Subwoofer je pasiven in aktiven: kakšna je razlika med njimi?

Mnogi postavljajo vprašanja v iskanju zvočne glasbe, kar je razlika med aktivnimi in pasivnimi subwooferji. Katero je bolje izbrati? Poglejmo značilnosti, prednosti in slabosti vsakega od njih.

Kaj pomeni aktivni subwoofer?

Za kakovost zvoka je potreben nizkotonski zvočnik. Te naprave lahko razdelimo v dve skupini: aktivno in pasivno.
Da bi razumeli, kakšna je razlika med aktivnim in pasivnim subwooferjem, moramo razumeti, kaj predstavlja vsak od njih. Aktivni analog je torej akustični sistem z vgrajenim ojačevalnikom in deljenim filtrom, ki ima hkrati več zvočnikov. Aktivni subwoofer se enostavno poveže, vendar je pomembno, da poznate pravilne nastavitve sistema, tako da se zvok predvaja čim višje.


Prednosti in slabosti aktivnega subwooferja

Da bi razumeli, kakšna je razlika med aktivnimi in pasivnimi subwooferji, moramo pretehtati vse njihove prednosti in slabosti. Da, aktivna različica ima odlične pozitivne lastnosti zaradi dejstva, da je ta sistem sestavljen iz filtrov, ojačevalnika in zvočnika - in vse v enem polju. Lahko deluje dobro v samodejnem načinu in ne zahteva dodatnih nastavitev. Toda vse to je neposredno odvisno od cene. Vsi proračunski modeli aktivnih subwooferjev ne zagotavljajo visoke kakovosti zvoka. Isti sistemi, ki kakovostno reproducirajo zvok, so v visoki cenovni kategoriji. Da bi zmanjšali stroške, mnogi proizvajalci poenostavijo akustični sistem, ki vplivana kakovost reproduciranega zvoka in na zanesljivost take opreme. Prav tako veliko podjetij poskuša reproducirati veliko moč v kompaktni napravi. Toda v praksi je to daleč od primera. Majhni zvočniki ne morejo reproducirati velike moči. Za močan ojačevalnik potrebujete premer ustrezne velikosti - več kot 10 palcev.


Kaj pomeni pasivni subwoofer?

Z zavedanjem značilnosti in značilnosti aktivnega akustičnega sistema se lahko začne študirati pasivni analog. To je potrebno za razumevanje razlike in izbire subwooferja: aktivna ali pasivna. Pasivni subwoofer je škatla iz lesa, MDF ali vezanega lesa, kjer je več zvočnikov, ki delujejo na nizki frekvenci. Zunanji ojačevalnik in razcepni filter, ki sta potrebna za dobro reprodukcijo zvoka, sta ločena od sistema.

Prednosti in slabosti pasivnega subwooferja

Da bi razumeli, kakšna je razlika med aktivnim in pasivnim subwooferjem, je treba upoštevati prednosti in slabosti druge možnosti. Med prednostmi pasivnega analognega je omeniti nizko ceno, ker je v bistvu le škatla, ki zahteva dodatne elemente, da bi dobili visokokakovosten zvok. Glede na to lahko vsak uporabnik zbere natanko tiste komponente, ki so skladne s kakovostjo in cenovno kategorijo. Ampak tukaj je vredno spomniti in minuse, kot pasivni akustični sistem lahko gre v različnih primerih, ki morda niso primerni za dodatne elemente. To je treba upoštevati pri izbiri.

Kakšna je razlika med aktivnim in pasivnim subwooferjem?

Upoštevajte posebnosti teh dveh glavnih akustičnih sistemov, ki jih mora vsak kupec upoštevati pri izbiri:
 • aktivni subwoofer je dražji, saj že prihaja za ta model dodatne komponente, ki zagotavljajo visokokakovosten zvok;
 • je pri namestitvi pasivnih subwooferjev nekoliko bolj zapleten, poleg tega pa potrebujejo dodaten prostor za razporeditev ojačevalnika, v aktivnem pa je vse že v škatli;
 • Enostavnost uporabe - tukaj je vodja aktivna akustika;
 • Kar zadeva zvok, ki je subwoofer bolj aktiven ali pasiven, in kakšna je razlika - vse je odvisno od konfiguracije sistema: če je pravilna in kakovostna prilagoditev predvajanja v pasivnem akustičnem sistemu zvoka lahko celo boljša od aktivne;
 • v aktivnem akustičnem sistemu je zvok enak, medtem ko je v pasivnem - volumetričen in gost;
 • nizke frekvence in ritmična glasba bolje delujejo z aktivno akustiko;
 • enostavnost uporabe - aktivne možnosti imajo več različnih konfiguracijskih možnosti, če pa je v pasivnem subwooferju dober zunanji ojačevalnik, se ne bo razlikoval po kakovosti reprodukcije zvoka.
 • Kako narediti aktivni analog iz pasivnega subwooferja?

  Ko smo razumeli, kaj je pasivna in aktivna razlika subwooferja, želijo nekateri uporabniki vedeti in ali je mogoče eno različico narediti že na voljo, drugo? Poleg tega, če še dodatno prihrani denar - boplus
  Zamisel je zanimiva in povsem izvedljiva. To je pasivni analog, ki ga lahko pretvorimo v aktivni akustični sistem. Če na začetku naredite aktivno namestitev, potem morate prenesti iz interneta ali vzeti iz drugega vira program, ki vam omogoča izračun akustične zasnove. Potrebni so, saj se emitenti, ki jih sistem že vgrajuje v dinamiko, morda ne ujemajo s parametri. Sama lupina bo morala biti predelana, ker je visokokakovostni zvok odvisen od celotne instalacije kot celote. Za začetek določimo velikost in parametre prihodnjega sistema. Nato izdelamo leseno omarico, v kateri se izvrtajo potrebne luknje.
  Strokovnjaki menijo, da je obdelava pasivnega akustičnega sistema v nasprotni različici veliko bolj zapletena, kot da bi to napravo na začetku naredili neodvisno. Aktivno ohišje je sestavljeno iz dveh predelkov. Zvočnik se nahaja v eni, križišče in napajalnik pa na drugi. Napajalnik, ojačevalnik in razcepljeni filter so prilepljeni na folijo, ki se nato prilepi na notranje stene škatle. To zmanjšuje raven hrupa. Toda proces preoblikovanja pasivne instalacije v nasprotni akustični sistem ni tako preprost. Zaradi varčevanja s časom je bolje kupiti končni izdelek s sprejemljivim razmerjem cena /kakovost.

  Kaj morate iskati pri izbiri subwooferja v avtomobilu?

  Razumevanje, kaj je razlika v subwooferju aktivna in pasivna, strokovnjaki dajo nekaj koristnih nasvetov pri izbiri akustike avtomobila:
 • Ni vrednoizberite akustični sistem samo z močjo - nekateri proizvajalci ga namerno podcenjujejo ali precenjujejo.
 • Optimalna velikost zvočnika za visokokakovosten zvok je 30 cm.
 • Izbira izdelka stane samo od preverjenih proizvajalcev.
 • Če poznate velikost in višino zvočne tuljave, lahko preprosto preverite dejansko moč zvočnika.
 • Avtomobilski ojačevalnik mora biti manj zmogljiv kot subwoofer.
 • Vredno je izbrati aluminijasto škatlo in zgornjo gumijasto vzmetenje.
 • Glede na lokacijo subwooferja v avtu je vredno vzeti dodatni ojačevalnik. Če se akustični sistem nahaja v prtljažniku, je lahko zvok rahlo popačen.
 • Sorodne publikacije