Glasnost video pomnilnika. Video Card Pregled: Performance voditelji

V stoletju, ko so informacijske tehnologije prodrle praktično v vse sfere življenja, so računalniške igre vse bolj priljubljene. Povprečen uporabnik res ne razmišlja o podrobnostih svojega računalnika, vendar igralci vedno iščejo tako močne komponente. Eden od glavnih delov je grafična kartica, ljubitelji računalniških iger pa nenehno iščejo načine za povečanje količine video pomnilnika.

Osnovni parametri grafičnih kartic

Kaj je pravzaprav tako pomembna grafična kartica v sodobnih računalnikih? Prvič, določa hitrost gibanja slike na zaslonu. Ta funkcija ustreza moči grafičnega procesorja. Drugič, izdelek podpira najnovejše igre. Shader različica, ali, preprosteje, firmware govori o novosti in sodobnosti kartice.


Moč in hitrost odčitavanja sta tudi zelo pomembna parametra. Na te dejavnike vpliva količina uporabljenega video pomnilnika. Tukaj je nekaj odtenkov: zelo pogosto brezobzirni proizvajalci opozarjajo, da imajo parametri kartice veliko pomnilnika in tako privabljajo kupce. Toda dejansko te številke predstavljajo količino lokalnega pomnilnika, ki je odgovoren za količino podatkov, ki se obdelujejo naenkrat. Vendar pri nizkih hitrostih sličic ta vrednost sploh ni pomembna. Možnost prenosa informacij v najkrajšem možnem času označuje podatkovno vodilo. Njegovi parametri se gibljejo od 32 do 512 bitov. Za povečanje številaVhodi monitorja in izboljšave zmogljivosti uporabljajo tehnologijo za namestitev dveh grafičnih kartic hkrati. Ta sistem se imenuje SLI in CrossFire. Priključki (VGA, DVI ali HDMI) ne vplivajo na delovanje.


Čim močnejša je grafična kartica, več toplote in energije je dodeljena. Zato je vredno pozornost nameniti kakovosti delov hladilnega sistema. Če se kartica sistematično segreje, se bo slika na zaslonu deformirala in sam del hitro propade. Kakšna je najmanjša zahtevana količina video pomnilnika in kako biti z drugimi parametri? Na splošno strokovnjaki priporočajo izbiro grafične kartice, primerne za računalnik v smislu moči.

Obseg video spomina "za lutke"

Za igralce ali določene vrste strokovnjakov je potrebna skrbna izbira grafičnih kartic. Toda kako povečati količino video pomnilnika za povprečnega uporabnika, da ne bi šel preveč globoko v to temo? Konec koncev, ni absolutno nobene potrebe za nakup vodilnih rešitev za gospodinjske naloge - precej poceni, vendar precej dobri modeli. Kakšna količina video pomnilnika je potrebna za shranjevanje slike? Ta parameter je enostavno izračunati tudi za povprečnega uporabnika, ki je daleč od matematike ali IT. Najprej določite potrebno količino video pomnilnika za grafični način. Minimalno količino lahko izračunate tako, da širino slike pomnožimo z dolžino (pomeni diagonalno ločljivost) in bitno sliko.
Na primer, če so nastavitve monitorja 1920 x 1080, najpogostejša kakovost barv pa je 32 bitov,potem morate izpisati en okvir: 1920 x 1080 x 32 = 83 MB. Na splošno je zahtevana količina video pomnilnika odvisna od vrste dejavnosti uporabnika.
Za predvajanje na več zaslonih hkrati potrebujete visoko kakovostno grafiko, zato je vredno razumeti parametre grafične kartice. Priporočljivo je dati prednost tistim izdelkom, ki imajo prostornino video pomnilnika nad 4 GB. In če se računalnik uporablja za gospodinjske namene - pisarniško delo, usposabljanje, gledanje filmov, preproste igre, optimalna količina je 1-2 GB.

Kartica "Brain"

Video pomnilnik pretvarja signale v sliko in pomaga procesorju obdelovati podatke, povezane z oblikovanjem slik. Je analogni RAM in je sestavljen iz grafičnega procesorja in čipov. To je grafični procesor ali čip, ki v veliki meri določa zmogljivosti, zmogljivost in trajnost grafične kartice. Vodilni na trgu čipov sta AMD Radeon in nVidia Geforce. Računalniški velikani so praktično slabši drug od drugega. Proizvajajo visoko kakovostne procesorje, ki zavzemajo 80% celotne grafične kartice, in prodajajo znane blagovne znamke: Asus, GigaByte, Zotac, Sapphire, MSI.
Ob zaključku sestavnih delov te serije podjetij ostaja le 20%, tako da ne morejo močno izstopati. V bistvu Asus, GigaByte, Zotac, Sapphire in MSI zagotavljajo dodatne vmesnike in hladilni sistem. Zaradi stalne konkurence se cene za manj produktivne kartice stalno znižujejo. Zato navadni uporabniki, ki izvajajo rutinske operacije (delo z dokumenti, brskanje po spletu,zahtevne igre), razpoložljive modele dobre kakovosti ob ustreznih stroških.

nVidia

Blagovna znamka proizvaja ne le dobro znano GeForce. nVidia proizvaja tudi čipi Quadro, ki imajo visoko zmogljivost. Takšni čipi so primerni tako za uporabnike kot za profesionalne sisteme. Podjetje ima tudi dobre pozicije na trgu prenosnih naprav. Poleg tega lahko izberete nVidia Tegra. Zagotavlja lepo grafično predstavitev številnih pametnih telefonov in drugih naprav.
Blagovna znamka nVidia vključuje številne zanimive tehnologije:
 • nVidia SLI omogoča namestitev več grafičnih kartic v en sistem;
 • nVidia CUDA je programska struktura, ki podpira računalniški procesni sistem;
 • nVidia 3D Vision Surround podpira 3 zaslone hkrati in omogoča delo s 3D sliko;
 • NVidia PhysX SDK se lahko ukvarja s fizičnimi pojavi - transformacijo tkiv, tekočin in trdnih snovi.
 • AMD Radeon

  AMD Radeon čipi z nižjo zmogljivostjo so po nižjih stroških. Nekateri uporabniki poudarjajo kakovost slike. Slika na račun mehkosti barve se izkaže za bolj realistična. Poraba energije teh kartic spodaj je AMD Radeon čipov manj toplote.
  Med zanimivimi lastnostmi AMD je tehnologija Eyefinity, ki omogoča povezavo do 6 monitorjev na grafično kartico. Do danes obstajajo celo takšni sistemi, ki s podporo te tehnologije združujejo do 24 monitorjev. Minus kartice tega podjetja delajo s sencami.

  Vrhunske grafične kartice

  Zdaj vsakdo, tudi neizkušen uporabnik, razume, kakopoveča količino video pomnilnika - preprosto namestite naprednejšo grafično kartico. Toda kako se odločite za izbiro? Konec koncev, trg preprosto bogat z velikim številom grafičnih procesorjev. V tem primeru ima vsak proizvajalec tako prednosti kot slabosti. Vodilni v tem segmentu poslovanja so ASUS, Sapphire, Gigabyte, MSI. Manj priljubljena, vendar proizvajajo izdelke precej dobre kakovosti - Zotac, Leadtek, PowerColor. Prej so se ta podjetja sama ukvarjala z razvojem in izdajanjem grafičnih kartic, vendar se je zaradi nekaterih napak večina odločila, da bo svoje izdelke predstavila na podlagi kakovostnih modelov znanih proizvajalcev.

  Ocena grafičnega procesorja po uspešnosti

  NVIDIA TITAN X je vodilna v oceni zmogljivosti grafične kartice, strošek dela je več kot 1000 $. Top 10, ki vključuje najnovejše modele znamke nVidia, vključuje le en
  model AMD Radeon (Radeon Pro Duo). Ocena grafične kartice za zmogljivost temelji na podatkih PassMark - G3D Mark.

  Zmagovalec ocene grafičnega procesorja po glasnosti

  Raven hrupa je odvisna od količine toplote, ki jo grafična kartica dodeli med aktivnim delom. Proizvajalci skušajo zmanjšati to število z namestitvijo različnih hladilnih sistemov. Zotac GeForce GTX 1060 AMP je vodilna na trgu z nizko stopnjo šuma. 6GB GDDR5 (stane od 20 do 24 tisoč rubljev). Druge različice Zotaca imajo nizko raven hrupa.

  Poraba energije grafičnih procesorjev

  Za hitro razočaranje zaradi nakupa morate biti pozorni na toporabo grafične kartice. Še posebej je treba upoštevati ta parameter, če napajanje računalnika ni dovolj močno. Proizvajalci pogosto navajajo najmanjšo zmogljivost, ki jo priporočamo za delo. Nekateri modeli imajo tudi funkcijo varčevanja z energijo. Ne slepo sledite trženjskim tehnikam in kupite grafično kartico z varčevanjem z energijo. Ta možnost morda ni potrebna, ker je vse odvisno od tega, kako namerava uporabnik uporabiti element.
  Med modeli iste blagovne znamke lahko najdemo tako uspešne primerke kot grafične kartice z visoko porabo energije. Seveda obstajajo deli z nizko porabo energije, ki dajejo prednost.

  Voditelji in rezultati

  Pri izbiri grafične kartice je odločilen parameter za mnoge uporabnike sama zmogljivost, vendar je pomembno, da se posveti pozornost drugim točkam. Za resnično zmogljive igralne računalnike je STRIX-GTX 1080-8G-Gaming najboljša možnost v smislu razmerja med ceno in kakovostjo: njene zmogljivosti ne zadostujejo le za zagon sodobnih iger, temveč tudi za bližnjo prihodnost. Ne slabše in DUAL GTX 1070-8G, ki vam omogoča zagon najnovejših iger na izjemno visokih nastavitvah.
  GIGABYTE GV-N1080XTREME W-8GD (slika spodaj) je absolutni vodja in najmočnejša video kartica, ki je trenutno na voljo za prodajo. Vendar pa ta model, skupaj z visokimi parametri in ima relativno nizko možno življenje.
  Za računalnike za igranje srednjega razreda in proračunske igre so DUAL-GTX 1060-3G, STRIX-RX470-4G-Gaming, GTX750TI-PH-2GD5 (na sliki) ali MINI-R7360-2G popolnoma primerni. To je relativno pocenivisoko zmogljive možnosti.
  Vendar pa so vodilne rešitve dejansko potrebne le za prave igralce ali tiste, katerih poklicne dejavnosti zahtevajo visoko zmogljivo strojno opremo. Nekateri uporabniki, ki večino časa porabijo za urejanje dokumentov, brskanje po spletu, gledanje virov na socialnih omrežjih ali filmih, so precej dobri, a poceni modeli. So 710-1-SL, 710-1-SL-BRK, R7250-2GD5 GT730-2GD5-BRK. Takšne grafične kartice vam celo omogočajo igranje sodobnih iger z minimalnimi nastavitvami.

  Sorodne publikacije