AMD Radeon R5 grafična kartica: pregled, specifikacije, strokovne ocene

Grafični pospeševalnik za prenosne računalnike AMD Radeon R5 z oznako M430 se je v prvi polovici leta 2016 pojavil na policah računalniških trgovin. To je diskretni zagonski pospeševalnik. V njej je proizvajalec poskušal združiti sprejemljivo zmogljivost in najvišjo raven energetske učinkovitosti. V tem pregledu bomo skušali odgovoriti na vprašanje, kako je uspel združiti ta dva bistveno različna parametra.

Značilnosti pospeševalnika. Njena specializacija

Precej visoke zahteve so predstavljene mobilnemu pospeševalniku AMD Radeon R5 v diskretnih zmogljivostih modela M430. Po eni strani mora biti ta naprava energetsko učinkovita. To pomeni, da mora biti energija, ki jo porabijo v procesu delovanja, minimalna. Zaradi tega se življenjska doba baterije računalnika bistveno poveča. Po drugi strani pa mora biti zmogljivost takega adapterja višja od integrirane grafične kartice. Če ta pogoj ni izpolnjen, se izgubi primernost izdaje takšnega pospeševalnika. Glavna vsebina takšne grafične kartice je prenosni računalniki začetne ravni. Takšen računalnik se lahko spoprijema z najmanj zahtevnimi sodobnimi aplikacijami za igre, na primer. Poleg tega je na takšnem prenosnem računalniku zelo udobno razviti različne programe. Poleg tega vam prisotnost diskretne grafike omogoča tudi obdelavo majhne količine slik in slik. To pomeni, da je tak računalnik hkrati cenovno ugoden (imajo nizke stroške), produktiven in avtonomen.


Glavni tehnični parametri GPU

Učinkovitost AMD Radeon R5 pri delovanju M430 kaže, da temelji na mikroprocesorju SutXT. Razvijalci so vključevali 320 pretočnih modulov za obdelavo grafičnih informacij. V tej rešitvi so teksturni bloki le 20 in bitni grafični transporterji - 8. Vsi ti elementi grafičnega pospeševalnika delujejo na taktni frekvenci 1030 MHz. Poleg tega je treba posebej poudariti, da je bila slednja vrednost strogo določena. Ta rešitev ni omogočila dinamičnega povečanja frekvence v primeru realizacije zelo zahtevne naloge.

Osnove polprevodnikov in njene specifikacije

Kot smo že omenili, na podlagi tega diskretnega pospeševalnika za mobilne računalnike čip Sun XT temelji na arhitekturi GCN Revision 1.0. Njen silicijev kristal je bil izdelan za tehnologe z toleranco 28 nm. V tem primeru imajo tranzistorji površinsko postavitev. Zato je za normalno hlajenje takšnega adapterja to obvezno storiti s hladilnikom. V kombinaciji z radiatorjem, izdelanim iz aluminija, tak pospeševalnik ne bo deloval stabilno, ker se med postopkom pregreva. Po drugi strani pa prisotnost aktivnega hladilnega sistema grafičnega čipa poveča raven hrupa prenosnika. Toda od tega minus ne izgine.

Pomnilniški podsistem

Grafični pospeševalnik za prenosne računalnike AMD Radeon Graphics R5 model M430 je bil opremljen z ločenim pomnilnikom RAM, ki je vseboval samo informacije, ki so jih obdelali. Poleg tega je za interakcijo s tem RAM lahko le diskretnopospeševalnik Vrsta pomnilnika, ki se uporablja, je DDR3, ki deluje na frekvenci 1800 MHz, in bit povezovalnega vodila do njega je 64 bitov. Skupna količina videobufera je 2 GB. To pomeni, da je takšen pospeševalnik odličen za primere, ko morate predvajati slike v HD ali celo FullHD. Toda v primeru prehoda na 4K način v tem primeru lahko pride do težav z gladkostjo vmesnika.

Ocenjevanje zmogljivosti

V testnem paketu grafičnih pospeševalnikov PCMark'11 je AMD Radeon R5 M430 izbral skromno ločljivost 1280 x 8001689. Enako zmogljivost v tem primeru prikazujejo pospeševalniki R5 M330 in HDGraphics 630. En odstotek junaka tega pregleda je pred 920M in GT 640M. Rezultat, dobljen v tem testu, še enkrat dokazuje, da ta adapter res spada v vrsto naprav začetne ravni igre. V Diablo III, ta pospeševalnik lahko proizvede 66fps v podobnem načinu in z nizko kakovostjo slike. To pomeni, da je v tem načinu ta aplikacija zelo udobna za delovanje. V načinu povprečne kakovosti bo tak pospeševalnik v tej igri že izdal 42fps.

Postopek namestitve. Konfiguracija nianse

Algoritem za nastavitev takšnega pospeševalnika je dokaj preprost. Namestitev tega pospeševalnika v računalnik ni potrebna, ker je že v računalniškem sistemu. Zato je prvi korak pri namestitvi računalnika v tem primeru namestitev sistemske programske opreme. Tudi nekateri računalniki so že razprodaniprogramsko opremo. V tem primeru je treba ta korak preskočiti. Naslednji korak je namestitev gonilnikov AMD Radeon R5. Običajno je pogon s to programsko opremo vključen v seznam za dostavo prenosnih računalnikov. Če taka komponenta ni vključena v konfiguracijo proizvajalca, se lahko potrebna programska oprema prednaloži z globalnega spleta. Nato zaženite postopek namestitve tako, da sledite navodilom čarovnika za namestitev. Ob koncu te operacije je zelo priporočljivo ponovno zagnati računalniški sistem. To bo omogočilo uveljavitev sprememb programske opreme.

Ocene

Prednosti tega modela strokovnjakov in uporabnikov AMD Radeon R5 so zanesljivost, zmogljivost in energetska učinkovitost. Poleg tega je cena mobilnih sistemov s takim pospeševalnikom precej demokratična. Manj je v tem primeru, samo ena - je potreba po dodatnem kompletu tega adapterja z ločenim hladilnikom, ki ustvarja dodaten hrup v procesu delovanja računalnika. Ampak, kot je bilo že navedeno, te napake ni mogoče odpraviti.

Zaključek

Sprememba AMD Radeon R5 je še vedno dejanska računalniška komponenta. Ta pospeševalnik je bil uveden relativno pred kratkim, na njegovi bazi pa še vedno lahko najdemo nove prenosnike. Hkrati, uspešnost teh računalnikov na ustrezni ravni in še vedno vam omogoča, da zaženete programsko opremo na kateri koli ravni kompleksnosti. Slednjim se lahko pripišejo igrače z veliko količino virov in celo grafični paketi. To pomeni, da so AMD-jevi inženirji dobili precej dobro rešitev za začetni razred, kiharmonično združuje visoko zmogljivost in dolgo življenjsko dobo baterije.

Sorodne publikacije