Vezalni diagrami električne zvezde in trikotnika: vrste povezav, značilnosti in razlike

Asinhroni električni motorji se trenutno zelo aktivno uporabljajo. Imajo določene prednosti, zaradi katerih so postale tako priljubljene. Za priključitev na električno omrežje močnih motorjev se uporablja shema "zvezda", "trikotnik". Elektromotorji, ki delujejo na takšnih shemah, imajo svoje prednosti in slabosti. Sami se odlikujejo z zanesljivostjo delovanja, zmožnostjo pridobivanja velikega navora, kot tudi visoko zmogljivostjo.

Povezava motorja

Kot kaže praksa, obstajata dve optimalni shemi "zvezda", "trikotnik". Na enega od njih so priključeni električni motorji. Možno je tudi preoblikovati "zvezdo" v "trikotnik", na primer.


Med prednosti asinhronih motorjev spadajo:
 • možnost preklapljanja navitij med delovanjem;
 • obnova navitja elektromotorja;
 • nizki stroški naprave glede na druge;
 • prisotnost visoke odpornosti na mehanske poškodbe. Glavna značilnost vseh asinhronih elektromotorjev je enostavnost konstrukcije. Vendar pa ob vseh svojih prednostih med delovanjem nastajajo nekatere pomanjkljivosti:
 • Ni možnosti za nadzor hitrosti rotorja brez izgube moči.
 • Ko se obremenitev poveča, se navor zmanjša.
 • Visoki zagonski tokovi.
 • Opis povezav

  Sheme "zvezda" in. \ T"Trikotnik" za elektromotor ima določene razlike v povezljivosti. "Star" pomeni, da so konci statorskega navitja opreme sestavljeni v eni točki. V tem primeru se napetost omrežja 380 V nanaša na začetek vsakega navitja. Običajno je ta metoda v vseh veznih tokokrogih označena z Y.


  Pri uporabi "trikotnega" veznega sistema so statorski navitji motorja povezani zaporedno. To pomeni, da je konec prvega navitja povezan z začetkom drugega, po drugi strani pa s tretjim. Slednji bo zaklenil verigo, ki se bo povezala z začetkom prvega.

  Razlike v povezovalnih shemah

  Diagrami "zvezda" in "trikotnik" elektromotorja sta edini način za povezavo med njimi. So različni in omogočajo različne načine delovanja. Na primer, povezovanje z vezjem Y zagotavlja mehkejše delo v primerjavi z motorji, povezanimi s "trikotnikom". Ta razlika igra ključno vlogo pri izbiri moči električne naprave. Močnejši motorji delujejo samo na "trikotniku". Shema povezovanja električnega trikotnika z zvezdico je odlična za primere, kjer je potrebno zagotoviti nemoten zagon. In v pravem trenutku preklopite med navitji za največjo moč. Pri tem je pomembno dodati: povezava Y zagotavlja mehko delo, vendar motor ne bo mogel zbrati svoje moči potnega lista. Po drugi strani pa bo vezje elektromotorja "trikotnik-zvezda-zvezda" zagotovilo več moči, hkrati pa vrednost začetnega motorjatok za opremo. Razlika v moči med Y povezavo in trikotnikom je glavni kazalnik. Električni motor s zvezdasto shemo bo imel približno 15-krat večjo moč kot trikotnik, vendar bo ta povezava zmanjšala zagonski tok. Vse spojine, ki imajo dva načina povezovanja, so združene. Ponavadi se uporabljajo samo takrat, ko je potrebno zagnati elektromotor z veliko močjo potnega lista.
  Še ena prednost je zagonska shema "zvezda-trikotnik" za električni motor. Vključitev se izvaja po shemi Y, ki zmanjšuje vrednost začetnega toka. Ko naprava doseže zadostno hitrost med delovanjem, se doseže prehod na trikotno vezje, da se doseže največja moč.

  Spajanje spojev

  Preklopni krog "star-trikotnik" elektromotorja se pogosto uporablja v primerih, ko je treba zagnati motor z minimalnim zagonskim tokom. Toda medtem ko delate vse, kar potrebujete za povezavo s "trikotnikom". Za ustvarjanje takega stikala se uporabljajo posebni kontaktorji v treh fazah. Da bi zagotovili samodejno preklapljanje med krogoma, morata biti izpolnjena dva pogoja. Najprej se prepričajte, da so kontakti zaklenjeni od sočasne vključitve. Drugič, vse delo je treba opraviti z zamudo v času. Druga točka je potrebna, da bi 100% verjetno imeli popolno zaustavitev "zvezde", preden vklopite "trikotnik". Če tega ne storite, nato podpreklopni časi med fazami se bodo pojavili v kratkem stiku. Za izvedbo zahtevanih pogojev se uporablja časovni rele z zakasnitvijo od 50 do 100 milisekund.

  Časovna zakasnitev

  Pri uporabi kombiniranega načina povezovanja zvezda-trikotnik je potreben časovni zamik za zamik preklopa. Strokovnjaki pogosto izberejo enega od treh načinov:
 • Prva možnost se izvede z običajno odprtim kontaktom časovnega releja. V tem primeru bo RV med zagonom prekinil povezovalno shemo trikotnika in preklapljanje bo ustrezalo trenutnemu releju PT.
 • Druga možnost vključuje uporabo sodobnega časovnega stikala z zamikom preklopa od 6 do 10 sekund.
 • Tretji način je krmiljenje kontaktorjev elektromotorja z avtomatskimi napravami ali ročno.
 • Upoštevanje metode preklopa

  Uporaba klasične različice z uporabo časovnega releja za kombinirane sheme "zvezda-trikotnik" je bila prej obravnavana kot najbolj optimalna. Imel je samo eno slabost, ki je včasih postala precejšnja, - dimenzije same RV. Te vrste prilagoditev zagotavljajo zamik pri preklopnem času z magnetizacijo jedra. Vendar obratni proces zahteva čas. Trenutno so take RV-je in druge naprave izrinjene z modernimi napravami - frekvenčnimi pretvorniki. Preklapljanje vezja električnega motorja s shemo "zvezda-trikotnik" s pomočjo IF ima velike prednosti. Ti vključujejo bolj stabilno delo, nizke zagonske tokove.

  To jeOprema ima vgrajen mikroprocesor, ki je odgovoren za spreminjanje frekvence. Če upoštevamo bistvo IF za elektromotor, potem je njegov princip delovanja naslednji: pretvornik proizvaja potrebno frekvenco izmeničnega toka. Danes industrija uporablja posebne ali vsestranske modele za povezovanje asinhronih motorjev. Posebni modeli so razviti in uporabljeni samo pri določenih vrstah motorjev. Universal se lahko uporablja v povezavi z vsako napravo.

  Slabosti sheme

  Kljub temu, da je klasična povezovalna shema preprosta in zanesljiva, ima določene pomanjkljivosti. Najprej je zelo pomembno natančno določiti obremenitev gredi elektromotorja. V nasprotnem primeru bo za pridobivanje zagona potrebno preveč časa, kar pa odpravi možnost hitrega preklopa na vezje trikotnika s pomočjo trenutnega releja. V tem načinu ni zaželeno dolgo časa uporabljati električnega aparata. Drugič, s takšno povezovalno shemo je možno pregretje navitij, zaradi česar strokovnjaki priporočajo vgradnjo dodatnega toplotnega releja v vezje. Tretjič, pri uporabi sodobnih časovnih relejev je treba natančno opazovati obremenitev potnega lista na gredi elektromotorja.

  Zaključek

  Pri uporabi vezja "zvezda-trikotnik" je zelo pomembno pravilno izračunati obremenitev na gredi elektromotorja. Še eno neprijetno dejstvo je v tem, da v trenutku prehoda z Y na trikotnik, ko motor še nima potrebnih obratov, se to zgodi.samoindukcijo Na tej točki v omrežju je povečana napetost. To ogroža okvaro drugih naprav in naprav, povezanih s tem omrežjem.

  Sorodne publikacije