HDAT2 - Kako uporabljati? Program za testiranje in diagnostiko diskov

Kot je znano, po zakonih termodinamike, neprekinjeni gibalni motorji ne obstajajo. To velja za trde diske. Na njihovi površini so sčasoma tako imenovani slabi bloki. Nekatere je mogoče popraviti. V ta namen so na voljo programi za testiranje in diagnostiko diskov. Takšnih programov je veliko. V okviru tega članka bo obravnavan program HDAT2.

Napaka datotečnega sistema

Program, ki je integriran v Windows, išče napake datotečnega sistema, ki so povezane s težavami, do katerih pride v metapodatkih. Da, napake v datoteki $ Bitmap v datoteki NTFS lahko povzročijo, da Windows ne ustreza preostalemu prostoru na trdem disku Windows. Napake v tej datoteki lahko povzročijo nepravilno opredelitev sektorskih težav, ki bodo poskušale zapisati podatke v te sektorje, kar bo sčasoma povzročilo lebdenje računalnika.


Poleg teh datotek napake datotečnega sistema vključujejo težave z glavno tabelo datotek in težave različnih indeksov metapodatkov.

Slabi sektorji ali propadajoči sektorji

Sektorje na trdem disku določi proizvajalec. V tem trenutku je položil magnetne lastnosti, ki omogočajo zapisovanje podatkov na disk. Če je kdaj padel na tla, je prejel celo majhen udarec v telo, začelo se je postopno degradiranje njegove površine. Ti degradirni deli se zaznajo s pomočjo posebnih programov za testiranje in diagnostiko diskov. TistiSektorji, ki so poškodovani, ni mogoče obnoviti, čeprav v mnogih podobnih programih pišejo, da je mogoče "testirati in obnoviti disk." Pravzaprav ima trdi disk rezervna področja. Če se na določenem sektorju prikaže pokvarjeno območje, podatki programa ponovno dodelijo zlonamerni sektor novemu sektorju iz rezervnega bloka.


Eden od programov, ki lahko testira in popravlja slabe bloke ali sektorje, je HDAT2. Kako ga uporabiti, si poglejmo ta članek.

Koncept obnavljanja udarnih sektorjev

Obnavljanje slabih blokov ne bo rešilo diska pred končnim uničenjem skozi čas, vendar lahko pomaga obnoviti nekatere informacije in podaljšati življenjsko dobo trdega diska. Upoštevati je treba, da lahko nepravilna dejanja, ki se izvajajo v teh programih, povzročijo končno poškodbo trdega diska. Da bi se izognili negativnim posledicam, moramo torej dosledno upoštevati navodila v tem članku.

Ustvarite zagonski pogon

Kako uporabljati HDAT2? Najprej morate ustvariti bliskovni pogon z možnostjo prenosa tega programa. Razmislite o tem, kako ustvariti bliskovni pogon sistema Windows. Najlažji način za takšen bliskovni pogon v posebnih aplikacijah, kot je UltraISO. Prenesemo to aplikacijo, jo namestimo in zaženemo kot skrbnik. V orodni vrstici izberite ikono mape, ki označuje, da želimo datoteko odpreti. Poiščite datoteko .iso s tem programom, ki je shranjen v računalniku. Gremo v meni "Self-loading" in izberemo "Record imagetrdi disk. "
Prikaže se okno, v katerem želite preveriti informacije in izbrati način snemanja "USB-HDD +", nato kliknite gumb "Record". V okolju GNU /Linux lahko z ukazom dd: dd if = /path_kid_kasschan_raz_programmami.y0o = /dev /sdx ustvarite zagonski flash pogon HDAT2, pri čemer je sdx trenutni pogon v oznaki pogona tega sistema.

Kako začeti

V tem članku bomo dali navodila za HDAT2 v ruskem jeziku. Za zagon znova zaženite računalnik. Na začetku novega zagona morate klikniti na tipko, ki aktivira prehod v BIOS, običajno DEL ali F2.
Vnesite BIOS in izberite, kje se bo naprava najprej zagnala. Če ste naredili zagonski nosilec HDTA2, ga namestite na prvo zagonsko napravo, drugače - na pogon. Če je na disku ali bliskovnem pogonu več programov, lahko ponudite program ali ročni vnos. V meniju, ki se prikaže, vas spodaj pozove, da izberete pogon. Če je ena disketa, potem je izbira očitna, če se jih ne spomnite nekaj, in tam so zlonamerni sektorji, morate vsaj zapomniti velikost tega diska. Izberite želeni trdi disk, potrdite izbiro s pritiskom na tipko Enter.

Testiranje in obnavljanje podatkov

\ t
Po zadnji potrditvi se pojavi okno »Moj meni«, ki bo ponujal različne načine zagona v HDAT2. Na voljo bo več možnosti za zagon programa. Kako uporabljati HDTA2 v tem primeru? Prvič, disk je bolje preveriti brez upadajočih sektorjevizterjavo To je posledica dejstva, da so informacije, ki se nahajajo v slabih blokih, morda nedostopne. To je posledica dejstva, da program za obnovitev trdega diska poskuša nadomestiti prizadete sektorje z navideznim okrevanjem poškodovanih sektorjev in blokov. Torej, najprej se morate prepričati, da je ta pogon poškodovan, iz njega shranite vse možne informacije. Bolje je narediti redne varnostne kopije, če pa niso bile izdelane ali preobremenjene, če se zažene in shrani, kar je mogoče, ali pa preklop trdega diska na drug računalnik naložite s sistemom in ga hranite čim bolj.
V zvezi s tem je najbolje, da najprej izberete meni Test naprave in v meniju Zaznavanje slabih sektorjev. Po potrditvi izberite vrsto testa, bolje je izbrati "Read" (Detect with READ). V primeru potrebe po zdravljenju izberite meni Odkrij in popravi slabe sektorje. Nato izberite testno metodo, kot je Check /Write /Verify - Verify /Write /Verify. Program obnovitve trdega diska lahko teče precej dolgo. Poleg teh načinov lahko uporabite način Powerful test READ /WRITE /READ /COMPARE, ki nasprotuje trdemu disku zaradi napak. Nato izberite Fix with Verify /Write /Verify. Na koncu skeniranja bo izpisan rezultat, v katerem so neuporabna območja označena z rdečo, delujejo v načinu delovanja - modra, in ki se dolgo ne odzivajo na dejanja programa - rumena. Več napak v disku, ki ga zazna program HDAT2, manj verjetno je, da bo ta diskPotreben je še en pomemben čas.

Način SMART

Ta način je tehnologija samopreverjanja. Stanje trdega diska bo prikazano v meniju SMART /SCT. Ko ga izberete, pojdite na pametne atribute. O težavah trdega diska je mogoče presoditi po naslednjih točkah:
 • 200 vrstic Write Rate Rate /Count (velikost zapisov napak) (velike RAW označuje težave z diskovnimi glavami);
 • Vrstica 05 Prerazporeditev sektorjev (prerazporejeni sektorji, slabši položaj z veliko vrednostjo te vrednosti);
 • 197 Število tekočih sektorjev v teku (število sektorjev, ki se bodo kmalu spremenili);
 • 198 Linija brez napak brez korekcijskega sektorja (če je vrednost drugačna od nič, potem je problem z diskom);
 • 196 Prerazporeditev števila dogodkov (prikazuje število operacij prerazporeditve sektorjev).
 • Načini datotek v programu

  Poleg tega programa lahko preskusite in poskusite obnoviti zlonamerne sektorje na trdih diskih, opravi pa tudi testiranje datotek. V tem primeru se lahko izvedejo operacije za iskanje, branje in preverjanje podatkov v datotečnem sistemu FAT. Tabela tega sistema se lahko uporablja za preverjanje, obnavljanje in brisanje zapisov zlomljenih sektorjev.

  Kako uporabljati HDAT2, če program ne vidi trdega diska

  Včasih se zgodi, da po zagonu ne zazna trdega diska. Do te težave lahko pride pri preverjanju velikih diskov. Če HDAT2 ne vidi trdega diska, mora BIOS spremeniti delo krmilnika diska, na katerega je HDD povezan z IDE /združljivim. Če je isti diskPriključen na ta krmilnik, morate poskusiti spremeniti v AHCI. Zato morate v tem članku slediti priročniku HDAT2 v ruščini, da preprečite nadaljnjo poškodbo trdega diska.

  Na koncu

  Po prenosu tega programa, ki lahko v nekaterih primerih pomaga pri obnovitvi celovitosti diska prek varnostnih sektorjev, se lahko pojavi legitimno vprašanje: "Kako uporabljati HDAT2?". V članku je opisan postopni algoritem za dejanja, opisuje, zakaj morda ne prepozna Winchesterja s tem programom in da morate v tem primeru storiti. Ne smemo zamenjevati z napakami datotečnega sistema in sektorji zrušitev. Prvi program se lahko popravi, vendar samo na FAT tipu FAT.

  Sorodne publikacije