Sprednje zavorne čeljusti: opis, namestitev in priporočila

Odvisno od tega, ali so čeljusti za sprednje zavorne čeljusti odvisne od življenja voznika in njegovih potnikov. Poleg tega je servo najpomembnejši del celotnega zavornega mehanizma. Med avtomobilskimi proizvajalci je zelo tesna konkurenca. Zato avtomobilska podjetja zaradi rasti maksimalnih hitrosti poskušajo pritegniti čim več kupcev.

Zgodovinska dejstva

Strokovnjaki so prepričani, da se je prvi disk zavorni mehanizem pojavil leta 1890. Razvil ga je angleški inženir Frederic Lanchester. Sistem Lancasterja je bil merilec, ki je držal blazinice. Potem pa ni bilo materialov, iz katerih bi izdelovali zavorne kolute. Ta dizajn je šel mimo.
Priljubljenost in razvoj kolutnih zavor celotnega avtomobilskega sveta je zavezana proizvodnji letalstva. Med drugo svetovno vojno so bila letala opremljena s čeljustmi. V zgodnjih 50. letih so se taki sistemi začeli nameščati na športne avtomobile. Po določenem času so se začele pojavljati čelne zavorne čeljusti na civilnih avtomobilih. Prvi avtomobil, ki je bil opremljen s kolutnim zavornim sistemom, je bil Chrysler Crown Imperial 1949.

Kako je kaliper, vrsta, načelo delovanja

Kot razvoj in razvoj struktur sta bila ločena dva tipa podatkovnih mehanizmov. To so fiksni sistemi in naprave s plavajočim nosilcem. Razmislite o vsaki vrsti podrobneje.


Spremstvo s fiksnim tipom

Ti sistemi, po kronologiji, so se pojavili prej kotelementi s plavajočim nosilcem. Ta mehanizem je sestavljalo telo in cilindre na vsaki strani diska. Telo nosilca je trdno in togo pritrjeno na sprednji blatnik, na nekaterih modelih - in zadnje vzmetenje. Ko voznik avtomobila pritisne na pedal, na disk z vsake strani pritisne na eno gred. V odprtem stanju so jih držali s pomočjo posebne pomladi. Da bi zagotovili hkratno delovanje obeh batov, je bila zavorna tekočina vpeta v mehanizem preko mreže cevi v vsakem od valjev.
Zaradi uporabe več valjev je robot takšne konstrukcije zelo učinkovit. Takšne čelne zavorne čeljusti, kot tudi zadnje, so nameščene na težkih in športnih avtomobilih. Sistemi te ravni so izdelani v specializiranih podjetjih, ki proizvajajo športne dele.

Nosilec plavajočega nosilca

Ta mehanizem se razlikuje od zgoraj opisanega, ker je na eni strani zavorna ploščica trajno na enem mestu. Podporni nosilec s plavajočim tipom je sestavljen iz nosilca in ohišja. Slednji je pritrjen na notranjo stran kolesa. Če je na sprednjem vzmetenju nameščen več kot en zavorni bat. Pri pritisku na pedal ta element vpliva na premični blok. Tako se najprej začne gibanje čolna in ko se nagne proti površini kurca, se plavajoči nosilec premakne proti batu do drugega čevlja.


Načelo ukrepanja

Naloga, ki jo opravlja čelna zavorna čeljust, je dejansko zaviranje tlakana ustreznem pedalu. To je vredno preučiti načelo teh naprav bolj podrobno. Algoritem dela je, da ko voznik pritisne na pedal, sistem poveča tlak. Bat, ki se nahaja v GTZ, se premika od začetka cilindra do konca in zbira tekočino, ki je v posodi. Zaradi dela bata se iztisne. Nato se ta tekočina premika vzdolž avtocest in končno deluje bat. On pritisne na blazinice.

Glavni valj

Za razumevanje delovanja zavore sprednje zavore VAZ je treba razstaviti zasnovo GTZ. Cilinder je notranjost bata. Slednji je določen na zalogi, kar vpliva nanj. Ko kliknete na pedal, se ta element premakne naprej. Skladno s tem se z njim premika zavorna tekočina.
Treba je vedeti, da ga je nemogoče stisniti. Če je tekočina pritisnjena, se bo nekaj stisnilo. Nato bo tekočina vplivala na vse delovne valje, ki so priključeni na cevi sistema. Potem, ko je delovni valj napolnjen s tekočino, se bo notranjost bata iztisnila in delovala na blok. Zadnji bit bo pognal in zavorni proces se bo začel.

Potreba po servisiranju serviserjev

Pogosto se vozniki pritožujejo, da sprednja stran zavornih čeljusti ("Niva" ta ali tisti avto ni nujna) je neučinkovita, topla in pogosto zagozdena. V določenem trenutku so zavore, ki so prej lastniku zadovoljile z jasnostjo in zanesljivostjo, nenadoma postale muhaste. Takšne težave nastanejo zaradi pomanjkanja servisnih zmogljivosti za ta vozlišča.Restavriranje deluje samo, če avto ne zavira več.
Če pa je vzdrževanje pogostejše, popravilo čelne zavorne čeljusti ni potrebno. Poglejmo razloge, zakaj koledar ne uspe, kako ga spremeniti.

Korozija je glavna težava

. Ti mehanizmi so prisiljeni delati v zelo težkih pogojih. Ko voznik močno zavira, se lahko disk segreje do 600 stopinj. Druge podrobnosti o podpori manj trpijo. Vendar pa so tudi nenehno ogrevani in hladni. Poleg tega je sprednja stran zavorne čeljusti (vključno z Toyota Majestic) pogosto izpostavljena vplivom vode, peska, soli in različnih umazanije. Seveda je delovni valj v čeljusti varno zaščiten z žago in manšeto. Med delovanjem bata in cilindra se lahko pojavi tudi korozija.
Razlogi so voda in umazanija, ki se prebijajo skozi poškodovane prah. Potrebno je redno spremljati stanje škodljivcev. In če se zrušijo, potem kupite komplet za popravilo zavorne zavore in zamenjajte stari del. Tudi med cikli ogrevanja /hlajenja je znotraj kondenzacije. Strupeni in zunanji robovi valjev in batom. Sprva je gib bata opremljen z opaznim naporom. Potem ta problem napreduje in to neizogibno vpliva na kakovost zavornega sistema kot celote. Voznik pritisne na pedal, vendar je zelo jezna. Z močnejšim potiskom zavore bodisi po določenem času sprožijo ali pa sploh ne delujejo. Če je jeklenka v dobrem stanju, se lahko zgodi z odstranjevanjem rje, mazanjem in obračanjem nazajučinkovito delo. Vendar to ni vedno tako.

Zamenjajte ali obnovite?

Če zavore ne redno servisirate, se lahko batovi zagozdijo v valjih. V tem primeru tudi komplet za popravilo ne pomaga pri sprednji strani zavorne zavore, bolj pa je sestavljen iz smetnjaka in manšete. V tem primeru je potrebno popraviti in obnoviti površino valjev.
Rešitev tega problema je odvisna od zasnove podpore, modela vozila in stanja mehanizmov. Na primer, morate kupiti nov bat ali, v najslabšem primeru, kupiti novo ali staro podporo. To je precej drago užitek - sprednji desni zavorni čeljusti, zato bo levo za VAZ-2108 stalo 2500 rubljev za vsako.

Simptomi loma in popravila

Dejstvo, da bo ta mehanizem kmalu neuspešen, pravi škripanje. To pomeni, da obstaja trenje, ki počasi, a zanesljivo uničuje mehanizem. Podprite podporo iz več razlogov. Ena od njih so poševne blazinice. Drugi razlog so obrabljeni diski. Lepa novica je, da je ta mehanizem mogoče obnoviti.
Za ta stroj morate namestiti posebne podpore in nato odstraniti kolo. Nato odstranite blazinice - to lahko storite tako, da odvijete spodnji vijak. Nato odvijte vrh. Sam ima govornika. Polje tega izklopite vijake, ki pritrdijo nosilce na pest in jih izvlecite ven. Nato izvlecite bat. Če ga želite stisniti, morate pritisniti zavorni pedal. Ko je element odstranjen, je treba zavorni vod odstraniti in zamašiti. Za to se vijak približuje 12.Glavna stvar - ne pozabite, da ga odstranite od tam.
Nato sprednji levi zavorni čeljust ali tisti, ki ni v redu, razstavimo do zobnikov. Vsak element se očisti, da se zasveti s čistili. Zastareli deli se zamenjajo. Tudi pred montažo je potrebno pripraviti komplet za popravilo - za zamenjavo vseh gum (obročki in prah). To je popravilo. Zamenjava je še enostavnejša - tukaj je stara podrobnost preprosto vržena ven, nova pa je nameščena na svojem mestu in zavita na vijake. V vodila namestite samo blazinice in popravite njihov položaj. Mimogrede, deli sistema se spremenijo v parih (levo in desno skupaj).

Izbira koledarjev

Avtomobilski trg ponuja veliko možnosti. Potrebujete proračunsko oporo zavorne čeljusti? Cena je od 2 tisoč rubljev. Če želite kaj dražjega in učinkovitejšega, bodite pozorni na mehanizme JBT. Tudi dobre ocene o izdelkih domače blagovne znamke "Prom". Komplet zavor z diski in štirimi batnimi čeljustmi bo stala 36 tisoč rubljev. Za redno vožnjo lahko kupite uradni nadstrešek AvtoVAZ.

Sorodne publikacije