Kako blokirati računalnik od otrok? V najpreprostejšem primeru - nastavite geslo za prijavo v sistem in ga vnesite tako, da ga otrok ne vidi.
V operacijskem sistemu Windows 10 pa lahko ustvarite posebno vrsto otroškega računa, ne da bi vnesli e-pošto (vnesete lahko samo številko mobilnega telefona, če jo morate obnoviti). Prvo prijavo morate opraviti sami, pri nastavljanju pa aktivirajte dnevna poročila o dejavnostih, jih pošljite po e-pošti in blokirajte zasebno brskanje po spletnih straneh (InPrivate). Za otroke, mlajše od osmih let, je način privzeto zaklenjen. Tudi vV nastavitvah lahko določite prepoved izvajanja posameznih aplikacij (kot so igre). Zaželeno je tudi aktiviranje časovnika, ki prikazuje čas, ki ga otrok porabi za računalnik, in storitev določanja položaja za svojo mobilno napravo. Enako priporočamo za mobilne naprave in Smart TV. Čeprav večinoma, tudi če ne poznamo računa, bo pameten najstnik v nekaj minutah ponastavil vse te nastavitve. Iz očitnih razlogov te metode niso podane.

Vprašanje samouresničitve otroka

Končno naj se otrok ne samo počuti kot odraslo osebo, ampak se mora resno ukvarjati z neko strastjo, ne s tem, kar mu starši poskušajo vsiliti. Tukaj boste videli, čeprav resen hobi še vedno dolgo izloča otroka iz računalnika. Ni treba posebej poudarjati, da ga je treba podpreti na vse možne načine, pogosteje govoriti o tej temi, spodbujati, razpravljati o dosežkih in problemih.

Kaj naj storim?

Kako blokirati računalnik od otrok, so ugotovili. Zdaj o tem, kaj storiti, ni vredno pod nobenimi pogoji. Dostop do računalnika ne morete pretvoriti v neke vrste tržne odnose. In potem mnogi starši začnejo govoriti, pravijo, da boste nosili smeti in ga očistili v stanovanju, jaz pa vam bom dal računalnik za uporabo. To ni izhod. Tako je sploh mogoče v zelo zgodnjih fazah zorenja spremeniti otroka v naravnega plačancev.

Namesto naknadne besede

Ostaja še, da rečemo, da tukaj niso vse metode, ki vam omogočajo, da v celoti rešite nastajajoče težave, ker v vsakem posameznem primeru vsiodvisno ne le od želja staršev, ampak tudi od samega otroka, njegovega značaja, okusa, preferenc itd. In seveda, ni nujno, da se vrne od skrajnosti do skrajnosti, saj je absolutna svoboda delovanja in popolna prepoved nič dobrega bo prinesel Če sploh ne pomaga, je bolje, da se obrnete na profesionalnega otroka psihologa, da bi našli izhod iz situacije v negativni situaciji.

Sorodne publikacije