Hlajenje severnega mostu: znebite se pregrevanja

Severni in južni mostovi so glavni sestavni deli čipov na matični plošči. Zasnovani so za nadzor nad vsemi računalniškimi napravami, toda če je južni most dobil vlogo "mlajšega brata", upravitelja, čeprav pomembnega, vendar ne hitrega interakcijskega procesa znotraj in med vmesniki plošče (diskovni krmilniki, omrežje in avdio itd.), Potem se severni most uporablja kakovost "težke topništva", saj je odgovoren za procesor, RAM, video adapter in nadzoruje tudi vse komunikacijske procese med temi komponentami in krmilnikom južnega mostu. Z drugimi besedami, njegova usoda je upravljanje naprav, ki imajo največjo obremenitev pri delu na računalniku.

Lokacija

To je čip, nameščen na sistemski plošči, ki se nahaja na severni (to je zgoraj) strani in pokrit z hladilnikom. Severni most na večini matičnih plošč ohladi pasivno odvajanje toplote, medtem ko je aktivno hlajenje s hladilnikom prednost močnih sistemov za ekstremne obremenitve. To so lahko igralni računalniki, grafični strežniki in strežniki.


Odvajanje toplote

Standardno odvajanje toplote za uspešno hlajenje severnega mostu je v večini primerov zadostno, tudi pri nadgradnji sistema, vendar v pogostih situacijah, ko uporabniki pospešujejo svoje računalnike, povečujejo frekvenco matične plošče, procesorja ali videokarte zapoveča zmogljivost računalnika. To pa neizogibno vodi v povečanje sproščanja toplote teh komponent. In glede na njihovo bližino in lastno višjo temperaturo, tovarniško hlajenje severnega mostu v takih primerih morda ne bo dovolj, kar ogroža zelo neprijetne posledice, dokler ne bo izpad čipa. Rezultat tega razvoja je verjetno zamenjava matične plošče, ker je popravilo ekonomsko nepotrebno.


Končne različice hladilnih sistemov

V primerih morebitnega pregrevanja se iskanje hladilnega sistema za severni most matične plošče običajno začne z določitvijo faktorja oblike računalnika. Za različne velikosti plošč (mini-ATX, micro-ATX ali ATX) obstajajo določene rešitve, zato je pri naročanju preko interneta (in najpogosteje takšne naprave šele zdaj kupljene) pomembno upoštevati velikost računalnika in velikost nameščenih komponent.

Zbiranje hladilnega sistema severnega mostu z lastnimi rokami

V maloprodajnih trgovinah je trenutno izbira takšnih sistemov precej slaba: na splošno obstajajo blokovski hladilniki za hladilne procesorje, zato lastniki potrebujejo učinkovitejše računalnike za prenos toplote. pogosto morajo zbirati svoje modele, ki kažejo čudeže iznajdljivosti. V teku segajo radiatorji iz starih procesorjev, ki jih na različne načine pritrdijo ventilatorji, pereyapyvayutsya moč priključki, nato pa je rezultat hibrid je nameščen v globinah računalnika. In pogosto tudi učinkovitost hlajenjaizkaže se, da je zelo visoka.

Priporočila o pripravi

Če razmere ne dopuščajo enega ali drugega razloga za nakup že pripravljene rešitve in je treba upati le na lastne roke in pamet, je treba upoštevati nekaj pomembnih priporočil.
  • Previdno izmerite vse razdalje, tako da novi sistem ne prekriva grafične kartice, pomnilnika in procesorja.
  • Preden namestite grafično kartico, RAM in, če je potrebno, procesor, odstranite. Hkrati pa čiščenje hladilnih sistemov (in po možnosti zamenjava termopasta) na procesorju in grafični kartici ne bo preprečilo.
  • Brez izjemne potrebe po tem, da se "domači" radiator ohladi na severnem mostu. Prvič, ogroža izgubo jamstva (seveda, če je še vedno veljavna). Drugič, lahko se pritrdi na čip skozi plast posebnega termopasta lepila, čiščenje in zamenjavo v omejenem prostoru - dolg in težak proces. Če je radiator pritrjen s posebnimi objemkami, potrebuje dostop do hrbtne strani matične plošče, da ga razstavite, kar pa ni vedno mogoče brez razstavljanja računalnika.
  • V večini primerov je dovolj, da se doda hladnejša velikost, ki jo lahko pritrdimo s pomočjo super lepila (previdno!). Včasih design radiatorja vam omogoča, da uporabite lepilni trak, na katerem se nadgradnja uporablja od zgoraj, nato pa se ventilator zatakne (npr. Radiatorji severnega mostu Gigabyte).
  • Če težava brez kompleksne zamenjave še vedno ni izvedljiva, se vsa dejanja izvajajo na popolnoma brez priključenih naprav na matični plošči. V primeru pritrjevanja vpenjalnih problemov ne bi smelo nastati, ampak iz lepljive podlage se bo moralo razmetavati. Potrebujete topilo (tekočino za odstranjevanje laka, bencina za vžigalnike ali vodko), volnene palice in staro plastično kartico. Za namestitev lahko uporabite klasični KPT-8 (vpenjalni nosilec) ali vroče lepilo (lepilo).
  • Izogibajte se prodiranju topil, termopasta in lepila na druge matične plošče.
  • Če je vse opravljeno pravilno, bodo indeksi temperature za vsak preskus v različnih načinih obremenitve znotraj normalnega območja, s čimer se podaljša življenjska doba matične plošče.

    Sorodne publikacije