Operacijski sistem za telefone Symbian OS

OS Symbian je mobilni operacijski sistem in računalniška platforma za pametne telefone. Prvotno je bil razvit kot operacijski sistem za zaprte vire za dlančnike s strani Symbian Ltd. leta 1998. Ta platforma je bila prvotno nadaljnja distribucija EPOC Psiona in je delala izključno na ARM procesorjih (čeprav je obstajala tudi različica x86).

Symbian uporabljajo številne velike blagovne znamke mobilnih telefonov - Samsung, Motorola, SonyEricsson in predvsem Nokia. Kot pionir v industriji pametnih telefonov je bil konec leta 2010 najbolj priljubljen operacijski sistem za pametne telefone, to je v času, ko so bili v omejeni uporabi. Potem je njegov razvoj presegel Android OS, saj je razvoj Googla hitro dosegel množičnega potrošnika.

Razvoj operacijskega sistema

OS Symbian od leta 2001 je bila sistemska lupina in je zahteval dodaten vmesnik (kot vmesno programsko opremo) za oblikovanje popolnega operacijskega sistema. Nato je postal neodvisen zaradi platforme S60 (prej Series 60), ki jo je ustvarila Nokia in je bila prvič izdana leta 2002. Ker je bil vgrajen v večini pametnih telefonov Nokia, je bil operacijski sistem Symbian na koncu najbolj razširjen pametni mobilni operacijski sistem.
UIQ je bil še en vmesnik Synbian, ki so ga uporabljali predvsem Motorola in SonyEricsson, Japonska pa je imela tudi MOAP platformo. Uporaba teh vmesnikov ni bila združljiva, kljub dejstvu, da je bila vsaka zgrajena na operacijskem sistemu Symbian.Nokia je bila večinski lastnik Symbiana in je v letu 2008 pridobila svoj delež. Nato je bila ustanovljena neprofitna Symbian Foundation, ki se je razvila brez naslednika, ki bi temeljil na S60. Zaradi tega dela je bil leta 2009 izdan Symbian ^ 1 (ali S60 5th Edition). Naslednja distribucija ^ 2 je bila uporabljena samo za NTT DoCoMo prevoznika na japonskem trgu. Symbian ^ 3 je bila izdana leta 2010, pred tem pa je postala popolnoma odprta platforma. Ta različica je v letu 2011 prejela pomembne posodobitve.

Symbian Foundation se je sesula konec leta 2010 in Nokia je vrnila nadzor nad razvojem OS. Februarja 2011 je Nokia, edina preostala družba, ki podpira Symbian zunaj Japonske, objavila, da bo uporabljala Windows Phone 7 kot glavno Microsoftovo platformo za pametne telefone. Dva meseca kasneje je bil operacijski sistem premaknjen na zaprto licenco. Kljub dejstvu, da je bila podpora platformi obljubljena do leta 2016, so se vsa gibanja od leta 2012 slabo razvila. Januarja 2014 je Nokia prenehala sprejemati nove ali spremenjene programske opreme Symbian od razvijalcev.
Nokia 808 PureView je uradno postal najnovejši pametni telefon tega proizvajalca. Vendar pa je NTT DoCoMo na Japonskem še naprej izdajal OPP naprave (Symbian operaterja, naslednika MOAP-a), ki še vedno služi kot vmesna programska oprema za Symbian. Drugi telefoni z operacijskim sistemom Symbian, ki se trenutno pogosto uporabljajo, so F-07F iz Fujitsu in SH-07F podjetja Sharp, izdani leta 2014.

Uporabniški vmesnik

Od svoje ustanovitve ima Symbian lastno grafikoZbirka orodij, znana kot AVKON (prej serija 60). S60 je bil zasnovan tako, da ga lahko nadzoruje z uporabo tipkovnice, podobnega vmesniškega orodja (mini-QWERTY). Programska oprema AVKON je združljiva z binarnimi različicami Symbian, vključno z različico ^ 3. Symbian ^ 3 vključuje infrastrukturo Qt, ki je trenutno priporočeno orodje za nove aplikacije. Qt lahko namestite tudi na starejše naprave s tem OS. Četrta distribucija je načrtovala uvedbo nove grafične knjižnice, ki je bila posebej zasnovana za vmesnik na dotik, znana kot "UI Extensions for Mobile" ali UIEMO, ki je bila razvita na osnovi QtWidget. Preizkusna različica je bila izdana januarja 2010, vendar je oktobra istega leta Nokia objavila, da Orbit /UIEMO ne bo vstopila na trg.

Kako je zdaj?

Nokia trenutno priporoča razvijalcem, da uporabljajo QtQuick s QML, novo visoko stopnjo deklarativnega uporabniškega vmesnika in skriptnega okolja, ki omogoča razvoj OS Symbian in MeeGo. Na voljo je za obstoječe naprave tretje generacije kot posodobitev Qt. Ko se novi uporabniški vmesnik postopoma pojavlja v drugih aplikacijah, se zastarela struktura S60 (AVKON) podvoji in ni več vključena v nove naprave, kar krši binarno združljivost s staro programsko opremo za Symbian OS S60.

Brskalnik

Symbian ^ 3 in starejše različice imajo vgrajen brskalnik, ki temelji na WebKitu. Simbian je postal prva mobilna platforma za uporabo te aplikacije (junija 2005). Nekatere stare (za telefone z operacijskim sistemom Symbian OS)Opera Mobile se uporablja kot privzeti brskalnik. Nato je Nokia objavila nov brskalnik Symbian Anna z izboljšano hitrostjo in izboljšanim uporabniškim vmesnikom.

Podpora za več jezikov

Symbian ima močno podporo za lokalizacijo, ki omogoča proizvajalcem in razvijalcem aplikacij drugih proizvajalcev, da uporabljajo svoje izdelke, ki temeljijo na tem operacijskem sistemu, da podpirajo globalno distribucijo. Trenutna različica Symbiana (Belle) podpira 48 jezikov, ki jih Nokia ponuja na napravah v jezikovnih paketih. Vsi imajo skupno angleško ali lokalno primerno narečje.

Sistemske značilnosti

OS Symbian podpira večopravilnost in zaščito pomnilnika ter druge operacijske sisteme (zlasti tiste, ki so ustvarjeni za uporabo na namiznih računalnikih). EPOC pristop k večopravilnostim je bil zajet v VMS in na osnovi asinhronih strežniških dogodkov.
OS Symbian je bila ustvarjena na podlagi treh načel načrtovanja sistema:
 • Celovitost in varnost uporabniških podatkov sta bistvenega pomena.
 • Uporabniški čas se ne sme zapravljati.
 • Vsi viri so omejeni.
 • Da bi bolje sledili tem načelom, Symbian uporablja mikročip, ima pristop k storitvam povratnega klica in podpira razdelitev med vmesnikom in motorjem. Operacijski sistem je optimiziran za naprave z nizko porabo na baterijah in za sisteme, ki temeljijo na ROM-u (kot so funkcije, kot sta XIP in ponovna vključitev v kolektivne knjižnice). Priključki in OS sledijo objektno usmerjenemu oblikovanju: Model-pogled-krmilnik (MVC). Kasnejše IT iteracije so ta pristop razblažile kot odziv na zahteve trga, zlasti z implementacijo jedra v realnem času in različico Symbian OS 9.3 in varnostnim modelom višje platforme.

  Posebne vire

  Posebna pozornost je namenjena ohranjanju virov, na primer, obstajajo posebni programski idiomi, kot so deskriptorji in kup čiščenja. Takšne metode obstajajo za prihranek prostora za shranjevanje. Poleg tega vse programiranje za Symbian temelji na dogodkih, kot je CPU, ki preide v način nizke porabe, ko programi niso neposredno povezani z dogodkom. To se naredi s pomočjo idioma programa, ki se imenuje aktivni objekti. Podobno je pristop Symbian OS (9.4) do tokov in procesov posledica nižjih režijskih stroškov.

  Konstrukcija platforme

  Model AllOver vsebuje naslednje plasti od zgoraj navzdol:
 • Plast okvirja uporabniškega vmesnika.
 • Plast uporabljenih storitev.
 • Java ME.
 • Raven storitev OS.
 • Splošne storitve OS.
 • Komunikacijske storitve.
 • Multimedijske in grafične storitve.
 • Komunikacijske storitve.
 • Stopnja osnovnih storitev.
 • Raven storitev in vmesnik strojne opreme jedra.
 • Kaj to pomeni?

  Raven osnovnih storitev je najnižja raven, ki je na voljo za uporabniške operacije. Vključuje datotečni strežnik in lastno knjižnico, platformo Plug-In, ki upravlja vse module, repozitorije, centralne repozitorije, baze podatkov in kriptografske storitve. Vsebuje tudi strežnik besedilnega polja in besedilno lupino: dve osnovni storitvi, zki lahko ustvarijo popolnoma funkcionalna vrata brez potrebe po storitvah višje ravni.
  OS Symbian ima mikroklubino arhitekturo, kar pomeni, da je potreben minimum znotraj jedra, da se poveča zanesljivost, pripravljenost in odzivnost. Vključuje razporejevalnik, upravljanje pomnilnika in gonilnike naprav, toda druge storitve, kot so omrežna podpora, telefonija in datotečni sistem, se gostujejo na operacijskem sistemu ali na ravni osnovne storitve. Vključevanje gonilnikov naprav pomeni, da jedro ni pravo mikrovezje. Jedro EKA2 v realnem času, ki se je imenovalo nanoskal, vsebuje le najbolj primitivne položaje in zahteva razširjen modul za izvajanje vseh drugih abstrakcij.

  Združljivost

  Symbian je zasnovan tako, da poudarja združljivost z drugimi napravami, zlasti z datotečnim sistemom izmenljivih medijev. Zgodnji razvoj EPOC je pripeljal do tega, da je FAT postal notranji datotečni sistem (in ostaja do danes), vendar je bil objektno usmerjen vztrajnostni model postavljen na vrh osnovnega FAT-a, da bi zagotovil vmesnik v stilu POSIX in pretočni model. Notranji formati podatkov temeljijo na uporabi istih API-jev, ki ustvarjajo podatke za izvajanje vseh manipulacij datotek. To je privedlo do odvisnosti od podatkov in s tem povezanih težav z njihovimi spremembami in migracijami. Obstaja velik omrežni in komunikacijski podsistem, ki ima tri glavne strežnike: ETEL (telefon EPOC), ESOCK (vtičnice EPOC) in C32 (odgovoren za serijsko komunikacijo). Vsaka od njih ima modularno shemo. Na primer, ESOCK omogoča drugačnoProtokolni moduli .PRT za izvajanje različnih omrežnih protokolov. Podsistem vsebuje tudi kodo, podpira kratke črte, kot so Bluetooth, IrDA in USB.

  Vmesniki in njihova podpora

  Obstaja tudi velika količina kode uporabniškega vmesnika (UI). Symbian OS je vseboval samo osnovne razrede in podstrukture, medtem ko je večina dejanskih uporabniških vmesnikov podpirala tretja oseba. To ne drži več. Trije glavni vmesniki S60 UIQ in MOAP so bili predstavljeni Symbianu leta 2009. Symbian vsebuje tudi grafike, postavitve besedil in knjižnice za upodabljanje pisav. Vsi domači programi Symbian OS C ++ temeljijo na treh osnovnih razredih, ki jih definira arhitektura programa: program, dokument in uporabniški vmesnik programa. Ti razredi ustvarjajo temeljno obnašanje programa. Druge potrebne funkcije, predstavitev aplikacij, model in podatkovni vmesnik so ustvarjene neodvisno in interakcijo izključno s svojimi API-ji z ​​drugimi razredi.

  Nujnost v vtičnikih

  Številni drugi elementi še ne ustrezajo temu modelu, na primer SyncML, Java ME, ponuja še en niz API-jev v večini operacijskih sistemov in večpredstavnosti. Mnogi so okviri, od razvijalcev pa se pričakuje, da bodo zanje ponudili vtičnike drugih proizvajalcev (npr. HelixPlayer za multimedijske kodeke). To ima prednost, da so API-ji za ta področja funkcionalnosti enaki v številnih modelih telefonov in da razvijalci tako dobijo več prožnosti. Toda hkrati to pomeni, da morajo proizvajalci telefonov veliko narediti za integracijo, da bi ustvarili funkcionalno funkcijos pripomočkom Symbian OS. Symbian vključuje referenčni uporabniški vmesnik TechView. Zagotavlja osnovo za začetno nastavitev in je okolje, v katerem se izvajajo številni preskusi Symbian in vzorci kode.

  Različice in platforme za Symbian

  Symbian, ki se je preselil v OS 7.0, je bil razdeljen na več grafičnih uporabniških vmesnikov, od katerih je vsak podpiral določeno podjetje ali skupina. Za razliko od različnih različic operacijskega sistema Android se grafi vmesnikov Symbian imenujejo "platforme" zaradi večjih sprememb in integracije. Vse je postalo bolj zapleteno, ko so aplikacije (vključno z igro za Symbian OS), ki so bile razvite za različne platforme GUI, postale medsebojno nezdružljive, kar je pripeljalo do razdrobljenosti OS.

  Sorodne publikacije