Htaccess (kodiranje): nastavitve, primeri uporabe

Vsakdo, ki brskate po internetu, je dohitel takšne spletne strani in spletna mesta, ki so nepravilno prikazana. Če na primer odprete spletno mesto, uporabnik vidi jasno vrsto težav, med katerimi lahko ločite med znaki, loki, simboli in drugimi znaki. Največja verjetnost, da boste to videli, je, ko preklopite na kitajsko ali japonsko stran. To je vse zaradi uporabe drugih parametrov v datoteki .htaccess. Kodiranje v teh državah je drugačno. Ustrezno konfigurirana datoteka bo preprečila pojav takih nejasnih znakov na spletnem mestu.


Zakaj je potrebno kodiranje

Stran ima osnovno kodiranje, imenovano privzeti nabor znakov. Vključena je v posebno datoteko .htaccess. Kodiranje je potrebno za pravilno določitev pravila, po katerem se znaki pretvorijo v kodne vrednosti. Pred nekaj desetletji je bilo kodiranje zelo majhno. Vključili so največ sedem bitov informacij. Primer je lahko kodiranje ASCII. Zdaj se je pojavilo njihovo zelo veliko število. Med njimi - in najbolj priljubljena UTF-8 Windows-1251. Najpomembnejše je, da bodo dokumenti, ki imajo različna kodiranja, videti drugačni. Zaradi tega se napake pojavijo na straneh spletnega mesta. Uporabniški brskalnik lahko konfigurirate za eno vrsto kodiranja, datoteka .htaccess na strežniku pa drugo. Kot rezultat, celotno besedilo na straneh postane niz nerazumljivosimbolov

Osnovno kodiranje

V .htaccessu lahko podate parameter, ki bo določal glavno kodiranje celotnega spletnega portala. Poleg tega lahko predpišete drugo kodiranje, ki jim bo omogočilo pravilno prikazovanje na vseh straneh spletnega mesta. Spletni razvijalci .htaccess kodiranje se običajno nanaša na dve vrsti - UTF-8 in Windows-1251. Privzeto jih uporablja veliko število brskalnikov in urejevalnikov besedil.


Da bi se izognili ustvarjanju posnetkov, ki jih ni mogoče razstaviti, morate konfigurirati glavno kodiranje celotnega spletnega mesta s parametrom privzetega charseta in tudi .htaccess, da prepove transkodiranje datoteke ali pisanje vseh potrebnih kodiranja. Konec koncev, glavni problem je, da lahko na primer uporabnik pošlje nekaj podatkov v popolnoma drugačno kodiranje, ki ga strežnik ne more prebrati. Takšne ukrepe je treba vnaprej opozoriti.

Kako konfigurirati kodiranje mesta v datoteki .htaccess

Kodiranje privzetega nabora znakov, to je ključ, ki ga strežnik privzeto obravnava in pošlje brskalniku, je označeno z možnostjo AddDefaultCharset. Potreben je za dodajanje privzetih nastavitev kodiranja. Pri pošiljanju HTTP glave so predpisani pravili, ki pove brskalniku, v katerem mora kodiranje upoštevati vse znake na spletnem mestu. Zato morate v razdelku Content-Type določiti pravilno kodiranje. To je nastavitev .htaccess. Ta možnost je osnovna direktiva, potrebna za konfiguriranje kodiranja spletnega mesta v datoteki. Ta ukaz lahko popolnoma odpravi težavo,povezane s skripti, privzeto uporabljajo neznane brskalnike za kodiranje v ruskem jeziku in ne tiste, ki so potrebni. Če ne podate parametra, bo brskalnik naredil napako. V nasprotnem primeru se vsi dokumenti samodejno pretvorijo. Treba je opozoriti, da vsi brskalniki ne vidijo istega kodiranja. Zato je najbolje, da uporabite najbolj znane - UTF-8 in Windows-1251. Poznajo jih vsi brskalniki.
Težave s kodiranjem se lahko znebite tako, da aktivirate samodejno ponovno kodiranje dokumentov. V ta namen datoteka .htaccess vključuje posebno možnost CharsetSourceEnc. Po tem morate napisati glavno kodiranje. Vse ostalo bo zapisano v njo. Če je treba iz enega ali drugega razloga odstraniti kodiranje, je treba v datoteko zapisati ukaz CharserDisable On.

Druga naloga kodiranja za posamezne odseke območja

To se ne dogaja pogosto, vendar je včasih potrebno, da je ena stran ali celoten del razdelka prikazan v drugem jeziku. V skladu s tem je potrebno tudi drugo kodiranje. Če se nahaja v korenskem imeniku datoteke .htaccess z kodirano kodo, bodo vse strani mesta prikazane točno v njej. Rezultat je lahko, da bo oseba šla v tuji del spletne strani in namesto besedila v jeziku po lastni izbiri se bo prikazala skupina nejasnih znakov in črk. Da bi rešili ta problem, ali je potrebna dodatna konfiguracija .htaccess. Ustvariti morate drugo datoteko in jo zapisati v ukaz AddType, ki določa dodatno kodiranje. TaDatoteka lahko deluje tako na celotnem spletnem mestu kot tudi na posameznih straneh. To je odvisno od lokacije datoteke .htaccess. Če jo postavite v mapo z določenim jezikom spletnega mesta, bodo njegove konfiguracije delovale le za ta del. Drugi bodo delovali v skladu s pravili prvega .htaccessa, ki se nahaja v korenskem imeniku mesta.

Preusmeritev z uporabo .htaccess

Mnogi razvijalci spletnih mest se soočajo s situacijo, ko je treba pri spreminjanju obstoječega projekta shraniti stare naslove nekaterih strani. To še posebej velja, ko se sistem za upravljanje vsebin, na katerem deluje, spremeni. Zgodi se, da je bila spletna stran sprva statična in da nihče ni skrbel za logične naslove. Zahtevane preusmeritve (.htaccess zahteva spremembe).
Preusmeritev je potrebna tudi, če želi skrbnik shraniti položaj strani spletnega mesta pri izdaji iskalnikov. Navsezadnje je dvig ocene iz nič težka naloga. Kaj je potrebno za organizacijo take preusmeritve? Gostitelj mora uporabljati .htaccess. Preusmeritev v njej se izvede z možnostjo Preusmeritev 301, ki ji sledi naslov nove strani.

Omejitve dostopa

\ t
Za omejitev dostopa do celotnega spletnega mesta, njegovih particij ali določenih datotek, ki so na strežniku, se uporablja tudi .htaccess. Dostop je prepovedan, da bi preprečili uporabnikom, ki bi lahko kaj pokvarili, za dostop do datotek. Uporabljajo se naslednji ukazi:
 • Za zavrnitev dostopa do celotnega mesta je v datoteki podan ukaz deny from all.
 • Za zavrnitev dostopa z določenega IP-naslova se uporabi ukaz deny iz naslova username_address.
 • Zaščita datotek

  Najverjetneje je vsak uporabnik naletel na popolnoma enake članke na različnih spletnih straneh. Pogosto se zgodi, da preprosto kradejo druge vire. Seveda se iskalniki borijo s pojavom, kot je podvajanje strani, vendar pogosto ne izberejo samega vira. Za tekstopisce in programerje je to zelo resen problem. Konec koncev je za pisanje visokokakovostnih vsebin potrebno veliko časa in truda. In potem iskalnik naloži sankcije na kopiranem materialu. To je neprijetno. Pogosto besedilo tudi ukrade sliko. Hkrati veliko število takih tatov ne prenese niti slik iz virov nekoga drugega. Da ne bi preobremenili svojih strežnikov, preprosto kažejo na slike iz izvirnega vira. Takšna povezava se imenuje hotmail. Poleg povezav do slik jih lahko vstavite, in sicer na datoteke, ki so na voljo za prenos. Za vsebinskega pisatelja je ta pojav zelo neprijeten. Izvorni strežnik je zaradi njih tudi preobremenjen. V datoteki .htaccess lahko podate datoteke, ki bodo zaščitene pred hitrim popravkom. Vsebuje razširitve, ki bodo zavrnile dostop. Nastavite lahko tudi geslo za posamezne datoteke ali celotne skupine. Datoteka .htaccess se nato postavi v imenik, ki ga želite zapreti.

  Diagnostika napak

  Zgodi se, da je prišlo do napake s kodo "500" po urejanju ali postavitvi datoteke .htaccess. To je napakaPojavi se zaradi slabosti v sami datoteki. Razloge lahko najdete v datoteki, ki je v imeniku domene v mapi s poročili. Če ne izvajate tistega, kar je podano v .htaccess, se morate prepričati, da je obdelava te datoteke vključena v nastavitve mesta. Kot lahko vidite, je datoteka .htaccess potrebna za konfiguriranje kodiranja spletnega mesta in za druge uporabne operacije, ki vam omogočajo, da pravilno upravljate razvoj in podporo različnih projektov.

  Sorodne publikacije